Header Ads

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ FACEBOOK φ.1765

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ
facebook

Κυριάκος Κόκκινος
Δικηγόρος - Coach







Ο Κυριάκος Κόκκινος πρόσθεσε 8 νέες φωτογραφίες — με τον Dimitrios Varsos και 3 ακόμη Αγαπημένα • 24 Οκτωβρίου στις 3:35 π.μ.

Το πρόγραμμα «ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ» για ατομική και συλλογική ανάπτυξη, με χρήση Συστημικών Πυθαγορείων και Χριστιανικών Μεθοδολογιών


Ήταν μια όμορφη ημέρα πριν 4 χρόνια, που ένας καλός φίλος μου σύστησε να παρακολουθήσω μία από τις ανοιχτές διαλέξεις του CSAP Μεταπτυχιακού Προγράμματος Επαγγελματικής Συστημικής Ανάλυσης του Πανεπιστημίου Πειραιά και της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικών Μελετών. Αφού την παρακολούθησα, μετέχοντας σε μία εκπαιδευτική εμπειρία, που πλέον την ονομάζω ποιοτική μεταμόρφωση, άνοιξα μία συζήτηση με την καρδιά του προγράμματος τον καθηγητή Νικήτα Ασημακόπουλο.

Καθώς ανταλλάσσαμε τις αναγκαίες πληροφορίες γνωριμίας, στη συζήτηση του μίλησα για την αγάπη μου για το Δίκαιο και το Νόμο και το όραμά μου για μία τομή στην ατομική και συλλογική εξέλιξη των ανθρώπων, που την ονόμασα «Οργανικότητα» και την Κίνηση Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ, που το υλοποιεί.

Η ιδέα μου περί Οργανικότητας, με λίγα λόγια είναι ότι οι άνθρωποι αποτελούν μέλη - κύτταρα του υπεροργανισμού της ανθρωπότητας και πολλών συλλογικών οργάνων της, ως είναι τα έθνη, οι πόλεις, οι επιχειρήσεις, οι οικογένειες κλπ κι ότι η μελέτη των αναλογιών εκ της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού θα προσέφερε πολλά ευεργετικά οφέλη στην ατομική μας ανάπτυξη και την κοινωνική μας ζωή.

Κατανόησα ότι μιλούσα σε άνθρωπο ομοιοκραδασμικό κι όταν με ενημέρωσε ότι η ιδέα μου αυτή αποτελεί συστημική θεώρηση, δηλαδή περιλαμβάνεται στη θεωρία των συστημάτων και με συμβούλευσε να εγγραφώ στο πρόγραμμα, για να αντλήσω γνώση και εργαλεία εμβάθυνσης στην ιδέα μου, άδραξα την πρόκληση.

Η αποδοχή αυτή μου άνοιξε ένα νέο παράθυρο θεώρησης της ζωής και με έφερε σε επικοινωνία με αξιόλογους ανθρώπους, επιστήμονες κι επαγγελματίες, που πλαισιώνουν διδακτικά το πρόγραμμα αφιλοκερδώς!

Η πρώτη φάση της διαδρομής ολοκληρώθηκε σήμερα, 23 Οκτωβρίου 2021, οπότε στην τελετή αγιασμού κι έναρξης του νέου προγράμματος, έλαβα την πιστοποίησή μου ως Επαγγελματία Συστημικού Αναλυτή και την τιμητική διάκριση για την ποιότητα της εργασίας μου.
  

Πρόκειται για μία εργασία με τίτλο <> (Οργανικότητα: Το πρόγραμμα «ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ» για ατομική και συλλογική ανάπτυξη, με χρήση Συστημικών Πυθαγορείων και Χριστιανικών Μεθοδολογιών) , την οποία και παρουσίασα στο τριήμερο διαδικτυακό διεθνές συνέδριο, με τίτλο «Systemic Design Thinking for Creativity», που διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία η Ευρωπαϊκή Ένωση Συστημικής και η Ελληνική Εταιρεία Συστημικών Μελετών, των οποίων πρόεδρος είναι ο αγαπητός μας καθηγητής κ. Νικήτας Ασημακόπουλος. Την αφιερώνω με ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους τους ανθρώπους, που με ενέπνευσαν και βοήθησαν, αποτελώντας κι οι ίδιοι έμπρακτοι εφαρμοστές της Οργανικότητας στη μεγάλη οικογένεια του CSAP και την παγκόσμια της Συστημικής.

Εις ανάμνηση της εξαιρετικής αυτής ημέρας, μοιράζομαι κάποιες σκέψεις μου από τα όσα δώρα έλαβα με την εντρύφησή μου στη Συστημική Παιδεία. Η ζωή μας αποτελεί μία πορεία εξέλιξης, που παλινδρομεί. Μπορεί δηλαδή να συμβαίνει ανελικτικά, όταν συγχρονιζόμαστε με τα ανοδικά αγαθοποιά ρεύματα ή καθελικτικά, όταν εκχωρούμε τον εαυτό μας σε διαλυτικές δυνάμεις.

Ο ανελισσόμενος άνθρωπος, πορεύεται, θεωρώντας τον κόσμο συστημικά δηλαδή ολιστικά, καθώς η έλικα που ακολουθεί είναι κυκλική, δηλαδή του παρέχει οπτική κάθε κατεύθυνσης και χωρίς ποτέ να μένει στο αυτό επίπεδο, δηλαδή με διαρκώς αύξηση της ποικιλομορφίας του. Ανερχόμενος ο αγωνιζόμενος επ’ αγαθώ άνθρωπος επίπεδα επιτυγχάνει την ενοποίηση του με τα Ομοιά του, ενώ αντίθετη είναι η καθοδική πορεία διάλυσής του. Η σοφία της ολιστικής Συστημικής θεώρησης είναι και πνευματικά επαληθεύσιμη. Για παράδειγμα ορίζεται ότι ένα σύστημα είναι ένα σύνολο αλληλεπιδρούντων στοιχείων με κάποιο σκοπό, ο οποίος σκοπός ουσιαστικά είναι «αυτό που κάνει.» Η συστημική αυτή περιγραφή, είχε δύο χιλιάδες χρόνια πριν περιγραφεί στο ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΈΛΙΟ 12:33 ως εξής:

«Εάν έχετε καλό δέντρο, θα έχετε και καλό καρπό· αν έχετε άχρηστο δέντρο, θα έχετε άχρηστο καρπό. Γιατί από τον καρπό αναγνωρίζεται το δέντρο». Ο καρπός είναι ο σκοπός και το ΈΡΓΟ, που ερχόμαστε να παράξουμε στη διάρκεια του βίου μας!

Εύχομαι σε όλους συνεχή και αγαθοποιό καρποφορία στην ανελικτική Οδό!

Κυριάκος Κόκκινος, Δικηγόρος, Coach, CSAP, Εκπαιδευτής Ενηλίκων, Πρόεδρος της Κίνησης Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια