Header Ads

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ φ.1687

Άυλες συνταγές φαρμάκων: 
Η διαδικασία για να λαμβάνετε συνταγές και παραπεμπτικά 
σε κινητό ή email



Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020 
Διαδικασία άυλης συνταγογράφησης, δηλαδή την έκδοση συνταγών φαρμάκων και παραπεμπτικών χωρίς επίσκεψη, στο πλαίσιο της μείωσης της διασποράς του κορονοϊού, προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Πως θα λάβετε συνταγή ή παραπεμπτικό με SMS ή email. 

   Διαδικασία άυλης συνταγογράφησης, δηλαδή την έκδοση συνταγών φαρμάκων και παραπεμπτικών χωρίς επίσκεψη, στο πλαίσιο της μείωσης της διασποράς του κορονοϊού, προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Πως θα λάβετε συνταγή ή παραπεμπτικό με SMS ή email. Την άυλη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, προβλέπει το άρθρο 36 της νέας ΠΝΠ, για χρονικό διάστημα δύο μηνών. Στόχος είναι ο περιορισμός της φυσικής επαφής ασθενών και ιατρών και τη διευκόλυνση των ασθενών. Όπως διευκρινίζεται, η άυλη συνταγή και το άυλο παραπεμπτικό διακινούνται και εκτελούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της ΗΔΙΚΑ. 

Η διαδικασία 

   Ο ασθενής που χρειάζεται συνταγή ή παραπεμπτικό, μπορεί να συνδεθεί στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (https:// www.e-syntagografisi. gr/prv/p) είτε με τους κωδικούς πρόσβασης στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εφόσον διαθέτει («Είσοδος με ΠΦΥ»), είτε με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet). 

    Εκεί, δηλώνει ότι επιθυμεί να λαμβάνει ηλεκτρονικά τις συνταγές φαρμάκων που του συνταγογραφούνται. Στην περίπτωση αυτή, δηλώνει επίσης υποχρεωτικά τον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνει τις ανωτέρω συνταγές: 
Είτε μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό του τηλέφωνο, καταχωρώντας τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου στο σύστημα, είτε και μέσω μηνύματος (email) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, καταχωρώντας στο σύστημα τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου. 

   Στην περίπτωση που ο ασθενής έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να λαμβάνει ηλεκτρονικά τις συνταγές φαρμάκων του, μόλις ο ιατρός καταχωρίσει τη συνταγή φαρμάκων του, ο ασθενής ενημερώνεται για την έκδοση της συνταγής με λήψη μηνύματος (sms) στο κινητό ή email. Το SMS θα περιλαμβάνει τον αριθμό της συνταγής που του συνταγογραφήθηκε (barcode συνταγής) και το χρονικό διάστημα ισχύος της. Στο μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του (email) θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη συνταγή, ήτοι, ενδεικτικά, αριθμό συνταγής, φάρμακο, διάγνωση και χρονικό διάστημα ισχύος. 

    «Η ανωτέρω διαδικασία διενεργείται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, στο οποίο συνδέονται οι ιατροί με τους μοναδικούς κωδικούς πιστοποίησής τους. Για κάθε ηλεκτρονική συνταγή καταγράφονται τα στοιχεία του ιατρού που την καταχώρισε, καθώς και η ημερομηνία αυτής», αναφέρει η ΠΝΠ. 

    Στο φαρμακείο, για την εκτέλεση της άυλης ηλεκτρονικής συνταγής δεν προσκομίζεται το φυσικό έντυπο της συνταγής φαρμάκων του ιατρού. Ο φαρμακοποιός ανακτά την άυλη συνταγή μέσω του eprescription, με το barcode ή τον ΑΜΚΑ του ασθενή. 

    Στην περίπτωση εκτέλεσης της άυλης συνταγής φαρμάκων με βάση τον αριθμό συνταγής (barcode συνταγής), ο φαρμακοποιός αναζητεί και εκτελεί την άυλη ηλεκτρονική συνταγή φαρμάκων, με βάση τον αριθμό της (barcode συνταγής). 

    Μόλις ο φαρμακοποιός εκτελέσει τη συνταγή, ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο ή και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρο-μείου που έχει δηλώσει, με τα στοιχεία εκτέλεσης της συνταγής του. 

    Στην περίπτωση εκτέλεσης της άυλης συνταγής με βάση τον ΑΜΚΑ, ο φαρμακοποιός εισάγει στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης τον ΑΜΚΑ. του πολίτη που έχει δηλώσει ότι επιθυμεί άυλη συνταγογράφηση, προκειμένου να αναζητήσει τις ηλεκτρονικές συνταγές του, οι οποίες εκκρεμούν προς εκτέλεση. 

    Το σύστημα αποστέλλει στον πολίτη μοναδικό κωδικό (one-time-password) με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ή και στο email για επιβεβαίωση. Ο πολίτης γνωστοποιεί τον κωδικό στον φαρμακοποιό, ο οποίος τον εισάγει στο Σύστημα και αποκτά πρόσβαση στις προς εκτέλεση συνταγές φαρμάκων του συγκεκριμένου ασθενή. Μόλις ο φαρμακοποιός εκτελέσει τη συνταγή, ο πολίτης λαμβάνει το ενημερωτικό μήνυμα. 

    Αν χρειαστεί παράταση του μέτρου θα υπάρξει ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης




Παράταση ισχύος δελτίων Τεχνικού ελέγχου (ΔΤΕ) και καρτών καυσαερίων (ΚΕΚ) 

    Τα οχήματα όλων των κατηγοριών τα οποία έχουν υποχρέωση για Αρχικό ή Περιοδικό Τεχνικό έλεγχο μέσα στο χρονικό διάστημα από Δευτέρα 16/03/2020 έως και Πέμπτη 30/04/2020 παίρνουν παράταση για 45 ημέρες. Για παράδειγμα: ένα όχημα του οποίου το Δελτίο Τεχνικού ελέγχου έχει ημερομηνία λήξης 08/04/2020, παρατείνεται έως και 23/05/2020. 

   Η Παράταση αυτή ισχύει για : Όλων των κατηγοριών τα οχήματα τα οποία ταξινομήθηκαν ως καινούρια στη Χώρα και υποχρεούνται για τεχνικό έλεγχο  όλων των κατηγοριών τα οχήματα των οπoίων η ημερομηνία λήξης των δελτίων Τεχνικού έλεγχου τους (ΔΤΕ) εμπίπτει στην ημερομηνία αυτή. Όλων επίσης των κατηγοριών τα οχήματα των οποίων η ημερομηνία λήξης της Κάρτας καυσαερίων τους (ΚΕΚ) εμπίπτει εντός αυτής της χρονικής περιόδου 

   Εξαιρούνται από όλα τα παραπάνω όλα τα Φορτηγά και Λεωφορεία που εκτελούν διεθνείς Μεταφορές που εισάγονται ως καινούρια ή μεταχειρισμένα στη Χώρα ή ήδη κυκλοφορούντα που υποχρεούνται σε περιοδικό έλεγχο ή κάρτα καυσαερίων. 
   Τέλος , όλοι παραπάνω Τεχνικοί έλεγχοι , θα πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού προς αποφυγή συνωστισμού. 

Για πληροφορίες: KTEO ΠΙΤΣΑΚΗΣ 2741084444




Ο κορωνοϊός ξεπέρασε τους 20.000 θανάτους στην Ευρώπη αλλά η εποχική γρίπη ξεπέρασε τους 60.000! 


   Μπορεί να προκαλεί δέος ο θάνατος περισσότερων από 20.000 ανθρώπων από την πανδημία του κορωνοϊού στην Ευρώπη, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε ενημερωτικό του σημείωμα για την εποχική γρίπη αποκαλύπτει ότι προκαλεί 60.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη! «Δεν ξεχνάμε ότι έχουμε 60.000 νεκρούς της εποχικής γρίπης κάθε χρόνο στην Ευρώπη, ενώ απαιτείται μόνο ένα εμβόλιο για να μη νοσήσουν», δήλωσε πριν ημέρες ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη. Σε ότι αφορά τον κοροναϊό, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο ίδιος, το ποσοστό θνησιμότητας από τον νέο κορωναϊό είναι περίπου 2% και τώρα 1% στην Κίνα. Δηλαδή μηδενικό συγκριτικά με ντόρο που γίνεται… 

    Ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη κρίνεται απαραίτητος και ας μην καταπολεμά τον κοροναϊό, γιατί όπως εξηγούν οι ειδικοί προστατεύει τον οργανισμό από την εποχική γρίπη εξασφαλίζοντας σε όποιον το έχει κάνει ότι δεν θα νοσήσει ταυτόχρονα και από τις δύο ασθένειες, κάτι που θα ήταν πολύ επιβαρυντικό για την υγεία του. 

   Στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται κατά περίπου 33% τη μέρα, ένδειξη ότι χώρες όπως η Ισπανία για παράδειγμα μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις ανάλογες με αυτές που αντιμετωπίζει η Ιταλία. Χώρες όπως η Τουρκία, το Πακιστάν αλλά και το Λουξεμβούργο, δείχνουν ακόμα πιο απότομη εξάπλωση του ιού μετά την ανακοίνωση του 100ου κρούσματος. 

https://www.pronews.gr/ygeia/860818




Γιατί οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κορωνοϊό



   Το ποσοστό θνησιμότητας από τον κορωνοϊό αρχίζει να αυξάνεται για τα άτομα άνω των 50 ετών. Τα άτομα κάτω των 50 ετών που έχουν μολυνθεί έχουν ποσοστό θνησιμότητας 0,2-0,4%. Για τις ηλικίες 50-59 ετών είναι 1,3% Για τα 60-69 χρόνια είναι 3,6%. Για τα άτομα 70-79 ετών είναι 8,0%. Για τα άτομα άνω των 80 ετών είναι 14,8%. 

    Το ποσοστό θνησιμότητας για όσους δεν έχουν υποκείμενες χρόνιες καταστάσεις είναι περίπου 1%. Για όσους πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο, η θνησιμότητα είναι 10,5%, και για τον διαβήτη είναι 7,3%. Η χρόνια αναπνευστική νόσος (όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) έχει ποσοστό θνησιμότητας 6,3%, η υπέρταση (υψηλή πίεση αίματος) 6,0% και ο καρκίνος 5,6%. 

   Καθώς μεγαλώνουμε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενεί. Αυτό μας κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις κάθε είδους. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά στους ηλικιωμένους, υπάρχει επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα ενός φαινομένου που ονομάζεται «καταρράκτης κυτοκινών». Αυτή είναι η περίπτωση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά παράγοντας πάρα πολλές χημικές ουσίες για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης. Έτσι, έχετε μια σοβαρή φλεγμονώδη αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ανεπάρκειας οργάνων. 

   Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου θανάτου από τον κορωνοϊού είναι η καρδιαγγειακή νόσος, με ποσοστό θνησιμότητας 10,5%. Η λοίμωξη δεν προκαλεί αναγκαστικά καρδιακή προσβολή, απλά οι άνθρωποι με υποκείμενα καρδιακά προβλήματα είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά και να πεθάνουν από επιπλοκές του κορωνοϊού. 

   Ο διαβήτης καταστέλλει την ανοσοποιητική λειτουργία και καθιστά δυσκολότερη την καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων. Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου στο αίμα) σε άτομα με διαβήτη μπορεί επίσης να παρέχουν ένα πιο ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των ιών. 

   Ο αυξημένος κίνδυνος σοβαρών ασθενειών από τη νόσο COVID-19 σε άτομα με χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες όπως άσθμα και πνευμονική νόσο (γνωστή ως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ΧΑΠ) είναι ίσως ο πιο ξεκάθαρος, ειδικά αν η ασθένειά σας δεν ελέγχεται καλά. Οι αναπνευστικές καταστάσεις -όπως το ανεξέλεγκτο άσθμα, το οποίο προκαλεί αιτίες φλεγμονής των αεραγωγών- είναι πιθανό να επιδεινωθεί από τη μόλυνση με COVID-19, η οποία στοχεύει στους αεραγωγούς. 

Πηγή: Ζούγκλα Θάνος Ξυδόπουλος Παρ,, 20 Μαρτίου 2020



Κόψτε και τα υποδείγματα γιατί θα σας χρειαστούν - Η βεβαίωση που πρέπει να διαθέτουν όσοι εργάζονται 



ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ τύπου Α αφορά τις μετακινήσεις των εργαζομένων, συμπληρώνεται μία φορά (εφάπαξ) και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπο του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζομένου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του. Το έγγραφο υπάρχει στην ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr. Απαραίτητα πρέπει ο πολίτης να φέρει επίσης μαζί του την ταυτότητα του ή το διαβατήριο του. 




Δεν υπάρχουν σχόλια