Header Ads

Το 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ… προς Κορινθίους : «ΔΙΑΠΛΕΥΣΑΤΕ τον ΙΣΘΜΟ»!


Πρόσφατα το σχολείο μας, υλοποιώντας Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα σχετικό με τον Ισθμό της Κορίνθου, συμπεριέλαβε σ’ αυτό και τον Διάπλου του Ισθμού με μικρό πλοίο. Εμπειρία μοναδική που ενθουσίασε τους μικρούς μας μαθητές.
Ως γνωστόν η Διώρυγα της Κορίνθου είναι διώρυγα η οποία ενώνει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο, στη θέση του Ισθμού της Κορίνθου, λίγο ανατολικότερα από την πόλη της Κορίνθου. Κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1880-1893, και είναι έργο του Έλληνα μηχανικού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη. Η κατασκευή της είναι αποτέλεσμα της αναπτυξιακής πολιτικής του πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος με την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στόχευε στη δημιουργία ενός σύγχρονου και οικονομικά ανεπτυγμένου κράτους. Η διώρυγα έχει μήκος 6.346 m, πλάτος στην επιφάνεια της θάλασσας 24,6 m, στο βυθό της 21,3 m, ενώ το βάθος της κυμαίνεται από 7,50 έως 8 m. Η σημασία της διώρυγας είναι μεγάλη και δεδομένη, όπως συμβαίνει με όλες τις Διώρυγες του κόσμου, όπως η Διώρυγα του Σουέζ, η Διώρυγα του Παναμά κ.α. Η συντόμευση του πλου από το Ιόνιο προς τον Πειραιά, αποτελεί το μεγαλύτερο κέρδος από τη λειτουργία της διώρυγας. Σήμερα, η Διώρυγα της Κορίνθου αποτελεί διεθνή κόμβο θαλάσσιων συγκοινωνιών και εξυπηρετεί περί τα 12.000 πλοία ετησίως, όλων των εθνικοτήτων.
ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΣΥΝΕΠΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, οι οποίοι έχουν στην κυριολεξία «μέσα στα πόδια τους» τον μοναδικό στα Βαλκάνια – και όχι μόνον – Ισθμό της Κορίνθου, να μην τον έχουν διαπλεύσει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ!
Κατά μια ανεπίσημη στατιστική, ΤΟ 95% ΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΠΛΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΙΣΘΜΟ, ενώ ενδέχεται να τον έχουν «δρασκελίσει» εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές από τις μόνιμες ή βυθιζόμενες Γέφυρες.
Η ευθύνη και η «υποχρέωση» των εκπαιδευτικών της Κορινθίας, στο να διευκολύνουν τους μαθητές τους στον διάπλου του Ισθμού της Κορίνθου είναι μεγάλη και θα πρέπει από εδώ και πέρα, να εντάξουν τον διάπλου του Ισθμού στις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες! Έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα πως οι μαθητές, ΜΕ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ, θα θυμούνται σε όλη τους τη ζωή, τους δασκάλους και καθηγητές τους, που τους χάρισαν αυτή την εμπειρία!

Για το 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Χρήστος Ρουμελιώτης (Θεολόγος)

Δεν υπάρχουν σχόλια