Header Ads

Άμυνα Ελληνικού Χώρου-Παλλαική Άμυνα

Απέναντι στην ταχύτητα του επιθετιστή θα αντιπαρατεθεί το βάθος.
Απέναντι στον όγκο του η Ευελιξία.
Απέναντι στην αριθμητική του υπεροχή η καταστρεπτική δύναμη των πλέον ισχυρών αντιαρματικών, πυραυλικών συστημάτων.
Κανείς δεν πρέπει να μπλεχτεί σε μια μάχη στα σύνορα, αλλα πρέπει να είναι ευέλικτος, να μπορεί να υποχωρεί , να εξαφανίζεται.
Χρειαζόμαστε δίκτυα ανταρτοπολέμου για την αποφυγή της συντριβής με έγκαιρη αποφυγή των εχθρικών πληγμάτων.
Αυτή η Θεωρία περί Άμυνας Χώρου, δεν απέχει μακριά απο την συζήτηση που έγινε πριν μερικές δεκαετίες στην Γερμανία, τηλεοπτική συζήτηση, κατα την οποία ένας απόστρατος Γερμανός στρατηγός εξέθεσε τις αδυναμίες της Γερμανικής άμυνας έναντι του Συμφώνου της Βαρσοβίας και τις εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του επιθετιστή.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο στρατηγός, έχει τέτοιο δικαίωμα ως απόστρατος, ήταν ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας μπορεί να υπερασπιστεί τον ευατόν της μόνο αν υιοθετήσει το Ελβετικό μοντέλο της Παλλαικής Άμυνας!
Το σημείο κλειδί εκείνης της τηλεοπτικής συζήτησης ήταν ακριβώς το γεγονός ότι η ΟΔΓ, έπρεπε όχι απλά να υιοθετήσει το Ελβετικό μοντέλο αλλά να αποφύγει και την παγίδα της ανάθεσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας σε μια φούχτα ατόμων που συνιστούσαν τις καταδρομικές μονάδες ή Ειδικές Δυνάμεις όπως έχει πλέον καθιερωθεί να ονομάζονται, αφήνοντας «αμάχους» την μάζα των πολιτών.
Στην Ελληνική πραγματικότητα, τα γεγονότα στα Ίμια ανέδειξαν μια πλειάδα ελλείψεων και κενών στον σχεδιασμό, την εκτέλεση, τα υλικά.
Η Ελλάδα ως χώρα με ιδιαίτερη πολιτική παράδοση και πολιτιστικές καταβολές, μετέφερε την πολιτική αντιπαλότητα και ιδιαιτερότητα που την χαρακτηρίζει, απο το 1951 μέχρι και σήμερα μέσα στο χώρο της Άμυνας, μετατρέποντας τον σε χώρο οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής.
Η χώρα αυτή την στιγμή βρίσκεται ενώπιον ισχυρών προκλήσεων και απειλών ενώ η άμυνα της έχει αγγίξει, σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ξεπερασθεί, τα επιτρεπόμενα όρια λειτουργίας έμψυχου και άψυχου υλικού.
Ο αποπληθυσμός της χώρας με το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που την βασανίζει εδώ και μερικές δεκαετίες συνδράμουν και συντελούν στην καταρράκωση του αμυντικού μηχανισμού για τον οποίο ώς διαφαίνεται οι ιθύνοντες δεν δείχνουν να ενοχλούνται.
Τα νέα μοντέλα εκπαίδευσης περιλαμβάνουν μια σειρά ικανοτήτων και δεξιοτήτων οι οποίες πρέπει να αναπτυχθούν αλλά και συντηρηθούν σε βάθος χρόνου προσαρμοσμένα κατάλληλα στην ηλικιακή κατάσταση του στρατιώτη- εφέδρου.
Αυτά είναι τα εξής.
Φυσική κατάσταση ικανή να αντιμετωπίσει τον αντίπαλο σε αντιπαράθεση «σώμα με σώμα».
Προετοιμασία του μαχητή να αντιμετωπίση και διαβιώσει σε συνθήκες απειλής απώλειας ζωής καθώς και να επιβιώσει σε περιβάλλον αιχμαλωσίας ή τραυματισμού.
‘Αμεση φυσική, νοητική και ψυχολογική ανταπόκριση στις μεταβολές του πεδίου και των διαταγών.
Δυστυχώς έχει δημιουργηθεί μια ουτοπική εικόνα ότι στα ανωτέρω αντικείμενα, ικανότητες - δεξιότητες πρέπει να εκπαιδεύεται μόνο το προσωπικό των Ειδικών Μονάδων.
Άραγε οι στρατιώτες , αξιωματικοί και υπαξιωματικοί στον τομεά του Έβρου δεν κινδυνεύουν να συλληφθούν αιχμάλωτοι, τραυματισθούν ή σκοτωθούν όντως εκτεθειμένοι σε ισχυρότατα πάσης μορφής εχθρικά πυρά;
Το αυτό δεν ισχύει για την εφεδρεία ;
Εν κατακλείδι όσο υπάρχει καιρός, η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει το Ελβετικό μοντέλο Παλλαικής Αμύνης αποφορτισμένο απο τον κίνδυνο της κατάχρησης οπλισμού απο τους τρομοκράτες και των πραξικοπημάτων.
Σχετική ειδησεογραφία:
Αλλάζουν όλα στις Ενοπλες Δυνάμεις Υπό τα όπλα ώς 65 ετών!
ΥΠΟ ΤΑ ΟΠΛΑ και σε συνεχή στρατιωτική εκπαίδευση τίθεται ολόκληρος ο ικανός πληθυσμός της χώρας, σύμφωνα με το νομοσχέδιο περί «Παλλαϊκής Αμυνας» που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στην έννοια «ικανός πληθυσμός» περιλαμβάνονται, όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου, οι άρρενες ηλικίας 19-65 ετών και οι γυναίκες ηλικίας 19-50 ετών. Η συμμετοχή στα τμήματα της Παλλαϊκής Αμυνας θα είναι υποχρεωτική για όλο τον ικανό πληθυσμό. Σε περίπτωση αρνήσεως το νομοσχέδιο προβλέπει ποινές φυλακίσεως από δύο ώς και έξι μηνών και διοικητικές κυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια