Header Ads

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1738

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ


Ο Δήμος Κορινθίων με εξωστρέφεια
  

Την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 1η Διαδικτυακή Εθνική Συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου PATH2LC, στο οποίο μετέχει ο Δήμος Κορινθίων. Το έργο PATH2LC χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα HORIZON 2020.

Ο πρωταρχικός στόχος του PATH2LC - Public Authorities together with a holistic network approach on the way to low-carbon municipalities είναι να υποστηρίξει τους φορείς χάραξης πολιτικής και τις τοπικές Δημόσιες Αρχές στη διαδικασία μετάβασης σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα. Το έργο PATH2LC αποσκοπεί εν γένει στη δημιουργία Δικτύων Δήμων που Αποκτούν Γνώση σε κάθε μία από τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία), τα οποία θα προωθήσουν την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των Δήμων.

Μέσω των Δικτύων, οι Δήμοι θα επωφεληθούν από πλήθος δραστηριοτήτων ανάπτυξης ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης σε καινοτόμα εργαλεία, ενώ θα έρθουν σε επαφή με έναν πλούτο τεχνολογικών και χρηματοοικονομικών λύσεων που θα τους βοηθήσει να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, η δικτύωση θα επιταχύνει την εφαρμογή των στόχων που αναφέρονται στα Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ) και θα προσφέρει στους Δήμους τα απαραίτητα εργαλεία σχεδιασμού και παρακολούθησης για την υλοποίηση μακροπρόθεσμων Σχεδίων Δράσης.

Η κεντρική ιδέα του έργου είναι η δημιουργία μιας κοινής ομάδας από Ευρωπαίους και Έλληνες εμπειρογνώμονες και στελέχη από Ελληνικούς Δήμους, με στόχο την καθοδήγηση και την δημιουργία ενός «Οδικού Χάρτη», ο οποίος θα αποτελέσει τη βάση για ανάπτυξη τεχνογνωσίας και λύσεων, καθώς και την εύρεση χρηματοδότησης προς τους Δήμους για την υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων.

Στην 1η Εθνική Συνάντηση παρευρέθησαν σημαντικά στελέχη των οκτώ (8) Δήμων – Μελών του Δικτύου Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» που μετέχουν στο έργο (Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Δωδώνης, Ιεράπετρας, Κορινθίων, Μεσσήνης, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Οιχαλίας και Πέλλας), Δήμαρχοι – Αντιδήμαρχοι – Συνεργάτες αυτών και Γενικοί Γραμματείς, καθώς επίσης στελέχη της Βιώσιμης Πόλης και ευρωπαίοι εταίροι του προγράμματος.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, επίκεντρο της συζήτησης αποτέλεσαν οι ανάγκες και οι προτεραιότητες των συγκεκριμένων Δήμων σε θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Το παρών στη συνάντηση έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κορινθίων κ. Νεκτάριος Σπηλιόπουλος, μεταφέροντας σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου. Εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Κορινθίων κ. Βασίλη Νανόπουλο και το Δήμο Κορινθίων, η Ειδική Σύμβουλος του Δημάρχου σε περιβαλλοντικά ζητήματα κ. Γεωργία Αντωνοπούλου παρουσίασε το όραμα του δήμου αναφορικά με ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζητήματα, ορισμένες από τις κύριες προτεραιότητες ως ενεργειακά οριζόντια θέματα ανάπτυξης, με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση, καθώς επίσης και τον τρόπο που αναμένεται να συμβάλλει η ομάδα του έργου PATH2LC στην υλοποίηση αυτών. Παράλληλα, έγινε επίδειξη βίντεο και φωτογραφικού υλικού από το Visit Corinth official, με σκοπό την προβολή και ανάδειξη του Δήμου.

Στο έργο συμμετέχουν 11 εταίροι από 7 Ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ολλανδία) εκ των οποίων οι 5 αποτελούν Δίκτυα Πόλεων: ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ (Ελλάδα), Hespul Association (Γαλλία), UCSA - Joint Office for Environmental Sustainability (Ιταλία), Cities Northern Netherlands (Ολλανδία) και OesteSustentável (Πορτογαλία).

Συντονιστής του έργου είναι το Γερμανικό Ινστιτούτο IREES - Institute for Resource Efficiency and Energy Strategies. Η 2η εθνική συνάντηση προγραμματίζεται το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2021.






Αυτοψία στην γέφυρα της Κολιάτσου για την συντήρησή της
  

Αυτοψία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην γέφυρα που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Κολιάτσου. Η δημοτική αρχή επιδιώκει άμεσα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει τα ζητήματα ασφάλειας που καταγράφονται στη γέφυρα και βεβαίως να την συντηρήσει αποκαθιστώντας την σημερινή κακή εικόνα.

Ο Δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος υποδέχτηκε στο σημείο τον Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου δρ.

Ιωάννη Βάγια ο οποίος σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργο Πούρο και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου προχώρησαν στην καταγραφή όλων των ζητημάτων του έργου.

Συζητήθηκαν πιθανές μέθοδοι αποκατάστασης και συντήρησης και συμφωνήθηκε η κατάρτιση μελέτης η οποία με σαφήνεια και ακρίβεια θα υποδεικνύει τόσο τα προβλήματα όσο και τις λύσεις.

Πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής είναι η αποκατάσταση και η συντήρηση της γέφυρας προκειμένου να ενταχθεί στο συνολικό σχέδιο ανάπλασης και ενοποίησης του παραλιακού μετώπου .




Ανακοίνωση για τα περιστατικά με φόλες
  


Ο Δήμος Κορινθίων καταδικάζει απερίφραστα ενέργειες που αποσκοπούν στην θανάτωση των αδέσποτων ζώων. Χθες Πέμπτη δυστυχώς παρατηρήθηκε το φαινόμενο στην περιοχή όπισθεν του Στρατοπέδου.

Καμία τέτοια ενέργεια δεν συνάδει με τον τρόπο που οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίζουμε τα ζώα, ειδικά εκείνα που έχουν βρεθεί στο δρόμο από διάφορες αιτίες και λόγους.

Η νέα δημοτική αρχή από την ανάληψη των καθηκόντων της έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα, όρισε αρμόδιο αντιδήμαρχο φροντίδας ζώων και σήμερα, έχοντας καταγράψει σημαντικά αποτελέσματα στην μείωση εγκατάλειψης ζώων από άλλες περιοχές στο δήμο μας αλλά και στην φροντίδα των ζώων που βρίσκονται στα όρια του αδέσποτα, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την δημιουργία Ξενώνα ζώων, ενός χώρου που ανθρώπινα και νόμιμα θα φιλοξενεί, θα περιθάλπει και θα φροντίζει.

«Η δημοτική αρχή καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες ενέργειες και πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αυτές οι πρακτικές δεν αρμόζουν σε μία σύγχρονη κοινωνία. Λίγος χρόνος απομένει, ωστόσο, για να δείτε μια σοβαρή αλλαγή στο ζήτημα των αδέσποτων” δήλωσε με αφορμή το νέο περιστατικό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ.Γιάννης Καρασάββας ενώ χθες το απόγευμα, σε συνέντευξή του ο Δήμαρχος Κορινθίων κ.Βασίλης Νανόπουλος ερωτηθείς για το θέμα των αδεσπότων έκανε λόγο για ένα ποσό της τάξεως των 350 χιλιάδων ευρώ το οποίο έχει προϋπολογιστεί στο 2021 για την δημιουργία Ξενώνα, σε χώρο που έχει ήδη βρεθεί και σε συνεννόηση πάντα με τις φιλοζωικές οργανώσεις. Ο Δήμαρχος μίλησε για σειρά συναντήσεων και με φιλοζωικές της Αθήνας αλλά και με κτηνιάτρους της πρωτεύουσας οι οποίοι θα συνδράμουν το πολύ σημαντικό αυτό έργο.

Ο Δήμος θα φιλοξενήσει, θα περιθάλψει, θα σιτίσει, θα σημάνει τα αδέσποτα ζώα. Θα πράξει όσα οφείλει ως φορέας που εκπροσωπεί το νόμο αλλά και τον πολιτισμό μας.

Επίσης, επειδή παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στην πλατεία Παναγή Τσαλδάρη συνοδευόμενα ζώα να ρυπαίνουν το γκαζόν όπου παίζουν μικρά παιδιά, καλούνται οι ιδιοκτήτες να χρησιμοποιούν τα προβλεπόμενα γάντια και σακουλάκια για την περισυλλογή των περιττω
μάτων.




ΔΗΜΟΣ ΝΕΜΕΑΣ


Πρόταση του Περιφερειάρχη, κου Νίκα, προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, κο Πέτσα, για τη χρηματοδότηση ανάπλασης του κέντρου της Νεμέας.

   

Οι προτάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ένταξη έργων στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” παραδόθηκαν από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, με τον οποίο ο περιφερειάρχης -όπως χαρακτηριστικά δήλωσε- είχε μια “απολύτως επιτυχή συνάντηση” στην Αθήνα.

Οι προτάσεις ανέρχονται στο ύψος των 20.012.684,40 ευρώ και είναι απολύτως τεκμηριωμένες, κατά τις απαιτήσεις του εν λόγω προγράμματος.



ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ


Ένα Σπουδαίο Έργο για το Ξυλόκαστρο και την Κορινθία
  

Το χώρο στον οποίο θα δημιουργηθεί μία νέα γέφυρα αλλά και μία νέα είσοδος στην πόλη του Ξυλοκάστρου, επισκέφθηκαν την Παρασκευή 2 Απριλίου ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης, κ. Βλάσης Τσιώτος, ο πρώην Δήμαρχος, κ. Ηλίας Ανδρικόπουλος και ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας.

Πρόκειται για ένα χρηματοδοτούμενο έργο προϋπολογισμού 4.8 εκ. ευρώ το οποίο με την προσθήκη ενός κυκλικού κόμβου, θα επιτρέψει τη δημιουργία ΜΙΑΣ ΜΕΑΣ ΕΙΣΟΔΟΥ στην πόλη του Ξυλοκάστρου με ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΟΦΕΛΗ. Το έργο ενώνει τη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών αλλά και το Δυτικό Ξυλόκαστρο με το κέντρο της πόλης, ενώ ο νέος κόμβος που δημιουργείται θα βοηθήσει αφενός μεν στην ΑΣΦΑΛΕΙΑ των οδηγών που έρχονται από τη δυτική πλευρά του Δήμου, αφετέρου θα δημιουργηθεί μία ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, οπότε οι δημότες αλλά και οι επισκέπτες (ακόμη και μέσω του Προαστιακού) θα μπορούν να κατευθυνθούν γρήγορα στην παραλιακή ζώνη, αποφεύγοντας την κίνηση μέσα από την πόλη.

Ο Δήμαρχος κ. Τσιώτος αλλά και ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Ανδρικόπουλος σε δηλώσεις τους ευχαρίστησαν αρχικά τον Υφυπουργό κ. Δήμα για τις παρεμβάσεις του για την πραγματοποίηση του έργου και τόνισαν την ανάγκη ομοψυχίας και συναίνεσης ανάμεσα στους πολιτικούς παράγοντες για το καλό του τόπου. Σε δηλώσεις του, ο κ. Δήμας χαρακτήρισε το έργο ως “ένα ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ για το Ξυλόκαστρο και την Κορινθία”.

ΒΙΝΤΕΟ YOUTUBE https://www.youtube.com/watch?v=GDq3cIIhO-w  




Στο Ξυλόκαστρο ο Χρίστος Δήμας
  

Την πόλη του Ξυλοκάστρου επισκέφτηκε σήμερα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Παρακολούθησαν με τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, κ. Βλάση Τσιώτο και τους πρώην Δημάρχους κ.κ Ηλία Ανδρικόπουλο και Δημήτρη Σκούρα, την πρόοδο των εργασιών στα 2 τμήματα στη περιοχή του ποταμού Σύθα. Το τμήμα της νέας γέφυρας που είναι υπό κατασκευή. Τον νέο κυκλικό κόμβο στην είσοδο/έξοδο της πόλης. «Η νέα είσοδος του Ξυλοκάστρου θα είναι ασφαλής, σύγχρονη, ευκολότερα προσβάσιμη και αντίστοιχη της ομορφιάς της πόλης.» Στη συνέχεια ο κ. Δήμας επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας Ξυλοκάστρου όπου συνομίλησε με τον Διευθυντή κ. Θεόδωρο Λυγερό για την πρόοδο των εμβολιασμών. Η διαδικασία προχωρά με πολύ καλό ρυθμό. Ο κ. Δήμας ευχαρίστησε για μια ακόμα φορά όλο το υγειονομικό προσωπικό που πραγματικά δίνει μια πολύ μεγάλη μάχη τον τελευταίο χρόνο, τονίζοντας πως «σας είμαστε όλοι μας ευγνώμονες.»





Δεν υπάρχουν σχόλια