Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ φ.1759

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
 


ΔΕΘ – Κυριάκος Μητσοτάκης Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν πρόκειται να αλλάξει

  


in.gr 12 Σεπτεμβρίου 2021 «Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν πρόκειται να αλλάξει, είναι μέτρο, το οποίο ήρθε για να μείνει», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, η οποία αφορούσε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την κυβερνητική πολιτική απέναντι στη νέα γενιά και την πρόσβαση των νέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι και επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έμπαιναν όλα τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο. «Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθορίζεται από τα Πανεπιστήμια και νομίζω ότι τα ίδια τα πανεπιστήμια αναγνώρισαν ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, έκαναν εσφαλμένες επιλογές», ανέφερε ωστόσο ο πρωθυπουργός.

Συρίγος: Το «μπαλάκι» στις Σχολές Ανοιχτό «παράθυρο» για αλλαγές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τη νέα χρονιά, είχε αφήσει ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, Άγγελος Συρίγος, χωρίς αυτό να σημαίνει, πάντως, ότι θα καταργηθεί η ΕΒΕ. Αυτό που δήλωσε ο κ. Συρίγος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ στις αρχές του μήνα, ουσιαστικά, δεν έχει καμία διαφορά από όσα είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για το ίδιο θέμα. Ειδικότερα, ο υφυπουργός Παιδείας είχε μιλήσει για «αρρυθμίες» που εντοπίστηκαν σε ειδικά μαθήματα – ειδικά στις αρχιτεκτονικές σχολές. Μάλιστα, έκανε ειδική μνεία στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης, η οποία έμεινε σχεδόν χωρίς εισακτέους.

«Ήταν πρόβλημα της ίδια της σχολής» Όπως είχε πει, «μόνοι τους οι υπεύθυνοι της σχολής έκαναν λάθος», βάζοντας μια εξαιρετικά υψηλή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (17,4) στο γραμμικό σχέδιο. «Όταν το κατάλαβαν, ζήτησαν να το αλλάξουν, αλλά είχαν παρέλθει οι σχετικές προθεσμίες», σημείωσε. Παράλληλα, πρόσθεσε: «Στην αρχιτεκτονική Ξάνθης, ήταν πρόβλημα η επιλογή της ίδιας της σχολής να έχει πολύ υψηλές βάσεις, μη αντιλαμβανόμενη τις συνέπειες που θα είχε η κίνηση αυτή». Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση – κάτι που είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή, πάντως – αποδίδει σε λάθη των πανεπιστημιακών σχολών το γεγονός ότι, λόγω ΕΒΕ, έμειναν εκτός ΑΕΙ χιλιάδες εισακτέτοι.

Τι θα γίνει την επόμενη χρονιά Το νέο εξεταστικό σύστημα του υπουργείου Παιδείας, την επόμενη χρονιά, πάντως, θα γίνει ακόμη πιο σύνθετο.

Με τα ΑΕΙ να διαμορφώνουν τους συντελεστές των τεσσάρων διαφορετικών μαθημάτων βαρύτητας ανά επιστημονικό πεδίο, καθώς και με δύο μηχανογραφικά – ένα πρώτο, στο οποίο οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν έως το 10% των τμημάτων του επιστημονικού πεδίου που τους ενδιαφέρει και, ένα δεύτερο, για την κάλυψη των θέσεων που θα μένουν κενές. Θα εφαρμοστεί, εντούτοις, σε συνθήκες μεγαλύτερης δικαιοσύνης, με τα σχολεία – πιθανότατα – ανοικτά, ασκήσεις προσομοίωσης στις τάξεις, ώστε να γίνει κατανοητό και βαθμολογικές διορθώσεις, όπου φέτος διαπιστώθηκαν προβλήματα (όπως στα ειδικά μαθήματα).

Επιπλέον, την επόμενη χρονιά ενισχύονται τα ΙΕΚ ουσιαστικά και επιστρέφουν σε νέα μορφή τα ΤΕΙ, με τις νέες Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών. Τα παραπάνω, ωστόσο, δεν αλλάζουν το γεγονός ότι πραγματική ανάγκη της χώρας παραμένει η εκπαιδευτική ενίσχυση των λυκείων, η αποσύνδεσή τους από τις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και ένα ισχυρό ακαδημαϊκό απολυτήριο.






Σχολεία – Μήνυμα Ν. Φίλη για τη νέα χρονιά 
Νέοι αγώνες για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία

  


in.gr 12 Σεπτεμβρίου 2021 Να έχουμε ανοιχτά και υγειονομικά θωρακισμένα σχολεία, ικανά να αντεπεξέλθουν στα χτυπήματα από την πανδημία, ώστε να μη γίνει «και φέτος η Ελλάδα, παγκόσμια ‘πρωταθλήτρια’ στα λουκέτα στην εκπαίδευση», εύχεται ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, στο μήνυμά του για τη νέα σχολική χρονιά Μήνυμα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο τομεάρχης Παιδείας του κόμματος, Νίκος Φίλης, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς που ξεκινά τη Δευτέρα, σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, ευχόμενος να ενισχυθούν τα μορφωτικά εφόδια της νέας γενιάς, με υγεία.

«Με ανοιχτά και υγειονομικά θωρακισμένα σχολεία, ικανά να αντεπεξέλθουν στα χτυπήματα από την πανδημία», ώστε να μη γίνει «και φέτος η Ελλάδα, παγκόσμια ‘πρωταθλήτρια’ στα λουκέτα στην εκπαίδευση», ανέφερε κ. Φίλης, καθώς και «με μαζικούς, ενωτικούς, πανεκπαιδευτικούς αγώνες για το σχολείο της ποιότητας, της ισότητας και της δημοκρατίας, για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων, αντιεκπαιδευτικών πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε στο μήνυμά του πως το φετινό άνοιγμα των σχολείων «φορτίζεται αρνητικά από την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα του ιού, που πλήττει με δεκαπλάσιο ρυθμό τους νέους και απειλεί, σε συνδυασμό με την κυβερνητική ανεπάρκεια και ανικανότητα, να κλείσει για μια ακόμη χρονιά τα σχολεία».

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι ενώ οι ειδικοί κρούουν καιρό τώρα τον κώδωνα του κινδύνου, «δυστυχώς, η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία όπως τα έκλεισε. Με την επικίνδυνη αυταπάτη ότι με το 25% των μαθητών Λυκείου και το 13% των μαθητών Γυμνασίου εμβολιασμένους, μπορεί να υφίσταται υγειονομικό ‘τείχος’.

Κινούμενη σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο, η κυβέρνηση αρνήθηκε να συζητηθεί στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής το άνοιγμα των σχολείων, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε.






ΔΕΘ 2021 - Ελληνική Λύση κατά Μητσοτάκη:
Κύκνειο άσμα μιας καταστροφικής κυβέρνησης η ομιλία του
  


CNN Newsroom Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2021 Σφοδρή επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον απόηχο των εξαγγελιών του από το βήμα της 85ης ΔΕΘ, εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου και η Ελληνική Λύση. «Η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο αποτελεί το κύκνειο άσμα της καταστροφικής κυβέρνησης που συναγωνίζεται πλέον «επάξια» αυτή της κυβέρνησης Σημίτη στα ολέθρια για την πατρίδα αποτελέσματα. Ακόμα και το σύνθημα «η Ελλάδα αλλάζει» ανήκει στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ του 2002!», σημειώνει η Ελληνική Λύση και προσθέτει:

«Η μοναδική «ειλικρινής» τοποθέτηση του κύριου Μητσοτάκη είναι ότι κατά την διάρκεια της κυβέρνησης του η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρωτοφανείς κρίσεις και καταστροφές. Η υπόλοιποι ομιλία του είναι ένα αποκύημα φαντασίας το οποίο θα ζήλευε και ο φον Ντένικεν. Η Ελλάδα δυστυχώς «οδεύει στον γκρεμό κοιτώντας ψηλά», εκεί που δεν μπορεί να φτάσει με τη Νέα Δημοκρατία».

Η Ελληνική Λύση αναφέρει ότι «ένας πρωθυπουργός που πανηγυρίζει για μία οικονομία που καταστρέφεται από την εκτίναξη του αρνητικού ισοζυγίου και του δημοσίου χρέους, για τα οποία δεν έκανε την παραμικρή αναφορά. Είπε ψέματα για το μεταναστευτικό, ψέματα για την πανδημία, ψέματα για την οικονομία και την κοινωνία. Οι παράνομοι μετανάστες όμως πνίγουν την Ελλάδα. Πληρώσαμε ίσως το βαρύτερο τίμημα στην ΕΕ από την πανδημία.






Η μόνη απάντηση στην κρίση, είναι η ρήξη

  


Ικανοποίηση για την εμφάνιση του κόμματος στη ΔΕΘ εκφράζει το ΜέΡΑ25 με ανακοίνωσή του. Τονίζει ότι «ήταν δυναμική στη μεγάλη πορεία συνδικάτων, οργανώσεων και φορέων στη Θεσσαλονίκη». Το ΜέΡΑ25 επισημαίνει ότι «ενώ ο πρωθυπουργός από την ασφάλεια του βήματος προσπαθούσε να δημιουργήσει μια μαγική εικόνα για τη δεινή κατάσταση της χώρας, υποσχόμενος από αόριστες έως μη-σοβαρές παροχές και επικαλούμενος όλη την ακροδεξιά ρητορική προκειμένου να μην αγγίξει κανένα από τα πραγματικά φλέγοντα ζητήματα της πόλης και της χώρας, στους δρόμους η απάντηση δινόταν από τη μαζικότητα του κόσμου στη μεγάλη πορεία που φώναξε τα πραγματικά κοινωνικά αιτήματα προσπερνώντας κάθε ακροδεξιά και συνομωσιολογική εστία που αποπειράθηκε να παρεισφρήσει σε αυτή» Το μήνυμα του ΜέΡΑ25, προστίθεται στην ανακοίνωση, ήταν σαφές και συνεκτικό: «ΡΗΞΗ, η μόνη απάντηση στην ΚΡΙΣΗ».

Παράλληλα, αναφέρει ότι «το ΜέΡΑ25 θα βρίσκεται σε κάθε κοινωνικό αγώνα για την ανατροπή της Μητσοτάκης ΑΕ και την αποτροπή της εισόδου της Ελλάδας στην ακροδεξιά παρέα των χωρών του Βίσενγκραντ, το σταμάτημα του ληστρικού ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών και της δημόσιας περιουσίας και βέβαια για την ανατροπή της καταστροφής του πολιτισμού είτε αυτό αφορά τα πολιτιστικά μνημεία της χώρας είτε την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ






Δημήτρης Κουτσούμπας για σχολεία:
Χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας μαθητών εκπαιδευτικών

  


news24713 Σεπτεμβρίου 2021 Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στους αγώνες μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών για ασφαλή σχολεία και ουσιαστική μόρφωση, δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας με αφορμή την έναρξη της νέας σχολική χρονιά. «Αυτή τη μέρα η σκέψη μας είναι με τις νέες και τους νέους, που ξαναβρίσκουν τους φίλους τους και συναντιούνται στον φυσικό τους χώρο, το σχολείο. Είναι με τους γονείς, που βλέπουν τα παιδιά τους να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη σχολική ζωή.Είναι με τους εκπαιδευτικούς, που νιώθουν τη μεγάλη ευθύνη που έχουν να μορφώσουν, να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά μας, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

«Όμως, παράλληλα με τη χαρά και την προσμονή, υπάρχουν τα ερωτηματικά, η αγωνία μπροστά σε μια πολιτική, που δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, που δεν στηρίζει την ουσιαστική μόρφωση των νέων. Αντίθετα, βάζει συνεχώς εμπόδια και φραγμούς», πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε στη δήλωσή του:

«Το ΚΚΕ θα βρεθεί δίπλα στους αγώνες και στις διεκδικήσεις, που απαιτούν το αυτονόητο:

Τα σχολεία να είναι ασφαλή, να δίνουν ουσιαστική μόρφωση, καλλιέργεια στα παιδιά μας.

Η αρχή κάθε σχολικής χρονιάς να συνοδεύεται μόνο από δίψα για μάθηση και δημιουργία.

Όχι από άγχος. Η προσπάθεια των εκπαιδευτικών, αλλά και των γονιών, να μορφωθούν τα παιδιά, να μην είναι ατομική υπόθεση, αλλά κυρίως κρατική ευθύνη.

Σε αυτή την υπόθεση το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους».






Φώφη Γεννηματά για νέο σχολικό έτος Κανένα μέτρο προφύλαξης δεν πάρθηκε, ο συνωστισμός στις τάξεις επαναλαμβάνεται

  


in.gr 13 Σεπτεμβρίου 2021, 10:09 Η κ. Γεννηματά ευχήθηκε στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς μια ασφαλή και αποδοτική σχολική χρόνια, χωρίς κινδύνους για την υγεία τους και χωρίς νέα μαθησιακά κενά Στη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο 12ο Δημοτικό σχολείο της Καλλιθέας βρέθηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία σε δηλώσεις της επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη.

«Κανένα μέτρο προφύλαξης δεν πάρθηκε. Ο συνωστισμός στις τάξεις επαναλαμβάνεται. Οι εμβολιασμοί καθυστερούν. Και το απαράδεκτο θα κλείνει τμήματα μόνο όταν έχουν κολλήσει μαζικά οι μαθητές τον ιό και τον έχουν μεταφέρει στην οικογένεια τους», εξήγησε η κ. Γεννηματά.

Κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να εμβολιασθούν και ταυτόχρονα τον ΕΟΔΥ να χρησιμοποιήσει κινητά συνεργεία στα σχολεία για ενημέρωση και ενίσχυση των εμβολιασμών.

Η κ. Γεννηματά ευχήθηκε στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς μια ασφαλή και αποδοτική σχολική χρόνια, χωρίς κινδύνους για την υγεία τους και χωρίς νέα μαθησιακά κενά.






Δεν υπάρχουν σχόλια