Header Ads

Την ομηρία του αιώνα ακολουθεί το ξεπούλημα της Μακεδονίας!...


Την ώρα που εξετάζονται προ­σεκτικά οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας, ο Ζόραν Ζάεφ βρί­σκεται αντιμέτωπος με ισχυρές ε­σωτερικές πιέσεις. Κατά τη διάρκει­α των σημερινών δηλώσεών του, ο κ. Ζάεφ έστειλε«μήνυμα» στον πρό­εδρο της χώρας αλλά και την αντι­πολίτευση σχετικά με το δημοψή­φισμα που θα πραγματοποιηθεί για το ζήτημα του ονόματος. «Καλού­με τα πολιτικά κόμματα και τον πρό­εδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ να είναι προσεκτικοί στις ανακοινώσεις που εκδίδουν και να βοηθήσουν τους πολίτες να εκφραστούν στο δημοψήφισμα». Την Τρίτη, ο πρόε­δρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ ά­σκησε έντονη κριτική στον Ζάεφ, λέ­γοντας ότι ένα τόσο σημαντικό ζή­τημα, όπως αυτό, δεν μπορεί να λυ­θεί τηλεφωνικά και δεν είναι δυνατό να το χειριστεί κάποιος ως προσω­πική συμφωνία μεταξύ των πρωθυ­πουργών των δύο χωρών» τονίζει η ανακοίνωση του γραφείου του Ιβά­νοφ, απαντώντας στις χθεσινές δη­λώσεις του Ζόραν Ζάεφ στον τηλε­οπτικό σταθμό Telma. Ο Ζάεφ τόνιζε ότι η απόρριψη της συμφωνίας για το ονοματολογικό σε δημοψήφισμα θα έχει ως συνέπεια την επιστροφή στην απογοήτευση, στον ριζοσπα­στισμό, στον ψευτοπατριωτισμό και στον εθνικισμό. 
Την ίδια ημέρα – Τρίτη - Ο Έλλη­νας πρωθυπουργός Αλέξ. Τσίπρας έ­κανε λόγο για μια «καλή συμφωνί­α» με την ΠΓΔΜ, erga omnes, μιλώ­ντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατί­ας Υπάρχει συμφωνία, πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελ­ληνική κυβέρνηση και η ονομασία είναι erga omnes που θα κατοχυρω­θεί με συνταγματική αναθεώρηση α­πό το γειτονικό κράτος, όπως ενημέ­ρωσε ο Αλέξης Τσίπρας τον Προκό­πη Παυλόπουλο. Ο Έλληνας πρω­θυπουργός έκανε λόγο για μια «κα­λή συμφωνία».
«Τα νέα είναι καλά. Καταλήξαμε σε συμφωνία για ένα θέμα που μας απασχολεί χρόνια για τη διαφορά με την ονομασία. Έχουμε συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋπο­θέσεις που έθεσε η ελληνική πλευ­ρά. Εθνική γραμμή επί δύο δεκαετί­ες. Erga omnes και αλλαγή συντάγ­ματος. Το σημαντικότερο είναι ότι έ­χουμε συμφωνία που προβλέπει τις αλλαγές στο Σύνταγμα πέρα από την ονομασία και τις αλυτρωτικές αναφορές. Σημαντικότερο είναι ότι κατοχυρώνεται ιστορική κληρονομιά και παρακαταθήκη αρχαίας Μακεδο­νίας που στο παρελθόν προσπάθη­σαν να την οικειοποιηθούν. Θετική εξέλιξη, η συμφωνία προβλέπει ό­τι θα τεθεί σε ισχύ αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει δύο προϋπο­θέσεις… Όλα τα δέχθηκε ο Πρωθυ­πουργός, αλλά αν δεν κάνει δημο­ψήφισμα όπως και οι Σκοπιανοί, θα αποτελέσει όνειδος Πρωθυπουργού της χώρας για το ξεπούλημα στους Ιστοριοπειρατές…

Δεν υπάρχουν σχόλια