Header Ads

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ.1765

Αποκάλυψη! Η Ελλάδα υπογράφει συμφωνία και με την Μ. Βρετανία μετά τις Γαλλία, ΗΠΑ, ΗΑΕ

    


Η υπογραφή «Μνημονίου Κατανόησης περί Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου μεταξύ Ελλάδας και Μ. Βρετανίας είναι στη σωστή κατεύθυνση «Η συμφωνία αυτή δεν είναι αμιγώς αμυντική, αλλά αποτελεί συμφωνία-πλαίσιο», όπως δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Θα είναι μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, η οποία θα καλύπτει έναν μεγάλο αριθμό τομέων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, και η οποία θα υπογραφεί σήμερα στο Λονδίνο από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας.

«Θα επιτρέψει η εν λόγω συμφωνία την εμβάθυνση των σχέσεών μας με μια χώρα, με την οποία μας συνδέουν παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας αιώνων» εξηγεί ο Έλληνας ΥΠΕΞ Η Μ. Βρετανία είναι μια χώρα, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821 και στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό, χώρα σύμμαχος και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, πυρηνική δύναμη, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και εγγυήτρια δύναμη μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία στην Κύπρο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας πως «με τη νέα συμφωνία τίθενται οι βάσεις για την εμβάθυνση της σχέσης αυτής σε ένα νέο πλαίσιο, μετά την αποχώρησή της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι μελλοντικά «θα συνάψουμε και άλλες συμφωνίες με βασικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, στο πλαίσιο της αλληλοκατανόησης και του αλληλοσεβασμού μεταξύ των κρατών, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Εξάλλου, επισημαίνει πως «η διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων στην πράξη και η διεύρυνση των συνεργασιών και συμμαχιών μας, ήταν και παραμένει βασικός άξονας της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας».

Υπενθυμίζεται ότι πρό ημερών ο Διεθνολόγος κ.  Δεσποτόπουλος σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό της χώρας μας είχε κάνει ειδική αναφορά στην συμφωνία πλαίσιο Ελλάδας-Μ. Βρετανίας, χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις αναφορικά με το περιεχόμενο της.

Pentapostagma .gr 
Παναγιώτης Νάστος





Η Τουρκία θα προχωρήσει σε κινήσεις περικύκλωσης της Κύπρου στην ΑΟΖ
  


Newsroom 
Οι Τούρκοι φαίνεται πως θα προχωρήσουν με την τακτική του βήμα προς βήμα για τον εποικισμό της Αμμοχώστου Σε κινήσεις περικύκλωσης της Κύπρου προβαίνει η κατοχική Τουρκία, σε μια προσπάθεια προώθησης των επεκτατικών της σχεδιασμών, πρωτίστως στη θάλασσα. Οι ενέργειες στηρίζονται στο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και καλύπτουν τις περιοχές βορείως, νότια και δυτικά της Κύπρου, θέτοντας το νησί σε πολιορκία και συνεχή πίεση, όπως αναφέρει το philenews.com.

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί, παρά τις όποιες αντιδράσεις τρίτων, που είναι χαμηλών τόνων, δεν επηρεάζονται και κινούνται σε δύο πεδία.

Στο έδαφος και τη θάλασσα. Η προσοχή εστιάζεται στην κυπριακή ΑΟΖ και στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τούρκοι φαίνεται πως δεν ορρωδούν προ ουδενός και θα προχωρήσουν με την τακτική του βήμα προς βήμα για τον εποικισμό της Αμμοχώστου. Οι περιορισμένες εργασίες που γίνονται αυτή την περίοδο και αφορούν το 3,5 % της περίκλειστης περιοχής, αποτελούν κομμάτι του παζλ και η συνέχεια θα εξαγγελθεί μετά το άνοιγμα και αυτής της περιοχής.

Σε ό,τι δε αφορά την ΑΟΖ, οι έρευνες νοτίως της Κύπρου θα γίνονται παράλληλα με εκείνες -τουλάχιστον- της Exxon Mobil ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα αντιδράσουν όταν -αρχές του 2022- θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις η κοινοπραξία ENI-TOTAL, στο θαλασσοτεμάχιο 6.

Το Oruc Reis στάλθηκε βορείως της Κύπρου στην περιοχή «η οποία καθορίστηκε από τη Συμφωνία Υφαλοκρηπίδας που υπογράψαμε με την ‘’ΤΔΒΚ’’ το 2011 και των οποίων τα σύνορα κοινοποιήθηκαν στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. Τα σκάφη Barbaros Hayrettin Paşa Seismic Research Fatih, Kanuni Drilling και το πλοίο Denar2 ερευνούν στη Μαύρη Θάλασσα. Συνεπώς ο στόλος της Turkish Petroleum Corporation και των γεωτρητικών βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση, αν και θα υπάρξουν κι άλλες κινήσεις.

Είναι προφανές πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να εισέλθει σε συζητήσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν την υλοποίηση των στρατηγικών της σχεδιασμών. Σχεδιασμοί, οι οποίοι είναι μεν διαχρονικοί, αφορούν το κράτος και όχι μόνο την παρούσα κυβέρνηση, αλλά την περίοδο, που διανύουμε, ενδεχομένως να συνδέονται και με τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος στην εξουσία.






Σκόπια: Το κόμμα του Τσίπρα πιέζει για αλλαγές με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών

 


Newsroom 
Δεν έγιναν αλλαγές στα σχολικά βιβλία για τον Μέγα Αλέξανδρο 
Μια σειρά ερωτήσεων, μεταξύ αυτών και του πότε η Ελλάδα θα επικυρώσει τα τρία μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία, πότε θα αλλάξει τις πινακίδες, αν υπάρχει σχέδιο αλλαγής των ονομάτων των ομοσπονδιών στη γειτονική χώρα, αλλά και πότε θα πραγματοποιηθεί το επόμενο συμβούλιο υψηλού επιπέδου, αναφέρεται σε ερώτηση του, προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική του αντιπολιτευτικού ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέρουν σήμερα τα ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, σε γραπτή ερώτησή του μετά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στα Σκόπια, είπε ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να δίνει σαφείς απαντήσεις προκειμένου οποιαδήποτε επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία ή συναντήσεις με τους αξιωματούχους της να έχει πραγματική αξία.

Δεν έγιναν αλλαγές στα σχολικά βιβλία για τον Μέγα Αλέξανδρο «Πότε θα εφαρμοστεί η συμφωνία του Ιουνίου του 2018 για αλλαγή των σχολικών βιβλίων στη Βόρεια Μακεδονία, σχετικά με τους ισχυρισμούς για τον Μέγα Αλέξανδρο;

Ποιο είναι το σχέδιο αλλαγής των ονομάτων, ειδικά των αθλητικών ομοσπονδιών στη γειτονική χώρα; Πότε θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες συναντήσεις για τα εμπορικά σήματα; Πότε θα αλλάξει η Ελλάδα τις πινακίδες για να γραφτεί το Βόρεια Μακεδονία; Πότε θα επικυρωθούν τα τρία μνημόνια; Πότε θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου ώστε να υπάρξουν νέα μνημόνια και συμφωνίες;

Λέει ότι η ελληνική κυβέρνηση, «εδώ και δύο χρόνια, εγκλωβισμένη στα εσωκομματικά αδιέξοδά της, αρνείται να χρησιμοποιήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να προωθήσει στρατηγικές σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, αφήνοντας χώρο για εθνικιστικές δυνάμεις και από τις δύο χώρες και ελεύθερο πεδίο για την Τουρκία».

«Η εικόνα είναι θλιβερή και αντιφατική για τον Υπουργό Εξωτερικών να εκφράζει ανησυχία για την πολυεπίπεδη αμυντική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Βόρειας Μακεδονίας, όταν η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επικυρώσει καμία τεχνική στρατιωτική συμφωνία εδώ και δύο χρόνια», σχολίασε ο Κατρούγκαλος.






Νίκος Αναστασιάδης:
Καταγγέλλει παραχώρηση γης από το ψευδοκράτος στον κατοχικό στρατ
    


VETERANOS 15 Οκτωβρίου 2021 
Παραχώρηση γης από το ψευδοκράτος στον κατοχικό στρατό θα καταγγείλει με επιστολή του στον ΟΗΕ και την ΕΕ, ο Νίκος Αναστιάδης. Συγκεκριμένα, η παραχώρηση έκτασης γης αφορά στο κατεχόμενο Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα προς τον κατοχικό στρατό, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο.

«Σε συνέχεια της απόφασης του ψευδοκράτους για παραχώρηση έκτασης γης στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα προς τον κατοχικό στρατό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα αποστείλει επιστολή προς τον Γ.Γ. των Η.Ε., τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων των μελών της Ε.Ε., για να καταγγείλει τη νέα παράνομη και προκλητική ενέργεια από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος» τονίζει ο κ. Πελεκάνος.


Δεν υπάρχουν σχόλια