Header Ads

Οι θέσεις και το όραμά του σε συνέντευξή στο Politico - Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα αποκαταστήσω την αξιοπιστία της Ελλάδας


«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ‘μακεδονική’ γλώσσα και εθνότητα. Διότι αν δεχτείς ως όνομα το ‘Βόρεια Μακεδονία’, αλλά ταυτόχρονα αποδεχθείς ότι υπάρχει ‘μακεδονική’ γλώσσα και ταυτότητα, τι μήνυμα στέλνεις στους πολίτες στην Ελλάδα που είναι Μακεδόνες;». Οι θέσεις και δεσμεύσεις του για: 

• 4ο Μνημόνιο και τη ρύθμιση του χρέους
• Κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ 
• Σκοπιανό 
• Μεταναστευτικό.

Αν η συμφωνία του Eurogroup ήταν πράγματι καλή, γιατί οι α­γορές δεν έχουν αντιδράσει θετι­κά;», διερωτάται ο Κυριάκος Μη­τσοτάκης σε συνέντευξή του στο Politico. Ο πρόεδρος της ΝΔ επα­ναλαμβάνει τις θέσεις του κόμ­ματος στο θέμα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, λέγοντας «δεν μπο­ρούμε να δεχτούμε ‘μακεδονι­κή’ γλώσσα και εθνότητα. Διότι αν δεχτείς ως όνομα το ‘Βόρεια Μα­κεδονία’, αλλά ταυτόχρονα απο­δεχθείς ότι υπάρχει ‘μακεδονική’ γλώσσα και ταυτότητα, τι μήνυμα στέλνεις στους πολίτες στην Ελ­λάδα που είναι Μακεδόνες;».

Αναλυτικά:

Για το 4ο Μνημόνιο και τη ρύθ­μιση του χρέους
• Η Ελλάδα μπαίνει σε ένα κε­καλυμμένο 4ο μνημόνιο. Δεν θα έχουμε τους ίδιους βαθμούς ε­λευθερίας που είχαν η Πορτογαλί­α και η Κύπρος. Και απόδειξη εί­ναι ότι οι αγορές και οι Ευρωπαί­οι δανειστές δεν εμπιστεύονται α­κόμη τη χώρα μας και πιστεύω ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα. Αν αυτή η συμφωνία ήταν πράγ­ματι καλή, γιατί οι αγορές δεν έ­χουν αντιδράσει θετικά; Κοιτάξτε τα spreads, δεν παρουσιάζουν με­γάλες διαφοροποιήσεις.
• Οποιαδήποτε συμφωνία για το χρέος είναι καλύτερη από το να μην υπήρχε συμφωνία. Η Ελλάδα βγαίνει όντως από το πρόγραμμα. Αλλά για να είμαστε ακριβείς δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαμε μπει σε αυτό το πρόγραμμα.

Για το κυβερνητικό πρόγραμ­μα της ΝΔ
• Αυτό το οποίο πρώτα θέλω να κάνω είναι να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της Ελλάδας. Να πείσω τους πιστωτές και τις αγο­ρές ότι είμαστε εδώ για να εφαρ­μόσουμε μεταρρυθμίσεις. Όχι ε­πειδή αυτές μας επιβλήθηκαν, αλ­λά επειδή πιστεύουμε σε αυτές. Κι αφού το επιτύχουμε αυτό, πιστεύ­ω ότι μπορεί να υπάρξει περιθώρι­ο για να ξανακάνουμε μία συζήτη­ση για τους δημοσιονομικούς στό­χους. Αλλά αυτό δεν θα είναι η πρώτη προτεραιότητα μου.
• Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέτυχαν στην Ελλάδα, όπως και να το δει κανείς. Μας κόστισαν μία περιου­σία. Στέλνουμε λοιπόν ένα μή­νυμα το οποίο απευθύνεται και στους πολίτες που εξαπατήθηκαν από τους λαϊκιστές.

Για το Σκοπιανό
• Πάντα υποστηρίζαμε ότι θέ­λαμε μία λύση. Αλλά λύση που να σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο λαών. Το βασικό πρόβλημα της συμφωνίας Τσίπρα είναι ότι α­ναγνωρίζει την ύπαρξη “μακεδονι­κής” εθνότητας και γλώσσας. Αυ­τό δεν είναι αποδεκτό για τη συ­ντριπτική πλειονότητα του ελλη­νικού λαού.
• Δεν πρόκειται να αποσταθε­ροποιήσω τη χώρα μου για να στα­θεροποιήσω τον βόρειο γείτονα μας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε “μακεδονική” γλώσσα και εθνότη­τα. Διότι αν δεχτείς ως όνομα το “Βόρεια Μακεδονία”, αλλά ταυ­τόχρονα αποδεχθείς ότι υπάρχει “μακεδονική” γλώσσα και ταυτό­τητα, τι μήνυμα στέλνεις στους πολίτες στην Ελλάδα που είναι Μακεδόνες;
• Τι θα συμβεί με τις εκατοντά­δες ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο “μακεδο­νικός” στις εμπορικές τους ονομα­σίες; Είναι μεγάλο ζήτημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για τους εξαγωγείς και η παρούσα συμφω­νία δεν το επιλύει.

Για το μεταναστευτικό
• Η Ελλάδα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να εξευρεθεί λύση για την αποτε­λεσματική φύλαξη των συνόρων, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Πηγή : NewsRoom, 3 Ιουλίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια