Header Ads

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1761

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ



Η Πρέσβης της Αλβανίας στο Δημαρχείο Κορίνθου – Β.Νανόπουλος: Ενισχύουμε τους δεσμούς των δυο λαών
  
  


Την Πρέσβη της Αλβανίας κ.Luela Hajdaraga υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος στο Δημαρχείο πριν από λίγο.

Δήμαρχος έκανε λόγο για συναντήσεις που αποτελούν «Γέφυρα» μεταξύ των δυο λαών εστιάζοντας στην αναγκαιότητα ενίσχυσης και προώθησης των δεσμών σε κάθε επίπεδο.

Την κυρία Πρέσβη συνόδευε ο Πρόεδρος του συλλόγου Αλβανών Μεταναστών στην Κορινθία ο κ. Jovan Prifti, η Συντονίστρια για την Αλβανική Διασπορά στην Αλβανική Πρεσβεία στην Ελλάδα, κ.Joneda Dodaj και μέλη της Αλβανικής κοινότητας στην Κόρινθο.

Η κυρία πρέσβης προσκάλεσε τον Δήμαρχο Κορινθίων σε ανάλογη επίσκεψη στην Πρεσβεία στην Αθήνα πρόταση που ο κ.Δήμαρχος απεδέχθη με χαρά.

Αυτήν την ώρα ο Δήμαρχος ξεναγεί την κ.Πρέσβη και την αντιπροσωπεία που την συνοδεύει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου.




Β.Νανόπουλος:
Περιορίστε την χρήση νερού σε αποκλειστικά οικιακή χρήση – βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες
  


Κόρινθος, 29 Σεπτεμβρίου 2021Έκκληση για περιορισμό στην κατανάλωση ύδατος αλλά και προειδοποίηση για την επιβολή προστίμων σε όσους χρησιμοποιούν το νερό που διατίθεται για το πότισμα κτημάτων και κήπων απηύθυνε για ακόμα μια φορά στους πολίτες ο Δήμαρχος Κορινθίων.

Οι μετρήσεις, παρ ότι βρισκόμαστε στο τέλος του καλοκαιριού, δείχνουν κατανάλωση ανά κάτοικο τρεις φορές μεγαλύτερη από την μέγιστη που προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία, στοιχείο ιδιαίτερα ανησυχητικό.

«Θέλω να απευθύνω για ακόμα μια φορά έκκληση σε όλους τους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση νερού η οποία παρατηρείται σήμερα. Οι μετρήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει δείχνουν ότι η κατανάλωση ανά κάτοικο είναι αυξημένη κατά τρείς φορές από την προβλεπόμενη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οικιακή χρήση και μάλιστα στο τέλος του καλοκαιριού που θα έπρεπε να έχει μειωθεί.

Ακόμα κι αν αυξήσουμε την παροχή το νερό με τα σημερινά δεδομένα κατανάλωσης δεν θα είναι αρκετό εάν οι κάτοικοι χρησιμοποιούν το νερό της βρύσης για να ποτίσουν κτήματα και κήπους.

Για τελευταία φορά παρακαλώ τους πολίτες περιορίσουν την κατανάλωση σε αποκλειστικά οικιακή χρήση. Ο κανονισμός, εφόσον διαπιστωθεί η παραβίαση του, θα εφαρμοστεί και το πρόστιμο για όσους λειτουργούν σε βάρος των συμπολιτών τους θα είναι βαρύ.

Θα πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα, πρόβλημα που δεν αφορά μόνο το δήμο μας αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.»






Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος στον Άσσο

  


-korinthosnews | 24-09-2021 Περιοδεία στην Κορινθία και στις πληγείσες περιοχές όπου οι καλλιέργειες υπέστησαν μεγάλες ζημιές, καταρχήν από τον παγετό και στην συνέχεια από τον καύσωνα, πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης 23 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ.

Ανδρέας Λυκουρέντζος συνοδευόμενος από τους Υφυπουργούς κ.κ. Χρίστο Δήμα και Νίκο Ταγαρά και τον Βουλευτή Κορινθίας κ. Κώστα Κόλλια. Στο αίτημα των παραγωγών στον Άσσο, για δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις ο κ. Λυκουρέντζος υποσχέθηκε πως Το τελευταίο ευρώ που δικαιούνται θα το πάρουν.

Μέχρι τα Χριστούγεννα οι Παραγωγοί θα πάρουν τις αποζημιώσεις αλλά εαν οι Εκτιμήσεις έχουν καθυστερήσει, θα πάρουν οπωσδήποτε εν μέρος των χρημάτων….

Παρόν στην περιοδεία του Προέδρου του ΕΛΓΑ και στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Ασσο, ήταν και ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλης Νανόπουλος, η πρώην Βουλευτής κ. Σούκουλη, οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Γκιολής, Κόρκα και Βυτινιώτης και η η κ. Ιωάννα Κασίμη Ειδική Συνεργάτης Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα στην Π.Ε. Κορινθίας




Δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι για την οστεοπόρωση στην Κόρινθο
 


  
Ο Δήμος Κορίνθου σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα διοργάνωσαν σημαντική δράση προληπτικού ελέγχου για την οστεοπόρωση, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς πλήθος κόσμου προσήλθε για να εξεταστεί.

Οι μετρήσεις οστικής πυκνότητας πραγματοποιήθηκαν στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 σε πάνω από 90 άτομα και προσφέρθηκε συμβουλευτική από τον κύριο Δημήτριο Λάσκο, Ενδοκρινολόγο.

Όλες οι εξετάσεις εκπονήθηκαν με βάση τα μέτρα προστασίας που νομοθετούνται, τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων φορέων, όπως κάθε φορά επικαιροποιούνται και ισχύουν.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγυης Σπύρος Ζαχαριάς χαιρέτησε την εκδήλωση και δεσμεύτηκε για την υλοποίηση παρόμοιων δράσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης του κοινού από πλευράς δήμου.






ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ 
ΖΗΜΙΑ 7,3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
  


Με οριακή πλειοψηφία (16-14) εγκρίθηκε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την πολυετή δέσμευση πιστώσεων στον προϋπολογισμό για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού μέσω ΣΔΙΤ.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής σημαίνει ουσιαστικά ότι ο Δήμος θα πληρώσει 7.337.160 € σε βάθος 12ετίας στον ιδιώτη που θα αναλάβει το έργο.

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι ο Δήμος με απολογιστικά στοιχεία του 2019 πληρώνει κάθε χρόνο 1.210.000€ (ΔΕΗ, αποδοχές προσωπικού, αντικαταστάσεις λαμπτήρων, συντηρήσεις κλπ) με τάση μάλιστα μείωσης λόγω τοποθέτησης led σε μεγάλο μέρος των λαμπτήρων.

► Με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής ο διαγωνισμός που πρόκειται να γίνει θα ξεκινήσει από το ύψος των 1.822.736€, ήτοι 611.430€ επιπλέον κάθε χρόνο. Ήτοι στα 12 χρόνια που θα είναι η σύμβαση ο Δήμος θα πληρώσει παραπάνω 7.337.160€.

► Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην πρόταση αυτή διότι ουσιαστικά και τυπικά ο εργολάβος που θα αναδειχθεί θα κερδίσει υπέρμετρα, ενώ επιπλέον την εξοικονόμηση ενέργειας (ποσοστό 68%) θα την καρπωθεί ο ίδιος.

Σε τέτοιες λογικές είμαστε κάθετα αντίθετοι.

► Δηλώνουμε ότι εμείς ως επόμενη Δημοτική Αρχή, θα αναθεωρήσουμε τη σύμβαση που θα προκύψει από το διαγωνισμό με τους επαχθείς για το Δήμο όρους.

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ 
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΝΟΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ 
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 23/09/2021





ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ – ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ



Υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα η σύμβαση για την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Αγίων Θεοδώρων
  


Σύμβαση προϋπολογισμού 900.000 ευρώ για την λειτουργία της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού των Αγίων Θεοδώρων υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, στο πρώην δημαρχείο της πόλης.

Η σύμβαση με τον ανάδοχο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την λειτουργία από την πλευρά του της εν λόγω μονάδας για τρία χρόνια.

Οπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, με το έργο αυτό θωρακίζεται περιβαλλοντικά μια περιοχή η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια μόνο κατ’ επίφαση διέθετε μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε παρόντων, μεταξύ άλλων, του αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Τάσου Γκιολή και των θεματικών ομόλογών του Υποδομών Αργολίδας και Κορινθίας Χάρη Βυτινιώτη και Πολιτισμού Αθηνάς Κόρκα, του δημάρχου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργου Γκιώνη κ.α.




Εξειδίκευση των παρεμβάσεων στον πυρόπληκτο Σχίνο
  


Εξειδικεύτηκε η κατανομή της πίστωσης του 1,1 εκ ευρώ που διατέθηκε από την πολιτεία για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν περιοχές του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων από την πυρκαγιά του περασμένου Μαΐου.

Συγκεκριμένα, 120.000 ευρώ προορίζονται για επείγουσες εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας υδατορέματος Σουρέα στην πυρόπληκτη περιοχή των Βαμβακιών Σχίνου, 180.000 ευρώ για αποκατάσταση τεχνικών έργων και καθαρισμό της κοίτης και των πρανών υδατορεμάτων για αντιπλημμυρική προστασία στην πυρόπληκτη περιοχή του Σχίνου και τέλος 700.000 ευρώ διατίθενται για την αποκατάσταση των βλαβών του οδικού δικτύου στην πιο πάνω πυρόπληκτη περιοχή.






ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ



ΙΣΟΤΙΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
    


Για μια ακόμη χρονιά τοποθετήθηκε στην παραλία της Συκιάς το ειδικό μηχάνημα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα, για άτομα με κινητικά προβλήματα. Η χρησιμότητα της συγκεκριμένης υποδομής αποδείχθηκε από τον μεγάλο αριθμό χρηστών, επιβραβεύοντας την πεποίθηση της Δημοτικής Αρχής για την αναγκαιότητα της.

Μετά την επιτυχία του αρχικού εγχειρήματος συνεχίζονται οι προσπάθειες χρηματοδότησης και άλλων παρόμοιων εγκαταστάσεων σε περισσότερες πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου μας. Η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στους Δημοτικούς χώρους είναι δικαίωμα και υποχρέωση, χαρακτηρίζοντας το επίπεδο πολιτισμού ενός τόπου.

Η προσπάθεια αυτή όσο αυτονόητη και αν είναι, απαιτεί σχεδιασμό, επιμονή και αλλαγή νοοτροπίας.

Είμαστε αποφασισμένοι όμως όσο χρόνο και κόπο και αν χρειαστεί, να αποκτήσει επιτέλους ο τόπος μας την εικόνα ενός σύγχρονου και λειτουργικού προορισμού.






«Κοινωνική Αλληλεγγύη»

    


Ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, πάντα με γνώμονα τη «Κοινωνική Αλληλεγγύη», και φυσικά τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου έως και τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου συγκεντρώνει:

Είδη προσωπικής φροντίδας: Σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, αφρό ξυρίσματος, σαπούνια Χαρτικά: Χαρτί υγείας, χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες, σακούλες απορριμμάτων Κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, αντρικά ρούχα προκειμένου να δοθούν στο Προαναχωρησιακο Κέντρο Κορίνθου (Προ.Κε.ΚΑ). Τα είδη θα συγκεντρώνονται από τις 09:00 π.μ. έως τη 13:00 μ.μ. στο ΚΑΠΗ Ξυλοκάστρου Θερμή παράκληση, τα κλινοσκεπάσματα να είναι καθαρά, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν από τους συνανθρώπους μας.

Κάθε βοήθεια, έστω και η μικρότερη δυνατή, στο σύνολο της ως δράση είναι σημαντική. Ας σταθούμε όλοι αρωγοί






ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΗΤΑΝ Ο ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ;
(ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΔΕΛΦΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ). 
(Β΄μέρος)
  


Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ 1922: Φεύγει μόνος από την Συκιά για την Αγόριανη, όπου μελετάει την πρακτική της Δελφικής Ιδέας. Εκεί τον Αύγουστο πληροφορείται την Μικρασιατική Καταστροφή και συγκλονισμένος από το γεγονός, αναλύεται σε κλάματα και κλείνεται τρεις μέρες στο δωμάτιό του.

Από τον Μιχάλη Μερακλή: «Στηλιτεύει τους διωγμούς των Εβραίων στην Θεσσαλονίκη το 1931, την κτηνώδη συμπεριφορά των Άγγλων στην Κύπρο, την ίδια χρονιά σε μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε στη Λευκωσία…» «Αναδραμώντας, έπειτα από τις αμέτρητες δοκιμασίες … ο νους μου αγκαλιάζει το νόημα της Ελληνικής Ελευθερίας … λέγεται και γράφεται με πύρινες γραφές αθανασίας από τα πανάρχαια χρόνια ως σήμερα μ΄ αυτά κατά σειρά τα παρακάτου λόγια. Ορφική Ελευθερία. Ελευθερία του Μαραθώνα. Ελευθερία των ΘΕΡΜΟΠΥΛΏΝ. Ελευθερία της Σαλαμίνας. Διγενής. Ευαγγελισμός του 21. Αλβανικό Έπος. Εθνική Αντίσταση 1940-1944. Ύψιστες ανθρώπινες στιγμές…». (από την έκδοση «ΑΕΡΑΣ» στο Κάιρο, 1946).
  

Στην «ποίηση σαν προβολέα της ιστορίας» ο Παντελής Μπουκάλας (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007) γράφει ότι «για να επιστρέψουμε στο έπος του ΄40 και στη δίδυμή του Αντίσταση, με όχημα της ποίησης πάλι, μοιάζει απαραίτητη η προσφυγή στον Άγγελο Σικελιανό, τον ποιητή που αφιέρωσε αρκετούς «Επινίκους» του στα χρόνια αυτά». Και παραθέτει την απεύθυνση του ποιητή στους Έλληνες με «Το πανανθρώπινο εμβατήριο της Ελλάδας», το «Εμβατήριο», «Η Αντίσταση», μαζί με το γνωστό «Πνευματικό Εμβατήριο».

Είχε βεβαίως ενταχθεί, όπως τόσοι κορυφαίοι διανοούμενοι, στο ΕΑΜ, στην ίδια μάλιστα ομάδα με τους Ηλία Βενέζη, Κ. Θ. Δημαρά, Λουκή Ακρίτα και Γιώργο Θεοτοκά και γραμματέα τον Μ. Αυγέρη. Μέσα στην ατμόσφαιρα της σκλαβιάς και η τραγωδία του «ΣΙΒΥΛΛΑ», όπως και πέντε «Ακριτικά» ποιήματα που τον χειμώνα του 4142 κυκλοφορούν χειρόγραφα με βυζαντινή γραφή και ξυλογραφίες του Σπύρου Βασιλείου.

Οι επετειακές εκδηλώσεις πρέπει να μετατρέπονται σε πολιτιστικά γεγονότα. Από την Ελευθεροτυπία κράτησα ως άρνηση της ρουτίνας εκδηλώσεων το πρόγραμμα των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα για την 28η Οκτωβρίου του 2001.

Στο λεύκωμα « Ο εθνεγερτικός Άγγελος Σικελιανός-έπος του 40 και Εθνική Αντίσταση», εκτός από αναφορές άλλων μεγάλων της λογοτεχνίας μας για αυτόν, περιλαμβάνει τον ιστορικό πρώτο πανηγυρικό της απελευθέρωσης που ο Σικελιανός εκφώνησε από το κρατικό ραδιόφωνο.

ΤΟ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΕΧΕΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ.

Ο θεατρικός κριτικός Λέανδρος Πολενάκης στην εισήγησή του στο Συμπόσιο για τα 70 χρόνια από τις πρώτες Δελφικές Εορτές (Ιούλιος 1997) επισημαίνει ότι «Και πριν από τον Σικελιανό και μετά, έγιναν απόπειρες ν΄ αναβιώσει η αρχαιοελληνική τραγωδία. Όμως η ανθρωπότητα τη μεγάλη αναβίωση… την οφείλει εκατό τοις εκατό στον Σικελιανό».

Αυτό που λάβαμε από τον Ερατωσθένη Καψωμένο ήταν η σχέση του ποιητή με το διώνυμο φύση – πολιτισμός.

Ενδεικτικά, «Ο Α. Σ. και το οικολογικό πρόβλημα» (Επενδυτής 4 Μαρτίου 2001 και Βήμα 24 Ιουνίου 2001). Ο Σικελιανός είχε βαθύτατη σχέση με το λαϊκό στοιχείο. Το λαϊκό και το χθόνιο συνδυάζονται στη σκέψη του και τον οδηγούν στην προβληματική του για την λαϊκή δημιουργικότητα (Στέφανος Μπεκατώρος, στο αφιέρωμα των Θεμάτων Λογοτεχνίας, 6ος 2001). Στο δικό μας παλιότερο περιοδικό ΕΥΡΩΣΤΙΝΙΑΚΑ δημοσιεύεται επιστολή του ποιητή στον καραγκιοζοπαίχτη Σπαθάρη.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΕΡΓΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗ Στο βιβλίο του Περικλή Νεάρχου που ανέλαβε το 1983 την Διεύθυνση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ- Παιδεία, Τέχνες, Πολιτισμός- Δελφοί και σύγχρονος Κόσμος) βρίσκονται στοιχεία: α) της πρότασης ανάδειξης των Δελφών ως Κοσμόπολις γραμμάτων και Τεχνών, β) της αρχαίας Ελληνικής Παιδείας και γ) συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό από την παρουσία στους Δελφούς της δημιουργικής δράσης και μελών της παγκόσμιας πνευματικής κοινότητας.

Τοπικά, ας περάσουμε από την τιμητική του ποιητή στην προσπάθεια ανάφλεξης του μηνύματός του.

Στο πρόγραμμα της αυτοδιοικητικής κίνησης Αρμονική Ανάπτυξη το 2002 προτείναμε μόνιμο θεσμό Σικελιάνειων σπουδών στις υποδομές των Αποθηκών Φραντζή (παραγωγικής ιστορίας σε προνομιακή θέση στην πόλη) και με άλλες προτάσεις, «ένα ταξίδι στον κόσμο της γνώσης, παραγωγής πολιτισμού» ένα τρόπο σκέψης που υπέδειξε ο ποιητής «όταν πρότεινε την ίδρυση του Δελφικού Κέντρου με την βοήθεια αγροτικών, βιοτεχνικών, βιομηχανικών, καταναλωτικών και τουριστικών συνεταιρισμών. Στο πρόγραμμα του Δελφικού Πανεπιστημίου πλάι στην επιστήμη, στην τέχνη, τοποθετούσε και μια διαρκή έκθεση αγροτικών προϊόντων…».

Στο κείμενό του «Η Επιστροφή στη Γη και στο Λαό» ο ποιητής υπερασπίζεται «μιαν ενδεχόμενη ιστορική ανάταση του Αγροτισμού». Και όπως υπενθυμίζει ο Στέφανος Μπεκατώρος, ήταν η ίδια εποχή που ο Τ. Σ. Ελιοτ χαιρέτισε το μανιφέστο δώδεκα αγροτιστών… Είναι η ίδια εποχή που αρχίζει να δημιουργεί στην Ελλάδα το έργο του ο μεγάλος μελετητής της αγροτικής οικονομίας και του κοινοτισμού Κ. Δ. Καραβίδας.

Ένα από τα πρώτα καθήκοντα του Πνευματικού Κέντρου είναι η συγκέντρωση και τεκμηρίωση υλικού, αλλά και η επανέκδοση της εργασίας της Πολιτιστικής Ομάδας του 1ου Γυμνασίου Ξυλοκάστρου (2006).

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Στις 10 Σεπτεμβρίου σε άλλη εκδήλωση παρουσιάστηκαν δύο εισηγήσεις με αισθητικές απαιτήσεις μακριά από φορμαλιστικούς τύπους.

Η κ. Τσουρινάκη προσέγγισε την συνέργεια μιας αστικής παιδείας της Εύας Πάλμερ με την λαϊκή τέχνη της υφαντικής, που και κατά τον Μ. Μερακλή ήταν τέχνη που αποσκοπούσε στην ικανοποίηση πρακτικών αναγκών της κοινότητας. Για τούτο τον λόγο δεν πρέπει να γίνει αντιληπτή ως οικοκυρικά, αλλά προβολή ως σύγχρονες πρακτικές δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Η κ. Καμαρινού αναζήτησε την διαμόρφωση και παραλληλία των ιδεών του ποιητή και οραματιστή στα πλαίσια μιας εξελικτικής κοινωνικής βάσης του ιστορικού περιβάλλοντός του. Ήδη, ο ίδιος ο ποιητής υποδείκνυε ότι «προσδιορίζεται με κάποιο τρόπο από τις νέες υποχρεώσεις που του επιβάλλει η γύρω του ολοένα μεταμορφούμενη ιστορία». Μία περιδιάβαση αυτών των σχέσεων, η μετάπλαση του κοσμοθεωρητικού περιγράμματος του Σικελιανού θα εκτεθεί στο: «ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ ως παραδοσιακός διανοούμενος» του Παναγιώτη Νούτσου, συμβολή του στο αφιέρωμα του ¨Θέματα Λογοτεχνίας», 3ος 2001 και το οποίο κείμενο επαναδημοσίευσε πριν δυο μήνες στην ΕφΣυν.

Στην ίδια εκδήλωση ο Ν. Κατσούλας έδωσε πληροφορίες βιογραφικού περιεχομένου, υπενθύμισε τις εχθρικές ενέργειες του πρωθυπουργού Τσαλδάρη για να αποφευχθεί η απονομή του Νόμπελ στον ποιητή.

Τα παραπάνω αποτελούν συμπληρώματα στην προσφερόμενη εικόνα του Σικελιανού. Είμαστε σε υστέρηση αντίληψης της δυναμικής του Σικελιανικού έργου και μπορεί να τιμηθεί αφού μελετηθεί επαρκώς το έργο του. Όταν προσεγγίσουμε την συμβολική τάξη πραγμάτων και το εννοιολογικό του φάσμα.

Για φέτος οι εκδηλώσεις στο Ξυλόκαστρο-Συκιά είχαν ως αντικείμενο το ποιητικό έργο αυτού που προσπάθησε να ανασυστήσει την Δελφική Κληρονομιά. Ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να εισαχθούμε στο επίδικο και ζητούμενο:

τι θα κάνουμε εμείς για την αξιοποίηση της Δελφικής Κληρονομιάς.

Γρηγόρης Κλαδούχος 
Ξυλόκαστρο - 16/9/2021





ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ - ΒΟΧΑΣ




Ο Δήμαρχος Βέλου Βόχας κ. Αννίβας Παπακυριάκος ανακοίνωσε τους Αντιδημάρχους, Εντεταλμένους Συμβούλους καθώς και τον νέο Πρόεδρο και Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου.

  


Παραμένουν στις θέσεις τους οι Αντιδήμαρχοι:

Σιάχος Ανδρέας/ Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Τεχνικών Έργων & Μελετών Ράπτης Θεόδωρος/Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υποδομών Δήμου Τριανταφύλλου Δημήτριος/ Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και ανακύκλωσης Ορίζονται επίσης:

Σδράλης Μιχάλης/ Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Ρόζος Νικόλαος/ Αντιδήμαρχος (χωρίς αντιμισθία) Τοπικής Οικονομίας, Συντονισμού Ανάπτυξης και ΠολιτισμούΠαιδείας Εντεταλμένοι Σύμβουλοι (χωρίς αντιμισθία) για την εποπτεία και το συντονισμό συγκεκριμένων δράσεων του Δήμου ορίζονται οι:

Τριανταφύλλου Κωνσταντίνος υπεύθυνος Ηλεκτροφωτισμού & Αθλητισμού Μαστοράκος Άγγελος, υπεύθυνος Υποδομών Δήμου & Προστασίας ζώων Γκατζογιάννης Δημήτριος υπεύθυνος παρακολούθησης Νομικών Θεμάτων και Πολιτικής Ασφάλειας Καλλίρη Μαρία υπεύθυνη Κοινωνικής Προστασίας Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου εκλέχθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Βασίλης Τρωγάδης και Γραμματέας ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Περρής







ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  


Αναφορικά με τα δημοσιεύματα και τις συνεντεύξεις αυτοδιοικητικών της Κορίνθου για το θέμα της υδροδότησης της πόλης, έτσι όπως έχει εξελιχθεί επικοινωνιακά, δηλώνουμε ότι αποτελεί εσωτερικό ζήτημα του δήμου Κορινθίων.

Συνεπώς, κατά την πάγια τακτική μας, δεν ασχολούμαστε με το θέμα, παρά μόνον αν αυτό μας ζητηθεί από τα αρμόδια όργανα του δήμου Κορινθίων ή αν διακυβεύονται τα δικαιώματα του δήμου μας ή τα τοπικά συμφέροντα της περιοχής μας





Ευχαριστίες από το Κ.Υ. Κιάτου προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα

  


Ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη απευθύνει με επιστολή του ο συντονιστής επιστημονικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Κιάτου Νίκος Χρυσικός.

Η επιστολή αφορά την δωρεά από την Περιφέρεια ενός κοντέινερ για τις ανάγκες του εν λόγω Κέντρου Υγείας.




Δεν υπάρχουν σχόλια