Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1724

 

Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ

  

Την Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2020 και στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε την Θ. Λειτουργία, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού και τους Διακόνους του.

Λίγο πριν το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας τέλεσε Νεκρώσιμο Τρισάγιο υπέρ μακαρίας μνήμης του προσφιλούς του Μητροπολίτου Λαρίσης κυρού Ιγνατίου, ενώ στην συνέχεια διάβασε τις εκ του Ι. Ευχολογίου υπέρ ασθενούντων ευχές και παρεκάλεσε τον Τρισάγιο Θεό να χαρίσει το πολύτιμο δώρο της υγείας σε όλον τον κόσμο, απαλλάσσοντας μας από την ζοφερή πραγματικότητα της πανδημίας ευχόμενος ταυτόχρονα «καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα»!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.






ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΣ «ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε» ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

   

Εν όψει της Εορτής των Χριστουγέννων η Κορινθιακή Εταιρία «ΦΑΡΜΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε» για πολλοστή φορά καθίσταται αρωγός και ιδιαιτέρως εφέτος στην πολύ δύσκολη λόγω της πανδημίας φιλανθρωπική προσπάθεια, που καταβάλλει η Ι. Μητρόπολή μας, αποστέλλοντας σήμερα το πρωί, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020, «κουτιά αγάπης», που περιείχαν οχτακόσια δέκα κιλά (810kg) νωπού κρέατος και εφτακόσια πενήντα κιλά (750kg) τροφίμων μακράς διάρκειας, για την κάλυψη των αμέσων αναγκών των 1.200 τροφίμων του Ιδρύματος της Θεοπροσφοράς.

Ο υπεύθυνος της Τράπεζας Τροφίμων και Ενδυμάτων Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ παραλαμβάνοντας την γενναιόδωρη αυτή προσφορά από τους διανομείς της Εταιρίας μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου για Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα και ευχαρίστησε την «ΦΑΡΜΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε» για την συνεχή και έμπρακτη στήριξη της στο έργο της Ι. Μητροπόλεως μας.

ΕΚ ΤΗΣ ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑΣ





ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΜΕ ΔΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ ΕΙΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΝ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΝΟΥ π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΑΛΛΑ & ΕΙΣ ΔΙΑΚΟΝΟΝ ΤΟΥ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

  


Ανακοινώνεται στο ευσεβές Εκκλησίασμα της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου ότι εφέτος, λόγω της εκτάκτου συγκυρίας της πανδημίας, δεν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη από ετών Ι. Παννυχίδα των Χριστουγέννων, αλλά την Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2020, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την Γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος και ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος θα τελέσουν την Πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο περί ώρα 7:30 π.μ.. 

Κατά την διάρκεια της Δισαρχιερατικής Θ. Λειτουργίας θα πραγματοποιηθούν η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του εγγάμου Διακόνου π. Δημητρίου Μπαλλά, Διδακτορικού Μαθηματικού, καταγομένου εκ Βασιλικού Κορινθίας και ακολούθως η εις Διάκονον Χειροτονία του εγγάμου κ. Ιωάννη Αθανασίου, αποφοίτου της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, καταγομένου εκ Κορίνθου.

Επισημαίνεται ότι λόγω των εσχάτως ανακοινωθέντων μέτρων κατά της εξάπλωσης του Covid19, που επιτρέπουν την παρουσία 50 ατόμων στους μεγάλους Ναούς, την ημέρα των Χριστουγέννων, και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των απαιτούμενων θρησκευτικών αναγκών των πιστών, θα πραγματοποιηθούν δύο (2) Θ. Λειτουργίες, στον ως άνω Ι. Ναό, η πρώτη, 5:00 π.μ. έως 7:00 π.μ. και η δεύτερη, στην οποία θα λάβουν χώρα και οι Χειροτονίες, 7:30 π.μ. έως 11:00 π.μ..

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι δύο (2) Θ. Λειτουργίες θα πραγματοποιηθούν και στους Ι. Ναούς του Αγ. Νικολάου Κορίνθου και Κοιμήσεως της Θεοτόκου Συνοικισμού Κορίνθου τις ίδιες ώρες.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.





ΠΟΛΥΩΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΤΕΤΡΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟ

  

Πολύωρη συνεργασία πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2020, μεταξύ του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και του Αστυνομικού Διευθυντού Κορινθίας κ. Χαράλαμπου Τετράδη, στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας, παρουσία και του Πρωτοσυγκέλλου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.

Κατά την διάρκεια της συζητήσεως αναλύθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστούν τα μέτρα κατά της μετάδοσης του Covid-19, κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων και του Αγίου Δωδεκαημέρου, σύμφωνα με το Εγκύκλιο Σημείωμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α) Δ1α/ΓΠ.οικ.: 80588 ΦΕΚ 5509/Β/15-12-2020 της Ελληνικής Κυβερνήσεως.

Ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον κ. Διευθυντή για την έως σήμερα αγαστή συνεργασία της Τοπικής μας Εκκλησίας με την Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας, η οποία αποτελεί σημείο αναφορά και παράδειγμα πανελληνίως και του ευχήθηκε «Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα»!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.






ΕΚΔΗΜΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΛΛΙΡΗ ΕΚΚΛ. ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ & ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ Ι. ΝΑΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

   


Στην Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Ευαγγέλου Καλλίρη, Εκκλησιαστικού Επιτρόπου του Καθεδρικού Ι. Ναού του Απ. Παύλου Κορίνθου, παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος σήμερα Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020, στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στην Κόρινθο.

Στον επικήδειο λόγο του ο Σεβασμιώτατος εμφανώς συγκινημένος αναφέρθηκε στο ήθος και το έργο του εκλιπόντος, καθώς υπήρξε Επίτροπος και εθελοντής, στις φιλανθρωπικές και λειτουργικές δράσεις επί σειρά ετών στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, με αποκορύφωμα, την υποδοχή της Αγίας Ζώνης της Παναγίας μας στα «ΙΓ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2019», υπηρετώντας με ζήλο «απὸ φυλακὸς πρωΐας μέχρι νυκτός» (Ψαλ. 129, 6) την Εκκλησία και τους πιστούς.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας είχε σκοπό να τον επιβραβεύσει, στα επόμενα «ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ» τον Ιούνιο του 2021, για την «Κυρηναϊκή» διακονία του και για την δια βίου προσφορά του στην Τοπική μας Εκκλησία, με την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ι. Μητροπόλεως μας, ήτοι τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Παύλου, αλλά δυστυχώς τον πρόλαβε η ασθένεια. Ωστόσο, προκειμένου και να τιμηθεί, όπως του άξιζε, αλλά και για να αποτελέσει παράδειγμα για τους οικείους του και για τους υπολοίπους Χριστιανούς να έχουν την πίστη του και την αγάπη του για τον Θεό και την Εκκλησία μας, θα πραγματοποιηθεί η βράβευσή του, μετά θάνατον, με τις πρέπουσες τιμές!

Ας είναι αιωνία η μνήμη του!






Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΣΑ Ι. ΜΟΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ

  


Με δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία και χωρίς την παρουσία πιστών, λόγω των παρατεινόμενων μέτρων κατά της εξάπλωσης του Covid-19, εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αναστάσεως Χριστού, στο Λουτράκι, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020.

Του Ορθρου και της Θ. Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τον Θεοφιλέστατο Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενο της ως άνω Ι. Μονής Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, συνιερουργούντων του Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκαδίου Ραζνύ, του Ιερομ. π. Λογγίνου Αρχόντη, αδελφού της Ιεράς Μονής και των Διακόνων π. Δαμασκηνού Γεννηματά και π. Γεωργίου Μαρινάκη.

Μετά την ευλόγηση των Κολλύβων, προς τιμή του Αγίου Ελευθερίου και της μητέρας του Αγίας Ανθίας, τόσο ο Σεβασμιώτατος όσο και ο Θεοφιλέστατος ανέγνωσαν ευχές για την λοιμική νόσο και υπέρ αποκαταστάσεως της υγείας των ασθενούντων και ευχήθηκαν όπως ο εορταζόμενος Αγιος μεσιτεύσει στον Κύριο μας να μας απαλλάξει από τα δεινά της πανδημίας και να μας καταστήσει «ελεύθερους» από αυτή και από κάθε ασθένεια ψυχής και σώματος!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ




  


27 Δεκεμβρίου 2020 : ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΙΝ

Ο ΗΡΩΔΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ


Στή ζωή μας συναντούμε σκληρούς καί άδικους ανθρώπους. Αναρωτιόμαστε πολλές φορές γιά τά κίνητρα της συμπεριφοράς τους, όχι μόνο έναντι μας, άλλα καί έναντι τών άλλων ανθρώπων. Πώς μποροϋν νά κάνουν κακό; Πώς είναι δυνατόν νά αισθάνονται ήρεμοι μέ τόν εαυτό τους καί τή συνείδηση τους, όταν δέν δείχνουν ανθρωπιά, αγάπη, συμπαράσταση στους υπολοίπους, άλλα είναι έτοιμοι νά βλάψουν, νά στενοχωρήσουν, νά ενεργήσουν μέ γνώμονα τό συμφέρον τους, αδιαφορώντας γιά τά δάκρυα, τόν πόνο, τόν θυμό πού προκαλούν;

Ή παράδοση στό κακό

Ή Εκκλησία μας, εορτάζοντας τή Γέννηση του Χρίστου, μάς υπενθυμίζει κι ένα τέτοιο πρόσωπο, παραδομένο στό κακό. Πρόκειται γιά τόν Ήρώδη, τόν βασιλιά τών Ιουδαίων. Μάς περιγράφει τό πώς συμπεριφέρθηκε τόσο έναντι τών μάγων, όσο καί έναντι τών νηπίων της Βηθλεέμ, στην προσπάθεια του νά αντιμετωπίσει τόν κίνδυνο γιά τήν εξουσία του, τόν όποιο πίστευε ότι αντιπροσώπευε ό Χριστός. «Ήρώδης έθυμώθη λίαν» (Ματθ. 2,16). Ο Ήρώδης θύμωσε πολύ όταν διαπίστωσε ότι τό τέχνασμα του νά παγιδεύσει τους μάγους καί νά τόν ενημερώσουν πού βρίσκεται ό Χριστός δέν πέτυχε. Καί τότε, προκειμένου νά διασφαλίσει τόν θρόνο του, διέταξε νά γίνει ένα άπό τά απεχθέστερα εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία: αυτό της σφαγής τών νηπίων τής Βηθλεέμ. Ο στόχος του, βέβαια, δέν επετεύχθη. «Ομως, έκτος άπό τή θανάτωση τών αθώων βρεφών, οδήγησε τόν Χριστό στον πρώτο μεγάλο διωγμό: αυτόν τής προσφυγιάς. Εδειξε έτσι ότι ό Κύριος δέν είχε νά περιμένει άπό τους ισχυρούς τής γής αποδοχή, άλλα απόρριψη. Τό ϊδιο καί όσοι τόν ακολουθούν. Μπορεί ό Ήρώδης νά απέτυχε, ωστόσο μάς έδειξε τί σημαίνει ό άνθρωπος νά είναι νεκρός κατά Θεόν, νά βιώνει τόν πνευματικό θάνατο τής έξουσιομανίας, τής κακίας, τής απουσίας σύνεσης. Καί, όπως αναφέρει ή παράδοση, ό Ήρώδης βρήκε φρικτό θάνατο μέσα άπό επώδυνη ασθένεια. Τη σκληρότητα του πνευματικού θανάτου επικύρωσε ή σκληρότητα του σωματικού. Ή εξουσία του κράτησε γιά λίγο. «Ομως μας δίνει τη δυνατότητα νά σκεφτούμε τίς προεκτάσεις πού ό τρόπος του αφήνει στον χρόνο, ιδιαιτέρως στό σήμερα, γιά νά προβληματιστούμε. Διότι τελικά δέν είναι ένας ό Ήρώδης, άλλα πολλοί.

Οι σύγχρονοι πειρασμοί

Σήμερα υπάρχει ό Ήρώδης τοΰ υλισμού καί έν γένει του τρόπου ζωής της κοινωνίας μας. Ο σύγχρονος πολιτισμός εξορίζει τόν Χριστό άπό τίς καρδιές των ανθρώπων, αντικαθιστώντας τον μέ τά υλικά αγαθά, τό δικαίωμα στην ικανοποίηση κάθε αμαρτωλής επιθυμίας, τόν θρίαμβο των παθών καί τήν άπενοχοποίησή τους, τήν αποθέωση τής βίας καί τοϋ ψέματος καί τήν προσήλωση στην εξουσία, οικονομική, πολιτική καί τηλεοπτική. Καί οι άνθρωποι δέν κατανοούμε ότι ό χρόνος μας κατατρώγεται άπό τόν τρόπο αυτό, μέ αποτέλεσμα τά περιθώρια γιά αγάπη, γιά ταπείνωση, γιά ελευθερία νά μειώνονται. Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν ώς γνώμονα τό «έγώ» καί ό θάνατος βασιλεύει στίς καρδιές μας. Ετσι απουσιάζει ή ελπίδα στην ανάσταση καί τήν αιωνιότητα.

Σήμερα υπάρχει ό Ήρώδης τοΰ πειρασμού, τοΰ διαβόλου, τοΰ κο-σμοκράτορος του αιώνος τούτου. Μάς κυβερνούν οι λογισμοί μας. Δέν θέλουμε νά τους αποκρούσουμε, αλλά νομίζουμε ότι τό δίκαιο βρίσκεται στό νά τους εκπληρώσουμε. Ετσι κυριαρχεί ό θυμός όταν δέν γίνεται τό θέλημα μας. Ή απόρριψη τών άλλων. Ή αίσθηση ότι υπάρχουν γιά νά τους χρησιμοποιούμε καί όχι γιά νά μάς προσφέρουν καί νά τους προσφέρουμε αγάπη. Οι ανθρώπινες σχέσεις, διά τών λογισμών, γίνονται πεδία διαμάχης, επικράτησης, εξουσίας. Τό όνομα τοΰ Θεού δέν συγκινεί. Καί ό πειρασμός έχει πετύχει νά μάς πείσει ότι δέν υφίσταται, ένώ καραδοκεί στίς επιδιώξεις καί τίς φιλοδοξίες μας, στίς επιθυμίες πού δέν έχουν νά κάνουν μέ τήν αγάπη.

Σήμερα υπάρχει ό Ήρώδης της μοναξιάς. Ο άνθρωπος, έχοντας ώς γνώμονα καί κέντρο της ζωής του τόν εαυτό του, πιστεύει ότι είναι μόνος του στον κόσμο, καθώς έχει χτίσει τείχη γύρω του, τά όποια δέν τοΰ επιτρέπουν νά έχει αληθινή κοινωνία μέ τους άλλους. Θέλει τους άλλους αψεγάδιαστους έναντι του. Νά προλαβαίνουν τίς επιθυμίες του. Νά τόν καταλαβαίνουν. Νά του αναγνωρίζουν τό δίκιο του. Νά εΐναι παρόντες στή ζωή του, χωρίς νά χρειάζεται ό ϊδιος νά είναι παρών στη δική τους. Καί έτσι απουσιάζει καί ό Χριστός άπό τή ζωή του, διότι ό Χριστός ζητά καρδιές πού ανοίγονται, πού προσφέρονται, πού δίνουν, ακόμη κι άν δέν πάρουν. Ή μοναξιά κάνει τόν άνθρωπο θυμωμένο καί τήν ϊδια στιγμή μελαγχολικό καί απογοητευμένο. Κατατρώγει τήν καρδιά του καί τόν κάνει εχθρό μέ τους άλλους. «Ετσι, τόν ρίχνει στον Καιάδα της ιδιοτέλειας, της κακίας, της ουσιαστικής άκοινωνησίας.

Αγάπη καί αλήθεια

Ο Χριστός έφυγε άπό τή Βηθλεέμ γιά νά αποφύγει τόν δικό του Ήρώδη. Απέναντι στους ανθρώπους μέ σκληρότητα καί κακία ή φυγή είναι μιά λύση. «Αν όμως δέν μπορούμε νά τους αποφύγουμε, ή υπομονή καί ή ταπείνωση είναι ό άλλος δρόμος. Καί βεβαίως ή δυνατότητα νά μήν επιβραβεύονται ή συμπεριφορά τους καί ή στάση ζωής τους. Ο λόγος καί ό έλεγχος. Ή αλήθεια. Ή αγάπη πού ξέρει νά γιατρεύει πληγές ρίχνοντας κρασί, γιά νά καυτηριαστούν, άλλα καί τήν ϊδια στιγμή, λάδι γιά νά γλυκάνει ό πόνος. Εμεΐς μπορούμε νά χτίσουμε στην καθημερινότητα μας έναν διαφορετικό πολιτισμό. Αφήνοντας στην άκρη τόν διάβολο καί τό κακό καί ανοίγοντας τήν καρδιά μας. Καί ό γεννηθείς Κύριος θά συνδράμει ώστε ό χρόνος μας νά γίνεται ζωή καί όχι παραμονή καί προσδοκία θανάτου.

π. Θ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια