Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ (Φ. 1946)
Από την συντακτική ομάδα της ΦτΚ
Τι είναι, λοιπόν, ο ΟΠΕΚΕΠΕ που συνταράζει το πολιτικό σύστημα της χώρας και κλονίζει την Νέα Δημοκρατία;
O Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) είναι ένας Ελληνικός Οργανισμός πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων που λειτουργεί από το 2001.
Δημιουργήθηκε για να προστατεύει το Δημόσιο Συμφέρον -ακούγεται ειρωνικό- και εποπτεύεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ ως Οργανισμού Πληρωμών είναι να καταβάλλει έγκαιρα, σωστά και με διαφάνεια, μπορείς εδώ να γελάσεις άνετα αγαπητέ αναγνώστη, τις αγροτικές ενισχύσεις που χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον γεωργικό τομέα.
Διαχρονικά, από τη σύστασή του, λειτούργησε μέσα σε ένα πλαίσιο νομιμοφάνειας και κακοδιαχείρισης, όπου Έλληνες πολίτες λάμβαναν επιδοτήσεις της Ε.Ε. για εκτάσεις βοσκοτόπων που δεν κατείχαν ή δεν μίσθωναν ή για αγροτικές εργασίες που δεν εκτελούσαν, στερώντας έτσι αγρότες από τα χρήματα που τους αναλογούσαν νόμιμα. Υπήρξαν αναφορές για χιλιάδες πλαστούς ΑΦΜ, ψευδείς δηλώσεις ιδιοκτησίας και ελλιπείς ελέγχους.
Προ ημερών, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαβίβασε στη Βουλή των Ελλήνων δικογραφία που φέρεται να εμπλέκει ονόματα δύο υπουργών, σε σχέση με ποινικά αδικήματα που αφορούν τη διαχείριση των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων. Η δικογραφία αυτή αναφέρεται σε μια "εγκληματική οργάνωση" που φέρεται να εκμεταλλευόταν τα κονδύλια της ΕΕ.
Η υπόθεση προκάλεσε σοβαρούς τριγμούς στην κυβέρνηση και οδήγησε σε ένα μπαράζ παραιτήσεων.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε αποφασιστικότητα να συγκρουστεί με τις παθογένειες του συστήματος και να διαχειριστεί την κατάσταση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο στην Ελλάδα για κακοδιαχείριση των αγροτικών κονδυλίων.
Η κυβέρνηση, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κοινής γνώμης, αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες εκκαθάρισης και εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό περιλαμβάνει την αυστηροποίηση των ελέγχων, την εφαρμογή νέων συστημάτων διαφάνειας και πιθανώς αναδιάρθρωση του οργανισμού για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον. Έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση με την ανάληψη καθηκόντων νέων υπουργού και υφυπουργών και την ανακοίνωση άμεσων ενεργειών.
Η αντιπολίτευση είναι σίγουρο ότι θα εκμεταλλευτεί το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να ασκήσει περαιτέρω κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας θέματα διαφάνειας, διαχείρισης και ευθυνών. Θα επιδιώξει να αναδείξει τυχόν καθυστερήσεις ή αδυναμίες στην αντιμετώπιση του σκανδάλου, ενισχύοντας το αφήγημα περί «κυβερνητικής φθοράς». Επειδή όμως είναι κατακερματισμένη δεν αποτελεί άμεση και δυνατή απειλή για το κυβερνών κόμμα.
Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εσωκομματικές εξελίξεις της Ν.Δ.. Οι παραιτήσεις και οι αναταράξεις ενδέχεται να προκαλέσουν κάποιες εσωκομματικές συζητήσεις ή ανακατατάξεις, αν και το κυβερνών κόμμα δείχνει μέχρι στιγμής συσπείρωση γύρω από τον Πρωθυπουργό. Ωστόσο, η διαχείριση τέτοιων κρίσεων πάντα δοκιμάζει την συνοχή και ενισχύει τις απόψεις που διίστανται των απόψεων του Πρωθυπουργού. Με το δακτυλίδι της διαδοχής περασμένο στο δάχτυλο του Κωστή Χατζηδάκη, τις αναμενόμενες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Νίκου Δένδια, τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζουν ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Η «κακο»διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων σήμερα και η υπόθεση των παρακολουθήσεων παλαιότερα κλονίζουν την εμπιστοσύνη του 41% και την πολιτική ηγεσία και η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες να αποκαταστήσει αυτήν, δείχνοντας αποφασιστικότητα στην πάταξη της διαφθοράς και της σωστής λειτουργίας του επιτελικού κράτους.
Η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) σημαίνει ότι το ζήτημα θα παραμείνει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Η Ελλάδα οφείλει να συνεργαστεί πλήρως με τις ευρωπαϊκές αρχές, καθώς η μη συμμόρφωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κυρώσεις ή απώλεια κονδυλίων στο μέλλον.
Η διαχείριση της κρίσης του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί ήδη ένα από τα κεντρικά θέματα του πολιτικού διαλόγου και η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει την αποτελεσματικότητά της στην πάταξη της διαφθοράς και την ορθή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Αφήστε ένα σχόλιο