Header Ads

«Βαρουφάκης και Τσίπρας χρέωσαν το 2015 200 δισ. ευρώ την Ελλάδα»

Άβολες αλήθειες:

*Του Άρη Δημόπουλου

Για αυτό το οικονομικό έγκλημα του 2015 ποιος θα πληρώσει;
Συνεχίζουν να πέφτουν «βόμβες» από τον τέως επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην τεράστια οικονομική ζημιά που προκλήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015 στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Τσίπρα.
Ο κ.Βίζερ δεν είναι η πρώτη φορά που λέει «πικρές αλήθειες» για τις κρίσιμες στιγμές του καλοκαιριού του 2015, όταν ολόκληρη η Ε.Ε. βρέθηκε ένα βήμα πριν από την καταστροφή ελέω ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτήν την φορά ο ίδιος αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, De Volkskrant, το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε το δίδυμο Τσίπρα-Βαρουφάκη. Φυσικά και τα 100δισ. ευρώ (τα οποία αρνούνται σήμερα στην κυβέρνηση) δεν αποτελούν την αλήθεια.
Ο πραγματικός αριθμός, κατά τον πρώην πρόεδρο του EuroWorkingGroup είναι διπλάσιος και την ευθύνη την έχει συνολικά η κυβέρνηση Τσίπρα.
Σε μερικές μόνο φράσεις, ο Τ.Βίζερ αποδομεί πλήρως τους ισχυρισμούς Βαρουφάκη για τις διαπραγματεύσεις του 2015 και αποκαλύπτει:
«Σύμφωνα με το Βαρουφάκη, υπήρξατε πιο ισχυρός από τον Juncker, τον Dijsselbloem και τον Moscovici και λειτουργούσατε ως μυστικός πράκτορας της Merkel. Έχει δίκιο;
(Ξεσπάει σε γέλια) «Πρόκειται περί πραγματικής ανοησίας, πλήρους ανοησίας. Σίγουρα δεν αποτελεί κομπλιμέντο να ακούς κάτι τέτοιο. Κι εγώ μπορώ να πω ότι εσύ, ο Peepercorn είσαι ένας ολυμπιονίκης του σκι. Κάτι τέτοιο ηχεί ωραίο, έτσι δεν είναι; Έλα όμως που κάποιοι θα αρχίσουν να αμφιβάλλουν για τις διανοητικές μου ικανότητες».
‘Σκάψατε το λάκκο’ της Ελλάδας, λέει ο Βαρουφάκης…
«Ένα ακόμα λεκτικό πυροτέχνημα. Όπως το βλέπω εγώ, η Ελλάδα βρέθηκε μόνη της με την πλάτη στον τοίχο. Εξαιτίας της πολιτικής ή και των παραλείψεων διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων, σίγουρα όχι μόνον αυτών του ΣΥΡΙΖΑ και του Βαρουφάκη. Χάρη σε πολλές προσπάθειες, η Ελλάδα στέκεται τώρα στα γόνατά της και εάν συνεχίσει με τη σωστή στρατηγική θα μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της. «Standing tall» που λένε και οι Αμερικανοί αλλά σε μας εδώ στις Βρυξέλλες δεν αρέσουν και πολύ τα αμερικανικά ρητά»
Υπήρξε πραγματικά τόσο επιζήμιος ο Βαρουφάκης; Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΜΣ, το εξάμηνο του Βαρουφάκη κόστισε 100 δις ευρώ…
«Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι μάλλον στοίχισε τα διπλά: η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Αλλά δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης: ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη αυτή»».
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ακούστηκαν αλήθειες από τον συγκεκριμένο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος μερικές μέρες πριν είχε κάνει λόγο ουσιαστικά για την καλύτερη ελληνική μνημονιακή κυβέρνηση, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το μόνο σίγουρο είναι πως το πρώτο εξάμηνο του 2015 μπήκε η ταφόπλακα στην ελληνική οικονομία, με αποκορύφωμα τα capital controls του καλοκαιριού αλλά και τα πολλά χαμένα δισεκατομμύρια, τα οποία σήμερα πληρώνει ο ελληνικός λαός.
Για εκείνη την περίοδο πότε θα αποδοθούν ευθύνες;
Πηγή: el.gr Δ.Λιακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια