Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1705

Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.
Στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Αγίας Άννης Κορίνθου χοροστάτησε χθες, Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος στον Μέγα Εσπερινό και στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου πλαισιούμενος από Ιερείς της Ι. Μητροπόλεώς μας.

Στον λόγο του προς τους ευσεβείς Πιστούς ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην τρέχουσα επικαιρότητα και στις δύσκολες ημέρες που διανύει η Κορινθία μας με την πύρινη λαίλαπα να καταστρέφει τα πλούσια και παρθένα δάση της. Παράλληλα αναφέρθηκε στην αποτρόπαια πράξη, της μετατροπής της «Αγιάς Σοφιάς» σε Ισλαμικό τέμενος, από τους γείτονες μας Τούρκους, βεβηλώνοντας τα Ιερά και τα Όσια του Έθνους μας. Προέτρεψε δε τους Πιστούς να χρησιμοποιήσουν με το σώμα, τον νου και την καρδιά το «υπερ-όπλο» της πίστεως, της προσευχής και της μετάνοιας, καθώς με αυτά μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Θεός θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε όποια δυσκολία έρχεται στο διάβα μας.

Ολοκληρώνοντας, απηύθηνε προσευχές στην Αγία Άννα να σκέπει όλους μας και να μεσιτεύει στον Κύριο και Θεό μας, να σταματήσει η μεγάλη καταστροφή από τις πυρκαγιές, να φωτίσει τους Πολιτικούς μας και να βοηθήσει τα νέα ζευγάρια να τεκνοποιούν, ώστε να κάμουν πολλούς νέους Έλληνες! Στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου λειτούργησε ανήμερα της εορτής, Σάββατο, 25 Ιουλίου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, με αφορμή τα ονομαστήρια της Ηγουμένης Γερόντισσας Ευπραξίας.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «Παντων Χαρά» Καλετζίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην Κοίμηση της Αγίας Άννης, στην μνήμη της Διακόνου Ολυμπιάδος και της Οσίας Ευπραξίας τονίζοντας το κοινό στοιχείο των τιμωμένων Αγίων, που δεν είναι άλλο από την Προσευχή και την δύναμη της.

Λίγο πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε δημόσια την Γερόντισσα Ευπραξία γιατί μέσα από την εμπειρία της στα Εκκλησιαστικά θέματα και την καλλιέργεια του μοναχικού φρονήματος στην Ι. Αδελφότητά της, αποτελεί στήριγμα για την Ι. Μητρόπολή μας. Τέλος, προσευχήθηκε στον Θεό να της χαρίσει πολλά και καλά έτη, για να συνεχίσει απρόσκοπτα την διακονία της με σύνεση, σοφία και ταπείνωση. Συμπροσευχόμενες παρέστησαν η Γερόντισσα Καλλίνικη, Ηγουμένη της Ι. Μονής Αγίου Αθανασίου Πουλίτσας με την Ι. Αδελφότητά της. Την πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον εορτάζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Αγίας Άννης Κορίνθου, τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος πλαισιούμενος από τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιο Ραζνύ, τους Εφημερίους του Ι. Ναού Αιδεσ. Πρωτ/ρους π. Θεόδωρο Κεραμίδα, π. Αναστάσιο Ριζόγιαννη και τον Διάκονο π. Γεώργιο Μαρινάκη.

Λίγο πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο Ιερό ζεύγος των Αγίων Ιωακείμ και Άννης, οι οποίοι δοκιμαζόμενοι σκληρά εναπόθεσαν όλες τις ελπίδες τους στον Θεό ο Οποίος τους έδωσε πλούσιες τις ευλογίες Του. Στηριζόμενοι στο παράδειγμα αυτό είναι δόκιμο να πιστεύουμε ότι οι δοκιμασίες, οι θλίψεις και όλα τα αρνητικά που συμβαίνουν στην ζωή των ανθρώπων είναι η προετοιμασία τους για να λάβουν τις πλούσιες ευλογίες του Θεού. Ολοκλήρωσε την ομιλία του απευθύνοντας, εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, ευχές,ώστε η Αγία Άννα να μεσιτεύει και όλοι να λάβουν πλούσιες τις δωρεές του Θεού!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Η ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΝΔΟΞΟΥ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.Με την δέουσα Εκκλησιαστική τάξη και ευπρέπεια εορτάστηκε κι εφέτος η Μνήμη της Αγίας Ενδόξου Οσιομάρτυρος Παρασκευής στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου.

Συγκεκριμένα το Σάββατο, 25 Ιουλίου 2020, παραμονή της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό του Πανηγυρίζοντος Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής Πισσίων. Στον λόγο του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στον βίο της Αγίας και ιδιαιτέρως στον τρόπο με τον οποίο αποδίδουν την μορφή Της οι αγιογράφοι και στα μαρτύρια τα οποία υπέστη, για την αγάπη του Χριστού. Ακολούθως επεξήγησε την σημασία του ονόματός Της, που σημαίνει την προετοιμασία για την πίστη στον Θεό, την ομολογία αυτής της πίστεως και το μαρτύριο. Τόνισε δε ότι, εάν θέλουμε να τιμούμε την Αγία ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι να μένουμε πιστοί στο όνομα του Θεού και να παραμένουμε εδραίοι στην πίστη των πατέρων μας και στην Αγία Εκκλησία μας! Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε όπως η Άγια πρεσβεύει στον Κύριο για ενίσχυση τόσο ατομική όσο και σε εθνικό επίπεδο!

Την ίδια ημέρα και στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Βραχατίου χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, ο οποίος και ομίλησε προς τους ευσεβείς Πιστούς για τον βίο και τα μαρτύρια της Αγίας Παρασκευής. Ολοκληρώνοντας, μετέφερε τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και ευχήθηκε όλοι να παραμείνουν στερεωμένοι στην πίστη και να έχουν ανδρείο και ιεραποστολικό φρόνημα!

Ανήμερα της Εορτής Κυριακή, 26.7. 20, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε την Πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Βραχατίου. Τον Ι. Άμβωνα διηκόνησε, κατ’ εντολή του σεπτού Ποιμενάρχου μας, ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, ο οποίος, αφού ερμήνευσε την Ευαγγελική περικοπή, αναφέρθηκε στην εορτάζουσα Αγία Παρασκευή επεξηγώντας το απολυτίκιο Της. Λίγο πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας απηύθηνε εόρτιες ευχές στους παριστάμενους Πιστούς και με αφορμή τις πρόσφατες προκλήσεις των Τούρκων και την βεβήλωση της «Αγιάς Σοφιάς» τόνισε ότι πιο σημαντική και από την ίδια την Αγία Σοφιά είναι η Σοφία του Θεού, που μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε όλες τις δυσκολίες της ζωής. Οι Χριστιανοί και ειδικότερα εμείς οι Έλληνες ούτε φοβόμαστε ούτε λυπούμαστε, αντίθετα χρησιμοποιώντας το υπέρ-όπλο της προσευχής και της μετάνοιας αντιπαρερχόμεθα κάθε πειρασμό και παραμένοντας σταθεροί στις παραδόσεις της Εκκλησίας και του Έθνους μας στο τέλος πάντοτε νικάμε!

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος χοροστάτησε στην Ι. Ακολουθία του Όρθρου και στην συνέχεια τέλεσε την Πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής στο Πετρί Νεμέας. Στον λόγο του προς τους Πιστούς ο Θεοφιλέστατος, που σημειωτέον ευλαβείται τα μάλα την Αγία Παρασκευή λόγω της στενής γειτονίας της πατρικής του οικίας με τον Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Μεγάρων, αναφέρθηκε στην ευλογημένη συγκυρία να συμπίπτει η εορτή της Αγίας Παρασκευής με την ανάγνωση την Ευαγγελικής περικοπής που αναφέρεται στην θεραπεία των δύο τυφλών. Τόνισε δε ότι τα λόγια του Χριστού είναι διαχρονικά και όπως ο Ίδιος ενήργησε θεραπεύοντας τους τυφλούς έτσι και η άνθρωποι, που πιστεύουν σε Αυτόν, λαμβάνουν δύναμη εξ’ Αυτού και ενεργούν θαύματα στους συνανθρώπους τους, όπως η Αγία Παρασκευή γιάτρεψε τον Αντωνίνο και λύτρωσε τους Χριστιανούς της εποχής Της από τους διωγμούς. Ολοκληρώνοντας, μετέφερε τις πατρικές ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και ευχήθηκε, όπως διαχρονικά η Αγία θεραπεύει, ακούει και μεταφέρει τις προσευχές των Πιστών στον Θεό, ας μεσιτεύσει, για ακόμη μία φορά, ώστε να λυτρωθούμε από τα δεινά της εποχής μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια