Header Ads

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ! φ.1695


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ


ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!

Μετά από δύο περίπου μήνες «παύσης» λόγω πανδημίας, ξανάνοιξαν οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδος για τους επισκέπτες! 
Ακολουθούν μουσεία, κινηματογράφοι, θέατρα…




Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Η Φωνή της Κορινθίας φ.1695

Δύο μήνες σχεδόν η ζωή μας μπήκε σε «παύση», για να χρησιμοποιήσω έναν μυστηριακό μουσικό όρο, μία παύση, όμως, που –τουλάχιστον για όσους δεν επλήγησαν από τον θανατηφόρο ιό- ήταν γεμάτη από δημιουργικές στιγμές που θύμιζαν παρελθόν! Στιγμές ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, ενασχόλησης με ευφάνταστες δραστηριότητες, στιγμές που γέμισαν από τις μουσικές, τους χορούς, το πνεύμα, τη συγγραφή και τα δρώμενα καλλιτεχνών και ανθρώπων του πνεύματος μέσα από το σπίτι τους, αλλά και στιγμές γεμάτες προσμονή για τη συνέχεια, για ένα μέλλον καλύτερο και ομορφότερο! Και ήρθε η ώρα της επανεκκίνησης! Για πού; Εξαρτάται από μας και την «Πολιτεία»! Κι αν συνειδητοποιήσουμε ότι η «Πολιτεία» εξαρτάται από «εμάς», ίσως με τη δική μας δράση ή και αντίδραση να ζήσουμε και τα καλύτερα και τα ομορφότερα! 



Η επανεκκίνηση του Πολιτισμού, λοιπόν, άρχισε με το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων στις 18 Μαϊου, και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να προβαίνει σε συμβολική επίσκεψη στην Ακρόπολη, συνοδευόμενη από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Η είδηση του ανοίγματος της Ακρόπολης έκανε τον γύρο του κόσμου, διότι συνέπεσε –όχι τυχαία νομίζω- με την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Ο συμβολισμός λειτούργησε ως ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για την Ελλάδα, που τα κατάφερε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες ανθρώπινων ζωών, και ως κάλεσμα από την Ελλάδα της φιλοξενίας για τους επισκέπτες του αύριο! Τηρουμένων των μέτρων προφύλαξης κατά του ιού, που έχουν επισημάνει επανειλημμένα το Υπουργείο Υγείας και η αρμόδια Επιτροπή, με γάντια, μάσκες, αποστάσεις 1,5μ., διαγραμμίσεις διαδρομών επίσκεψης, πλέξιγκλας στα ταμεία και διευρυμένο ωράριο, οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας είναι έτοιμοι πια να ξαναδεχθούν επισκέπτες. Από τις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν τα Μουσεία με περιορισμούς στη ροή επισκεπτών, στις αποστάσεις (2μ.), στη χρήση κλιματιστικών (θα λειτουργούν μόνον οι μονάδες ανοιχτού κυκλώματος), με αντισηπτικά κλπ, ενώ τα θερινά σινεμά θα ανοίξουν την 1 η Ιουνίου και οι θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες μετά τις 15 Ιουλίου, μόνον σε ανοιχτούς χώρους. 

Κι ενώ αναμένουμε καθημερινά με αγωνία τα μέτρα της Κυβέρνησης, σε κάθε αναγγελία δεν λείπουν οι ενστάσεις και οι αντιδράσεις! Φωνές περί μη λήψεως «όλων» των ενδεδειγμένων μέτρων, Φωνές περί μη αναγκαίας διεύρυνσης του ωραρίου αφού το προσωπικό δεν είναι επαρκές και τουρίστες δεν αναμένονται όπως πέρυσι, περί καλύψεως των θέσεων εργασίας με μετακίνηση εργαζομένων και όχι με νέες προσλήψεις, Φωνές «γενικώς»! 

Κι ενώ οι Δήμοι, αλλά κυρίως πολλοί εθελοντές και σύλλογοι εργάζονται με μεράκι καθαρίζοντας παραλίες, ορεινά μονοπάτια και ακτές, βλέπουμε το πρώτο κύμα λουομένων του Σαββατοκύριακου να αφήνει πίσω του πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια «φυτεμένα» στην άμμο και στο βότσαλο! 

Και αναρωτιέμαι, σε συνέχεια των αρχικών σκέψεων! 

Αδράξαμε τελικά την ευκαιρία χρόνου που μας δόθηκε για να εμβαθύνουμε και να κατανοήσουμε τη δική μας δυνατότητα συμβολής στο ιστορικό και κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι; Αλλάξαμε πρώτα οι ίδιοι προς το καλύτερο; Έχουμε συνειδητοποιήσει τελικά ότι αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο όχι μόνον για εμάς, αλλά και για τους Κυβερνώντες; Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν εξαρτάται μόνον από τους ΄ΑΛΛΟΥΣ η συνέχεια, η εξέλιξη, η διόρθωση των «κακώς κειμένων», αλλά και από ΕΜΑΣ; Έχουμε καταλάβει ότι ΌΛΟΙ ως ΣΥΝΟΛΟ πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και να βγούμε νικητές; Έχουμε καταλάβει ότι ΌΛΟΙ μας πρέπει να συμβάλλουμε με την εργατικότητα, την ευσυνειδησία, το ομαδικό πνεύμα και ίσως και με υπέρβαση των ορίων μας στην επανεκκίνηση της Οικονομίας, του Πολιτισμού, της Ζωής μας; Οι αντιδρώντες υπάλληλοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί εν ενεργεία που όλο αυτό το διάστημα πληρώνονται κανονικά, έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν άνθρωποι άνεργοι και μέσα σε αυτούς συγκαταλέγονται και οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες (δικηγόροι, μηχανικοί, κα) που δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στα οικονομικά βάρη βλέποντας το κλείσιμο των επιχειρήσεών/γραφείων τους ως μονόδρομο; 

Έχουμε καταλάβει γενικώς ότι η στείρα αντιπολίτευση και η άσκηση μόνιμα αρνητικής κριτικής για τα πάντα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ; 

Μέσα από αυτήν τη δυσκολία, δίνεται σε όλους μας η ευκαιρία να αναδείξουμε έναν καλύτερο Εαυτό! Χωρίς Φόβο, αλλά με Σεβασμό στον συνάνθρωπό μας και Αίσθημα Ευθύνης προς τη Χώρα μας και τη Γη που μας φιλοξενεί! 

Γι’αυτό ΌΛΟΙ, ακόμη και αυτοί που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη ή στον βαθμό επικινδυνότητας του ιού, ας εργασθούμε συλλογικά για το καλύτερο, ας δείξουμε σεβασμό στους άλλους, ας τηρούμε τα μέτρα, ας μην μολύνουμε το περιβάλλον, κι ας ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ τη νοοτροπία μας, διότι πολιτισμός δεν είναι μόνον η δημιουργία μεγάλων έργων που θαυμάζουμε διαχρονικά, είναι και η ποιότητα ζωής ενός λαού, τα δικαιώματα, η αδελφοσύνη, η παιδεία, η τήρηση κανόνων κοινής διαβίωσης, η προστασία του άλλου, το όραμα για το ΑΥΡΙΟ!  


*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη είναι 
 Δικηγόρος 
 Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Υπεύθυνη Προστασίας 
Προσωπικών Δεδομένων (DPO) 
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος 
Τηλ. 2741084568 & 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια