Header Ads

Μητροπολιτικά νέα Φ.1784

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Ε.Σ.Α.μεΑ) ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ.
  

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο επισκέφθηκαν σήμερα, 17 Μαρτίου 2022, στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας, ο κ. Νικόλαος Καραλής, Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελ/σου, ο κ. Βασίλειος Σπανός, Πρόεδρος Σωματείου Κορινθίας, ο κ. Ευστάθιος Ποτήρης, Αντιπρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου, η κ. Βάσω Αράπογλου, Αναπληρωματική Οργ. Γραμματέας Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου, ο κ. Δημήτριος Σηφάκης, Υπεύθυνος Νέων με Αναπηρία, από την Εκτελεστική Γραμματεία της ΕΣΑμεΑ, η κ. Ειρήνη Τσαλουχίδου και η κ. Μαίρη Σιδέρη, Επιστημονικό Προσωπικό ΕΣΑμεΑ, μέλη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ).

Σκοπός της επισκέψεως ήταν η δια ζώσης ενημέρωση αναφορικά με την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προώθηση της κοινωνικής και εργασιακής ένταξης για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειες τους, που διαβιούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σε πολύ ζεστή ατμόσφαιρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ενημερώθηκε από τους ευγενείς επισκέπτες του για τις δράσεις αλλά και τους στόχους της Συνομοσπονδίας, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις.

Ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε όλα τα μέλη για την όμορφη, ενημερωτική επίσκεψή τους, ευχήθηκε ο Θεός να τους ενδυναμώνει στην προσπάθειά τους να πραγματοποιηθούν όλοι οι στόχοι τους για την καλύτερη αντιμετώπιση των Ατόμων με Αναπηρία και υποσχέθηκε η Ι. Μητρόπολη να τους συνδράμει σε αυτή την ομολογουμένως δύσκολη προσπάθεια, όπου οι δυνάμεις της και τα εφαρμοζόμενα γι’ αυτό Ευρωπαϊκά προγράμματα το επιτρέπουν.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.





ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ.
   

Την Θ. Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, το απόγευμα της Τετάρτης, 16 Μαρτίου 2022, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο. Τον Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν οι Ιερείς του Ι. Ναού και οι Διάκονοί του.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ομίλησε για τις Προηγιασμένες Θ. Λειτουργίες επισημαίνοντας ότι οι κατανυκτικές αυτές Λειτουργίες τελούνται προκειμένου οι Πιστοί και κυρίως οι Μοναχοί, που νήστευαν και προσευχόντουσαν «απὸ φυλακῆς πρωΐας μέχρι νυκτός», να μην στερούνται κατά τις μέρες αυτές την μετάληψη του Πανάχραντου Σώματος και Αίματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, που είναι η Τροφή του παντός κόσμου. Υπήρξαν όμως και άνθρωποι που κοινωνούσαν χωρίς να κατανοούν τι είναι η Θ. Κοινωνία, κοινωνούσαν χωρίς νηστεία και προσευχή. Ο Απ. Παύλος γράφει στην Α’ προς Κορινθίους Επιστολή Του «δοκιμαζέτω δὲ ἄνθρωπος ἑαυτόν, καὶ οὕτως ἐκ τοῦ ἄρτου ἐσθιέτω καὶ ἐκ τοῦ ποτηρίου πινέτω· ὁ γὰρ ἐσθίων καὶ πίνων ἀναξίως κρῖμα ἑαυτῷ ἐσθίει καὶ πίνει, μὴ διακρίνων τὸ σῶμα τοῦ Κυρίου» (Α’ Κορ. ια΄,28-29). Ας εξετάζει λοιπόν κάθε άνθρωπος με προσοχή τον εαυτό του και μετά να κοινωνεί, διότι όποιος αναξίως κοινωνεί φέρει κρίμα και καταδίκη στον εαυτό του. Η νηστεία δεν είναι μόνο αποχή από συγκεκριμένες τροφές και υλικά αγαθά, αλλά κυρίως πνευματική, ηθελημένη στέρηση την οποία επιβάλλουμε στον εαυτό μας και κατά την διάρκεια της οφείλουμε να προσερχόμαστε στο Άγιο Ποτήριο με καθαρή καρδιά, με προσευχή, με μετάνοια και περίσσια αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας!

Πριν την απόλυση ο Σεβ. Μητροπολίτης μας τέλεσε Νεκρώσιμο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου και του προσφάτως κοιμηθέντος Ιερέως της Ι. Μητροπόλεως μας Γεωργίου Μπρίνια.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.





Γ’ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ
    

Την Κυριακή, 20 Μαρτίου 2022, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Γ’ Κατανυκτικό Εσπερινό παρόντος του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας, Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και πλαισιούμενος από τον Ιεροκήρυκα, της Ι. Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης, Πανοσ. Αρχιμ. π. Αχίλλιο Τσούτσουρα και τους Ιερείς της πόλεως Κορίνθου.

Ομιλητής, σύμφωνα με το πρόγραμμα, είχε ορισθεί ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Παναγιώτης Μαυραγάνης, Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου και Αρχιερατικός Επίτροπος Κορίνθου - Λουτρακίου, με θέμα: «O Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, Διδάσκαλος της Θεώσεως»., Ο ομιλητής, επεσήμανε ότι η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία, ετίμησε πολύ τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό και εορτάζει την μνήμη του την Β’ Κυριακή των Νηστειών, ως συνέχεια της Α´ Κυριακής των Νηστειών, κατά την οποία εορτάζουμε την Ορθόδοξη Πίστη μας.

Θεωρείται δηλαδή ο Άγιος, ως o εκφραστής της Ορθόδοξης Πίστης μας περισσότερο από όλους τους άλλους πατέρες και διδασκάλους.

Ο Άγιος Γρηγόριος αντιτάχθηκε με σθένος και βαθιά πίστη στην πλάνη του αιρετικού Μοναχού Βαρλαάμ, που παρακινούμενος από την φιλοσοφία των ουμανιστών της Δύσης άρχισε τον 14ο αιώνα να κηρύττει στο Βυζάντιο προσβάλλοντας την ευσέβεια των Αγιορειτών ησυχαστών και πλήττοντας την δυνατότητα του ανθρώπου να θεωθεί κατά χάριν. Με τους αγώνες αυτούς ο Άγιος, έχοντας τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, θεώρησε ότι προστατεύει την Ορθοδοξία, διότι διέγνωσε την μεγάλη επικινδυνότητα της αιρετικής διδασκαλίας του Βαρλαάμ.

Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συνεχάρη τον ομιλητή, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα παρουσίασε την ουσία και το σημαντικό θεολογικό έργο του μεγάλου Πατέρα της Εκκλησίας μας, Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Ο προκάτοχος μου, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, μακαριστός Μητροπολίτης Κορίνθου κυρός Παντελεήμων Καρανικόλας ήταν πρωτοπόρος καθώς, ως βιωματικός θεολόγος, προσπάθησε να επαναφέρει στον τρόπο ζωής των Ορθοδόξων Χριστιανών τον «μυστικισμό» του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού, γι’ αυτό και θα προσπαθήσουμε με τον Θεοφιλέστατο άγιο Κεγχρεών να επανεκδώσουμε ένα από τα συγγραφικά του έργα εις μνημόσυνο του με την συμπλήρωση 15/ετίας από την εις Κύριον εκδημία του.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Πανοσ. Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης π. Αχίλλιο Τσούτσουρα, για την ευγενική του παρουσία και τον προσκάλεσε να ξανάρθει, ώστε να έχουμε την χαρά να ακούσουμε και το κήρυγμα του!





ΚΥΡΙΑΚΗ Β’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ
    

Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο λειτούργησε χθες Κυριακή Β’ των Νηστειών, 20 Μαρτίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού και τους Διακόνους του.

Λίγο πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ομίλησε τονίζοντας ότι η περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής προσφέρεται για κάθε είδους Ιεραποστολή και διάδοση του Ευαγγελίου του Χριστού. Ο Απόστολος Παύλος, παρά τις απογοητεύσεις που γεύτηκε μετά το κήρυγμά του στην Αθήνα, δεν πτοήθηκε και ήρθε στην Κόρινθο να κηρύξει γευόμενος και εδώ την ίδια απογοήτευση. Όμως ο Κύριος του φανερώθηκε σε όραμα και τον ενθάρρυνε να παραμείνει στην ευλογημένη Κόρινθό μας, καθώς «λαός ἐστί μοι πολὺς ἐν τῇ πόλει ταύτῃ» (Πραξ. ΙΗ΄,10). Οφείλουμε επομένως και εμείς να μην σταματούμε να κηρύττουμε, αφού και εδώ στην Ελλάδα, που είναι το λίκνο της Ορθοδοξίας, χρειάζεται επανευαγγελισμός.

Στην συνέχεια ερμήνευσε το Αποστολικό και το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής επισημαίνοντας ότι ο Θεός διαχρονικά προετοίμαζε τους ανθρώπους μέσω των Προφητών και των Αγγέλων οι οποίοι μετέφεραν στους ανθρώπους τα σωστικά μηνύματα Του Θεού. Όσοι όμως δεν αποδέχθηκαν αυτά τα μηνύματα, παραβίασαν, παράκουσαν και δεν εφάρμοσαν στην ζωή τους, τους λόγους Του Θεού «ἔλαβεν ἔνδικον μισθαποδοσίαν» (Εβρ. β΄, 2), πέρασαν από την κρίση του Θεού και τιμωρούνται σ’ αυτή την ζωή. Με το πλήρωμα του χρόνου το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος κατήλθε και σαρκώθηκε, ώστε να διδάξει, να θαυματουργήσει και να σώσει το ανθρώπινο γένος. Ο Χριστός, όπως ακριβώς έκανε με την θεραπεία του παραλυτικού, που τον σήκωσε από την αμαρτία και τον παρέδωσε υγιή, έτσι κάνει και με ολόκληρη την ανθρωπότητα, σώζοντας τον κόσμο όχι μόνο από την «παραλυσία» της αμαρτίας αλλά και από τον αιώνιο θάνατο. Γι’ αυτό, ας αγωνιστούμε μιμούμενοι τον Μεσσία και Λυτρωτή μας μέσα στο διάστημα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, δραττόμενοι αυτή την ευκαιρία θεώσεως, προκειμένου να αξιωθούμε να βιώσουμε την Ανάσταση του Κυρίου μας!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.




Δεν υπάρχουν σχόλια