Header Ads

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ.1714

 

Δικ. Σύλλογος Λευκωσίας:

Ενημερώνει Ευρωπαϊκούς Δικ. Συλλόγους για Αμμόχωστο

  


Τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας σχετικά με το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας και καλεί τα αρμόδια σώματα και φορείς να αντιδράσουν προς προάσπιση του δικαίου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «υπενθυμίζεται ότι με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΌΗΕ έχει καταδικαστεί η προσπάθεια μονομερούς δημιουργίας τετελεσμένων αντίθετα προς το διεθνές δίκαιο. Με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν καταδικαστεί όλες οι αποσχιστικές ενέργειες, έχουν κηρυχθεί αυτές παράνομες και άκυρες και ζητείται η άμεση ανάκλησή τους. Ρητά καταδικάζονται οποιεσδήποτε απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από πρόσωπα άλλα από τους νόμιμους κατοίκους της και ζητείται η μεταβίβαση της περιοχής αυτής».

Ό Δικηγορικός Σύλλογος σημειώνει πως «η νέα μονομερής τουρκική ενέργεια αποτελεί παράβαση των ψηφισμάτων του ΌΗΕ και υπονομεύει κάθε προσπάθεια εύρεσης λύσης σύμφωνης με τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους συνιστά, σύμφωνα και με τα ψηφίσματα του ΌΗΕ, υποχρέωση της Τουρκίας η οποία δυνάμει και των αποφάσεων του ΕΔΔΑ ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο επί των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να δικαιολογηθεί οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων στην περιοχή. Η συμμόρφωση με τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και ο τερματισμός της μονομερούς επιθετικότητας είναι υποχρέωση όλων, και ιδιαίτερα της Τουρκίας. Ό Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας, της μοναδικής κατεχόμενης πρωτεύουσας της Ευρώπης, αναλαμβάνει την ενημέρωση όλων των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων και άλλων φορέων για τα νέα τετελεσμένα που επιχειρεί η Τουρκία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση. Πηγή: Ε.Θ.





Η κυβέρνηση δίνει ΠΑΑΥΠΑ, ΑΦΜ και τραπεζικό λογαριασμό σε όποιον θα αιτείται άσυλο 
Η Αθήνα δεν ‘’βλέπει’’ τον κίνδυνο…

    


Δομικές αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης των αιτούντων άσυλο στο κοινωνικό κράτος με τη λήψη τριών βασικών αριθμών (ΠΑΑΥΠΑ, ΑΦΜ, τραπεζικό λογαριασμό) με το πέρας του σταδίου καταγραφής τους προανήγγειλε σε ομιλία του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Όπως επισήμανε μιλώντας σε σεμινάριο της ΔΑΚΕ με θέμα την «Ενσωμάτωση Μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Αγορά Εργασίας», «η πολιτική που ακολουθούμε είναι αυστηρή, είναι δίκαιη και τοποθετεί στο επίκεντρο της τον άνθρωπο. Στην κατεύθυνση αυτή βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο και προωθούμε την ομαλή ένταξη όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας, στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Εχουμε λάβει τολμηρές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του προενταξιακού σταδίου και για να προλειάνουμε το δρόμο της ομαλής κοινωνικής ενσωμάτωσης των αναγνωρισμένων προσφύγων. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν στη χώρα μας 82.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Προχωράμε σε δομικές αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης των αιτούντων άσυλο στο κοινωνικό κράτος. Συντονίζουμε την λήψη τριών βασικών αριθμών ήδη με το πέρας του σταδίου καταγραφής. Πλέον, ο αιτών θα λαμβάνει ΠΑΑΥΠΑ, ΑΦΜ και τραπεζικό λογαριασμό»…Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πηγή: Newsroom






Μετά τον Πομπέο έρχεται στην Αθήνα ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ 
Αναμένεται να βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα τέλη Οκτωβρίου

  


Πηγή: NEWSBEAST 01/10/2020: Αρκετοί ήταν αυτοί που ανέμεναν την αντίδραση της Μόσχας μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Αθήνα. Καταρχάς αυτή ήρθε επισήμως μέσω της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, όπου μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σχολίασε στο Twitter πως «δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους να τραβήξουν την Ελλάδα στο αντιρωσικό μέτωπο. Αυτού του είδους αντιρωσική υστερία δύσκολα μπορεί να βρει ανταπόκριση στο φίλο ελληνικό λαό». Τώρα όμως αναμένεται να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω.

Σύμφωνα με πληροφορίες τέλη του μήνα αναμένεται να επισκεφθεί επισήμως τη χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Όμοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ όπου θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια όσο και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θυμίζουμε ότι ο κ. Λαβρόφ ετοιμαζόταν αρχικά να έρθει στην Αθήνα το καλοκαίρι (πριν την ελληνοτουρκική κρίση) αλλά οι Ρώσοι ζήτησαν μεγαλύτερη και καλύτερη προετοιμασία από αυτή που είχε προτείνει η ελληνική διπλωματία.





Τραμπ:
«Έχω ανοσία στον νέο κορονοϊό» «Δεν ξέρω για πόσο, ίσως για πολύ καιρό, ίσως για μια μικρή περίοδο, ίσως και για πάντα»

  

Πηγή: Neawbeast 11/10/2020: Ό πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει «ανοσία» απέναντι στην Covid-19, μία ημέρα αφού ο γιατρός του διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος να μεταδώσει τον κορονοϊό σε άλλους ανθρώπους. «Φαίνεται ότι έχω ανοσία. Δεν ξέρω για πόσο, ίσως για πολύ καιρό, ίσως για μια μικρή περίοδο, ίσως για πάντα. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά, όμως έχω ανοσία», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.




Ελίζαμπεθ Λι:
Η Θεσσαλονίκη «περιφερειακός κόμβος επιστήμης και τεχνολογίας»

  

Στρατηγική σημασία τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ

Πηγή: 5ΠΕΝΤΑΠΌΣΤΑΓΜΑ 12.10.2020: «Όι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της», τονίζει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η νέα Αμερικανίδα γενική πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, υπογραμμίζοντας τη σημασία της Ελλάδας και των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Επισημαίνει, παράλληλα, την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακού κόμβου επιστήμης και τεχνολογίας, αλλά και τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην αμερικανική παρουσία στη βόρεια Ελλάδα, η οποία επισφραγίστηκε με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην περιοχή.

«Βλέπουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή αλλά αυτό που νομίζω πως είναι σημαντικό να τονίσω είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας και ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα πρόξενος, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Αυγούστου.





Οι ΗΠΑ καλούν τη Βόρεια Κορέα σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης αποπυρηνικοποίηση

  


«Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε τη χώρα να συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στο απαγορευμένο πυρηνικό και βαλλιστικό πυραυλικό της πρόγραμμα»

Π η γ ή :N E W S B EA S T 01/10/2020: Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε σήμερα «απογοητευτική» την παρουσίαση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, άγνωστου μέχρι πρότινος, και κάλεσε την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας να διαπραγματευτεί για την επίτευξη πλήρους αποπυρηνικοποίησης.Σύμφωνα με αναλυτές, ο πύραυλος που παρουσιάστηκε πάνω σε όχημα μεταφοράς με 11 άξονες, θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους παγκοσμίως, εάν καταστεί λειτουργικός.

«Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας να συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στο απαγορευμένο πυρηνικό και βαλλιστικό πυραυλικό της πρόγραμμα αντί να εργάζεται για ένα φωτεινότερο μέλλον για τον βορειοκορεατικό λαό», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Όι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας να συμμετάσχει σε συνεχείς και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης αποπυρηνικοποίηση».





Δεν υπάρχουν σχόλια