Header Ads

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΝΕΜΕΑΤΗ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟ φ.1757

Επισημάνσεις από έναν Νεμεάτη αγροτοκτηνοτρόφο 
Για τις πυρκαγιές δασών και την καταστροφή της εγχώριας αγροτοκτηνοτροφίας

  


Κυρία Διευθύντρια, 

Επιθυμώ μέσα από τις στήλες της εφημερίδας σας, της οποίας τυγχάνω αναγνώστης και συνδρομητής πάνω από σαράντα χρόνια, να εκφράσω κάποιες προσωπικές μου απόψεις, που έχω αποκομίσει στο διάβα της ζωής μου. Μπορεί να μην είμαι αι τόσο εγγράμματος, αλλά οι διαπιστώσεις μου στην αγροτοκτηνοτροφική ζωή με έκαναν έμπειρο σ΄αυτό το είδος που ευδοκιμεί στην περιοχή της Νεμέας.

Εμείς οι ίδιοι οι έλληνες πολλές φορές προκαλούμε τη μοίρα μας, αφού κάνουμε ότι μπορούμε για να αυτοκαταστραφούμε. Οι διάφορες καταστροφές δεν έρχονται μόνες, αλλά κύρια αιτία είμαστε εμείς που τις προκαλούμε με τις αλόγιστες πράξεις μας.

Τι να πει κανείς για τις πυρκαγιές δασών, όταν είναι βέβαιο ότι πολλές από αυτές έχουν αιτία τα δικά μας λάθη είτε από πρόθεση σε περίπτωση εμπρησμών, είτε από αμέλεια, χωρίς βέβαια να αφήνω απέξω και την περίπτωση που ξένα χέρια βάζουν τον πρώτο σπινθήρα της πυρκαγιάς που γιγαντώνεται γρήγορα και κατατρώγει τα δάση, την ακίνητη περιουσία ανύποπτων συμπολιτών για να μην πω και τη ζωή θυμάτων.

Ενθυμούμαι ότι αυτού του είδους οι πυρκαγιές έχουν ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1950. Τότε που οι κυβερνήσεις απαγόρευαν στα γίδια αι τα πρόβατα τα βοσκοτόπια στα βουνά της Ελλάδας. Στη μνήμη μου έχω ότι σε κάποια χωριά έβαζαν όρια βοσκότοπων στα εδάφη τους σε μερικά 50% και σε άλλα 100%. Φυσικό ήταν μετά από αυτούς τους περιορισμούς τα βουνά μας να μένουν χωρίς βοσκή, τα χόρτα να ξεραίνονται και οι περιοχές να γίνονται αξεπέραστα δάση, ενώ τα χαμόκλαδα και τα ξερά χόρτα αποτελούν το προσάναμμα στις καταστροφικές πυρκαγιές.

Η ζημιά από αυτές τις απαγορεύσεις ήταν πελώρια από την καταδίωξη γενικά της κτηνοτροφίας. Ο κλάδος των κτηνοτρόφων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας πτώχευσε σε αφάνταστο σημείο, αφού χάσαμε τον τρόπο εργασίας και εσόδων που είχαμε από τη μοναδική εργασία που είχαμε. Τρέχαμε ψάχνοντας για εργασία σε άλλους Δήμους για το μεροκάματο να ζήσει η φαμελιά μας.

Ξεσπιτωθήκαμε και γίναμε οι περισσότεροι για να μην πω όλοι πρωτευουσιάνοι στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας αφήνοντας την ύπαιθρο και τα βουνά στους τυχάρπαστους που έβαζαν μπουρλότο και έκαιγαν τα δάση για να μετατρέψουν τα εδάφη σε καλλιεργήσιμες περιοχές ή εξοχικά σπίτια..

Και σαν να μην έφτανε αυτό, μας ήλθαν και οι οδηγίες από την ΕΟΚ και μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ένωση, που έδωσαν την χαριστική βολή στην Ελληνική κτηνοτροφία με τα διάφορα επιδοτούμενα προγράμματά της. Και εκεί που είχαμε εύρωστη κτηνοτροφία, ελληνικά τυροκομικά προϊόντα, αγνό γάλα και κρέας, έσβησαν από τον χάρτη την κτηνοτροφία μας και εισάγουμε σήμερα το 70 – 80% ζωοκομικά προϊόντα αγνώστου προέλευσης και γάλα σκόνη που νοθεύει όλα τα τυροκομικά είδη. Για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

Αλλά κυρία Διευθύντρια, δεν θέλω να καταχραστώ τον πολύτιμο χώρο της εφημερίδας σας. Θα επανέλθω πολύ σύντομα με άλλο σχετικό κείμενο εκφράζοντας μερικές από τις διαπιστώσεις μου από τη ζωή του αγροτοκτηνοτρόφου με την ελπίδα πως κάποιοι αρμόδιοι θα ακούσουν τη φωνή μου Και βεβαίως το δίκαιο παράπονό μου.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία 

Αθανάσιος Αθανασόπουλος 
Νεμέα 23 Αυγούστου 2021 



Δεν υπάρχουν σχόλια