Header Ads

5 ετών το ΚΠΙΣΝ! φ.1779

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

5 ετών το ΚΠΙΣΝ!



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Εορτάζει τα γενέθλιά του με πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων και δράσεων από τις 19 έως τις 23 Φεβρουαρίου.


Το ΚΠΙΣΝ συμπληρώνει τα 5 χρόνια από την παράδοσή του από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο Ελληνικό Κράτος και εορτάζει τα γενέθλιά του με πλήθος εκδηλώσεων από τις 19 έως τις 23 Φεβρουαρίου.

Ένα διαφορετικό πάρκο 210 στρεμμάτων, ένας χώρος καλλιτεχνικός όπου η δημιουργική έκφραση, ο αθλητισμός, ο χορός, η κίνηση, οι τέχνες σε όλες τις εκφάνσεις της, αλλά και η Εθνική Βιβλιοθήκη βρήκαν την εστία τους, ένας χώρος όπου η βιωσιμότητα αποτέλεσε προϋπόθεση και πρωταρχικό στόχο, άνοιξε τις πύλες του πριν από 5 έτη εκεί, στο τέρμα της Συγγρού, όπου άλλοτε υπήρχαν οι ιστορικές εγκαταστάσεις του ιππόδρομου.

Μία ήταν η προϋπόθεση της παράδοσης του ΚΠΙΣΝ στο Κράτος: «Να εξελιχθεί το Κέντρο Πολιτισμού–Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» σε μητροπολιτικό πόλο έλξης, αλλά και σταθερό προορισμό για τις οικογένειες και γενικότερα τους κατοίκους της πόλης». Αποδεικνύεται δε, από τα πέρασμα των χρόνων και τις μοναδικές δράσεις του Κέντρου ότι η υπόσχεση του Κράτους εκπληρώνεται…

20 εκατομμύρια επισκέψεις , πάνω από 16.000 -οι περισσότερες δωρεάν- εκδηλώσεις και 110.000 συμμετοχές στις ξεναγήσεις που οργανώνονται σταθερά είναι τα αποτελέσματα του ΚΠΙΣΝ, στο οποίο λειτουργεί και η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Λυρική Σκηνή.

Κατά το διάστημα εορτασμού, μεταξύ 19 και 23 Φεβρουαρίου (γενέθλια ημέρα), δεκάδες εκδηλώσεις διοργανώνονται παράλληλα στους διάφορους χώρους του ΚΠΙΣΝ, από το ύψωμα του Φάρου, όπου θα κάνει πρεμιέρα (20/2) το αριστούργημα του Ευγένιου Ο’ Νηλ, Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα , ως θεατρικό αναλόγιο σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, και την επόμενη ημέρα θα ανέβει το Baby Trio του σπουδαίου Γιώργου Κοντραφούρη (21/2) και το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου (22/2), μέχρι τα συντριβάνια που θα χορεύουν με νέα χορογραφία.

Την ταυτότητα του εορταστικού προγράμματος υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ρήγος.

Στους εξωτερικούς χώρους του πάρκου
θα λάβουν χώρα παρελάσεις κρουστών, αγώνες κανόε καγιάκ και τηλεκατευθυνόμενης ιστιοπλοΐας, αγώνες σε σκάκι και ποδόσφαιρο, σόου με roller skates, πυροτεχνήματα και πόσα ακόμη.

Νέα (εντυπωσιακή) φωτιστική εγκατάσταση θα τοποθετηθεί στο Ξέφωτο του πάρκου, ως σύμβολο αυτής της μεγάλης γιορτής, διαθέσιμη από 19 έως 28/2, για να δώσει και το έναυσμα της επανεκκίνησης μετά την πανδημία…

Παράλληλα στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος θα πραγματοποιηθούν τέσσερις εκθέσεις, εκ των οποίων η μία είναι καινούργια και αφορά στην ιστορία του χώρου όπου οικοδομήθηκε το ΚΠΙΣΝ, από την αρχαιότητα έως σήμερα ( Monumenta: «Ιχνηλατώντας την ανθρώπινη παρουσία και ζωή» ), ενώ προγραμματίζονται και δύο ανοιχτές στο κοινό συζητήσεις για να τεθεί επί τάπητος η γενικότερη συμβολή του πάρκου στο πώς αντιλαμβανόμαστε τον δημόσιο χώρο.
  

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα πέντε χρόνια ΚΠΙΣΝ, ανεβάζει την παράσταση Οθέλλος του Τζουζέππε Βέρντι σε σκηνοθεσία, σκηνικά και φωτισμούς ενός από τους κορυφαίους θεατρικούς και εικαστικούς avant garde καλλιτέχνες της εποχής μας, του Robert Wilson (από 23/2 και για πέντε παραστάσεις). Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές συμπαραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με ένα ιστορικό φεστιβάλ όπερας στην Ευρώπη, το Πασχαλινό Φεστιβάλ του Μπάντεν-Μπάντεν, η οποία υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [ www.SNF.org ] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Διευθύνει ο Στάθης Σούλης και πρωταγωνιστούν διεθνούς ακτινοβολίας Έλληνες και ξένοι πρωταγωνιστές, όπως οι Αλεξάντρς Αντονένκο, Τσέλια Κοστέα και Τάσης Χριστογιαννόπουλος.

Ταυτόχρονα, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ , έρχεται η εκδοχή της ταινίας-ύμνος για την καλοκαιρινή Αθήνα Φτηνά Τσιγάρα του Ρένου Χαραλαμπίδη σε μιούζικαλ. Πρόκειται για ένα νέο βλέμμα στο γνωστό κινηματογραφικό έργο του 2000, με τον συνθέτη Παναγιώτη Καλαντζόπουλο να προσθέτει 16 νέα τραγούδια στην αρχική παρτιτούρα της ταινίας, ενώ η ατμοσφαιρική σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου μεταφέρει έξυπνα επί σκηνής την αίσθηση περιπλάνησης που είχε στον πυρήνα του το έργο. Ο Ρένος Χαραλαμπίδης είναι παρών επί σκηνής, λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο παλιό και νέο σύμπαν των Φτηνών Τσιγάρων .

Επίσης, μια ομάδα διεθνούς βεληνεκούς που ανανεώνουν το τσίρκο σε σύγχρονα μονοπάτια, οι Gandini Juggling επιστρέφουν στο ΚΠΙΣΝ με μια υβριδική παράσταση που εξερευνά τα όρια του χώρου και «ιχνηλατεί τα μονοπάτια μιας φαντασιακής αρχιτεκτονικής», όπως αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο: ακροβατικά και ζογκλερικά κόλπα συναντούν τα μαθηματικά και τα αρχιτεκτονικά μοτίβα σε ένα πολυαισθητηριακό θέαμα που δεν χάνεται (21 & 22/2).

Χρόνια Πολλά ΚΠΙΣΝ! 
Και σε άλλα ΩΡΑΙΑ!



* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 

Δεν υπάρχουν σχόλια