Header Ads

Η αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου (Φ. 1946)

 


Υπό των Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνη Γκέλη - MD, Radiologist*

Το γιαούρτι είναι γνωστό ότι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, τα οποία δημιουργούν αισιοδοξία λόγω του πιθανού ρόλου τους στην πρόληψη και τη διαχείριση των καρκίνων.

To 2022 oJiangjieSun  και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τα αποτελέσματα μετα-ανάλυσης  ατόμων που κατανάλισκαν γιαούρτι. Βρήκαν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού σχετιζόταν με μειωμένο συνολικό  κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου  και καρκίνου της περιφερικής ή άπω  μοίρας του παχέος εντέρου[1].

Ως καρκίνος του περιφερικού παχέος εντέρου αναφέρεται ο καρκίνος που προέρχεται από το κατιόν κόλον και το σιγμοειδές κόλον, τα οποία είναι τα τελευταία μέρη του παχέος εντέρου πριν από το ορθό. Μερικές φορές αναφέρεται επίσης ως καρκίνος του αριστερού παχέος εντέρου. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον εγγύς καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος εμφανίζεται στο τυφλό, στο ανιόν κόλον και στο πρώτο μέρος του εγκάρσιου κόλου.

Το 2024 ο Satoko Ugai και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τα αποτελέσματα  της μελέτης τους, που έκανανσε 132,000 άτομα, η οποία διήρκεσε  αρκετά χρόνια και βρήκαν ότι, τρώγοντας 2 ή περισσότερες μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα υπήρχε μείωση του κινδύνου πρόκλησης ενός ειδικού υποτύπου ορθοκολικού καρκίνου, του οριζόμενου ως  θετικού σε Bifidobacterium καρκίνου της δεξιάς πλευράς του παχέος εντέρου (right-sided Bifidobacterium-positive colorectal cancer). Αυτό το εύρημα είναι πολύ σημαντικό, διότι αυτός ο τύπος καρκίνου είναι πτωχότερης πρόγνωσης  και εκδηλώνεται σε νεότερης ηλικίας άτομα[2].

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει σχέση της δράσης του γιαουρτιού στο μικροβίωμα του εντέρου. Το γιαούρτι απελευθερώνει επωφελή βακτήρια. Οι ζωντανές καλλιέργειες όπως του  Bifidobacterium και του  Lactobacillus  υποστηρίζουν τη διατήρηση της υγείας του βλεννογόνου του εντέρου και μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή.

 Μπορούν επίσης να μειώσουν βλαπτικά μικρόβια. Τα άτομα που έτρωγαν περισσότερο γιαούρτι είχαν μικρότερη πιθανότητα  να αναπτύξουν όγκους σχετιζόμενους με ορισμένους τύπους καρκίνου που η δημιουργία τους συνδέεται με βακτήρια[2].

Το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη καρκίνου. Η μελέτη του Satoko Ugai και των συνεργατών του  βρήκε την ύπαρξη σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης γιαουρτιού και της μείωσης πρόκλησης υποτύπων επιθετικού καρκίνου, δηλώνοντας τον πιθανό ρόλο της κατανάλωσης γιαουρτιού στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου[2].

Η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού, ιδιαίτερα εκείνoυ με ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες, σχετίζεται με ένα πιο ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου.Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, τα οποία είναι ωφέλιμα βακτήρια, και πρεβιοτικά, τα οποία τροφοδοτούν αυτά τα βακτήρια, συμβάλλοντας σε ένα πιο υγιές εντερικό περιβάλλον.

Η ύπαρξη ενός ισορροπημένου μικροβιώματος θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τη φλεγμονή ή τη δυσβίωση.  Η φλεγμονή και η δυσβίωση του εντέρου σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, προκαλούν χρόνια φλεγμονή και αλλαγές στα κύτταρα του εντέρου, αυξάνοντας τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου.

Η δυσβίωση, δηλαδή η διαταραχή της ισορροπίας των μικροοργανισμών στο έντερο, μπορεί επίσης να συμβάλει στη φλεγμονή και να επιταχύνει την εξέλιξη του καρκίνου[3].

Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας θετικός λόγος για να περιληφθούν στη διατροφή  τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι.

Βεβαίως  η κατανάλωση γιαουρτιού - και η διατροφή γενικότερα - είναι μόνο ένας πιθανός παράγοντας στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Γενετικοί παράγοντες, η σωματική  άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ, το αυξημένο σωματικό βάρος, περιβαλλοντικοί παράγοντες,  καρκινογόνα του περιβάλλοντος και άλλες επιρροές μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο, όπως το χρόνιο στρες.

Το χρόνιο στρες είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου που συμβάλλει στην εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου και έχει προσελκύσει σημαντική προσοχή στην πρόσφατη έρευνα. Το χρόνιο στρες επηρεάζει την κατανομή και τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων εντός του εντερικού βλεννογόνου μέσω του άξονα "εγκεφάλου-εντέρου", μεταβάλλοντας την έκκριση κυτοκινών και χημειοκινών και δημιουργώντας ένα ανοσοκατασταλτικό μικροπεριβάλλον όγκου.

Το έντερο, που συχνά ονομάζεται "δεύτερος εγκέφαλος", είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις επιπτώσεις του χρόνιου στρες. Οι κυτοκίνες και οι χημειοκίνες στην ανοσία του εντερικού βλεννογόνου συνδέονται στενά με τον πολλαπλασιασμό, τη μετάσταση και την αντοχή στα φάρμακα των κυττάρων του καρκίνου του παχέος εντέρου υπό χρόνιο στρες[4].

Αν όμως αποφασίσετε να αυξήσετε την κατανάλωση γιαουρτιού, οι ειδικοί συμφωνούν σε ένα πράγμα: Είναι καλύτερο να αποφεύγονται τα γιαούρτια, στα οποία έχει προστεθεί ζάχαρη.

Πολλά  γιαούρτια περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν τα οφέλη για την υγεία που προκαλούνται από τα προβιοτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά. Η προσθήκη ζάχαρης στο γιαούρτι  μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού  βάρους και της φλεγμονής. Επίσης, η προσθήκη ζάχαρης στο γιαούρτι  δημιουργεί  υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικών παθήσεων, οι οποίες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, περιλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σε μια μελέτη που έγινε σε μια μεγάλη πολυεθνική πληθυσμιακή ομάδα (κοόρτη), τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν το 2024 από τον Rieko Kanehara και τους συνεργάτες, η πρόσληψη συνολικής ζάχαρης, συνολικής φρουκτόζης, γλυκόζης και μαλτόζης σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του παχέος εντέρου και η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, στα άτομα νεαρότερης ηλικίας και στους Λατίνους[5].

Βιβλιογραφική τεκμηρίωση

1.Jiangjie Sun, Jiangyan Song, Jie Yang, Le Chen, Zuochuan Wang, Meiwen Duan, Shuhui Yang3, Chengyang Hu, Qingquan Bi. Higher Yogurt Consumption Is Associated With Lower Risk of Colorectal Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Front Nutr. 2022 Jan 3:8:789006.

2.Satoko Ugai, Li Liu, Keisuke Kosumi, Hidetaka Kawamura, Tsuyoshi Hamada5, Kosuke Mima, Kota Arima, Kazuo Okadome, Qian Yao, Kosuke Matsuda, Yuxue Zhong, Hiroki Mizuno, Andrew T Chan9, Wendy S Garrett, Mingyang Song, Marios Giannakis, Edward L Giovannucci Xuehong Zhang, Shuji Ogino, Tomotaka Ugai.,. Long-term yogurt intake and colorectal cancer incidence subclassified by Bifidobacterium abundance in tumo.r Gut Microbes. 2025 Dec;17(1):2452237.

3.Ana Elisa Valencise Quaglio , Thais Gagno Grillo, Ellen Cristina Souza De Oliveira2, Luiz Claudio Di Stasi1, Ligia Yukie Sassaki. .Gut microbiota, inflammatory bowel disease and colorectal cancer. World J Gastroenterol. 2022 Aug 14;28(30):4053-4060.

4.Yang S, Li Y, Zhang Y, Wang Y.Impact of chronic stress on intestinal mucosal immunity in colorectal cancer progression. Cytokine Growth Factor Rev. 2024 Dec;80:24-36.

5.Kanehara R, Park SY, Okada Y, Iwasaki M, Tsugane S, Sawada N, Inoue M, Haiman CA, Wilkens LR, Le Marchand L. Intake of Sugar and Food Sources of Sugar and Colorectal Cancer Risk in the Multiethnic Cohort Study. J Nutr. 2024 Aug;154(8):2481-2492.

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας  

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

*Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός ερευνητής, Συγγραφέας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια