Header Ads

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ φ.1761

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ 
Ο Σύγχρονος Εθνικός Διχασμός





του Χρίστου Φαραντάτου*


Είναι γνωστά τα θλιβερά αποτελέσματα από τον διχασμό των Ελλήνων κατά την διάρκεια της μακράς ιστορικής των πορείας.

Ο Ευαγόρας ο Α΄ (435 – 374 π.Χ.), ο Κύπριος βασιλεύς της Σαλαμίνος, ήταν ο πρώτος, που ομίλησε για την εθνική ένωση των Ελλήνων σε ένα κράτος. Κατόπιν το μεγαλεπήβολο αυτό όνειρο ηθέλησε να πραγματοποιήσει ο Φίλιππος ο Β΄ (386 – 336 π.Χ.) βασιλεύς της Μακεδονίας μας, την οποία, επί των ημερών μας, επρόδωσαν δυστυχώς σύγχρονοι πολιτικοί ριψάσπιδες! Την ιδέα όμως αυτήν επραγματοποίησε ο υιός του Αλέξανδρος ο Γ΄ (356 – 323 π.Χ.), ο αποκληθείς Μέγας, διότι, πράγματι υπήρξε η μεγαλυτέρα κοσμοϊστορική φυσιογνωμία, που η δράσις του επέδρασε ανυπολόγιστα στη μοίρα του Ελληνισμού και της ανθρωπότητος, μοναδικό φαινόμενο της παγκοσμίου ιστορίας.

«Αλέξανδρος Φιλίππου και οι ΕΛΛΗΝΕΣ, πλην Λακεδεμονίων, απέστειλαν τα δώρα τους στην Αθήνα μετά τη νικηφόρο μάχη του Γρανικού (334 π.Χ.)!

Η Διχόνια και το Μίσος μεταξύ μας απομακρύνουν κάθε ελπίδα συνεργασίας και ομόνοιας. Η Εθνική ενότης είναι η συνεκτική δύναμις των Ελλήνων, προϋπόθεσις πάσης επιτυχίας σε όλους τους τομείς.

Ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός (1789 – 1857) στο «Ύμνο του προς την Ελευθερία» επισημαίνει την ανάγκη της ενότητος, φοβούμενος τις επιδράσεις του διχασμού στην έκβαση του αγώνος της Επαναστάσεως του 1821: «Μην ειπούν στο στοχασμό τους, τα ξένα έθνη αληθινά, πως μισούνται αναμεσό τους, δεν τους πρέπει ελευθεριά»!

Μη ξεχνάμε, ότι ο Θεόδ. Κολοκοτρώνης (1770 – 1843), ο ΄΄Γέρος του Μοριά΄΄, ο καταστροφεύς της μεγάλης στρατιάς του Μαχμούτ Δράμαλη (1770 – 1822) στα Δερβενάκια, κατεδικάσθη σε θάνατο επ’ εσχάτη προδοσία και ενεκλείσθη στις φυλακές στο Παλαμήδι, τον δε αρχιστράτηγο της Στερεάς, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη (1780 – 1827), τον εδολοφόνησε έφιππος Έλλην στο Παλαιό Φάληρο (22 Απριλίου).

Και πράγματι, οι έριδες και τα μίση μεταξύ των επαναστατών παρ’ολίγον να έφερναν την ολική καταστροφή και η δύσμοιρος Ελλάς να ήταν ακόμη υπό το πέλμα των Αγαρηνών!

Ο σύγχρονος εθνικός διχασμός, η απώλεια της εθνικής ενότητος, εμεγαλούργησε κατά την δεκαετία 1910 – 1920, που οδήγησε στη μικρασιατική καταστροφή, στη μεγάλη συμφορά που έπληξε τη πατρίδα μας.

Τα πάθη και ο αλληλοσπαραγμός στις δύο παρατάξεις, που υπεδαυλίζοντο και από τους ξένους, τους δήθεν φίλους και συμμάχους μας, είχαν κυριαρχήσει στη ζωή των Ελλήνων, με αποτέλεσμα πένθος, συμφορές, καταστροφές και στάχτες!

Η Ελλάς έλαμψε και εδοξάσθη κατά την περίοδο των βαλκανικών πολέμων (1912 – 13), διότι επολέμησε μόνη, αδέσμευτη, χωρίς προστάτες, με αξιοζήλευτη εθνικήν ενότητα.

Όταν όμως η Ελλάς περιεπλάκη στις ορέξεις των «Συμμάχων», εδιχάσθη και εσύρθη στο σφαγείο της Μικράς Ασίας, καταστραφέντος του μικρασιατικού Ελληνισμού, που ζούσε πάνω από 2500 χρόνια στην Ασιατική Ελλάδα, όπως την ονόμαζε λίαν προσφυώς ο καθηγητής μου στη ΣΣΕ και διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης αείμνηστος Ευάγγελος Φωτιάδης (1909 – 1973).

Και τώρα τα ίδια! Εξαρτημένοι και προσκυνημένοι πολιτικοί (έξι πρωθυπουργοί εναλλάσσονται σε δέκα χρόνια!) που υπογράφουν με χέρια και με πόδια, ό,τι τους επιβάλλουν οι «θεσμοί». Αρχή έγινε με την κατάπτυστη προδοσία της Μακεδονίας και τώρα συνεχίζεται με τις συμπεριφορές λόγω εμβολίων, φοβούμενοι, ότι θα καταλήξουμε σε κοινωνικές εκρήξεις, εάν επιμείνουν οι αρμόδιοι σε αναστολές εργασίας και απολύσεις.

Το δυστύχημα είναι, ότι όπως τότε συμμετείχε στη διαμάχη και η Εκκλησία το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Πολλοί μητροπολίτες δεν συμμορφούνται με τις αποφάσεις της Ιεραρχίας, επηρεάζοντες τη συμπεριφορά και την στάση των πιστών.

Διερωτώμεθα λοιπόν, πού μας οδηγεί ο εθνοκτόνος Εθνικός Διχασμός; Το 1920, στη μικρασιατική καταστροφή, παρ’όλο που η Ελλάς ανήκε στους νικητές του Α΄ Π Π (1914 – 18). Πού θα μας οδηγήσει η τωρινή εθνική διχόνοια με τους εμβολιασμένους και μη;

Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις χιλιάδες των λαθρομεταναστών, που είναι διεσπαρμένοι σε όλη τη χώρα; Καθημερινώς είμεθα μάρτυρες παρανόμων συμπεριφορών τους, παρ’όλων των επιδαψιλεύσεων με τις οποίες τους περιβάλλει το κράτος. Και εδώ, δυστυχώς δεν υφίσταται συμφωνία των κομμάτων για την σωστή αντιμετώπισή των.

Οι καιροί συ μενετοί! Η εξ Ανατολών ύαινα καραδοκεί και δεν θα παραμείνει αδρανής, εάν είμεθα διηρεμένοι.

Η Ιστορία διδάσκει! Ας διδαχθούμε όλοι απ’ αυτήν!!!

* Ο κ. Χρίστος Φαραντάτος, είναι Υποστράτηγος ε.α. διαμένων στην Αθήνα.




Δεν υπάρχουν σχόλια