Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ φ.1738

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
  

Έργα που αφορούν το Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων συζήτησαν ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής και οι Αντιπεριφερειάρχες Υποδομών Αργολίδας – Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης και Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα, με τον Δήμαρχο Γιώργο Γκιώνη, ο οποίος επισκέφθηκε τα γραφεία της Π.Ε. Κορινθίας.

Μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα, το προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ έργο των ισόπεδων κόμβων στην είσοδο του Λουτρακίου που οσονούπω συμβασιοποιείται, κι ακόμα το προϋπολογισμού 300.000 ευρώ έργο του γηπέδου Αγίων Θεοδώρων που βρίσκεται στον προσυμβατικό έλεγχο. Επίσης, συζητήθηκε και το έργο αναβάθμισης κτηριακής και ενεργειακής του Κέντρου Υγείας Λουτρακίου, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, το οποίο θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο ΠΕΠ 2014 – 2020 στην πρόσκληση που θα δημοσιοποιηθεί μέσα στον τρέχοντα μήνα Απρίλιο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ





Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπέγραψε στην Αθήνα ο περιφερειάρχης Π. Νίκας με τον υπουργό Σπ. Λιβανό
  

Μακρά συνάντηση είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην Αθήνα, σήμερα Παρασκευή 2 Απριλίου, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, στην οποία συζητήθηκε σειρά θεμάτων που αφορούν στον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας.

Μεταξύ άλλων, υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου και της Περιφέρειας για την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης για εκτάσεις συνολικού εμβαδού 7.357.394 στρεμμάτων στις 5 Περιφερειακές της Ενότητες.

Ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται σε 3.310.827,49 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, πίστωση που θα προκύψει από α) την είσπραξη των τελών βόσκησης της Περιφέρειας και β) από πόρους του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Στο πλαίσιο της σύμβασης, η Περιφέρεια καθίσταται αρμόδια για την σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίησή τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Στόχος της σύμβασης είναι η πλήρης και αντικειμενική απογραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοΐκανότητάς τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.




Διαβεβαίωση υπΑΑΤ προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για θετική εισήγηση εκ μέρους του αναφορικά με την αύξηση της πίστωσης δακοκτονίας
  

Το θέμα της επιπλέον χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τέθηκε για μία ακόμα φορά από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στο πλαίσιο της μακρά συνάντησης που είχε στην Αθήνα, σήμερα Παρασκευή 2 Απριλίου, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό.

Η Περιφέρεια αιτείται πρόσθετη πίστωση 1,2 εκ ευρώ για τη δακοκτονία προκειμένου να προστατευθεί αποτελεσματικά η ελαιοπαραγωγή της, σημείωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος εξέφρασε διαμαρτυρία προς τον υπουργό για την μη ικανοποίηση μέχρι τώρα του σχετικού της αιτήματος.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας ζήτησε να αιτιολογηθεί η διάθεση πρόσφατα από την πολιτεία ανάλογης αύξησης σε άλλες ελαιοπαραγωγικές Περιφέρειες, σημειώνοντας ότι “σκοπός δεν είναι να μειωθούν οι παροχές προς άλλες Περιφέρειες, αλλά να αυξηθούν αυτές προς την δική μας για να προστατευθεί αποτελεσματικά η ελαιοπαραγωγή”.

Ο υπουργός δήλωσε ότι από την πλευρά του ότι έχει εισηγηθεί θετικά προς το υπουργείο Εσωτερικών για την αύξηση της πίστωσης δακοκτονίας προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Περιφέρεια για συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και με φορείς του πρωτογενή τομέα, σχετικά με θέματα που αφορούν στη νέα ΚΑΠ, στην αγροτική ανάπτυξη κ.α.





Επισφραγίστηκε η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το ΙΙΒΕΑΑ
  


Λεπτομέρειες της συνεργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το ΙΙΒΕΑΑ (Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών) για το έλεγχο των μεταλλάξεων του νέου κορονοϊού συζητήθηκαν σε τηλεσύσκεψη, σήμερα Πέμπτη 1η Απριλίου, στην οποία συμμετείχε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Στην εν λόγω σύσκεψη μετείχαν ο Μεσσήνιος ακαδημαϊκός Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, οι διοικητές των νοσοκομείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο εντεταλμένος για θέματα υγείας περιφερειακός σύμβουλος Αγγελος Χρονάς και ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλης Διαμαντόπουλος.

Στη σύσκεψη με το ΙΙΒΕΑΑ -το οποίο συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ- έγινε γνωστό ότι το εν λόγω Ιδρυμα θα προβαίνει στη συλλογή δειγμάτων από όλα το νοσοκομεία της Περιφέρειας, τα οποία σε τακτά χρονικά διαστήματα -το αργότερο ανά 4 ημέρες- θα τα παραλαμβάνει ειδικό όχημα.

Στόχος της συνεργασίας είναι η έρευνα για τις μεταλλάξεις στο στέλεχος του κορονοϊού που απαντώνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για τις οποίες το Ιδρυμα θα ενημερώνει ανά 15 ημέρες.

Οπως τόνισε ο περιφερειάρχης, η Περιφέρεια προτίθεται να συνδράμει στο ενδεχόμενο που απαιτηθεί εξοπλισμός, όπως λ.χ. ειδικά ψυγεία με δυνατότητα ψύξης χαμηλότερα από τους -40 βαθμούς Κελσίου, για την φύλαξη των δειγμάτων






Προς ένταξη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου το έργο κόμβος Αρχαίας Νεμέας – Δερβενάκια – Μυκήνες
  

Το σημαντικό έργο βελτίωσης του δρόμου κόμβος Αρχαίας Νεμέας – Δερβενάκια – Μυκήνες, προϋπολογισμού 48.850.00 ευρώ, υποβλήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς ένταξη στο ΠΕΠ 2014 – 2020. Το εν λόγω έργο υποβλήθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης του ΠΕΠ Πελοποννήσου “Λειτουργική αναβάθμιση ενδοπεριφερειακών συνδέσεων της Περιφέρειας”.






ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις στη συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό, στην Αθήνα – Στην Τρίπολη την ερχόμενη Τετάρτη ο πρόεδρος του Οργανισμού Α. Λυκουρέντζος
  

Ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ αναφορικά με τις αποζημιώσεις περιλαμβάνεται μεταξύ των ζητημάτων που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας συζήτησε στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα, σήμερα Παρασκευή 2 Απριλίου, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό.

Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη καταστροφή σε κηπευτικές και δενδρώδεις καλλιέργειες από την πρόσφατη χαλαζόπτωση στην περιοχή της Τριφυλίας, σχετικά με τις οποίες ενημέρωσε τον υπουργό ο περιφερειάρχης.

Η πληγείσα έκταση στις περιοχές Γαργαλιάνων και Μαραθούπολης ξεπερνά τα 12.000 στρέμματα και σύμφωνα με την εκτίμηση της ΔΑΟΚ Τριφυλίας ζημιώθηκαν καλλιέργειες πατάτας (300 στρέμματα), πρώιμου καρπουζιού (100 στρέμματα), υπαίθριων κηπευτικών (50 στρέμματα), εσπεριδοειδών (50 στρέμματα) όπως επίσης και η ελαιοκαλλιέργεια (περίπου 10.000 στρέμματα), γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης προς τον Σπ. Λιβανό, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες για αποζημιώσεις όσον αφορά την φυτική γη γενικότερα, ωστόσο αναφορικά με την ελαιοκαλλιέργεια ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα.

“Με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, εθεσα και πάλι στον υπουργό το θέμα εκσυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε μεταξύ άλλων να συνυπολογίζεται πλέον και η επίπτωση από την κλιματική αλλαγή, καθώς επίσης και να γίνονται εκτιμήσεις με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα, μιας και η ασφάλεια του αγροτικού εισοδήματος αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη” τόνισε ο περιφερειάρχης.

Ο Π. Νίκας γνωστοποίησε επιπλέον ότι μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 7 Απριλίου αναμένεται στην Τρίπολη, για θέματα του ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος -με τον οποίον ο περιφερειάρχης, ευρισκόμενος στο υπουργείο, είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, σημείωσε ο περιφερειάρχης, θα έχει συναντήσεις για θέματα του Οργανισμού, ενώ θα προβεί και σε ανακοινώσεις σχετικά με αποζημιώσεις σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου.



Έργα 14.500.000 ευρώ με απόφαση του Περιφερειάρχη

  


Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, υπέγραψε σήμερα την ένταξη έξι σημαντικών έργων σε ισάριθμους Δήμους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοπόννησος 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού: 14.586.164,96 ευρώ.

Κατά τις δηλώσεις του, παρουσία των Δημάρχων των 6 Δήμων καθώς και στελεχών της Περιφέρειας, τόνισε:

“Τα έργα είναι των Δημάρχων, οφείλονται στις προσπάθειές τους να κάνουν τις μελέτες, να τα επιβλέψουν και να τα συντηρούν. Δίνω συγχαρητήρια σε όλους τους Δημάρχους για αυτήν τους την προσπάθεια και τους παρακαλώ να επισπεύσουν τις διαδικασίες δημοπράτησης, καθώς και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των έργων, διότι αυτή ελέγχεται από υπηρεσίες της ΕΕ. Η υποχρέωση της Περιφέρειας είναι να μοιράζει δίκαια και κατά τις ανάγκες τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων και εγώ προσωπικά έχω υποσχεθεί ότι θα είμαι συμβοηθός και αρωγός στην προσπάθεια των Δήμων, οι οποίοι είναι και οι μεγάλοι δικαιούχοι των έργων. Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι τον ίδιο λαό υπηρετούμε.” Αναλυτικότερα πρόκειται για τα έργα:

1.«ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΤΗΣ Δ.Κ. ΚΙΑΤΟΥ, ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΕΤΩΝ ΑΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΜΕΖΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΦΙΛΛΥΡΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΕΤΩΝ ΑΥΤΗΣ – 3ος ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ» Π ρο ϋπ ο λογ ι σ μ ό ς:

1.471.800,00 ευρώ
Η Πράξη αφορά στην ανάπλαση πεζοδρομίων στην Κοινότητα Σικυώνος (Κιάτο) και συγκεκριμένα επί της οδού Ελ. Βενιζέλου από τον ποταμό Κύριλλο έως την συμβολή της με την οδό Αγίου Δημητρίου και επί καθέτων αυτής (οδοί: Σολωμού, Ρ.

Φεραίου, Κρυστάλλη).

Η περιοχή επέμβασης αποτελεί τμήμα του κέντρου της πόλης του Κιάτου και ίσως το πλέον πάσχον, από πλευράς χώρων, κίνησης πεζών. Η προτεινόμενη ανάπλαση είναι η μοναδική και επιβεβλημένη λύση για την αναβάθμιση του βιοτικού και ποιοτικού επιπέδου των κατοίκων. Δημιουργούνται, κατ΄αυτόν τον τρόπο, καλαίσθητοι και ασφαλείς δημόσιοι χώροι, φιλικοί προς το περιβάλλον και παράλληλα προσβάσιμοι σε πεζούς και άτομα με κινητικές ή άλλες ιδιαιτερότητες.

2.«ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ» Π ρο ϋπ ο λογ ι σ μ ό ς:

857.200,00 ευρώ
Με την προτεινόμενη Πράξη γίνεται ανακατασκευή χώρων περιπάτου και κοινωνικής συνάθροισης, με νέα σύγχρονα πεζοδρόμια, τα οποία θα εξυπηρετούν άτομα με προβλήματα όρασης ή κίνησης, καθώς και ανακατασκευή του δρόμου. Επίσης, ανακατασκευάζονται οι χώροι στάθμευσης, τοποθετούνται νέα καθιστικά και δοχεία απορριμμάτων, φυτεύονται δένδρα και θάμνοι, ενώ διαμορφώνεται χώρος για μελλοντικό ανεφοδιασμό ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Επιπλέον, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία του περιβάλλοντος, προβλέπεται η χρήση βιοκλιματικών υλικών που είναι φιλικά προς αυτό, καθώς συμβάλλουν τόσο στη μείωση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος όσο και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

3.«ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 2020» Π ρο ϋπ ο λογ ι σ μ ό ς:

1.160.000,00 ευρώ
Το προτεινόμενο έργο αφορά σε εργασίες ανάπλασης στους χαρακτηρισμένους κοινόχρηστους χώρους της πόλης της Κορίνθου:

(1)Στη θέση Άγιος Γεώργιος, η πλατεία θα επιστρωθεί με κυβόλιθους, θα πραγματοποιηθούν φυτεύσεις και θα τοποθετηθούν επιστύλια, ενδοδαπέδια φωτιστικά. Ο χώρος στάθμευσης θα επιστρωθεί, επίσης, με κυβόλιθους βιομηχανικού τύπου. Η συνολική επιφάνεια παρέμβασης είναι 1.880 τ.μ. για το χώρο στάθμευσης και 3.610 τ.μ.

για την πλατεία.

(2) Στη θέση Μπαθαρίστρα, η πλατεία θα επιστρωθεί με έγχρωμους κυβόλιθους, θα γίνουν φυτεύσεις και θα τοποθετηθούν επιστύλια και ενδοδαπέδια φωτιστικά. Η συνολική επιφάνεια παρέμβασης είναι 1.400 τ.μ. για την πλατεία.

4.«ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΛΙΜΕΝΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ (Α ́ ΦΑΣΗ)» Π ρ ο ϋ π ο λ ο γ ι σμός: 4.999.964,96 ευρώ Η Πράξη αφορά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου επί της χερσαίας ζώνης του λιμένα της πόλης του Λουτρακίου, προσθέτοντας στοιχεία βιώσιμης κινητικότητας και εξασφαλίζοντας, παράλληλα, την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ και την άνετη πρόσβασή τους στην παραλία. Σκοπός του έργου είναι η διατήρηση και η ανάδειξη της μοναδικότητας της περιοχής, ως Λουτρόπολης, μέσω της ενίσχυσης της παρουσίας του υγρού στοιχείου στην περιοχή, της αύξησης του αριθμού των προσβάσεων στη θάλασσα και της συνολικής υποστήριξης των εγκαταστάσεων και των στοιχείων θερμαλισμού.



Σημαντική συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις δημόσιες δομές υγείας

  

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε. Νίκας, σήμερα, Δευτέρα 5 Απριλίου, στην Τρίπολη, μεταξύ άλλων θεμάτων, αναφέρθηκε και στον κορονοϊό και δήλωσε τα παρακάτω:

“Ξεκίνησε να λειτουργεί το λιανεμπόριο σε όλη την Περιφέρεια και ελπίζουμε από βδομάδα να ξεκινήσουν και τα σχολεία μας. Επισημαίνω ότι η πορεία του κορωνοϊού συνδέεται κυρίως με την ατομική ευθύνη, για αυτό πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί και πιστοί στις οδηγίες των ειδικών.” Στην Πελοπόννησο η κατάσταση δείχνει ελεγχόμενη και ελπίζουμε έτσι να παραμείνει.

Συγκεκριμένα: Σήμερα νοσηλεύονται 168 άτομα, από τα οποία 10 είναι σε ΜΕΘ.

Αργολίδα (43) Αρκαδία (39) Κορινθία (52) – ΜΕΘ (6) Λακωνία (13) Μεσσηνία (21) – ΜΕΘ(4) Κατά τις δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης, επιπλέον, υπενθύμισε τη σημαντική συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις δημόσιες δομές υγείας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου παραμένει αρωγός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, διαθέτοντας πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη του τομέα της υγείας, για μισθοδοσία ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, για κτηριακές υποδομές, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και αναλώσιμα υλικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια