Header Ads

ΚΙΑΤΟ : Έσπασε η Κατάρα του Άρθρου 13, που Κρατούσε σε «Ομηρία» Εκατοντάδες Οικογένειες


Το άρθρο 13 αποτελεί για την πόλη του Κιάτου, κατά τρόπο τινά, μια στοιχειωμένη υπόθεση! Κι αυτό γιατί, αν και έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, κανείς, μέχρι πρότινως!, δεν κατόρθωσε να το φέρει εις πέρας, αφού άλλοτε ενιστάμενοι πολίτες κι άλλοτε δύσκαμπτες υπηρεσίες ανάγκαζαν την εκάστοτε δημοτική αρχή να φτάνει στην πηγή και να μην πίνει νερό.
Κάνοντας μια γρήγορη αναδρομή στην ιστορία του αξίζει να σημειώσουμε πως το γνωστό σε όλους τους Σικυώνιους πολίτες άρθρο 13 δεν είναι άλλο απ’ την ταυτάριθμη διάταξη του νόμου Τρίτση (Ν. 1337/19833), η οποία προέβλεπε πως «μπορούν να υπάγονται στις διατάξεις του νόμου αυτού και πολεοδομικά προβληματικές περιοχές εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών προ του 1923 που απαιτούν αναμόρφωση…».
Η πόλη του Κιάτου, αν κι είχε εγκεκριμένο σχέδιο απ’ το έτος 1916 έφερε μέσα σ αυτό θύλακες/περιοχές όπου η πολεοδόμηση δεν είχε υλοποιηθεί. Με την παραπάνω διάταξη, η ελπίδα της πολεοδομικής ολοκλήρωσης άρχισε ν’ ανθίζει, σύντομα, ωστόσο, η πραγματικότητα διέψευσε κάθε προσδοκία. Ατελείωτες διοικητικές διαδικασίες, συνεχή προσκόμματα και ακυρώσεις έκαναν το αποτέλεσμα να δείχνει εντελώς μακρινό και απίθανο. Δεν ήταν λίγοι αυτοί οι πολίτες που, κουνώντας το κεφάλι, έλεγαν πως το άρθρο 13 δε θα τελειώσει ποτέ.
Όμως, η αταλάντευτη θέληση της δημοτικής αρχής, η αγόγγυστη υπομονή της και η συστηματική παρακολούθηση των διαδικασιών οδήγησαν την πόλη του Κιάτου στη λύτρωση! Οι δεσμευμένες περιουσίες αποδεσμεύθηκαν, οι προβλεπόμενοι δρόμοι θ’ ανοίξουν, οι πολίτες θα μπορέσουν να οικοδομήσουν και να μεταβιβάσουν τις περιουσίες τους κι εν τέλει σύσσωμη η πόλη του Κιάτου να οδηγηθεί σε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης. ΤΟ ΑΡΘΡΟ 13 ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ!! Κι οι ιστορίες που όλα αυτά τα χρόνια το συνόδευσαν μπαίνουν, πλέον, για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια