Header Ads

Μητροπολιτικά νέα /Φ.1805

ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΟΜΗΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
  

Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη της Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου κατά το παρελθόν διήμερο 28 και 29 Αυγούστου 2022. Συγκεκριμένα την Κυριακή, 28 Αυγούστου, παραμονή της Εορτής, ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος τέλεσε τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ενοριακό Ι. Ναό Τιμίου Προδρόμου Λουτρακίου. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην μορφή του Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, που διαχρονικά αφυπνίζει συνειδήσεις αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα για κάθε άνθρωπο.

Την επομένη, ανήμερα της Εορτής και στον ως άνω Πανηγυρίζοντα Ι. Ναό τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο λόγο επισημαίνοντας την ιδιαιτερότητα του Τιμίου Προδρόμου, καθώς είναι ο μοναδικός Προφήτης, που ο ερχομός του προφητεύθηκε από άλλους Προφήτες. Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι ο «αυγερινός» που προμηνύει τον ερχομό του «Ηλίου της Δικαιοσύνης» Χριστού και ο Προφήτης που στέκεται μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Ο Πρόδρομος καταξιώνεται από την ζωή και την διδαχή Του, καθώς ενώ χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως από τον Ιουδαϊκό Λαό παραμένει ταπεινός και κηρύττει όχι μόνο με λόγους αλλά και με έργα την Πίστη του. Εξ’ αυτού ήλεγξε τον Βασιλέα Ηρώδη, που ως Βασιλέας όφειλε να δίδει στον Λαό του το καλό παράδειγμα και όχι να αμαρτάνει. Πανηγυρίζουμε σήμερα την μνήμη του Τιμίου Προδρόμου με μια χροιά λύπης για τον ειδεχθή θάνατο Του, χαιρόμαστε όμως γιατί ζει στην Βασιλεία του Θεού, διδάσκει και προετοιμάζει την κάθε μία καρδιά που θέλει να υποδεχθεί τον Ιησού Χριστό. Ο Θεοφιλέστατος ολοκλήρωσε την ομιλία του μεταφέροντας τις ευχές και τις ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ο οποίος βρίσκεται στις πανηγυρικές εκδηλώσεις της Ι. Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου.

Την ίδια ημέρα στον Ι. Ναό Αγίου Ιωάννου Κιάτου λειτούργησε και κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.




ΔΙΕΤΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΤΗΣ ΑΟΙΔΙΜΟΥ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΝΥΜΦΗΣ ΛΑΔΑΚΑΚΟΥ (1936-2020), ΠΡΩΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΛΕΧΩΒΗΣ.
   

Συμπληρώθηκαν, την 25ην Αυγούστου 2022, δύο έτη από την εις Κύριον εκδημίαν της μακαριστής πρώην Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Λεχώβης Γερόντισσας Χριστονύμφης (κατά κόσμον Χρυσάνθης) Λαδακάκου.

Το πρωι της 25ης τρέχοντος μηνός τελέσθηκε Θ. Λειτουργία υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου πλαισιουμένου υπό των Συγκέλλου – Οικονόμου π. Προδρόμου Αντωνίου, Ιερομονάχου π. Λογγίνου Αρχόντη, αδελφών της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου, Αιδεσ. π. Παναγιώτου Θεοδώρου, Εφημερίου Ι. Ναού Αγίας Τριάδος Κρυονερίου και του Διακόνου π. Χρήστου Χίλια και στην συνέχεια το Ιερό Μνημόσυνο.

Ο Θεοφιλέστατος άγιος Κεγχρεών μετέφερε τις συλλυπητήριες ευχές στην Αδελφότητα και στο Εκκλησίασμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου ομιλών επικαίρως. Με ευκαιρία την μνήμη του Αγίου Αποστόλου Τίτου ο Θεοφιλέστατος έκανε αναφορά στους ακατάλυτους δεσμούς της Πίστεως που αναπτύσσονται ανάμεσα στους πνευματικούς μας πατέρες και στα πνευματικά τους τέκνα, στους οποίους οφείλεται η αναγέννησή μας και η είσοδός μας στην μεγάλη μια Αγία και παγκόσμια οικογένεια, την Εκκλησία. Η σχέσις αυτή για την οποία ο Απόστολος Παύλος ονομάζει τον Απόστολο Τίτο τέκνο κατά την κοινή μας πίστη, «Τίτῳ γνησίῳ τέκνῳ κατὰ κοινὴν πίστιν» (Τιτ. α΄,4), είναι εντονότερη και περισσότερο εμφανής στις Μοναστικές Αδελφότητες όπου ο Ηγούμενος– η εκ της θέσεως του-της είναι το «στόμα» του Χριστού, που φανερώνει το «θέλημα» του Θεού στα μέλη της κατά Χριστόν συνοδείας του, με αποτέλεσμα οι δεσμοί πνευματικής συγγενείας να είναι το ίδιο και περισσότερο ισχυροί από τους δεσμούς του αίματος, γι’ αυτό και η εκδήλωση υπακοής είναι αναγκαία για την πρόοδο του Μοναχού-ης και η ευγνωμοσύνη του ισόβιος, χωρίς αυτή να εμποδίζει την υπακοή στο νέο πρόσωπο που εξελέγη υπό της Αδελφότητος εις διαδοχή του εκλιπόντος Ηγουμένου-ης, ώστε εν ειρήνη και ομονοία να πορεύεται η κάθε Αδελφότης προς την Βασιλεία του Θεού, που είναι και ο σκοπός και της Εκκλησίας και των Μοναστηρίων ως «φροντιστήρια» αυτά αγιότητος.

Τέλος, εψάλη Τρισάγιον εις τον τάφον της αειμνήστου Γεροντίσσης Χριστονύμφης και παρετέθη τράπεζα, «μακαριά», υπό της Ι. Αδελφότητος.

Ας είναι αιωνία η μνήμη της!



ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ & ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΞΕΝΗΣ ΜΟΝΑΧΗΣ.
  

Με την συμμετοχή πλήθους Πιστών εορτάστηκε η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πανηγυρίζουσα ιστορική Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου.

Την παραμονή της Εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το Παλαιοδιαθηκικό Ανάγνωσμα του Εσπερινού, από το βιβλίο των Παροιμιών, επισημαίνοντας ότι ο Σοφός Σολομών γράφει:

«τούτῳ γὰρ τῷ τρόπῳ πολὺν ζήσεις χρόνον, καὶ προστεθήσεταί σοι ἔτη ζωῆς σου» (Παρ. θ΄, 11), δηλαδή, για να ζήσει κάποιος πολλά και ποιοτικά χρόνια με την ευλογία του Θεού οφείλει να σέβεται τον Θεό. Και παραπάνω γράφει: «ἀρχὴ σοφίας φόβος Κυρίου» (Παρ. θ΄, 10), όταν δηλαδή κάποιος ζει με σύνεση και σοφία και σέβεται τον Νόμο του Θεού αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ζωής με απλότητα, θάρρος και δύναμη και αντέχει να ξεπερνά τις δυσκολίες. Ακούσαμε σήμερα τα Αναγνώσματα να περιγράφουν την Παναγία μας και από τις προεικονίσεις βλέπουμε το σχέδιο της Θείας Οικονομίας του Θεού για την σωτηρία του ανθρώπινου γένους, το οποίο δεν θα μπορούσε να εκπληρωθεί χωρίς την Παναγία μας, που έζησε μέσα στον Ναό, γνώρισε τον Νόμο του Θεού και όταν έγινε ο Ευαγγελισμός Της με ταπείνωση και εμπιστοσύνη στο Θέλημα του Θεού αναφώνησε: «ἰδοὺ ἡ δούλη Κυρίου· γένοιτό μοι κατὰ τὸ ρῆμά σου» (Λουκ. α΄, 38). Αυτή η διακονία Της στο Μυστήριο της σωτηρίας μας, φανερώνει την σοφία και την αγιότητά Της και εμείς πανηγυρικά οφείλουμε να Την τιμούμε όχι σε κοσμικά κέντρα αλλά στις Εκκλησίες και σε ιερούς, αφιερωμένους σε Αυτή τόπους, όπως η Ι. Μονή, που μας φιλοξενεί, τοποθετώντας το Ι. Εικόνισμα Της στο κέντρο του Ναού, ώστε να μας διδάσκει με την παρουσία Της, την σοφία, την αγιότητα Της και να μας καθοδηγεί στην πορεία της ζωής μας!

Την Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022 και στην ως άνω Ι. Μονή τελέσθηκε πανηγυρικός Όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου και στην συνέχεια η Πανηγυρική Θ. Λειτουργία συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου. Η διακονία του Θείου κηρύγματος ανετέθη στον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου Πανοσ. Αρχιμ. π. Βασίλειο Κορώση, ο οποίος ερμήνευσε τις Ευαγγελικές περικοπές, που αναγιγνώσκονται στις Θεομητορικές Εορτές προτρέποντας τους Πιστούς να μιμηθούν την ζωή της Παναγίας μας.

Αμέσως μετά το πέρας της πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας, έλαβε χώρα η Ενθρόνιση της νέας Καθηγουμένης της Ι. Μονής, Ξένης μοναχής.

Στον λόγο του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και την ηγετική μορφή της μακαριστής Ηγουμένης Ευπραξίας, η οποία διακρίθηκε για το Χριστιανικό ήθος, την μοναχική ασκητικότητα, το Εκκλησιαστικό φρόνημα και τις σημαντικές αρετές της, που την ανέδειξαν «μεγάλη». Απευθυνόμενος στην νέα Καθηγουμένη, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι, η ιστορική Ι. Μονή έχει μια βαρύτητα, αφού επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια σπουδαίο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο, το οποίο καλείται να συνεχίσει. Ευχήθηκε δε ο Σταυρός που αναλαμβάνει να είναι το «κόσμημά» της, να την χαρακτηρίζει το θυσιαστικό πνεύμα και να παραμείνει η ίδια καθόλη την διάρκεια της Ηγουμενίας της.

Η νέα Ηγουμένη, στο σύντομο αλλά μεστό πνευματικότητας λόγο της, αφού ευχαρίστησε τον Θεό, την Παναγία και όλους τους Αγίους προστάτες της Ι. Μονής, αναφέρθηκε στα πρώτα χρόνια της ζωής της, στην μακαριστή Γερόντισσά της Ευπραξία και στον αοίδιμο πνευματικό τους π. Νεκτάριο Μαρμαρινό. Εκζήτησε ταπεινά τις προσευχές της Ι. Αδελφότητας, πρωτίστως όμως του σεπτού Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, ο οποίος με πολλή αγάπη περιβάλλει την Ι. Μονή, υποσχόμενη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αλλά και να υπακούει πάντοτε στα προστάγματα του Επισκόπου και της Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεο, που προέστη της Ι. Πανηγύρεως, τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεώς μας Θεοφ. Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου Πανοσ.

Αρχιμ. π. Βασίλειο Κορώση, όλους τους Ιερείς εκ της Ι. Μητροπόλεως μας και άλλων Ι. Μητροπόλεων, τις Μοναστικές Αδελφότητες, τους ευλαβείς Προσκυνητές και τους Τοπικούς Άρχοντες, τον Υφυπουργό κ. Νικόλαο Ταγαρά, τον Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Κόλλια, τον πρώην Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορίνθου κ. Αθηνά Κόρκα, τον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Βασίλειο Νανόπουλο, την Σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Μαρία-Ελένη Σούκουλη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Κορίνθου κ. Χαράλαμπο Τετράδη, τους Εκπροσώπους του Στρατού, τους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους και τον Οφφικιάλιο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και παρασημοφορηθέντα με τον Σταυρό του Αποστόλου Παύλου της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου κ. Αθανάσιο Κωνσταντόπουλο μετά της εριτίμου συζύγου του Ελένης.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια