Header Ads

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ φ.1756

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΣ
 



Αρκετοί είναι οι χριστιανοί που έχουν την Αγία Γραφή στο σπίτι τους, είτε σε κάποιο συρτάρι ή και από σεβασμό την έχουν στο εικονοστάσι.

Αλλά ρωτάμε: Εκεί είναι η θέση της Αγίας Γραφής;

Η Καινή Διαθήκη πρέπει να είναι πάντοτε ο αχώριστος σύντροφος του πιστού. Να την έχουμε λοιπόν μαζί μας , όπου και αν βρισκόμαστε.

Λησμονούμε τα υλικά εφόδια, την τροφή, το νερό;

Όχι ασφαλώς . Μας το διδάσκει αυτό και ο ψαλμός του προφητάνακτος Δαυίδ: «Λύχνος τοις ποσί μου ο νόμος και φως ταις τριβοίς μου» (ψαλμ. 105). Πρέπει να μελετάμε κάθε μέρα την Καινή Διαθήκη . Είναι η εντολή που δεν προτείνεται από άνθρωπο . Ο ίδιος ο Θεός αυτό μας υπαγορεύει: « ουκ αποστήστε η βίβλος του νόμου τούτου εκ του στόματος σου , και μελετήσεις εν αυτώ ημέρας και νυκτός».

Η θεία αυτή εντολή επαναλαμβάνεται και στην Καινή Διαθήκη:<< Ταυτα μελετά εν τούτοις ίσθι, ίνα σου η προκοπή φανερά η εν πάσιν» . Ως μοναδικό σωσίβιο χαρακτηρίζει την μελέτη της Αγίας Γραφής ο ι. Χρυσόστομος : «αδύνατον γαρ , αδύνατον σωθήναι άνευ της των θείων γραφών αναγνώσεως».

Μέσα στον κυκεώνα των σημερινών εκδόσεων μόνο η καθημερινή μελέτη της Αγίας Γραφής μπορεί να μας προφυλάξη από την πνευματική και ηθική σύγχυση , που προκαλούν οι αντιφατικές ιδέες νέων και παλαιών βιβλίων και περιοδικών.

Με βάση το απόλυτο κριτήριο πάντοτε της Καινής Διαθήκης , ας προσπαθούμε να εκλέγουμε ότι, καλό και ανώτερο υπάρχει ανάμεσα στο πλήθος των βιβλίων και των εκδόσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας . Η καθημερινή μελέτη της Καινής Διαθήκης ας είναι το σύνθημα της ζωής μας . Ας προσέξουμε και πάλι πως ο ιερός Χρυσόστομος μας το παραδίδει: «Τούτο αεί παρακαλώ , και παρακαλών ου παύσομαι ίνα μη μόνον ενταύθα ( στους ι. Ναούς ) τοις λεγομένοις προσέχητε αλλά και οίκοι ( στο σπίτι σας) γινόμενοι , την των θείων γραφών αναγνώσεί συνεχώς ενδιατρίβητε».

Καθημερινός δάσκαλος μας. ας είναι η Αγία Γραφή.

Εμείς παντοτινοί μαθητές της.

Υπάρχει πιο καλή συνήθεια στη νέα πνευματική εκκλησιαστική περίοδο που εισέρχεστε 

(Πηγή: <<ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΤΕΥΧΟΣ 104Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020) (Επιμελείται : ΕΛΕΝΗ Κ. Αρμπή)

Δεν υπάρχουν σχόλια