Header Ads

H ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Φ.1789

  

Έχουμε πολλές φορές φίλε αναγνώστη, όλοι μας αναρωτηθεί, πως θα ήταν ένας κόσμος δίχως αξίες.

Με βάση αυτό το φιλοσοφικό διαχρονικό ερώτημα, πρέπει να πούμε, πως η ηθική, συνδέεται άμεσα με τις αξίες τις οικουμενικές αξίες, που είναι δύο είδη. Αυτές που έχουν τιμή, και αυτές που είναι ανεκτίμητες.

Οί οικονομικές αξίες, που αφορούν τιμές και κέρδη, και που είναι εκ των πραγμάτων διαπραγματεύσιμες, και υπολογίζονται, με κέρδη και ζημίες και μπορούν να υπολογιστούν ανήκουν στη πρώτη κατηγορία.

Αντίθετα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, που ενδιαφέρει όλους τους ανθρώπους έχει άλλου είδους αξία, ανεκτίμητη. Καί μιλάμε για τις ηθικές αξίες τις οικουμενικές τις πανανθρώπινες -Αξίζει σε αυτό ακριβώς το σημείο να πούμε, πως όπως ξέρουμε από τα διαβάσματά μας, και όπως βιώνουμε σαν Πολίτες του κόσμου καθημερινά, ακόμα και αυτές οι αξίες, υπόκεινται στη σχετικότητα.

Γιά παράδειγμα στην Ιστορική πραγματικότητα της ανθρωπότητας, υπάρχουν στιγμές, που οι ίδιοι οι υπερασπιστές, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με βούλες και υπογραφές, φαρδιές πλατιές, οικουμενικών και αδιαπραγμάτευτων, αντιμετωπίζουν με σχετικότητα την ανθρώπινη ζωή, που είναι το πρώτο από τα δικαιώματα ότι για τον καθένα η αξία της ζωής είναι ίδια. Όταν όμως οι ίδιοι εμπλέκονται σε πόλεμο, όταν είναι ισχυρότεροι, καταφέρνουν κατά κανόνα να εξασφαλίζουν, στις δικές τους τάξεις ,λιγότερα θύματα, και επαίρονται μάλιστα γι αυτό, ανεξάρτητα άν η άλλη πλευρά, θρηνεί θύματα πολλά που σκοτώνονται άμαχοι, γυναίκες ,γέροντες και παιδιά, σε έναν ανορθόδοξο πόλεμο, με έξυπνα όπλα, πυραύλους, βόμβες, και πάει λέγοντας....

-Ο προηγούμενος αιώνας φίλε αναγνώστη, του σιδήρου και της φωτιάς, και των δυό παγκοσμίων πολέμων, <οι ηθικές αξίες,> οι δυό αυτές λέξεις έχασαν πολύ από τη σημασία τους, έτσι που γύρισε την ανθρωπότητα, στον εκβαρβαρισμό, τον οποίο δυστυχώς τον πήρε κληρονομιά και ο τωρινός.

* Η κα Παυλίνα Μπεχράκη, είναι εικαστικός από την Κόρινθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια