Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1695


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ ΣΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣΠανηγυρικά εορτάστηκε η Κυριακή της Σαμαρείτιδος, κατά το διήμερο 16 και 17 Μαΐου 2020, στο ιστορικό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος της παλαιάς Ιερατικής Σχολής Κορίνθου. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 16 Μαΐου 2020, πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, κατά την διάρκεια του οποίου, ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ» Καλεντζίου Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος κήρυξε τον Θείο λόγο, τη σεπτή εντολή του Σεβ. Μητροπολίτου μας, τονίζοντας ότι ο Χριστός ζητά από τους πιστούς να «ανοίξουν» την καρδιά τους και να δεχθούν την αγάπη Του, γιατί, όταν η ύπαρξη του ανθρώπου καταυγάζεται από την παρουσία Του, τότε εγκαταλείπουν αυτοί τον δρόμο της αμαρτίας και οδηγούνται στην οδό της σωτηρίας, «ξεδιψώντας» από το «Αθάνατο νερό» της Θείας Χάρης Του. 

Την επομένη το πρωί, Κυριακή 17 Μαΐου 2020, τελέσθηκε Πανηγυρική Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, ο οποίος και εκήρυξε τον Θείο λόγο, αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή. Συγκεκριμένα ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στις τρεις αποκαλύψεις του Χριστού προς την Σαμαρείτιδα, δίδοντας έμφαση στο «ύδωρ το ζων», που δεν είναι άλλο, σύμφωνα με την ερμηνεία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, από την Χάρι του Παναγίου Πνεύματος. Παράλληλα τόνισε την ειλικρινή μετάνοια της Αγίας Φωτεινής, που την μετέτρεψε από αμαρτωλή γυναίκα σε Ισαπόστολο και Μεγαλομάρτυρα, προσφέρουσα Αυτή σε όλους μας διαχρονικό παράδειγμα μετανοίας. Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνος δέησις υπέρ αναπαύσεως πάντων των εκ της λοιμικής νόσου κεκοιμημένων αδελφών μας. 

Τόσο το εσπέρας όσο και μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο σεπτός ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος αναφέρθηκε στην δύσκολη περίοδο των κλειστών Εκκλησιών, που διανύσαμε λόγω του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι πλέον οι Εκκλησίες μας άνοιξαν και έτσι μπορούμε να εκκλησιαστούμε και να επικοινωνούμε, αλλά κυρίως να Κοινωνούμε των Αχράντων Μυστηρίων καθώς μόνον ο Χριστός αποτελεί το πραγματικό στήριγμα και την σωτηρία μας. 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε μεθέορτος Εσπερινός και Κτιτορικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των αειμνήστων κτιτόρων, δωρητών και ευεργετών του Ι. Παρεκκλησίου. 
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


«Κεκλεισμένων των θυρών» του Καθεδρικού Ι. Ναού του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, λειτούργησε χθες, Κυριακή του Παραλύτου, 10 Μαΐου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, όπως πράττει από την αρχή της επιβολής των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Λίγο πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας διάβασε, όπως συνηθίζει, ευχές υπέρ υγείας του σύμπαντος κόσμου. 

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, και αφού ο Σεβασμιώτατος είχε απαμφιεσθεί, οι θύρες του Ι. Ναού άνοιξαν για να εισέλθουν σταδιακά πιστοί για κατ’ ιδίαν προσευχή, τηρώντας φυσικά τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Ο Σεβασμιώτατος, ενημερωμένος από τους ιερείς του Ναού, τους καλωσόρισε με παρηγορητικούς λόγους, τονίζοντας ότι όλο αυτό το διάστημα, κατά το οποίο οι Εκκλησίες μας έμειναν κλειστές, δεν το πράξαμε «ελαφρά τη καρδία» αλλά με πόνο αβάσταχτο και θλίψη βαριά. Αντέξαμε όχι μόνο την οδύνη της στέρησης των Πιστών από την συμμετοχή τους στην Θεία Λατρεία, αλλά και την πίεση που μας ασκήθηκε από μισαλλόδοξους «ζηλωτές» για δήθεν προδοσία και ολιγοπιστία και όλα αυτά προκειμένου να διασφαλισθεί το δώρο του Θεού, η ανθρώπινη ζωή! Πόσο εύστοχα έθεσε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο μήνυμα Του ότι «Αυτό που κινδυνεύει δεν είναι η πίστη, αλλά οι πιστοί» καθώς τα 2.000 και πλέον χρόνια της Χριστιανοσύνης έχουν αποδείξει επανειλημμένα και περίτρανα ότι για τα της Πίστεως πάντοτε «Έχει ο Θεός»! Ολοκλήρωσε δε την σύντομη ομιλία του διαβεβαιώνοντας τους παρισταμένους Χριστιανούς ότι με την ανόθευτη Πίστη μας στον Αναστάντα Κύριο μας Ιησού Χριστό όλα θα τα ξεπεράσουμε και θα επανέλθουμε στις πρότερες ειρηνικές ημέρες! 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος λειτούργησε, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του Covid – 19, στην Ιερά Μονή Αναστάσεως Χριστού στο Λουτράκι. 
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.Δεν υπάρχουν σχόλια