Header Ads

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : Διεθνές Συνέδριο από το ΠΕΔιΣ με αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια


Γράφει ο Βασίλειος Μπαλάφας *

Ενόψει της διοργάνω­σης του Διεθνούς Συνεδρί­ου με τίτλο «The EU and the Balkans at the End of the Second Decade of the 21st Century» από τον Τμήμα Πο­λιτικής Επιστήμης και Διε­θνών Σχέσεων, στην Κόριν­θο, τη Δευτέρα και την Τρί­τη, 4 και 5 Ιουνίου 2018, 
θα ήθελα να σάς ενημε­ρώσω και να σας προσκα­λέσω πέρα από την παρα­κολούθηση όλων των πολύ ενδιαφερόντων ενοτήτων, να παρευρεθείτε και στην 5η ενότητα της Δευτέρας 4 Ιουνίου, στις 17.10 έως τις 18.30 και συγκεκριμένα στο πάνελ της Αίθουσας 4, όπου συμμετέχω με την εισήγηση «Did the EU get moderate towards Greece? A three-landmarks approach», που πραγματεύεται 3 διαφορετι­κές περιόδους μεταξύ των ε­τών 2010-2018 και εστιάζο­ντας σε 3 ζεύγη όμοιων γε­γονότων προσπαθεί να ανι­χνεύσει μεταβολές στις στά­σεις και συμπεριφορές των θεσμών της ΕΕ και των ισχυ­ρότερων παραγόντων που επηρεάζουν τις αποφάσεις της σε επίπεδο κρατών. 

Το αναλυτικό δελτίο τύ­που του Συνεδρίου : 
Το Τμήμα Πολιτικής Επι­στήμης και Διεθνών Σχέσεων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρι­στείας Jean Monnet του Πα­νεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Εθνι­κό Κέντρο Έρευνας για την Ευρώπη του Πανεπιστημίου του Canterbury (Νέα Ζηλαν­δία) και την αντιπροσωπεί­α Konrad Adenauer-Stiftung (KAS) στην Ελλάδα, διοργα­νώνουν διεθνές συνέδριο με αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια. 
Το διάστημα 4-5 Ιουνίου εισηγητές από την Ευρώπη και πέραν αυτής θα διερευ­νήσουν πολλές διαφορετι­κές όψεις της κατάστασης για τις χώρες των Βαλκανίων με τα σημαντικά προβλήμα­τα ανάπτυξης, δημοκρατί­ας και κοινωνικής συνοχής, αλλά και τις μεγάλες προ­οπτικές στο πλαίσιο της Ευ­ρώπης. Έντεκα χρόνια με­τά την ένταξη της Ρουμανί­ας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ, και πέντε μετά από την ένταξη της Κροατίας, οι χώ­ρες των Δυτικών Βαλκανίων εξακολουθούν να υστερούν σε σημαντικούς δείκτες δη­μοκρατίας, αλλά και βιώσι­μης ανάπτυξης. 
Ταυτόχρονα, το μέλλον της Ευρώπης αποτελεί α­ντικείμενο δημόσιας συζή­τησης, η οποία συχνά χαρα­κτηρίζεται από την πόλωση, λόγω και της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού σε αρ­κετές χώρες. Κατά συνέπει­α, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων α­παιτεί συστηματική προσπά­θεια για την εκπλήρωση του στόχου. 
Στην κατεύθυνση αυτή, η ακαδημαϊκή έρευνα αναδει­κνύει τους τομείς προτεραι­ότητας, τους ειδικότερους στόχους στους οποίους πα­ρουσιάζεται υστέρηση, ε­νώ ταυτόχρονα αναπτύσσει προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων. 
Οι θεματικές του συνε­δρίου περιλαμβάνουν τα ε­ξής ζητήματα: 
• Οι προκλήσεις και τα προβλήματα της ένταξης στην ΕΕ των υποψηφίων και των προς ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, 
• Οι επιτυχίες και απο­τυχίες της πολιτικής της ΕΕ για ειρήνη και παγίωση των κρατικών θεσμών 
• Η πολιτική συνοχής της ΕΕ στη Νοτιο-Ανατολική Ευ­ρώπη 
• Η ΕΕ και η επίλυση του ελληνικού προβλήματος 
• Η ευρωπαϊκή προοπτι­κή της Τουρκία.

Περισσότερες πληρο­φορίες για το συνέδριο θα βρείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου : http://pedis.uop.gr/?p=9473 


Αναλυτικά το πρόγραμ­μα του συνεδρίου : http://pedis.uop.gr/pydio/data/public/31bc9b.php 


Με εκτίμηση, 
Βασίλειος Μπαλάφας 
Υπ. Δρ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου 

Δεν υπάρχουν σχόλια