Header Ads

«Κόρινθος, Πρώτη πρωτεύουσα των Ελλήνων Ιανουάριος 1822-Μάιος 1822»




Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Το βιβλίο του Σωτήρη Κοκκωνάκη αναδεικνύει την άγνωστη σε πολλούς ιστορική αλήθεια!

Το 2019, πολλοί Κορίνθιοι, έκπληκτοι, άκουσαν για πρώτη φορά από το στόμα του νεοεκλεγέντος τότε Δημάρχου, Βασίλη Νανόπουλου , το όραμά του να αναδείξει μία μεγάλη ιστορική στιγμή για την πόλη της Κορίνθου και τον ρόλο της στην Ελληνική Επανάσταση ως η πρώτη πρωτεύουσα των Ελλήνων . Πολλοί –μη γνωρίζοντας καλά την ιστορία του τόπου μας- έσπευσαν να χλευάσουν τον χαρακτηρισμό της πόλης ως πρώτης πρωτεύουσας, δεδομένου ότι «όλοι γνωρίζουν ότι Πρώτη Πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους είναι το Ναύπλιο»…

Ήρθε, λοιπόν, το πλήρωμα του χρόνου, για να διεκδικήσει η Κόρινθος αυτό που της ανήκει με ιστορικά στοιχεία και αποδείξεις!

Γιατί γνωρίζοντας τον τόπο μας και την ιστορία του, μαθαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

Γνωρίζοντας τα σημαντικά γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στα πάτρια εδάφη για την απελευθέρωση της Ελλάδος από τον τουρκικό ζυγό και τις ιστορικές, όχι μόνον στρατιωτικές, αλλά και πολιτικές αποφάσεις που λήφθησαν στην Κόρινθο και οδήγησαν στη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους, έχουμε ελπίδα να διδαχθούμε και να συμβάλλουμε κι εμείς στην αφύπνιση των σύγχρονων Ελλήνων και στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για την χώρα μας και ολόκληρο τον κόσμο μας!

Σε αυτήν τη γνώση φιλοδοξεί και δικαίως να συμβάλλει με το βιβλίο του «Κόρινθος Πρώτη Πρωτεύουσα των Ελλήνων, Ιανουάριος 1822-Μάιος 1822» ο Σωτήρης Κοκκωνάκης , σ.Καθηγητής Φυσικός, ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων (Εκδόσεις Καταγράμμα, Κόρινθος 2022), ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόταση του Δημάρχου Κορινθίων να συγγράψει ένα βιβλίο στοιχειοθετημένο με πηγές και αποδείξεις μέσα από τα αρχεία της Εθνικής Παλιγγενεσίας ενόψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
  

Ο συγγραφέας, παρά τις δυσκολίες στην έρευνα εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας και των κλειστών για μεγάλα χρονικά διαστήματα βιβλιοθηκών, κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να συγκεντρώσει πλούσιο υλικό εν πολλοίς άγνωστο, καταγράφοντας τα βασικότερα σημεία που αναδεικνύουν την επιλογή της Κορίνθου από την Α΄ Εθνοσυνέλευση της Πιάδας (Επιδαύρου) ως πρώτης έδρας της προσωρινής διοίκησης της απελευθερωμένης περιοχής του Ελληνικού χώρου .

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον επιστημονικό πόνημα παρουσιάσθηκε το πρωί του Σαββάτου, στις 19 Μαρτίου 2022, στο Δημοτικό θέατρο Κορίνθου , σε μία ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση του Δήμου.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Γιάννης Μπάρτζης, Πρόεδρος της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον συγγραφέα, στα ευρήματα της έρευνας, αλλά και στον Παπαδιαμάντη.

«Στις 15 Ιανουαρίου 1822 υπογράφτηκε από τους εθνοσυμβούλους (βουλευτές) το τελικό κείμενο του «Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδος (Σύνταγμα), στο άρθρο ρβ΄ δε των «Παραρτημάτων» ορίζεται ως «κατοικία» της Διοικήσεως (Βουλευτικού, Εκτελεστικού, Δικαστικού …) η μόλις απελευθερωθείσα πόλη της Κορίνθου. Έτσι από τα τέλη Ιανουαρίου 1822 η πρώτη Διοίκηση της Ελλάδος λειτουργεί στην Κόρινθο. Ήταν η «Κυβέρνηση της Κορίνθου», όπως την αποκαλεί ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στην «Φόνισσα». Στο μόνο άκαυστο αρχοντικό που υπήρχε, του Θεοχαράκη Ρέντη, εγκαταστάθηκαν κυβερνητικές υπηρεσίες και το πρώτο εθνικό τυπογραφείο. Στην Κόρινθο η Κυβέρνηση υπό τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και η Βουλή υπό τον Δημήτριο Υψηλάντη επιδόθηκαν σε μία φιλότιμη, όσο και υπεράνθρωπη προσπάθεια να ιδρύσουν κράτος από το μηδέν. Εκδόθηκε προς τα έθνη η διακήρυξη της ελευθερίας της Ελλάδος, αποφασίσθηκε η κοπή εθνικού νομίσματος, η ίδρυση κρατικού νοσοκομείου, η θέσπιση εθνικού στρατού, ορίσθηκαν οι μισθοί των στρατιωτικών, ψηφίστηκαν οι πρώτοι νόμοι…».

Αισιόδοξα για την Κόρινθο και την προβολή που της αξίζει ήταν τα μηνύματα του Δημάρχου Κορινθίων, Βασίλη Νανόπουλου , ο οποίος αφού ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου, τον συγγραφέα, την Εταιρία Κορινθίων Συγγραφέων, το Κορινθιακό Εργαστήρι Ιστορίας, τον Μάριο Ασημακόπουλο, αλλά και την Καθηγήτρια Πανεπιστημίου-Ιστορικό, Μαρία Ευθυμίου, παρέθεσε μέρος των σημαντικών αποφάσεων που ελήφθησαν στην Κόρινθο , μίλησε για το όραμά του να προβάλει το σημαντικό αυτό γεγονός για την πόλη μας με αξιόλογες εκδηλώσεις καθιερώνοντας την 15η Ιανουαρίου ως ημέρα μνήμης , όπως έχει ήδη αρχίσει να πράττει παρά την πανδημία, και αναφέρθηκε στον λόγο που ζήτησε τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, το οποίο θα αποτελεί εφεξής το επίσημο δώρο του δήμου Κορινθίων σε κάθε φιλοξενούμενη αρχή, φορέα, επισκέπτη.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αθηνά Κόρκα , η οποία είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης της Κορινθιακής Γης, της Ιστορίας και του Πολιτισμού.

Ιδιαίτερη τιμή για όλους τους παρευρισκομένους και τους Κορίνθιους εν γένει αποτέλεσε η παρουσία στην εκδήλωση, αλλά και η συμβολή στη συγγραφή του βιβλίου της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών – Ιστορικού, Μαρίας Ευθυμίου , η οποία μίλησε με το γνωστό πάθος που την διακατέχει για την ιστορία για την εποχή του απελευθερωτικού αγώνα ρίχνοντας φως στα αίτια της επιλογής της Κορίνθου ως πρώτης πρωτεύουσας των Ελλήνων. Η κα Ευθυμίου τόνισε την ορθότητα της επιλογής του τίτλου του βιβλίου, διότι -όπως εξήγησε- η Κόρινθος υπήρξε πράγματι η Πρώτη Πρωτεύουσα των Ελλήνων , δηλαδή των Επαναστατημένων Ελλήνων, έστω και για λίγους μήνες. Ακολούθησαν κι άλλες πόλεις της Πελοποννήσου στις οποίες μεταφέρθηκε κατόπιν η Διοίκηση των επαναστατημένων κατά τη διάρκεια του Αγώνα (Άργος, Κρανίδι, Ναύπλιο, Τρίπολη), ενώ όταν συστάθηκε επίσημα και αναγνωρίσθηκε διεθνώς το Ελληνικό Κράτος το 1830 πρωτεύουσα ήταν το Ναύπλιο.

Η κα Ευθυμίου μάγεψε το κοινό με τις γνώσεις της, την μεταδοτικότητά της, την αμεσότητα, την ανταπόκρισή της στον διάλογο, ενθουσιασμένη που επιτέλους η Κόρινθος αποφάσισε να αναδείξει τον ρόλο της και τη θέση της στην πολιτική ιστορία του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, αυτό που η ίδια διδάσκει εδώ 40 χρόνια

Ο Συγγραφέας, Σωτήρης Κοκκωνάκης, αναφέρθηκε στη δομή, στα ευρήματα της έρευνας και στις δυσκολίες αυτής, ευχαριστώντας τον Δήμαρχο για την πρόσκληση-πρόκληση, την Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων και τον Πρόεδρο αυτής, Γιάννη Μπάρτζη, καθώς και την Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μαρία Ευθυμίου και τις Εκδόσεις Καταγράμμα για τη συμβολή τους στην έκδοση του βιβλίου του.

Πρόκειται για ένα βιβλίο με επιστημονική τεκμηρίωση για τα ζητήματα που θέλει να αναδείξει, άγνωστα στους πολλούς, μοναδικό πόνημα για την Κόρινθο, το οποίο αξίζει να αναζητήσουν και μελετήσουν οι απανταχού Κορίνθιοι και Κορίνθιες.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές τόσο της έκδοσης του βιβλίου, όσο και της εκδήλωσης παρουσίασής του στο κορινθιακό κοινό!


* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 

Δεν υπάρχουν σχόλια