Header Ads

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΕΑΛΩ φ.1704


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ





Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Η Αγία Σοφία εάλω!


Η Αγία Σοφία δεν είναι μόνο Ναός. Είναι σύμβολο Πολιτισμού και σύμβολο πρέπει να παραμείνει!


Δεν θα σταματήσουμε από αυτήν την στήλη να στηλιτεύουμε την απόφαση του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί δημοσιεύοντας απόψεις όχι μόνον προσωπικές, αλλά και ανθρώπων με ιδιαίτερες ευαισθησίες για την Πόλη και τη Μικρά Ασία.



Μία σημαντική προσωπικότητα για τον τόπο μας είναι και η κα Βασιλική Ευστρατιάδου – Δημητροπούλου, σ.Εκπαιδευτικός, η οποία με την ιδιότητά της ως Προέδρου της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου καταθέτει την αγανάκτησή της και εξηγεί με τον δικό της μεστό λόγο γιατί η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει ΜουσείοΜνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Ας τη διαβάσουμε: 

« Εν μέσω κορονοϊού και της εξ αυτού οικονομικής κρίσης, με την Ευρώπη συνενωμένη στα εύκολα και στα δύσκολα -αλήθεια που είναι αυτές τις μέρες η παρουσία της-! στον 21ο αιώνα των Οργανισμών Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Δικαστηρίου, χωρίς πολεμική σύρραξη μεταξύ ομόρων κρατών, η Αγία Σοφία με απόφαση της Τουρκικής … Δημοκρατίας («λόγω μεν Δημοκρατίας, έργω δε ενός ανδρός αρχή…!» Θουκυδίδης), αλλάζει χρήση κι από Μουσείο και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco θα λειτουργεί πλέον ως… τζαμί!!! Ναι, τζαμί! Η Αγία Σοφία! «Αιδώς Αργείοι»!! Την έχτισαν οι Τούρκοι; Όχι βέβαια! Είναι χριστιανικός ναός από το 537. Οι Τούρκοι την βρήκαν ναό. Είναι το σήμα κατατεθέν του Βυζαντίου επί χίλια χρόνια και όχι μόνον τόπος λατρείας των Χριστιανών. Είναι σήμα κατατεθέν του πολιτισμού!

Με την Άλωση της Πόλης, το 1453, επιχρίστηκαν με ασβέστη και σοβάδες από τους εκ Μογγολίας ορμώμενους Τούρκους του Πορθητή και καλύφθηκαν τ’ απείρου κάλλους και υψίστης τέχνης ψηφιδωτά για αιώνες, ώσπου τον 20ό αιώνα επί Κεμάλ δια νόμου λειτούργησε ως Μουσείο κι αργότερα χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο όχι βέβαια μόνο των Τούρκων, αλλά Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Με τη χρηματική πλούσια χορηγία της Unesco και όχι με τούρκικους παράδες, ειδικοί συντηρητές, τεχνικοί επιστήμονες, αρχαιολόγοι, ερευνητές, λεπτολόγοι ως χειρουργοί, αφαίρεσαν μετά από επίπονες και πολύχρονες προσπάθειες τα βάρβαρα επιχρίσματα. Έτσι, με κάθε έργο που έβγαινε στο φως, εμφανιζόταν -έστω και τραυματισμένο- το υψηλό επίπεδο Πολιτισμού, Οικονομίας και Τέχνης του Βυζαντίου ως «εν εσόπτρω». Και πλήθαιναν ανά την υφήλιο οι θαυμαστές της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γνωστής ως Βυζαντινής. Ανακαλύφθηκε ιστορική περίοδος όχι μόνο αγώνων και πολεμικών συγκρούσεων με λαούς βάρβαρους από τις στέπες της Ασίας, τις λίμνες του Βορρά και τις ερήμους της Αραβίας, αλλά και ένας ανώτερος Πολιτισμός που «είχε βγάλει λαούς και λαούς από την αμάθεια και τη βαρβαρότητα και είχε προσφέρει σε όλους την εκλέπτυνση των ηθών» (Sir S. Runciman).

Και ιδρύθηκαν κατόπιν Σχολές και Κλάδοι για τη μελέτη της Αρχιτεκτονικής των Στατικών του Τρούλου, των μαρμαρόγλυπτων κιόνων και μαρμαροθετημάτων της Αγια-Σοφιάς και των ψηφιδωτών, που θάμπωσαν την Παγκόσμια Κοινότητα και όλοι ανακάλυψαν και πάλι το Βυζάντιο, όπως δεν το είχαν εκτιμήσει ποτέ!

Η Αγία Σοφία ήταν από μόνη της ο καλύτερος πρεσβευτής του Πολιτισμού της χιλιόχρονης Αυτοκρατορίας. Όπως βέβαια κι όλα τ’ άλλα μνημεία της Πόλης: τείχη, παλάτια, κινστέρνες καθώς και οι 461 χριστιανικοί ναοί που ειδικοί επιστήμονες και τεχνίτες επί έτη και έτη αποκάλυπταν και συντηρούσαν αυτά τα θαύματα της Ελληνοχριστιανικής Τέχνης: Ναούς, εικόνες, αγιογραφίες και ψηφιδωτά, τέμπλα και θρόνους, ιερά σκεύη αργυροχρυσοχοΐας και κεντητική εμπνευσμένα από την πίστη των Χριστιανών. Ο Μέγας Ελληνοχριστιανικός Πολιτισμός.

Μνημεία που ανεγέρθηκαν και διακοσμήθηκαν από επώνυμους καλλιτέχνες, δημιούργησαν Σχολές και τάσεις και επηρέασαν την Ευρώπη και τον Κόσμο ως τις μέρες μας. Έργα διαχρονικά που υψώθηκαν με χορηγίες αυτοκρατόρων, πλουσίων κι εμπόρων αλλά και της Εκκλησίας και των πιστών. Η Αγία Σοφία δεν είναι μόνο Ναός. Είναι σύμβολο Πολιτισμού και σύμβολο πρέπει να παραμείνει. Σύμβολο για να διδάσκει το μεγαλείο της Πίστης, της Ειρήνης, της συνύπαρξης των Λαών και τον αλληλοσεβασμό.

Χρέος όλων των πολιτισμένων ανθρώπων ανά την υφήλιο είναι ν’ αντιδράσουν στην αλλαγή χρήσης της Αγίας Σοφίας. Ν’ αναιρεθεί άμεσα η άκριτη ή μάλλον καιροσκοπική απόφαση, για λόγους εσωτερικής επιρροής και εξωτερικής πίεσης του ηγέτη των Τούρκων, που επαληθεύει τη λαϊκή παροιμία: «Ο λύκος και αν εγέρασε και άσπρισε το μαλλί του, μήδε τη γνώμη άλλαξε μηδέ την κεφαλή του». Όμως η εποχή των Σουλτάνων πέρασε. Και αν εδαφικά η Πόλη και η ΑγιαΣοφιά ανήκουν στο χάρτη της Τουρκίας, ο Πολιτισμός που ακτινοβολούν έχει ευρύτερη εμβέλεια και ανήκει σε όλους τους ανθρώπους.

Η Αγια-Σοφιά δεν τους ανήκει. Απλά την κατέχουν. Συμφέρον τους είναι να σεβαστούν την ταυτότητα και το συμβολισμό της. Προτρέπουμε όλους, Έλληνες και αλλοεθνείς, ο καθένας από τη θέση του να υπερασπιστεί την Αγία Σοφία, δηλαδή τον Πολιτισμό και τα δικαιώματα των Μνημείων όλου του κόσμου.

Για τη Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου, 
Βασιλική Ευστρατιάδου Δημητροπούλου 

* * Η κα Ευστρατιάδου – Δημητροπούλου είναι Πρόεδρος της Μ.Σ.Κορίνθου, σ. Εκπαιδευτικός»

*Η Εύη Κοκκίνου-Κελλάρη είναι 
Δικηγόρος – Διαμεσολαβήτρια 
Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων – DPO 
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 
τηλ. 27410 84568 & 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια