Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1742

ΟΙ Ι. ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


Η Ι. ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι.ΝΑΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

  


Σε έντονα κατανυκτικό κλίμα και με την αρμόζουσα πνευματική βαρύτητα τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου, σε όλους τους Ι. Ναούς της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας κατά το εσπέρας της Μ. Παρασκευής, 30 Απριλίου 2021.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, χοροστάτησε στον Καθεδρικό Ι. Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου. Εφέτος, λόγω των υγειονομικών μέτρων, δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Ι. Λιτανεία, που κατέληγε στην Κεντρική Πλατεία της πόλεως Κορίνθου στην θέση «ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ» με την συνάντηση των έξι Επιταφίων των Ι. Ναών της πόλεως Κορίνθου.

Ωστόσο, ο Επιτάφιος λιτανεύτηκε στον περίβολο του Ι. Ναού, παρουσία του Υφυπουργού κ. Νικόλαου Ταγαρά, της Αναπληρώτριας Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου κ. Μαρίας-Ελένης Σούκουλη, του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Αναστασίου Γκιολή, της Αντιπεριφερειάρχου για την Παιδεία & τον Πολιτισμό, κ. Αθηνάς Κόρκα και του Δημάρχου Κορινθίων κ. Βασιλείου Νανόπουλου.

Τον θείο λόγο κήρυξε κατ’ εντολή του σεπτού Ποιμενάρχου μας ο νομικός σύμβουλος της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Πέτρος Θωμαΐδης αναφερόμενος στον Σταυρό του Χριστού και στην Θεόσωμο ταφή του Κυρίου. Λίγο πριν το τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο Κύριος με την Ανάστασή Του να αναστήσει τους ανθρώπους και ολόκληρη την κτήση και προέτρεψε τους Πιστούς να συμμετάσχουν με τάξη, πίστη και με την τήρηση των μέτρων στις Θ. Λειτουργίες του Μ. Σαββάτου και της Αναστάσεως!




Θ. Λειτουργία επί του Κουβουκλίου του Επιταφίου το πρωί του Μ. Σαββάτου.

  

Την Θ. Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, επί του Επιταφίου, τέλεσε το Μ. Σάββατο το πρωί, 1 Μαΐου 2021, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού και τον Αρχιδιάκονο της Ι. Μητροπόλεως μας. Στην Θ. Λειτουργία συμμετείχαν πιστοί, κυρίως νέοι άνθρωποι, οι οποίοι τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων. Ο Σεβασμιώτατος έκανε ειδική μνεία στην Θ. Ευχαριστία τονίζοντας ότι με την συμμετοχή μας στο Μέγα Μυστήριο της Θ. Λειτουργίας συμμετέχουμε στην ζωή του Χριστού και κοινωνούμε το Αναστημένο Σώμα Του. Αυτή η μυσταγωγία λυτρώνει τις ψυχές μας και μας απαλλάσσει από τα αβάσταχτα βάρη της καθημερινότητας. Αυτό είναι το Πάσχα των Ορθοδόξων, η μετάβαση από το υλικό στο πνευματικό, το πέρασμα από τον θάνατο στην Ζωή!





Ακολουθία της Αναστάσεως στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου.
   

Μετά από την περσινή, θλιβερή για τις ψυχές όλων των Χριστιανών, αποχή από τα Θεία Πάθη προσήλθε εχθές πλήθος Πιστών, στον Καθεδρικό Ι. Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου, για να παρακολουθήσει την Τελετή της Αναστάσεως του Κυρίου μας και να συνεορτάσει με τον Μητροπολίτη του κ. Διονύσιο, τον βοηθό Επίσκοπό του κ. Αγάπιο και τους Ιερείς του Μητροπολιτικού Ναού την Εορτή των Εορτών της Ορθοδοξίας μας! Αυτή όμως η αποχή ήταν το έναυσμα για να «γεμίσουν» οι καρδιές ελπίδα από το Φως της Αναστάσεως, καθώς εφέτος η ζοφερή πραγματικότητα της πανδημίας δεν στάθηκε αρκετή για να μας στερήσει τον Αναστάντα Χριστό μας.

Από νωρίς και τηρώντας αυστηρά τα προβλεπόμενα μέτρα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κυβερνήσεως διασκορπίστηκαν με αποστάσεις στον Ι. Ναό, στον προαύλιο χώρο του και στους γύρω δρόμους και αφού έλαβαν από τα χέρια του σεπτού Ποιμενάρχου μας το Άγιο Φως, άκουσαν και έψαλλαν όλοι μαζί το «Χριστός Ανέστη» από τα προπύλαια του Ι. Ναού! Πάρα πολλοί ήταν αυτοί που παρέμειναν και μετά την Τελετή της Αναστάσεως και τηρώντας την προτροπή του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου, από τον Κατηχητικό Αναστάσιμο Λόγο Του, «Πάντες ἀπολαύσατε τοῦ συμποσίου τῆς πίστεως» κοινώνησαν των Αχράντων του Θεού Μυστηρίων και διατράνωσαν την πίστη τους.

Μετά το πέρας της Αναστάσιμης Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος και ο Θεοφιλέστατος μοίρασαν αντίδωρο και τα πατροπαράδοτα κόκκινα αυγά και ενημέρωσαν τους πιστούς για την αυριανή τέλεση του «Εσπερινού της Αγάπης».

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.






ΤΟ Ι. ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ.
  

Το Ι. Μυστήριο του Ευχελαίου τελέστηκε χθες Μ. Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου με την συμμετοχή των Ιερέων του Ι. Ναού και του Αρχιδιακόνου της Ι. Μητροπόλεως μας.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ομίλησε αρχικά για το Ι. Ευχέλαιο τονίζοντας ότι, όταν έχουμε την ανάγκη προστρέχουμε προς βοήθεια αδιακρίτως, ενώ, ως Χριστιανοί, έχουμε Βοηθό και Σκεπαστή τον Χριστό, που είναι ο Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων. Προέτρεψε δε τους Πιστούς να προσεύχονται για τους ασθενείς, τους ιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε ο Θεός να τους δίνει δύναμη, κουράγιο και φώτιση σ’ αυτές τις τόσο δύσκολες ώρες. Επίσης, να προσεύχονται για τις οικογένειές τους, την πόλη μας, την Πατρίδα μας και για όλον τον κόσμο, που ζει με την ελπίδα της επιστροφής στην ομαλότητα. Ο Δεσπότης μας ευχαρίστησε τον Θεό για τις δωρεές Του και εξέφρασε την χαρά που οι πιστοί, συνεπείς στα μέτρα, συμμετέχουν ενεργά, με ευπρέπεια, κατάνυξη και υπομονή, ως γνήσιοι μαθητές του Χριστού και ενεργά μέλη της Εκκλησίας Του, στις Ακολουθίες των Παθών καθ’ όλη την Μ. Εβδομάδα.






ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΑΧΡΑΝΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΚΑΙ Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΕΩΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.


Η Ακολουθία των Αχράντων Παθών στην Ι. Μητρόπολή Κορίνθου.
    

Την Ακολουθία των Αχράντων Παθών τέλεσε την Μ. Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου. Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης, σύμφωνα με αυτό που απαιτούν όλες οι Ι. Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος, αλλά και με την συμμετοχή πιστών με τήρηση των υγειονομικών μέτρων τελέστηκε η «Σταύρωση», ακροάσθηκαν τα Δώδεκα Ευαγγέλια, που κατά παράδοση αναγιγνώσκονται αυτήν την ημέρα από την χορεία των Ιερέων και ακολούθως ξεκίνησε η προσκύνηση του Εσταυρωμένου Ιησού. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, αφού ευχαρίστησε τους Πιστούς που με σεβασμό και εκτίμηση ο ένας προς τον άλλον τήρησαν τα μέτρα ευχήθηκε η Χάρις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού να είναι πάντοτε μαζί μας χαρίζοντας υγεία, Ζωή και Ανάσταση!

Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως.
  

Την επομένη το πρωί, Μεγάλη Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021, στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, πραγματοποιήθηκαν με ευλάβεια και κατάνυξη η Ι. Ακολουθία των Μεγάλων Βασιλικών Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως του Εσταυρωμένου Ιησού, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο και με την συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, ο οποίος και ομίλησε στους Πιστούς ερμηνεύοντας τα σύμβολα του Πάθους του Χριστού και την σημασία τους για την σωτηρία μας. Επεσήμανε δε την οφειλή μας στον αγώνα της αποδοχής του Χριστού, ως Σωτήρα και Λυτρωτού, και την ανάγκη της συν-σταύρωσης και της συν-ανάστασης με την Σαρκομένη Αγάπη, ώστε να μην μείνουμε έξω του Νυμφώνος Χριστού.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ενώπιον του Επιταφίου του Κυρίου μας ανέπεμψε ευχές και παρακλήσεις προς Αυτόν, υπέρ της Πατρίδος μας, του λαού της Ι. Μητροπόλεως μας και ολόκληρου του κόσμου, παρακαλώντας Τον να χαρίσει την υγεία στους νοσούντες, δύναμη στους ιατρούς και τους νοσηλευτές και να μας λυτρώσει απ’ την φοβερή πανδημία, ώστε μαζί με την Ένδοξο Ανάστασή Του να αναστήσει και όλους εμάς από την αμαρτία και να μας οδηγήσει προς την Αιώνιο Ζωή! Ο Ποιμενάρχης μας κατέληξε ευχόμενος το Ποίμνιό του να συνεχίσει να προσέρχεται στις Ι. Ακολουθίες τηρώντας τα μέτρα και φυσικά να μην αξιωθούμε στην ζωή μας να ξαναζήσουμε αντίστοιχο Πάσχα!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια