Header Ads

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1759

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ


Μήνυμα Δημάρχου Κορινθίων κ.Βασίλη Νανόπουλου για τη νέα σχολική χρονιά

  


Αγαπητοί μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η ημέρα αυτή σας βρίσκει στα σχολεία σας, διότι επιστρέφετε στον φυσικό σας χώρο, στις αίθουσες διδασκαλίας κοντά στους ανθρώπους που θα σας δώσουν όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζεστε για να πορευτείτε σαν άνθρωποι αλλά και σαν επαγγελματίες μετέπειτα στη ζωή σας, τους δασκάλους σας.

Η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη. Παρακολουθήσατε μαθήματα απομακρυσμένα για να διατηρήσετε την επαφή με το σχολείο και να μην διακοπεί η μαθησιακή διαδικασία και τα καταφέρατε! Είμαι υπερήφανος θέλω να σας πω διότι, μέσα από τις δυσκολίες και τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας αναπτύξατε και εσείς άμυνες αλλά και ικανότητες κι αυτό το γεγονός είναι πολύ σημαντικό για την μετέπειτα πορεία σας.

Το μέλλον του τόπου μας στηρίζεται σ εσάς, στη νέα γενιά και το σχολείο αποτελεί τον πυλώνα για τη διαμόρφωση σωστών πολιτών, ανθρώπων με ήθος, δυναμικότητα και ευαισθησίες.

Η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τους δασκάλους και καθηγητές, τους συλλόγους γονέων και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, θα διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, θα διατηρήσουν το σχολικό περιβάλλον κατάλληλο και ασφαλές, προσφέροντας σας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εκπαίδευσης.

Σας εύχομαι καλή σχολική χρονιά, υγεία και πρόοδο!

Ο Δήμαρχος Κορινθίων 
Βασίλης Νανόπουλος







ΔΕΥΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

  


Η ΔΕΥΑ Κορίνθου σας ενημερώνει ότι λόγω της μεγάλης μείωσης της παροχής νερού από τις πηγές της Στυμφαλίας και προκειμένου να αποφευχθούν οι πολύωρες διακοπές νερού, η υδροδότηση των περιοχών Αρχαίας Κορίνθου και Σολομού θα γίνεται από νερό Στυμφαλίας και θα συμπληρώνεται από νερό γεωτρήσεων.

Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα επανέλθει η υδροδότηση της περιοχής αποκλειστικά με νερό των πηγών Στυμφαλίας και θα σας ενημερώσουμε σχετικά.

Παρακαλούνται οι καταναλωτές σε όλο το Δήμο, να περιορίσουν τη χρήση του νερού στις απολύτως αναγκαίες οικιακές χρήσεις και να μην γίνεται σπατάλη.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση και ευελπιστούμε στη συνεργασία σας .

Από τη ΔΕΥΑ Κορίνθου






ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ 
ΑΡΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 
3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

  
Νέα παράταση δόθηκε στον εργολάβο να ολοκληρώσει επιτέλους το πολύπαθο έργο «Διάθεσης νερού του βιολογικού καθαρισμού Κορίνθου για άρδευση». Πρόκειται για την 8η κατά σειρά από το 2019 και δυστυχώς δεν διαφαίνεται να ολοκληρωθεί τουλάχιστον άμεσα.

Το έργο με φορέα εκτέλεσης τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης είναι προϋπολογισμού 3.000.000 € και ενταγμένο σε χρηματοδότηση του Υπουργείου Δημοσίων Έργων με ενέργειες του τότε Γραμματέα Γιώργου Δέδε, συμβασιοποιήθηκε τον Απρίλιο 2018 με προθεσμία περαίωσης 12 μήνες και έκπτωση 65%. Πέρασαν 3,5 χρόνια και ακόμα να ολοκληρωθεί. Απομένουν μερικά χιλιόμετρα δίκτυο και οι αναμονές παροχής για πότισμα των κτημάτων των αγροτών σε Κόρινθο, Εξαμίλια, Ξυλοκέριζα και Αρχαία.

► Το έργο είναι σταματημένο πάνω από 6 μήνες.

Πήγαν περίπατο οι συνεχείς υποσχέσεις-δηλώσεις του Δημάρχου στις 20/10/20, στις 24/11/20, στις 5/1/21 και 18/2/21 ότι σε 3 μήνες ολοκληρώνεται το έργο και οι αγρότες θα ποτίζουν τα κτήματα.

Οι αγρότες περίμεναν εις μάτην και περιμένουν ακόμα να αρδεύσουν τα κτήματα μέσα σε αυτή την ξηρασία που διανύσαμε και διανύουμε.

Και νάταν μόνον αυτό;

► Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία μίσθωσης κινητής μονάδας τριτοβάθμιας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων δαπάνης 200.000 € για 18 μήνες. Μόλις προχθές εγκρίθηκε το πρακτικό της επιτροπής.

► Όσο για Κανονισμό Άρδευσης φυσικά δεν το συζητάμε. Ακόμα δεν έχει αρχίσει η διαδικασία σύνταξης, ούτε φυσικά υπάρχουν δημοτικά αρδευτικά δίκτυα για να πάρουν νερό οι καλλιεργητές, πλην ελαχίστων ιδιωτικών.

► Όσο για την αγροτική περιοχή Άσσου-ΛεχαίουΠεριγιαλίου που μαστίζεται πιο πολύ από ανυδρία με πανάκριβο κόστος αγοράς νερού δυστυχώς ακόμα δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη και μελέτη για νέο έργο επέκτασης των αγωγών.

Κύριε Νανόπουλε ενεργοποιηθείτε, πιέστε, επισπεύστε.

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ 
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣΠΝΟΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ 
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 11/09/2021





ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ – ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ

700.000 ευρώ για την βελτίωση του επαρχιακού δρόμου Πίσια – Σχίνος
  


 Η εξέλιξη των ήδη υλοποιούμενων και ο προγραμματισμός των επιπλέον έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην Π.Ε.

Κορινθίας αποτέλεσε αντικείμενο της σύσκεψης που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε αργά το μεσημέρι σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειακής Ενότητας, στην Κόρινθο, με αιρετούς και με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Οπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, ιδιαίτερα για την περιοχή του Σχίνου, διατίθεται πίστωση 700.000 ευρώ για την βελτίωση του επαρχιακού δρόμου Πίσια – Σχίνος, ενώ συνολικά 300.000 ευρώ θα διατεθούν για έργα, τα 100.000 ευρώ με αναθέσεις σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο και τα υπόλοιπα 200.000 ευρώ με διαγωνισμούς. Επίσης, πίστωση 100.000 ευρώ θα διατεθεί για τον καθαρισμό ρεμάτων, με κατεπείγουσα διαδικασία, στην ευρύτερη περιοχή του Καλεντζίου η οποία είχε επίσης πληγεί από πυρκαγιές.

Στην ίδια σύσκεψη, εξ άλλου, εξετάστηκε και η πρόοδος στο σύνολο των έργων που υλοποιούνται στην Π.Ε. Κορινθίας.





Η Μάχη της Περαχώρας
  

Στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση αλλά και των 60 χρόνων λειτουργίας της Φιλαρμονικής Λουτρακίου, ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων ανέθεσε στο διακεκριμένο αρχιμουσικό της Παλαιάς Φιλαρμονικής Κερκύρας και συνθέτη Σπύρο Προσωπάρη, τη σύνθεση ενός πρωτότυπου συμφωνικού μουσικού έργου για την ανάδειξη της ιστορικής Μάχης της Περαχώρας.

Η Μάχη της Περαχώρας στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου του 1822 αποτελεί μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της μακραίωνης τοπικής ιστορίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της. Οι Περαχωρίτες με την παρουσία σπουδαίων αρχηγών της επανάστασης αντιμετώπισαν με επιτυχία στη χερσόνησο της Περαχώρας τους Οθωμανούς του Δράμαλη, που εγκλωβισμένοι στην Κόρινθο μετά την ήττα τους στα Δερβενάκια, προσπάθησαν να καταλάβουν την Περαχώρα και στη συνέχεια να διαφύγουν μέσω των Μεγάλων Δερβενίων, στη Ρούμελη. Στη Μάχη της Περαχώρας αναφέρονται σε επιστολές και στα απομνημονεύματά τους πολλοί από τους διακεκριμένους Αγωνιστές της Εθνεγερσίας του ’21, γεγονός που αναδεικνύει τη μεγάλη προσφορά της στον αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων για ελευθερία.

Το έργο είναι εμπνευσμένο από τη Μάχη της Περαχώρας και τη σημασία της στον απελευθερωτικό αγώνα, καθώς και από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την περίοδο εκείνη με την εκστρατεία του Δράμαλη στην Πελοπόννησο.

Αποτελείται από αφηγηματικά μέρη και συνολικά 18 μουσικά κομμάτια.

Η μουσική σύνθεση προορίζεται για Συμφωνική Μπάντα, Κοντραμπάσο, Πιάνο, Μέτζο Σοπράνο, Βαρύτονο και Μικτή Τετράφωνη Χορωδία με τη συμμετοχή αφηγητή και έχει συνολική διάρκεια 75 λεπτά.

Η φιλολογική προσέγγιση και η δημιουργία των πρωτότυπων κείμενων και των ποιημάτων που μελοποιήθηκαν, ανήκει στο δάσκαλο και ερευνητή, κ. Νικόλαο Γεωργίου.

Το συμφωνικό έργο «Η Μάχη της Περαχώρας» θα παρουσιαστεί σε ειδική τελετή από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, στην Πλατεία Ταξιαρχών στην Περαχώρα, στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου. Παράλληλα θα ηχογραφηθεί και κινηματογραφηθεί με σκοπό την αναμετάδοση του.

Με τη Φιλαρμονική συμπράττει η διεθνούς φήμης mezzo soprano, Μαίρη Έλεν Νέζη και ο βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Διονύσης Σούρμπης.

Την αφήγηση του έργου και τις απαγγελίες θα κάνει ο Αλέξης Κωστάλας.

Στη συναυλία συμμετέχει η τετράφωνη χορωδία των εκπαιδευτικών μουσικής Αττικής, Choremus.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Γραφείο Τύπου






ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα, την μεγάλη παράνομη αύξηση στο τιμολόγιο του νερού;

  

-Ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα, την μεγάλη παράνομη αύξηση στο τιμολόγιο του νερού και τα βυτιοφόρα που θα μεταφέρουν το νερό στη δεξαμενή της Κοινότητας Διμηνιού, την ανυπαρξία και ανικανότητα του επικεφαλής της Δημοτικής αρχής και προέδρου της ΔΕΥΑΣ. Σ.Σ, φυσικά οι Δημότες, αυτοί που δεν φταίνε σε τίποτα και τους κορόιδεψε στις εκλογές για να υφαρπάξει την ψήφο τους.

Σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σικυωνίων του πραγματοποιήθηκε την [14-621] οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας υπερψήφισαν την απόφαση της ΔΕΥΑΣ για την μεγάλη αύξηση των τιμολογίων του νερού στη Κοινότητα Διμηνιού Κορινθίας.

-Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου με την υπ’ αριθ.114135 από 20-8-2021 σωστή Απόφασή της, ακύρωσε την υπ’ αριθ. 95/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σικυωνίων που ελήφθη μα βάση την απόφαση της ΔΕΥΑΣ.

-Επί [11][ και πλέον χρόνια οι Δημότες της πόλης του Κιάτου, της Κοινότητας Διμηνιού και πολλών Κοινοτήτων κατανάλωναν και καταναλώνουν νερό «ύδρευσης» από γεωτρήσεις που περιέχουν νερό με αμμωνία, φυτοφάρμακα και λιπάσματα, κατάλληλο μόνο για το καζανάκι της τουαλέτας, χωρίς καμία ενημέρωση από της ΔΕΥΑΣ.

-Τώρα θυμήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα της υδροδότησης των Δημοτών με καθαρό νερό και αφού προηγήθηκαν οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις σε βάρος του από ιδιώτες και Υπηρεσίες.

-Να γνωρίζουν πολύ καλά ο επικεφαλής της Δημοτικής αρχής, πρόεδρος της ΔΕΥΑ, πρόεδρος της Αναπτυξιακής εταιρείας του Δήμου- ζήλεψε βλέπεις τη δόξα του Λουκασένγκο- και οι ανεύθυνοι συνεργάτες του ότι προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες και σύντομα θα υποστούν τις συνέπιες των πράξεων τους.

-Δείτε παρακάτω τις μεγάλες παράνομες αυξήσεις στο τιμολόγιο του νερού που επέβαλαν στους Δημότες της Κοινότητας Διμηνιού.
 


ΚΙΑΤΟ 12 - 9- 2021 
Νικόλαος Ζαχαρόπουλος 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ» 
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ-Δ.Σ.ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ





Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε και η τρίτη διανομή τροφίμων από το ΤΕΒΑ Εκατοντάδες οικογένειες επωφελήθηκαν από την διανομή που έγινε στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου

  


Πραγµατοποιήθηκε η τρίτη, για το 2021, διανοµή βασικών προϊόντων ΤΕΒΑ από το Δήµο Σικυωνίων που αφορούσε στην ενίσχυση εκατοντάδων νοικοκυριών. Η διανοµή έγινε στο Κιάτο την Τετάρτη 8 και την Πέµπτη 9 Σεπτεµβρίου 2021, στο τέρµα της οδού Κανελλοπούλου, και αφορούσε σε όσους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυηµένου Εισοδήµατος (ΚΕΑ) έχουν δηλώσει ότι επιθυµούν να συµµετέχουν και στο πρόγραµµα ΤΕΒΑ.

Αυτό σηµαίνει ότι αυτή τη φορά 332 νοικοκυριά, δηλαδή 673 συµπολίτες µας, υποστηρίχθηκαν µε 17 διαφορετικά προϊόντα βασικής διατροφής και προσωπικής υγιεινής, µέσω του προγράµµατος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδροµής του Ταµείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (FEAD/TEBA)».

Αναλυτικά τα προϊόντα τα οποία διανεµήθηκαν ήταν: κρέας (βόειο, χοιρινό και κοτόπουλο), ελαιόλαδο, όσπρια (φακές και φασόλια), ζάχαρη, φέτα, ζυµαρικά, χυµός τοµάτας, γάλα, είδη βρεφικής διατροφής, καθαριστικά, είδη ατοµικής υγιεινής και σχολικές τσάντες.

Η διαδικασία διανοµής έγινε µε όλα τα απαραίτητα υγειονοµικά µέτρα προστασίας κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι τα στελέχη του Τµήµατος Κοινωνικής Προστασίας είχαν οργανώσει άψογα, µε σειρά και τάξη την προσέλευση των δικαιούχων, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισµός.

Στο πλαίσιο αυτό οι ωφελούµενοι είχαν λάβει γραπτό µήνυµα στο κινητό τηλέφωνο που είχαν δηλώσει κατά την αίτησή τους, όπου οριζόταν ακριβές χρονικά ραντεβού ανά τέταρτο της ώρας, ενώ είχαν ληφθεί όλα τα µέτρα προστασίας.

Ο δήµαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταµατόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άψογη λειτουργία και εξυπηρέτηση των δικαιούχων νοικοκυριών κατά τη διανοµή ΤΕΒΑ και ευχαρίστησε όλους τους εργαζόµενους του Τµήµατος Κοινωνικής Προστασίας αλλά και την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο Βάσω Μπουζιάνη.

Ο Σπύρος Σταµατόπουλος, τόνισε για άλλη µία φορά ότι η ουσιαστική στήριξη συνανθρώπων µας που δοκιµάζονται, είναι το πραγµατικό νόηµα της ανθρωπιάς, που εκφράζεται µέσα από τις δράσεις του Τµήµατος Κοινωνικής Προστασίας. Αυτές οι δράσεις και η διάχυση της αλληλεγγύης και της αλληλοϋποστήριξης στην κοινωνία είναι τα εχέγγυά µας για ένα καλύτερο αύριο!





Μήνυμα του Δημάρχου Σικυωνίων Σπύρου Σταματόπουλου για τη νέα σχολική χρονιά
  



Πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς σήμερα.

Θυμάμαι, μέρες σαν τη σημερινή, στα παιδικά μου χρόνια, τη μάνα να με ξυπνάει νωρίς, την ώρα του πιο ωραίου ύπνου και να παλεύω ανάμεσα στη γλύκα του μαξιλαριού και την λαχτάρα να ξαναδώ το σχολειό μου.

Να περπατάω προς το σχολείο με χίλιες σκέψεις, αγωνίες και ερωτηματικά για τη νέα χρονιά που άνοιγε μπροστά μου και η καρδιά μου να χτυπάει δυνατά στο πρώτο κουδούνι, στη μυρωδιά των νέων βιβλίων που τα άγγιζα με ευλάβεια.

Κι έπειτα τα πειράγματα με τους φίλους στην αυλή: Ποιος ψήλωσε, ποιος πάχυνε σε ποιον φάνηκε κιόλας το πρώτο μουστάκι… Το Σχολείο σε όλες τις βαθμίδες του έθρεψε τα όνειρά μας, μας άνοιξε τους δρόμους, μας γέμισε ελπίδες και στόχους.

Ολόκληρες γενιές μέσα από τις τάξεις του οπλίστηκαν με αξίες και ιδανικά, απέκτησαν εφόδια και δεξιότητες που άλλαξαν τη ζωή τους, άλλαξαν την κοινωνία μας, συνεισέφεραν στην πρόοδο και την εξέλιξη του ανθρώπου.

Σήμερα το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει για άλλη μια φορά. Χιλιάδες παιδιά μικρά και μεγάλα θα τρέξουν στις αίθουσες, θα πάρουν τα νέα βιβλία τους, με διαφορετικές συνθήκες βέβαια και φέτος, με μάσκες, με απολυμαντικά με αποστάσεις.

Οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοι του δήμου Σικυωνίων έχουν φροντίσει τα σχολικά κτήρια να είναι καθαρά, επισκευασμένα όπου χρειάζεται και έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, έτσι ώστε να καλωσορίσουν παιδιά και δασκάλους με ασφάλεια και γι’ αυτή τη σχολική χρονιά.

Θέλω να ευχηθώ καλή σχολική χρονιά σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και να τους διαβεβαιώσω ότι ο δήμος Σικυωνίων κι εγώ προσωπικά θα είμαι πάντα δίπλα τους, γιατί είναι πεποίθηση και βεβαιότητά μας, ότι η παιδεία είναι το μόνο σίγουρο όχημα που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια σε ένα καλύτερο, από κάθε άποψη, μέλλον.

Καλή αρχή!






ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ




ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΟΤΑΡΑΙΟΥΣ, Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ, ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 
  


Α. ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Οι τοπικές εκδηλώσεις αφιερώματα σε πρόσωπα του ΄21 και σε μεγάλες μορφές, όπως ο Σικελιανός είναι εργαλεία σκέψης, αλλά οφείλουν να είναι και προσκλήσεις διαλόγου, αντιλόγου και συγκρίσεων. Όμως χειραγωγούνται και εκτρέπονται σε δρόμους υπηρετικούς των αυτοδιοικητικών. Η ανεπάρ- κειά τους, η εγωτική παθολογική συνθήκη έχει ανάγκη δάνεια για την επιβεβαίωσή της. Τιμούν τάχα το ιστορικό κληροδότημα, αλλά ουσιαστικά «απαλλοτριώνουν» ιστορικά μεγέθη και αυτό το θεωρούν επαρκή βάση τεκμηρίωσης δικής τους επάρκειας. Οι αναφορές στο παρελθόν, στην μετοχή των Νοταραίων στο εθνικοανεξαρτησιακό έργο δεν αποτελεί αποδεικτικό πολιτισμικής επάρκειας. Μπορούν όμως αυτά τα γεγονότα να αποτελέσουν κίνητρα σκέψης και με προϋποθέσεις να ενταχθούν στο πολιτιστικό παρόν;

Είναι χαρακτηριστικό της καθεστικυίας εκπαίδευσης το καταφύγιο αναφορών στο παρελθόν. Ένα πνευματικό μηδέν αναγκάζεται να επαναφέρει φόβους απώλειας κληρονομιάς και ιστορικών προσδιορισμών.

Η κατανόηση του παρόντος και παρελθόντος εκφράζεται με φιλάρεσκη αλληλοπροσομοίωση – συγκόλληση δύο φωτογραφιών – της δικής μας και αυτής που θέλουμε να τιμήσουμε.

Πολιτιστικό παρόν δεν είναι μία εκδήλωση που μιλάμε, τραγουδάμε μετά από πρόσκληση θεσμών. Πολιτισμική παραγωγή και παιδευτική είναι η αλήθεια, το κρίσιμο της κοινωνικής αυτενέργειας. Αφιερώματα σε ιστορικά γεγονότα και εγγεγραμμένα προσωπικά ή συλλογικά κατορθώματα μπορούν να ενταχθούν στο πολιτιστικό πεδίο, αν συνοδεύονται από νέα επιτεύγματα, από νέες προσωπικές ή συλλογικές δεσμεύσεις ευθύνης. Ένα παράδειγμα είναι το έργο του συλλογικού υποκειμένου «Οι φίλοι των Τρικάλων», που κίνησε την κρατική μηχανή, ώστε να έχουμε δρομολόγηση μιας πορείας του Νοταραίικου ως παραδείγματος πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, ένα σύνολο πολιτιστικών αγαθών.


Β. ΚΑΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ 

Αρκούν ύμνοι προς πρωταγωνιστές του ΄21; Η ιστορική παρακαταθήκη είναι η αναφορά του Θουκυδίδη στον Περικλή. Ο Αθηναίος ηγέτης στον Επιτάφιο κάνει αναφορά στους νεκρούς που έδωσαν τη ζωή τους για την πόλη – πατρίδα μέσα από έναν ύμνο στην πόλη. Η σημερινή πολιτεία έλεγε ο Περικλής εξασφάλιζε έναν τρόπο βίου που για αυτόν έδωσαν τη ζωή τους οι τιμώμενοι πολίτες νεκροί. Συγκρίνει τον εθελοντικό θάνατο για την πόλη με τα επιτεύγματα της πόλης.

Τί έχουν να παρουσιάσουν οι αυτοδιοικητικοί μας ως επίτευγμα; Μπορούν να υμνήσουν την πόλη τους με τα ανύπαρκτα επιτεύγματα τους, που να δικαιώνει τους αγώνες του ΄21; Δυστυχώς η απάντηση είναι συντήρηση κοινωνικής και αισθητικής παρακμής, αδράνεια και αυταρχισμός. Είναι ικανοί στην οπισθοπορεία, στην κίνηση τήξης των αξιών, ώστε ρευστοποιημένες να απορροφώνται από την κοινωνία.

Γ. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 

Ως συνήθως, στα μεταεκδηλωτικά πολιτιστικά γεγονότα του Δήμου, ακολουθεί πληθωρισμός φιλοφρονήσεων και κολακείας. Πλήρες το διαδίκτυο από like. Νομίζεις ότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται για χειροκροτητές χωρίς σύνορα, για την συναίνεση αυτού του κοινού. Είναι αυτό το κοινό, που θεωρεί πρόσοδο την θωπεία της εξουσίας, ώστε να αποτελεί κατάκτηση πλεονεκτικής θέσης στην τοπική κοινωνική ιεραρχική τάξη. Η λεηλασία των λέξεων, η αυτοευλογία «ποιοτικών σφραγίδων» από αντιδημάρχους καθηλώνουν σε παιχνίδια ατροφικού και αγοραίου συναισθηματικού κόσμου.

Αυτός ο κόσμος των κεκτημένων αδυναμιών καλύπτει ψυχοβιοτικές του ανάγκες, συναινεί απροϋπόθετα σε αυτούς που αποφασίζουν για λογαριασμό του. Εάν μεταμορφώνεται σε αγωγό ισχύος, μεγάλα λόγια τιμητικά της ιστορίας μικρή αξία έχουν.

Γρηγόρης Κλαδούχος 
Ξυλόκαστρο, 5 Σεπτεμβρίου 2021





  
  
  







ΔΗΜΟΣ ΝΕΜΕΑΣ


Επιστολή για την κατακρήμνιση των τιμών της Κορινθιακής σταφίδας και Σουλτανίνας
  



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
Νεμέα : 15/9/2021 
ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 
ΔΗΜΟΣ ΝΕΜΕΑΣ 
Αριθμ.Πρωτ.: - 4697 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 
Ταχ.Δ/νση : Λ.Παπακωνσταντίνου 39Β 
Τ.Κ: 205 00 ΝΕΜΕΑ 
Πληροφορίες: ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ 
Τηλ: 2746360118 - 117 FAX: 2746360134 

Π ρ ο ς Γραφείο Πρωθυπουργού Αξιότιμο Κο Μητσοτάκη Κυριάκο 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ 1.Κο Τασούλα Α. Κων/ νο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων 2.Κο Λιβανό Σπήλιο Υπουργός ΥΠΑΑΤ 3.Κο Ταγαρά Νικόλαο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος 4.Κο Δήμα Χρίστο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας 5.Κο Κόλλια Κων/νο Βουλευτής Ν. Κορινθίας 6. Κο Ψυχογιό Γεώργιο Βουλευτής Ν. Κορινθίας 7.Κο Νίκα Παν.Περιφερειάρχης Πελ/ σου 


ΘΕΜΑ: «Κατακρήμνιση των τιμών της Κορινθιακής σταφίδας και Σουλτανίνας.» 

1.Κορινθιακή 
Σημαντικό για την περιοχή μας πρόβλημα έχει προκύψει σχετικά με την τιμή της Κορινθιακής σταφίδας , η οποία σε σχέση με την περασμένη χρονιά έχασε 40% στην τιμή της , ενώ η παραγωγή έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 50% λόγω παγετού και καύσωνα. Στην κατάσταση αυτή βέβαια δεν φτάσαμε τυχαία .Από την άνοιξη δύο μεταποιητικές και εξαγωγικές μονάδες ,που διαχειρίζονται το 70% της Ελληνικής παραγωγής ,ενημέρωσαν ότι λόγω του covid και του κλεισίματος των αγορών έχουν αδιάθετα αποθέματα περίπου 8.000 τόνων, πράγμα για το οποίο το ΥΠΑΑΤ ενημερώθηκε.

Ακολούθησαν ,από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ,συναντήσεις με : 1. με το Δήμαρχο Νεμέας, τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Νεμέας και τον Πρόεδρο του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας και 2. με τους μεταποιητές ,όπου και εκεί φάνηκε ότι υπάρχουν δύο στρατόπεδα, το ένα από τις συνεταιριστικές ενώσεις , όπου δήλωσαν ότι υπάρχουν αποθέματα αδιάθετα και ένα δεύτερο από όλους του άλλους ,ιδιώτες επιχειρηματίες , που σημειώνουμε, ότι διαχειρίζονται το 30% της ποσότητας , να ισχυρίζονται ,ότι έχουν πουλήσει όλη την σταφίδα ,που αγόρασαν.

Στις συναντήσεις αυτές επισημάνθηκε ότι, εάν το κράτος δεν παρέμβει με χρηματοδότηση απόσυρσης μιας ποσότητας ,ώστε να γίνει αποσυμφόρηση των εργοστασίων, η τιμή νομοτελειακά θα καταρρεύσει στον τρύγο ,που έρχεται.

Τότε από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ ακούστηκαν διάφορα για κακή διαχείριση των αποθεμάτων, για αυτορρύθμιση της αγοράς και για λύση που θα έρθει αυτόματα. Προφανώς κάποιοι είναι εκτός πραγματικότητας ,διότι τώρα που ήρθε η ώρα ο παραγωγός να πουλήσει την σταφίδα του , φάνηκε η σκληρή πραγματικότητα. Όσοι δήλωναν ,ότι δεν έχουν ούτε κιλό σταφίδα και καταφέρονται ιδιαίτερα κατά των συνεταιριστικών ενώσεων ,τώρα λένε στους παραγωγούς ότι δεν έχουν παλετοκιβώτια για να βάλουν την σταφίδα τους και βγάζουν έμμεσες ανακοινώσεις για τιμή 1 € ή 1,10€, 1,20€ .

Οι μάσκες έπεσαν και φάνηκε ο σκοπός ,όσων πολέμησαν ,ώστε να μην δοθεί καμία λύση στα αποθέματα, απλώς σκεπτόμενοι «εμπορικά», θέλοντας να αγοράσουν φτηνά από τον παραγωγό. Το ΥΠΑΑΤ τώρα μιλάει για μια αόριστη βοήθεια στους παραγωγούς και φυσικά δεν έχει αναλογιστεί, πόσο θα στοιχίσει στο κράτος αυτή η βοήθεια ,η οποία ,εάν δινόταν για απόσυρση ,το κόστος θα ήταν πολύ μικρότερο και δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση.

2.Σουλτανίνα 
Στο νομό Κορινθίας καλλιεργούνται πάνω από 20.000 στρέμματα σουλτανίνας ,για να πουληθούν για επιτραπέζια κατανάλωση. Εφέτος λόγω του παρατεταμένου καύσωνα προκλήθηκαν ζημιές στο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής με αποτέλεσμα σχεδόν ολόκληρη η παραγωγή να μην μπορεί να πουληθεί. Τις ζημιές εξετάζει ο ΕΛΓΑ εξατομικευμένα . Η διαδικασία αυτή, όμως, είναι χρονοβόρα και ήδη οι παραγωγοί στην προσπάθεια τους να πάρουν έστω κάποια χρήματα τα τρυγούν αφήνοντας ατρύγητο μικρό αριθμό πρεμνών για την εκτίμηση και πουλούν το σταφύλι για παραγωγή χυμού. Η πρακτική της πώλησης σταφίδας για χυμοποίηση εφαρμόζεται κάθε χρόνο ,όμως φέτος οι ποσότητες είναι τεράστιες και αποτελεί ενδεχόμενο ότι μια μεγάλη ποσότητα θα κατευθυνθεί σε οινοποίηση και απόσταξη .Παραγωγές ,οι οποίες πέρα από το γεγονός πως δεν προβλέπονται από την νομοθεσία ταυτόχρονα δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στην αγορά του οίνου και των αποσταγμάτων, με την είσοδο φτηνού και χαμηλής ποιότητας προϊόντος.

Η ζημιά που θα υποστεί το κράτος από την τιμή( 0,15 €/κιλό για πώληση για οινοποίηση) , τιμή εξευτελιστική για μια τόσο πολυέξοδη καλλιέργεια, θα είναι πολλαπλάσια.

Η πρόταση για οριζόντια αποζημίωση ανά στρέμμα με ταυτόχρονη υποχρέωση του παραγωγού να αφήσει το κτήμα ατρύγητο στο σύνολό του θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση ,την οποία και είχαμε προτείνει στο ΥΠΑΑΤ πολύ πριν τον τρυγητό (αριθμ. πρωτ. 4151/178-2021, υπογεγραμμένο από το Δήμαρχο Νεμέας ,το Δήμαρχο Σικυωνίων και το Δήμαρχο Βέλου –Βόχας).

Πλέον οι παραγωγοί και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν οξύτατο βιοποριστικό πρόβλημα και εδώ ο καθένας από τη θέση που υπηρετεί ΠΡΕΠΕΙ ν’ αναλάβει τις ευθύνες του.

O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΜΕΑΣ 
ΚΩΝ/ΝΟΣ Θ.ΦΡΟΥΣΙΟΣ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΟΙΝ/ΚΟΥ ΣΥΝ/ ΜΟΥ ΝΕΜΕΑΣ 
ΜΑΖΟΣ ΗΛΙΑΣ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΡ/ΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΜΕΑΣ 
ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ







ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ - ΒΟΧΑΣ


ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΕΒΑ στο Δημοτικό Στάδιο Βέλου
  


Ο Δήμος Κορινθίων ως Επικεφαλής Εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης ΠΕ Κορινθίας υλοποιεί δράσεις του ΕΠ Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους (ΤΕΒΑ/Fead) στα πλαίσια των Αποκεντρωμένων προμηθειών, Καλεί Τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που έχουν επιλέξει να είναι και ωφελούμενοι του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/ Fead), να προσέλθουν για την παραλαβή προϊόντων:

Κρέας Βόειο, Κρέας Χοιρινό , Κοτόπουλο Νωπό , Ελαιόλαδο, Φασόλια , Φακές , Ζάχαρη , Τυρί Φέτα , Ζυμαρικά, Ελαφρά Συμπυκνωμένος Χυμός Τομάτας ,Γάλα Εβαπορέ , Σκόνη Πλυντηρίου ρούχων , Υγρό πιάτων , καθαριστικό υγρό πιάτων , καθαριστικό γενικής χρήσης οδοντόκρεμες , Οδοντόβουρτσες Σαμπουάν κλ.π. Μωρομάντηλα , Γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας , κρέμα δημητριακών ,Βρεφικές πάνες , Σχολικές Τσάντες .

Ο χρόνος και τόπος διανομής ειδών TΕΒΑ μηνός Σεπτεμβρίου διαμορφώνονται ως κάτωθι:

Τρίτη 14/09/2021 Τετάρτη 15/09/2021 
Δήμος Βέλου – Βόχας και ΝΠΔΔ Ανέλιξη και ώρες από 9.00-15.00 
Οι δικαιούχοι οφείλουν να προσκομίζουν το ΑΜΚΑ και την ταυτότητά τους.

Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του δικαιούχου υπάρχει δυνατότητα παραλαβής από οικείο πρόσωπο με εξουσιοδότηση.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ωφελούμενοι μπορούν να απευθύνονται στα αντίστοιχα σημεία διανομής των Δήμων /φορέων της Κοινωνικής Σύμπραξης ΠΕ Κορινθίας .






Δεν υπάρχουν σχόλια