Header Ads

ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ...

*Του Κωνσταντίνου Ζιαζιά

«Τα κράτη τότε κυβερνώνται πολύ καλά, όταν οι πολίτες πειθαρχούν στους άρχοντες και οι άρχοντες στους νόμους.»
«Όταν μάθεις να κυβερνιέσαι, θα ξέρεις να κυβερνάς. « Σόλων ο Αθηναίος
Διαβάζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για να γίνεις βουλευτής στην Αρχαία Ελλάδα, αμέσως καταλαβαίνεις το μεγαλείο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Το πολίτευμα της αρχαίας Αθηναϊκής δημοκρατίας δεν πρέπει να συγχέεται με την σύγχρονη «αντιπροσωπευτική» δημοκρατία (ή κοινοβουλευτισμό) καθώς διαφέρουν μεταξύ τους σε πολλά ουσιαστικά σημεία, που τα καθιστούν πρακτικά ξένα μεταξύ τους, δημοκρατία τα χαρακτηριστικά της πολιτείας του δικαίου και της ευνομίας .
Ιδού λοιπόν, το Ελληνικό Δίκαιο που ίσχυε κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, δηλαδή το Δίκαιον του Χρυσού Αιώνα και της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Οι νόμοι ήταν του Σόλωνα και προέβλεπαν πως εάν κάποιος πολίτης ήθελε να γίνει βουλευτής, o νόμος απαιτούσε τα εξής :
Να είναι Αθηναίος πολίτης.
Nα κατέχει την Ελληνική θρησκεία και παιδεία (όμαιμον, ομότροπον, ομόθρησκον) …
Nα ΜΗΝ είναι κίναιδος, και
Να καταγραφεί ΟΛΗ η περιουσία του, μέχρι και τα σανδάλια που φορούσε, καθώς και η οικογενειακή του περιουσία.
Εάν τηρούνταν όλα αυτά, τότε μπορούσε να γίνει βουλευτής.
Οι νόμοι που εισήγοντο στην Εκκλησία του Δήμου για ψήφιση ήταν ονομαστικοί, δηλαδή έφεραν το όνομα του προτείνοντος. Εκείνος δε που πρότεινε κάποιον νόμο έπρεπε να είναι ΠΟΛΥ προσεκτικός. Όχι μόνον να έχει εξετάσει το εάν υπήρχε άλλος, προγενέστερος νόμος που ρύθμιζε το θέμα με τρόπο διαφορετικό (οπότε έπρεπε να τον αναφέρει), αλλά ήταν και ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ για τα αποτελέσματα του προτεινόμενου.
Έτσι, εάν πρότεινε και περνούσε νόμο, ο οποίος αποδεικνυόταν οικονομικά ζημιογόνος για την Αθήνα, τότε έπρεπε να κατασχεθεί από την καταγεγραμμένη περιουσία του, όλο το ποσόν κατά το οποίο ζημιώθηκε οικονομικά η Αθήνα. Αν μάλιστα δεν έφθανε ΟΛΗ η περιουσία του -μέχρι και τα σανδάλια του, που κατεγράφησαν-, τότε το ανεξόφλητο υπόλοιπο, υποχρεώνονταν να το εξοφλήσει ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ.
Αν ο νόμος, που πρότεινε και ψηφίστηκε, ζημίωνε ΗΘΙΚΑ την Αθήνα η ποινή ήταν:
AΥΘΗΜΕΡΟΝ ΤΕΛΕΥΘΗΣΑΤΩ …
Ο Περικλης , «Ο πολιτικός με τη βαθύτερη καλλιέργεια, ο πιο αυθεντικός και ο πιο ευγενής», όπως τον χαρακτήρισε αιώνες αργότερα ο μεγάλος Χέγκελ, στήριξε την οικοδόμηση του μεγαλείου της αθηναϊκής δημοκρατίας πάνω στα πυρηνικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, την έμφυτη δύναμη του νου του, τη διορατικότητα και την οξυδέρκεια, αλλά προπαντός την ανιδιοτέλειά του.
Ήξερε από όραμα ότι οι λαοί προκόβουν μόνο όταν το κοινό καλό τοποθετείται πάνω από το ατομικό συμφέρον, κι έτσι μίλησε στους αθηναίους πολίτες με ευθύτητα και ειλικρίνεια, καθοδηγώντας τους με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον της πατρίδας. Αυτός, ένας αριστοκράτης και παραδειγματικό μέλος της ελίτ, έπαιρνε αποφάσεις όχι με γνώμονα τα συμφέροντα της τάξης του αλλά το καλό του λαού, υποστηρίζοντας τις λαϊκές μάζες με προνόμια και δικαιώματα σε βάρος της αριστοκρατίας.
ΣΗΜΕΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥΣ , ΤΗΣ ΕΛΙΤ .......

Καρούζος Βλασιος : Έτσι είναι Αρχηγέ μου!!! Πρέπει να βρούμε τρόπο κάθαρσης της σημερινής κόπρου της κατ ευφημισμόν Δημοκρατίας!!!!

Stavroula Tomara : To μήνυμα σας ελήφθη...μετά την πτώση του Ελληνικού Μιράζ και το θάνατο του ΄Ελληνα πιλότου που επιδιώκεται να παρουσιαστεί, ως ατύχημα από την παρούσα Κυβέρνηση.Λίγοι οι Έλληνες στη χώρα....

Μαρία Βαρελα : Στρατηγε μου !!! στο χωριό μου έλεγαν Κάθε καρυδιάς Καρύδι !! Συγγνώμη που εκφράζομε έτσι για την σημερινή Δημοκρατία γαμώτο!!!!! Της κόπρου και της διαφθοράς… Ευχαριστώ !..

Manolis Xalakatevakis : ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΑΙΝΑΝ ΤΟΤΕ
ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.


Liverios Petridis : Ο πολιτικός είναι επάγγελμα πλέον και όχι ιδεολογία.


Politis Andreas  : Να ερευνηθεί αν η οικογένεια του πιλότου μας έμαθε για τον θάνατο του ανθρώπου της από το tweet Καμμενου. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες από στρατιωτικό ιερέα ή από στρατιωτικό ψυχολόγο για τέτοιες περιπτώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια