Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ φ. 1669



Γράφει - Επιμελείται
Η Εύη Κοκκίνου  *

Μία σημαντική για την Κόρινθο 
συνάντηση ανθρώπων του πνεύματος!


To 46ο Ετήσιο Συνέδριο 
της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων 
με θέμα «Βυζάντιο: Ιστορία και Πολιτισμός»
φιλοξενήθηκε στην Κόρινθο από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Κορινθίας σε συνεργασία με τον Δήμο Κορινθίων 
και την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας!

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το 46ο Ετήσιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων με θέμα «Βυζάντιο: Ιστορία και Πολιτισμός», που φιλοξένησε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κορινθίας σε συνεργασία με τον Δήμο Κορινθίων και την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, στις 7, 8 και 9 Νοεμβρίου 2019.
«Επρόκειτο για μία κορυφαία πνευματική συνάντηση, στην οποία παρουσιάστηκαν εκατό σχεδόν εισηγήσεις από διακεκριμένους φιλολόγους και ερευνητές, που προσέγγισαν πλείστες πτυχές του Βυζαντίου. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την τύχη να ακούσουν πολύ σημαντικές αναλύσεις για τη μακραίωνη πορεία της βυζαντινής αυτοκρατορίας, για πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στους κόλπους της, για αυτοκράτορες, πατριάρχες, μεγάλους πνευματικούς ανθρώπους, για την τέχνη, τον πολιτισμό, τα γράμματα, για όλα εκείνα που συγκροτούν τη Βυζαντινή Ιστορία» δηλώνει στη ΦτΚ η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κορινθίας, κα Αντιγόνη Βογιατζή-Ζακούρα. Ο διάλογος που ακολουθούσε μετά από κάθε Συνεδρία έδειξε την υψηλή ποιότητα των εισηγήσεων, την επιστημονική κατάρτιση των εισηγητών, αλλά και το ενδιαφέρον του ακροατηρίου. Η κα Αντιγόνη Βογιατζή- Ζακούρα, μας διαβεβαίωσε ότι θα εκδοθούν Πρακτικά του Συνεδρίου, τα οποία θα μας δώσουν την ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση στο περιεχόμενο των εισηγήσεων.
Η Πρόεδρος αναφερόμενη στις ιδιαίτερες στιγμές του συνεδρίου τόνισε: «Μία από τις καλύτερες στιγμές του Συνεδρίου ήταν η παρουσία του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας. Ο πατήρ Ελισσαίος, φωτισμένος Ιερομόναχος, με τη χαρισματική του προσωπικότητα, την προσήνεια, τη σεμνότητα, την απλότητα και την αμεσότητά του έδειξε ότι, ακόμη και στους καταθλιπτικούς καιρούς μας, υπάρχουν άνθρωποι που με το φως και την αγάπη που εκπέμπουν, μπορούν να δείξουν τον δρόμο προς την αγάπη και την απαλλαγή από συμπλέγματα που εμποδίζουν την έκφραση του καλού λόγου και την καλλιέργεια θετικών συναισθημάτων προς τον συνάνθρωπο».
Το Συνέδριο που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του στενού συνεργάτη της Π.Ε.Φ., Πανεπιστημιακού Καθηγητή Φιλολόγου, Φάνη Ι. Κακριδή, τίμησαν με την παρουσία τους εξέχοντες Πανεπιστημιακοί, όπως ο Καθ. Αριστείδης Δουλαβέρας, ο Καθ. Θανάσης Νάκας, ο Καθ. Φώτης Δημητρακόπουλος, ο Καθ. Μιχαήλ Κορδώσης, η Κατερίνα Παπαζαχαρία από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, η Καθ. Κατερίνα Διαμαντοπούλου, ο Καθ. Μάρκος Δενδρινός, διακεκριμένοι Φιλόλογοι, Σχολικοί Σύμβουλοι, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, Επιθεωρητές και Επιθεωρήτριες φιλολογικών μαθημάτων από την αγαπημένη Κύπρο, όπως η Γεωργία Κούμα, η Πολύμνια Χατζηνεοφύτου, η Ελένη Κτίστη, κ.ά.. Η κα Βογιατζή-Ζακούρα, με δέος και βαθειά αναγνώριση του έργου του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ, «κορυφαίο Έλληνα φιλόσοφο, homo universalis» –όπως είπε- «Θεοδόση Τάσιο, ο οποίος ήταν μαζί μας στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως είναι εμμέσως Κορίνθιος», καθώς έκανε στο ΚΕΝ και ως έφεδρος αξιωματικός στο Λουτράκι, ενώ έχει σχέσεις με το ΔΙΟΛΚΟ και «αποδέχθηκε για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός έτους την πρόσκληση του Συνδέσμου». Το Συνέδριο έκλεισε με παραδοσιακή μουσική και χορούς από τον Σύνδεσμο Γυναικών Ηπείρου, την Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου και το Λύκειο Ελληνίδων Κιάτου.
Τα μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Κορίνθου υποδέχθηκαν θερμά τους συναδέλφους τους από όλα τα μέρη της Ελλάδας και την Κύπρο σε ένα σπουδαίο επιστημονικό γεγονός, το οποίο άφησε σημαντική παρακαταθήκη στον Σύνδεσμο, στην πόλη της Κορίνθου και στον νομό. Εμείς όλοι χαρήκαμε τα θετικά αποτελέσματα αυτής της αγαστής συνεργασίας μεταξύ των Αυτοδιοικητικών Αρχών και λοιπών δημοσίων φορέων του Ν. Κορινθίας, των επιστημονικών, πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων του νομού, των όμορων δήμων και των χορηγών του συνεδρίου, και φυσικά της Π.Ε.Φ. και του Συνδέσμου Φιλολόγων Κορίνθου, που προσέφεραν στον τόπο μας πνευματικά, τουριστικά, οικονομικά και πολιτισμικά.
Θερμά συγχαρητήρια στην Π.Ε.Φ. και στον Σύνδεσμο Φιλολόγων Κορίνθου, ιδιαίτερα δε στη δραστήρια Πρόεδρο και στα μέλη του Δ.Σ. για την άοκνη πολύμηνη προσπάθειά τους, προκειμένου να πραγματοποιηθεί με επιτυχία αυτό το υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος Συνέδριο, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ένα από τα πιο ενεργά επιστημονικά σωματεία του νομού μας και όχι μόνον.

*  Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος Διαμεσολαβήτρια 
Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων - DPO.
Διεύθυνση Γραφείου : 
Αποστόλου Παύλου 40 - Κόρινθος
Τηλ. 27410 84568 κιν. 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια