Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ φ.1759

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στα εγκαίνια φ/β πάρκου ισχύος 10 MW στο Στεφάνι Κορινθίας από τον πρωθυπουργό

  

Στα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 10 MW, στο Στεφάνι Κορινθίας, παρέστη το μεσημέρι σήμερα Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Η σημαντική αυτή ενεργειακή επένδυση δύναται να καλύψει τις ανάγκες μιας πόλης 10.000 κατοίκων, όπως επισημάνθηκε από τον πρωθυπουργό ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό ως προς την “πράσινη” ενέργεια και ειδικότερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα στον τομέα αυτό.

Στόχος, τόνισε ο πρωθυπουργός είναι ένα μέλλον βασισμένο στην αειφορία και στην διαφύλαξη του περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές.

Στη σημερινή εκδήλωση παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης αρμόδιος για θέματα ιδιωτικών επενδύσεων, οι υφυπουργoί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας αρμόδιος για την έρευνα και καινοτομία και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος, ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος και ο βουλευτής Κορινθίας Κώστας Κόλλιας.




Τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στο επετειακό περίπτερο της Περιφέρειας στην 85η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης
  


Επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της 85ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης αποτέλεσε το επετειακό περίπτερο της -τιμώμενης στην φετινή ΔΕΘ- Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το οποίο επισκέφθηκε το μεσημέρι σήμερα Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος προσέφερε στον Κ. Μητσοτάκη αντίγραφα της σφραγίδας της Πελοποννησιακής Γερουσίας και της σφραγίδας της Ελευθερίας, δημιουργήματα και τα δύο της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας της Στεμνίτσας. Στον πρωθυπουργό ο Π. Νίκας προσέφερε επίσης αντίγραφο του Ευαγγελίου του Αγώνα και δύο επετειακές εκδόσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την Επανάσταση του 1821 και την Πελοπόννησο.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επετειακό περίπτερο -“αυτό δεν είναι περίπτερο, αλλά υπερπαραγωγή” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης απευθυνόνενος προς τον περιφερειάρχη, προσθέτοντας ότι “ειδικά φέτος η Πελοπόννησος το αξίζει”.

Πολλά στελέχη της κυβέρνησης επισκέφθηκαν επίσης το επετειακό περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, οι αναπληρωτές υπουργοί Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ενώ αργά το απόγευμα τα περίπτερα της Περιφέρειας επισκέφθηκε μεταξύ άλλων και η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξ άλλου, εκδηλώθηκε και για το εμπορικό περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο οποίο -σε συνεργασία με τα 5 Επιμελητήρια- προβάλλονται τυποποιημένα προϊόντα επιχειρήσεων της Περιφέρειας.






Πίστωση 8,5 εκ ευρώ είχε εκταμιεύσει ήδη ο ΕΦΕΠΑΕ για την ενίσχυση πληγεισών από την πανδημία επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου

  


Πίστωση ύψους 8.503.677 ευρώ είχε εκταμιευθεί μέχρι και την περασμένη Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου από τον ΕΦΕΠΑΕ στο πλαίσιο της υλοποίησης της δράσης που αφορά στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που επλήγησαν από την πανδημία covid-19.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γνωστοποιηθεί, ειδικότερα, μέχρι και την πιο πάνω ημερομηνία είχαν κατατεθεί από τους δικαιούχους σωρευτικά 1.457 αιτήματα ελέγχου (από τα 1.776 ενταγμένα, ήτοι 82%), τα οποία πρέπει να ελεγχθούν από τον εν λόγω φορέα.

Μέχρι την ίδια ημερομηνία, εξ άλλου, η ΔΕΠ (Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων) είχε ήδη εξετάσει 702 αιτήματα (48% των υποβεβλημένων) από τα οποία στα 562 (80% των εξεταζομένων) ζητήθηκαν συμπληρωματικά δικαιολογητικά μιας και παρουσίαζαν ελλείψεις. Από αυτά ήδη, στο ταμείο του ΕΦΕΠΑΕ έχουν σταλεί για πληρωμή 390 με συνολική δημόσια δαπάνη 9.156.490,01 ευρώ, ενώ μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου είχε ήδη εκταμιευθεί από το ταμείο του ενδιάμεσου φορέα το ποσό των 8.503.677 ευρώ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στο σύνολο των διεργασιών υλοποίησης του έργου, τηρείται αυστηρά η χρονική προτεραιότητα των αιτήσεων.






Π. Νίκας, ευοδώνεται η προσπάθειά μας για το φυσικό αέριο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
    


Επισκέψεις σε περίπτερα της 85ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το πρωί σήμερα Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης συνοδευόμενος από αντιπεριφερειάρχες και στελέχη της Περιφέρειας επισκέφθηκε περίπτερα υπουργείων, δημόσιων, αυτοδιοικητικών και άλλων φορέων και είχε συναντήσεις με εκπροσώπους τους.

Ο Π. Νίκας, συγκεκριμένα, επισκέφθηκε μεταξυ άλλων το περίπτερο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής όπου ενημερώθηκε για θέματα που συνδέονται με την Πολιτική Προστασία.

Εξ άλλου, στο περίπτερο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο περιφερειάρχης ενημερώθηκε σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα νέα υλικά για κατασκευή κατοικιών με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ακολούθησε επίσκεψη του περιφερειάρχη στο περίπτερο της ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) όπου στελέχη της τον ενημέρωσαν για θέματα φυσικού αερίου:

“Είναι γνωστός ο αγώνας της περιφερειακής μας Αρχής για να φθάσει το φυσικό αέριο σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι η προσπάθειά μας αυτή ευοδώνεται, κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τον οποίον συνάντησα στο περίπτερο της ΔΕΔΑ” σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Επισκέψεις έκανε επίσης ο Π. Νίκας στα περίπτερα, μεταξύ άλλων, της ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) και της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), όπου είχε συναντήσεις με στελέχη των διοικήσεων των εν λόγω φορέων.

Εξ άλλου, το επετειακό περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 επισκέφθηκε σήμερα Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Μεταξύ των επισκεπτών του ίδιου περιπτέρου, ήταν ακόμα ο διευθυντής των ακαδημιών του ΠΑΟΚ Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι των παλαιμάχων της ίδιας ομάδας της Θεσσαλονίκης.






Δεν υπάρχουν σχόλια