Header Ads

Μητροπολιτικά νέα Φ.1781

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
  

Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο λειτούργησε την Κυριακή της Αποκρέω, 27 Φεβρουαρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού και τους Διακόνους του.

Στην ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στις Κυριακές του κατανυκτικού Τριωδίου επισημαίνοντας ότι η 1η μας διδάσκει την ταπείνωση και την προσευχή, η 2η την ειλικρινή μετάνοια και την επιστροφή των ασώτων υιών στην στοργική αγκαλιά του Θεού Πατέρα, ενώ η σημερινή 3η Κυριακή μας διδάσκει τον σκοπό της ζωής μας, που δεν είναι άλλος από την μέλλουσα ζωή. Ερμηνεύοντας την Ευαγγελική περικοπή, που αναφέρεται στην τελική κρίση των ανθρώπων, όταν έλθει ο Χριστός με ολόκληρη την Δόξα Του, κατά την Δευτέρα παρουσία Του για να κρίνει την ανθρωπότητα, διευκρίνισε ότι η Βασιλεία του Χριστού δεν έχει καμία σχέση με τα βασίλεια των ανθρώπων, καθώς η Βασιλεία του Χριστού είναι πνευματική, αιώνια ζωή, ανάσταση και αθανασία. Ο πλούτος αυτής της Βασιλείας είναι η ζωή κοντά στον Θεό και η απόλαυση της παρουσίας Του.

Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας τέλεσε το εξάμηνο μνημόσυνο του μακαριστού Ιωάννη Βαρέλη, ευχόμενος υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ






ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΑΚΑΡΙΣΤΗΣ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑΣ ΖΑΚΟΥΡΑ
  

Την Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος μετέβη στον Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ταρσινών, όπου και ετέλεσε την Εξόδιο Ακολουθία της αοιδίμου Χαρίκλειας Ζακούρα, μητρός του Γραμματέα της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Δημητρίου Ζακούρα.

Στον επικήδειο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας επεσήμανε ότι εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να ζούμε αιώνια στην γη, αφού το προπατορικό αμάρτημα εισήγαγε στην ζωή μας τον θάνατο και έτσι γνωρίζουμε ότι κάποια ημέρα όλοι θα φύγουμε από αυτή την ζωή. Η μακαριστή Χαρίκλεια «εξεπλήρωσε το κοινόν του βίου χρέος», αξιώθηκε να δει τέκνα τέκνων και αφού έζησε κατά το προσδόκιμο ζωής των σύγχρονων ανθρώπων δοκιμάστηκε από τον καρκίνο και απεβίωσε. Μέσα στην απλότητά της υπήρξε συνειδητή Χριστιανή, εμπιστεύτηκε στην ζωή της τον Θεό και μαζί με τον μακαριστό σύζυγο της Σωτήριο έφτιαξαν την οικογένειά τους χωρίς να επηρεάζονται από μοντερνισμούς και παρέδωσαν στην κοινωνία άξια τέκνα, οικογενειάρχες, όπως ο στενός του συνεργάτης Δημήτριος Ζακούρας, προς τον οποίο επεσήμανε ότι ο Θεός μας υπόσχεται σωτηρία και Παράδεισο και ότι ο θάνατος για όλους εμάς και φυσικά για την μακαριστή μητέρα του είναι ο δρόμος προς την αιώνιο ζωή. Ευχήθηκε δε και στους υπολοίπους οικογενείς της αοιδίμου να έχουν ισχυρή πεποίθηση ότι η μακαριστή βρίσκεται στον Παράδεισο μαζί με τον σύζυγο της και ότι κάποτε θα βρεθούμε όλοι εκεί για να απολαύσουμε τ’ αγαθά της Βασιλείας του Θεού.

Ας είναι αιωνία η μνήμη της!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.






Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ
  


Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στην Κόρινθο, στο ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο. Την Παραμονή της εορτής Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβ.

Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου. Στο κήρυγμά του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην Αγία Φωτεινή επισημαίνοντας ότι ονομάστηκε Σαμαρείτιδα, λόγω της καταγωγής της, αλλά και Ισαπόστολος, καθώς Αυτή μετά την συνάντησή Της με τον Κύριο στο φρέαρ του Ιακώβ, εργάστηκε για την διάδοση του Ευαγγελίου του Χριστού, ως να ήταν Απόστολος. Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Ψυχοσάββατο και στη σημασία του για τις ψυχές των κεκοιμημένων μας.

Την επομένη Ψυχοσάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2022, ανήμερα της Εορτής, τελέσθηκε στο ως άνω Ι. Παρεκκλήσιο Πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο. Τον σεπτό Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν οι Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ, π. Αθανάσιος Πέζος και οι Διάκονοι π. Δαμασκηνός Γεννηματάς, π. Γεράσιμος Λάμπος και π. Χρήστος Χίλιας.

Λίγο πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ομίλησε για τον πόλεμο τονίζοντας ότι κάθε στιγμή της ζωής μας πρέπει να έχει αντίκτυπο στην αιωνιότητα. Ο άνθρωπος οφείλει να αγωνίζεται ταυτόχρονα για την σωτηρία της ψυχής του και για την ψυχή του συνανθρώπου του. Όταν ο ένας σκοτώνει τον άλλον στην κυριολεξία, όπως γίνεται τώρα στην Ουκρανία, κατρακυλάμε στο χαμηλότερο επίπεδο, ως πνευματικά όντα και δεν διαφέρουμε πουθενά από τα ζώα.

Δεν υπάρχει χειρότερη ανθρώπινη πράξη από το πόλεμο.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην οφειλόμενη, για εμάς τους Χριστιανούς, θύμηση των κεκοιμημένων προσφιλών μας, επισημαίνοντας ότι οι κεκοιμημένοι δεν μπορούν να μετανοήσουν, ωστόσο όμως εμείς, μέσω της προσευχής μας, μπορούμε να κάνουμε ότι αυτοί παρέλειψαν στην ζωή τους με φιλανθρωπίες και αγαθοεργίες προκειμένου να υπάρξει η «όνησις», η εξαγορά δηλαδή των αμαρτημάτων τους. Η Εκκλησία έχει θεσπίσει να υπάρχουν ημέρες για τους κεκοιμημένους όπως τα Ψυχοσάββατα, με πρώτο το Σάββατο πριν την Κυριακή της Αποκρέω κατά το οποίο αναγιγνώσκεται στην Εκκλησία η περικοπή που αναφέρεται στην τελική Κρίση. Το κριτήριο για να μπούμε στον Παράδεισο είναι η Αγάπη για τον συνάνθρωπό μας. Οφείλουμε λοιπόν να προσευχόμαστε για τους κεκοιμημένους μας αλλά και να κάνουμε «ψυχικό» δηλαδή ελεημοσύνη κατά την δυνατότητα του καθενός υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους.

Ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους πιστούς να προσευχηθούν υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, υπέρ υγείας των ζώντων και υπέρ σωτηρίας των ψυχών των θανόντων αλλά και να ασπασθούν το απότμημα του Ι. Λειψάνου της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος προς ευλογία και παρηγοριά!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.







ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ Α’/ΒΑΘΜΙΑΣ & Β’/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ
  


Επίσκεψη πραγματοποίησαν την Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2022, ο Διδάσκαλος-Διευθυντής της Α’/βάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, κ. Δημήτριος Ντρίμερης, και ο Φιλόλογος-Διευθυντής της Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, κ. Δημήτριος Ασβεστόπουλος, στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας, όπου είχαν κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο.

Κατά την διάρκεια της επισκέψεως, ο Ποιμενάρχης μας και οι κ. Διευθυντές, σε πολύ θερμό κλίμα, αντάλλαξαν απόψεις και σκέψεις για θέματα που αφορούν στην Ελληνική Παιδεία, στην συνεργασία Εκκλησίας και Φορέων της Εκπαίδευσης, στην «σφαιρική» μόρφωση των παιδιών και γενικότερα στην ευαίσθητη παιδική και εφηβική ηλικία των νέων μας, αλλά και στην αδυσώπητη καθημερινότητα, που καλούνται να αντιμετωπίσουν και τους αποπροσανατολίζει από το βασικό ζητούμενο της ηλικίας τους, που είναι η εκπαίδευση, η τελειοποίηση των σπουδών τους και η ευρύτερη κοινωνικοποίηση τους.

Ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τους κ. Διευθυντές για την ευγενική επίσκεψή τους, γνωρίζοντάς τους ότι θα του έδιδε μεγάλη ικανοποίηση η συνάντηση του με τους διδάσκοντες και τους διδασκομένους είτε στον χώρο της Ι. Μητροπόλεως είτε στα σχολεία τους, τους ευχήθηκε δε «καλή Σαρακοστή» και φώτιση στο πολύ δύσκολο έργο τους.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια