Θέματα από UNICS LEGAL SERVICES
1) Αναίρεση στο απαλλακτικό βούλευμα για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ
Νέο επεισόδιο στο δικαστικό “θρίλερ” που είναι σε εξέλιξη γύρω από τις κατηγορίες του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.
Δεκτή έκανε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου την αίτηση αναίρεσης που είχε ασκήσει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου κατά του απαλλακτικού βουλεύματος που είχε εκδοθεί για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και αφορούσε το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης.Έτσι, το Συμβούλιο Εφετών καλείται να εξετάσει για τρίτη φορά την υπόθεση που αφορά στην κατηγορία περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η υπαγωγή της χώρας σε Μνημόνια.
Υπενθυμίζεται ότι στον Άρειο Πάγο εκκρεμεί ακόμη μία υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ που αφορά στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. Σε αυτή την περίπτωση η αρμόδια αντεισαγγελέα Ευσταθία Σπυροπούλου έχει προτείνει να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης που έχει υποβάλει ο κ. Γεωργίου κατά της απόφασης του Εφετείου με την οποία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών ενώ πρωτοδίκως είχε απαλλαγεί.
2) Το ISIS απειλεί την Ευρώπη με νέες, πιο περίπλοκες επιθέσεις
Δύο 24ωρα μετά τη φονική επίθεση τζιχαντιστή με μαχαίρι στο Παρίσι, όπου ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κι άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν, ο γενικός διευθυντής της MI5, Άντριου Πάρκερ, θα μιλήσει σήμερα σε συνάντηση Ευρωπαίων επικεφαλής υπηρεσιών ασφαλείας στο Βερολίνο υπογραμμίζοντας ότι μετά την απώλεια σημαντικών εδαφών στο Ιράκ και τη Συρία το ISIS θέλει να εκδικηθεί με χτυπήματα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Τουλάχιστον 12 τρομοκρατικά χτυπήματα απέτρεψαν οι Αρχές στη Βρετανία μετά την επίθεση στο Ουέστμινστερ το 2017, συνολικά 25 από το 2013. Όμως ο αρχηγός της MI5 «έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές, λόγω της ισχύος και της ανθεκτικότητας των δημοκρατικών μας συστημάτων, της ανθεκτικότητας των κοινωνιών μας και των αξιών που μοιραζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».
Παράλληλα θα εξαπολύσει, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, πυρά κατά της Ρωσίας που κινδυνεύει να γίνει «ένας ακόμη πιο απομονωμένος παρίας» κατηγορώντας την για κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου αναφορικά με την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι τον περασμένο Μάρτιο.
Ενώ θα υπογραμμίσει τη σημασία της συνεργασίας των ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών, που έχει κάνει τεράστια άλματα σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια, περιγράφοντας -με το βλέμμα στραμμένο στο Brexit- πώς η Ομάδα Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, αποτελούμενη από 30 ευρωπαϊκές εγχώριες υπηρεσίες πληροφοριών, είναι η «μεγαλύτερη πολυεθνική επιχείρηση αντιτρομοκρατίας στον κόσμο» με «ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο» μέσω προηγμένων ασφαλών δικτύων.
3) Οι τρεις φτωχότερες χώρες της ΕΕ θέλουν να μπουν στο ευρώ
Η Σλοβενία, η Σλοβακία, καθώς και η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, όλες χρησιμοποιούν το ευρώ. Η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία δεν έχουν σθεναρά σχέδια να ακολουθήσουν. Εξάλλου, «η εμπειρία της Ελλάδας για το τι μπορεί να συμβεί όταν παραδίδεται η ανεξάρτητη νομισματική πολιτική δεν έχει βοηθήσει», σημειώνει το Bloomberg σε σχετικό δημοσίευμα.. Ωστόσο, «τα λιγότερο εύπορα μέλη της ΕΕ ενδέχεται να χρειαστούν αναπτυξιακά κονδύλια για τα επόμενα χρόνια, καθώς επιδιώκουν να γεφυρώσουν το χάσμα εισοδήματος». Σε κάθε περίπτωση, ο αναλυτής της Societe Generale SA στο Λονδίνο Phoenix Kalen παρατηρεί μια αυξανόμενη προθυμία των μελών της Ευρωζώνης να επεκτείνουν το κλαμπ ως απάντηση στα λαϊκιστικά φαινόμενα που αμφισβητούν το ευρωπαϊκό εγχείρημα. «Οι πολιτικοί της Ευρωζώνης ενδέχεται να προσεγγίσουν τη διεύρυνση ως επικύρωση του μηνύματος ότι το project βρίσκεται σε καλό δρόμο».
Αφήστε ένα σχόλιο