Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Χρίστου Δήμα Φ.1773

Δήμας Χρίστος
Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων - Βουλευτής Κορινθίας

«Αρχιμήδης»: Κέντρο τεχνητής νοημοσύνης αποκτά η Ελλάδα

  


22 Δεκεμβρίου 2021 • Ώρα δημοσίευσης: 6:07 μμ 

Την απόφαση για τη δημιουργία της νέας ερευνητικής μονάδας «Αρχιμήδης», ενός κέντρου τεχνητής νοημοσύνης στα πρότυπα των αντίστοιχων του εξωτερικού, που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τα πιο «λαμπρά μυαλά», υπέγραψε σήμερα ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας.

Ο προϋπολογισμός του έργου, που περιλαμβάνει την κατασκευή κτιριακών και ψηφιακών υποδομών και την απόκτηση του απαιτούμενου εξοπλισμού, ανέρχεται σε 21,4 εκατομμύρια ευρώ έως το 2025 και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στόχος είναι η νέα ερευνητική δομή να αποτελέσει «μαγνήτη» για την επιστροφή Ελλήνων που μετανάστευσαν τα προηγούμενα χρόνια, αντιστρέφοντας το brain drain, αλλά και για την προσέλκυση ξένων επιστημόνων στη χώρα.

Κ. Μητσοτάκης: Σημαντική προίκα για τη χώρα 

«Η δυνατότητα να έχουμε ένα κέντρο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα συγκεντρώνει τα καλύτερα μυαλά ελληνικά- και όχι μόνο στην Ελλάδα- με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με μια δομή που πιστεύω ότι προσομοιάζει με τα καλύτερα τέτοια κέντρα του εξωτερικού, είναι μια σημαντική ‘προίκα’ για τη χώρα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με την ευκαιρία της δημιουργίας της μονάδας «Αρχιμήδης». Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, πρόκειται για «ένα όραμα των κορυφαίων μυαλών της τεχνητής νοημοσύνης το οποίο γίνεται πράξη με τη βοήθεια της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως η πρωτοβουλία θα επιτρέψει να συγκεντρωθούν στην Ελλάδα λαμπρά μυαλά που ασχολούνται με ένα αντικείμενο το οποίο καθορίζει ήδη τη ζωή, την οικονομική αλλά και την κοινωνική δραστηριότητα όλων. «Η Ελλάδα είναι ένας τόπος με τον οποίο συνδέονται πάρα πολλοί επιστήμονες που ασχολούνται με τον τομέα αυτό. Η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα είναι μοναδική. Και η Ελλάδα προσφέρει και κάτι ακόμα που νομίζω ότι θα έχει και πολύ μεγάλο επιστημονικό αλλά και φιλοσοφικό ενδιαφέρον: τον διάλογο μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και της παρακαταθήκης της αρχαίας Ελλάδος» πρόσθεσε.

Η ταυτότητα του έργου Η νέα ερευνητική υποδομή «Αρχιμήδης» καλύπτει τρεις θεματικές που αποτελούν κινητήριες δυνάμεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Επιστήμη των Δεδομένων και οι Αλγόριθμοι συνδέονται άρρηκτα με την έρευνα και την καινοτομία, ενώ οδηγούν στην ανάπτυξη εφαρμοσμένων τεχνολογιών που μπορούν να μετασχηματίσουν την οικονομία και να βελτιώσουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών.

Η δομή «Αρχιμήδης» θα υπηρετεί τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα, έχοντας ως κύρια αποστολή τη χρηματοδότηση επισκεπτών ερευνητών και υποψήφιων διδακτόρων, οικοδομώντας συνεργασίες με πανεπιστήμια εντός και εκτός Ελλάδας. Θα λειτουργεί επίσης ως κόμβος για τη συνεργασία διακεκριμένων Ελλήνων ακαδημαϊκών που εργάζονται στο εξωτερικό με ταλαντούχους νέους επιστήμονες, όπως και ως σημείο ανταλλαγής ιδεών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αξιοποιούνται επιδιώκοντας εφαρμοσμένες λύσεις σε σειρά τομέων, όπως η βιομηχανική παραγωγή, η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητα. Στο πεδίο της αγοράς, η μονάδα θα καλλιεργήσει συνέργειες με το ταχύτατα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, διευκολύνοντας την μεταφορά των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην αγορά και προσδίδοντας προστιθέμενη αξία και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα καινοτομίας σε έναν φύσει εξωστρεφή κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Η δομή θα στελεχωθεί από 9μελές Επιστημονικό Συμβούλιο και περίπου 120 άτομα ερευνητικό και διδακτορικό προσωπικό, ενώ θα αποτελεί μέρος του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

Διασύνδεση των Ελλήνων επιστημόνων και των επιστημόνων της διασποράς Στα βήματα για την υλοποίηση της ερευνητικής μονάδας αναφέρθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη. «Επιλογή της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” να εντάξουμε το συγκεκριμένο ερευνητικό ινστιτούτο στο πρόγραμμα που συντονίσαμε. Γιατί η λογική μας ήταν ότι δεν μπορεί μόνο να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια, μία χρονιά τιμής και μνήμης, αλλά αυτή να αποτελέσει και ένα παράθυρο να αντικρίσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος» είπε.

«Καταβάλαμε κάθε δυνατή, μα κάθε δυνατή προσπάθεια, να υλοποιηθεί. Διαθέσαμε τους αναγκαίους ανθρώπινους πόρους, αναζητήσαμε βοήθεια από ειδικούς προκειμένου να δομηθεί μία πλήρης πρόταση με το κατάλληλο επιχειρηματικό σχέδιο και τις προβλεπόμενες μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας. Τις στείλαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να αναζητήσουμε τρόπους χρηματοδότησης. Από εκεί κατέληξε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, στο RRF», προσέθεσε.

«Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε με το κέντρο, ουσιαστικά, είναι αυτή η διασύνδεση ακριβώς μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων και των επιστημόνων της διασποράς», σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο MIT Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. «Αυτό που θέλουμε να ενισχύσουμε είναι αυτή η διάδραση μεταξύ του ταλέντου της Ελλάδας και των ευκαιριών τις οποίες έχει αυτό το ταλέντο με την καθοδήγηση και των επιστημόνων της διασποράς» σημείωσε.

Όπως ανέφερε επίσης στη διάρκεια της συζήτησης ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia Χρίστος Παπαδημητρίου «στην τεχνητή νοημοσύνη υπάρχουν πάρα πολλοί άξιοι Έλληνες επιστήμονες που αυτή τη στιγμή κάνουν έρευνα στην Ελλάδα. Και ο σκοπός αλλά και ο τρόπος λειτουργίας του ‘Αρχιμήδη’ είναι αυτούς τους επιστήμονες να μαζέψει και να ενισχύσει».

«Ο “Αρχιμήδης” θα έλεγα πως είναι ένας μοχλοβραχίονας που θα μας πάει σε άλλη διάσταση, θα τονίσει την εξωστρέφεια που έχουμε σαν ερευνητικό οικοσύστημα», είπε ο επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και ακαδημαϊκός Γιάννης Εμίρης, προσθέτοντας ότι «ήδη το ερευνητικό οικοσύστημα, όπως και τα πανεπιστήμιά μας, είναι πολύ δυνατά», με αποτέλεσμα «η ερευνητική παραγωγή της χώρας να είναι μία βαριά βιομηχανία».

«Η παρουσία πλέον ενός πολύ επιφανούς ιδρύματος σαν τον “Αρχιμήδη” έρχεται και δίνει μία ακόμα μεγαλύτερη ώθηση. Γιατί εμείς από την πλευρά μας έχουμε ανάγκη οι άνθρωποι που δουλεύουν σε εμάς να μπορούν να αποκτήσουν περισσότερη εμπειρία σε εσάς. Όπως και οι άνθρωποι που θα είναι σε εσάς και έχουν αυτό το επιχειρηματικό μικρόβιο να μπορούν να έρθουν σε εμάς», επισήμανε τέλος ο Συμπρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ Μάρκος Βερέμης.




Δεν υπάρχουν σχόλια