Header Ads

ΠΟΛΥΒΟΛΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ φ.1732

Ολυμπιακός – Αϊντχόφεν 4-2: Πολυβόλο γάζωσε την PSV με τέσσερις εκτελεστές
 

Η Αϊντχόφεν απάντησε δύο φορές στο προβάδισμα του Ολυμπιακού, αλλά οι “ερυθρόλευκοι” με γκολ των Μπουχαλάκη, Εμβιλά, Αραμπί και Μασούρα πέτυχαν σπουδαία νίκη.

Απέναντι σε μια φύσει επιθετική ομάδα όπως η Αϊντχόφεν, ο Ολυμπιακός απέδειξε ότι είναι καλύτερος σε όλα. Και στην επίθεση και στην άμυνα και στο μυαλό και στην επιθυμία. Τέσσερις φορές σκόραραν οι “ερυθρόλευκοι” τις δύο πρώτες ισοφάρισαν προσωρινά οι Ολλανδοί, αλλά μέχρι εκεί. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς καθάρισε σαν… αυγό την PSV με 4-2, με τέσσερις διαφορετικούς εκτελεστές και ισάριθμες γκολάρες, βάζοντας γερά θεμέλια για πρόκριση στους “16” του Europa League.

Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που καθόρισαν τον αγώνα στο Φάληρο:



1. ΕΜΒΙΛΑ ΠΑΡΟΝΤΟΣ

Όπως διαβάσατε από νωρίς το μεσημέρι στο Sport24.gr ο Πέδρο Μαρτίνς ήταν αποφασισμένος να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή τον Γιάν Εμβιλά και τελικά η προσμονή του δικαιώθηκε. Ο Γάλλου μέσος έδωσε βροντερό παρών και για χάρη του ο Πορτογάλος τεχνικός άλλαξε ακόμη και τη διάταξη της ομάδας του. Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, δούλευε στο μυαλό του το 4-2-3-1, αλλά η διαθεσιμότητα του “σολίστα” του επέτρεψε να πατήσει στο 4-3-3, με ακόμη πιο ενισχυμένη άξονα. Ο στόχος προφανώς. Να κερδηθεί η μάχη στο κέντρο και παράλληλα να κοντρολάρουν οι “ερυθρόλευκοι” το ρυθμό του παιχνιδιού, απέναντι σε μια πολύ γρήγορη ομάδα, προικισμένη επιθετικά, ικανότατη στο transition.

Παράλληλα, προτίμησε να χωρέσει στο αρχικό σχήμα την εμπειρία και τη μαεστρία του Βαλμπουενά, ο οποίος θα ήταν ούτως ή άλλως στις αρχικές επιλογές, αλλά σε ενδεχόμενο 4-2-3-1, θα ξεκινούσε πίσω από τον Ελ Αραμπί. Με τα νέα δεδομένα ξεκίνησε από δεξιά για να συγκλίνει έχοντας αριστερά τον -προερχόμενο από τραυματισμό- Μπρούμα, ενώ στον πάγκο έμεινε τελικά ο Γιώργος Μασούρας.



2. ΓΚΟΛ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το βασικό ερωτηματικό φυσικά, πριν από τη σέντρα, αφορούσε τη λειτουργία της αμυντικής τετράδας που είχε συγκριτικά με τα προηγούμενα ευρωπαϊκά παιχνίδια, τρία νέα πρόσωπα. Τον Λαλά δεξιά, τον Ρέαμπτσιουκ αριστερά και τον Παπασταθόπουλο με τον Μπα στις θέσεις των στόπερ, απόντος του τιμωρημένου Σεμέδο.

Οι “ερυθρόλευκοι” πάτησαν δυνατά από το πρώτο σφύριγμα και επιχείρησαν να επιβάλουν το ρυθμό τους, απέναντι σε μια ομάδα που θέλησε να πιέσει ψηλά και να κυνηγήσει από την πρώτη πάσα. Ευτύχησαν, μάλιστα, με δημιουργό τον… δαιμόνιο Βαλμπουενά να βρουν το πρώτο γκολ πριν τη συμπλήρωση δέκα λεπτών αγώνα (9’).

Από αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ του Γάλλου, ο Μπουχαλάκης έκανε κίνηση στο πρώτο δοκάρι, βρήκε τη μπάλα με τέλειο συγχρονισμό και την έστειλε στο δεξί παράθυρο της ολλανδικής εστίας για το 1-0. Ιδανικό ξεκίνημα, αλλά όχι και ιδανική συνέχεια, καθώς λίγα λεπτά αργότερα, στη δεύτερη κατεβασιά της PSV, ήρθε το 1-1, με μεγάλη δόση τύχης.

Ο Ζαχάβι απέφυγε αρχικά το μαρκάρισμα του Καμαρά, αλλά στο σουτ που επιχείρησε αμέσως μετά, η μπάλα κτύπησε στο γόνατο του Σωκράτη, άλλαξε πορεία και κατέληξε στο δίχτυα του Σα.

Αναπάντεχο 1-1 μόλις στο 14ο λεπτό, με τους φιλοξενούμενους να μπαίνουν στο παιχνίδι ουσιαστικά από το πουθενά και τους “ερυθρόλευκους” να μουδιάζουν πάνω που είχαν πάρει φόρα. Μέχρι το 30’ ο ρυθμός έπεσε, με τις δύο ομάδες να προσέχουν περισσότερο τις άμυνές τους, ωστόσο, από εκείνο το χρονικό σημείο οι γηπεδούχοι ξεθάρρεψαν ξανά.

Πήραν μέτρα προς την επίθεση, ανέβασαν ένταση και τελικά έφτασαν στο 2-1 στο 37’ με εκπληκτικό σουτ του Εμβιλά στην κίνηση εκτός περιοχής, με τη μπάλα στο αριστερό πλαϊνό δίχτυ του Εμβογκό.


3. ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ

Αν το έλεγε κάποιος σε εκείνο το χρονικό σημείο πως θα βλέπαμε άλλα δύο γκολ κι άλλες δύο σημαντικές ευκαιρίες μέχρι την ανάπαυλα, μάλλον θα τον περνούσαμε για τρελό, αλλά θα ήταν 100% αληθινός. Όπως άνοιξε το σκορ ο Ολυμπιακός, έτσι ισοφάρισε για δεύτερη φορά η Αϊντχόφεν. Με στημένη μπάλα. Κόρνερ από αριστερά, κεφαλιά του Ζαχάβι που έχασε ο Ρέαμπτσιουκ, ασθενής απόκρουση από τον Σα και 2-2.

Δεύτερη… μαχαιριά, πριν καν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί. Δύο λεπτά αργότερα, ο Λαλά πρόλαβε τον Γκέτσε πριν γίνει επικίνδυνος και στο 45’ ήρθε η ώρα να μιλήσει ο Ελ Αραμπί. Ο “φονιάς” του Ολυμπιακού έκλεψε τη μπάλα στο ύψος της περιοχής από τον Μπάουμγκαρτλ και αφού απέφυγε μέχρι τον Εμβογκό κάρφωσε τη μπάλα στα δίχτυα με το δεξί, μέσα σε αποθέωση από τον πάγκο και τους συμπαίκτες του.

Λίγο έλειψε, μάλιστα, να έρθει και 4ο γκολ, αλλά ο Καμαρά που βρέθηκε μέσα στην αντίπαλη περιοχή, προτίμησε να τελειώσει τη φάση και να κοπεί τελικά από το να σερβίρει στον Ελ Αραμπί που καραδοκούσε στο πέναλτι. Σε ένα ημίχρονο με δέκα φάσεις, μπήκαν 5 γκολ!


4. ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ

Με περισσότερη προσοχή μπήκαν οι δύο ομάδες στο δεύτερο μέρος, προκειμένου να μη δώσουν τα ίδια δικαιώματα με το πρώτο μπροστά στις εστίες τους. Οι “ερυθρόλευκοι” δίνοντας λίγο χώρο στην PSV, επιχείρησαν να παίξουν στην κόντρα και κατάφεραν να πατήσουν περιοχή, χωρίς, όμως, να φτάσουν στην “καλή” τελική.

Αντίθετα, οι παίκτες του Σμιντ παρά τις αδυναμίες τους στο ανασταλτικό σκέλος, παρέμειναν εξαιρετικά επικίνδυνοι με τη μπάλα στα πόδια, γύρω από την περιοχή του Σα. Από τα μισά του β’ μέρους η Αϊντχόβεν τα έπαιξε όλα για όλα φορτώνοντας περισσότερους παίκτες στο επιθετικό τρίτο, επιλογή που ανάγκασε τον Πέδρο Μαρτίνς να απαντήσει με τον Φορτούνη αντί του Ελ Αραμπί. Διέγνωσε ότι ο Μαροκινός είχε κουραστεί και θέλησε να φρεσκάρει την επίθεση με τον “Φορτού” και τον Μασούρα που μπήκε λίγο νωρίτερα αντί του Βαλμπουενά, να αποτελούν την πρώτη ζώνη άμυνας.


5. ΤΡΙΠΛΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ 4-4-2

Την ώρα που ο Πέδρο Μαρτίνς είδε τον συνάδελφό του να ρισκάρει επιθετικά απάντησε με άλλες τρεις μαζεμένες αλλαγές. Βρουσάι, Ανδρούτσος και Χασάν μπήκαν για να δώσουν ανάσες στους υπόλοιπους και να ανεβάσουν τη δεξιά πτέρυγα.

Η επιλογή του Πορτογάλου λειτούργησε ως μαγικό φίλτρο για να βγάλει τον Ολυμπιακό ξανά στην επίθεση και να τον σπρώξει στο 4ο γκολ που αύξησε κατακόρυφα και τις πιθανότητες πρόκρισης. Σκόρερ ο Μασούρας, ο οποίος πέτυχε ένα απίθανο γκολ από το ημικύκλιο της περιοχής στο 83’, ενώ ένα λεπτό νωρίτερα, ο Χασάν στο τσακ δεν πρόλαβε το γύρισμα του Βρουσάι για να σκοράρει ακόμη νωρίτερα.

ΣΚΟΡΕΡ: 9' Μπουχαλάκης, 37' Εμβιλά, 45'+2' Αραμπί, 83' Μασούρας - 14', 39' Ζάχαβι

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Λαλά (80' Ανδρούτσος), Μπα, Σωκράτης, Ρέαμπτσιουκ, Καμαρά, Εμβιλά (80' Βρουσάι), Μπουχαλάκης, Μπρούμα (80' Χασάν), Βαλμπουενά (68' Μασούρας), Αραμπί (74' Φορτούνης).

ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ (Ρότζερ Σμιντ): Εμβογκό, Ντάμφρις, Τέζε, Μποσκάγκλι (38' λ. τρ. Μπάουμγκαρτλ), Μαξ, Σανγκαρέ (70' Φέρτεσεν), Τόμας (85' Γκουτιέρες), Ροσάριο, Γκέτσε (70' Ζούνιορ), Ζάχαβι (85' Φαν Γκίνγκελ), Μάλεν.

ΠΗΓΗ:SPORT24.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια