Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1895)

 

Δημήτρης Πτωχός: «Η βιώσιμη Περιφερειακή ανάπτυξη είναι το κλειδί για την Εθνική πρόοδο»

 «Δεν μπορεί να υπάρξει Εθνική ανάπτυξη αν δεν υπάρξει Περιφερειακή βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα χαρακτηρίζεται από φιλοπεριβαλλοντικούς όρους, καινοτομία, χρήση νέων τεχνολογιών, δικαιοσύνη, αλλά και περιφερειακή συνείδηση», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, μιλώντας στο 12ο συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διεξάγεται στην Πάτρα.

«Χωρίς ανάπτυξη, νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, δε θα καταφέρουμε να αντιστρέψουμε τις τάσεις του δημογραφικού» ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε την ανάγκη συνεργασιών μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των Περιφερειών.

Επίσης, στο τραπέζι διαλόγου του Περιφερειάρχη, Δημήτρη Πτωχού, συμμετείχε ο Αθανάσιος Μπαλέρμπας, γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών. «Το πράττειν βρίσκεται στα χέρια των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» ήταν το βασικό σχόλιο του.

Αναφορές στο ζήτημα της Περιφερειακής Ανάπτυξης έκανε και ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενώ στις ανισότητες εντός και μεταξύ των Περιφερειών αναφέρθηκε ο εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος», Θεόδωρος Λουλούδης.

Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC) διεξάγεται στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την εφημερίδα «Πελοπόννησος», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

 

Δημήτρης Πτωχός: «Παράγοντας αντιμετώπισης του δημογραφικού ζητήματος ο πρωτογενής τομέας»

 


 

Ορθολογική χρήση νερού, ενεργειακό κόστος, εργάτες γης και στοχευμένα προγράμματα, ήταν οι κατευθύνσεις στις οποίες κινήθηκε στον χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, κατά τη διάρκεια της 15ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και της 3ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ), που πραγματοποιήθηκαν στην Καλαμάτα, την Πέμπτη 30 Μαΐου.

«Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο σχετικά με την αξιολόγηση και τον συντονισμό των δράσεών μας στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και της κοινής αγροτικής πολιτικής. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλες, αλλά οι ευκαιρίες για την αναβάθμιση της αγροτικής οικονομίας και την προστασία του περιβάλλοντος ακόμα μεγαλύτερες», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, Δημήτρης Πτωχός και συνέχισε με την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων.

«Οι Έλληνες αγρότες πονάνε το χωράφι τους. Και πρέπει να τους βοηθήσουμε ώστε με την ολοκλήρωση των έργων να πηγαίνουν σε αυτό με ασφάλεια, να το ποτίζουν επαρκώς και να γνωρίζουν ότι θα είμαστε δίπλα τους σε ενδεχόμενες καταστροφές», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Επίσης, έθεσε πολύ ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου τον πρωτογενή τομέα και την επισιτιστική ασφάλεια, ενώ σημείωσε πως «Η προτεραιότητα στη γεωργία και την κτηνοτροφία είναι μονόδρομος. Για τη διατροφική μας ασφάλεια, αλλά και για την ευημερία μας. Ο πρωτογενής τομέας είναι παράγοντας αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος και στο χέρι μας είναι να γίνει και ελκυστικός ώστε άνθρωποι που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία να μείνουν στον τόπο τους».

Οι συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Διονυσίου Σταμενίτη, Βουλευτών, Περιφερειαρχών, Δημάρχων και στελεχών των υπηρεσιών.

Από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Σπυρίδωνας Ζαχαριάς και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Αντώνης Ψαράκης.

 

 

Δημήτρης Πτωχός: «Στόχος μας η ενίσχυση του τουρισμού με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο»

Η σημασία της συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και του ΕΟΤ για την επίτευξη κοινών στόχων, τονίστηκε στη συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, με τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Δημήτρη Φραγκάκη, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Τετάρτη 29 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές συζήτησαν εκτενώς για τις στρατηγικές προώθησης του τουρισμού στην Πελοπόννησο, με στόχο την ενίσχυση της περιοχής ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού. Αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα του τουρισμού, καθώς και για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός υπογράμμισε τη δέσμευση της Περιφέρειας για την ενίσχυση του τουρισμού με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο. Αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο πολιτιστικός και αθλητικός τουρισμός και ο οικοτουρισμός, που μπορούν να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και να συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Έγινε σαφές, πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου φιλοδοξεί να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού για τη δημιουργία Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO). Στόχος αυτών των οργανισμών είναι η διάρκεια και η συνέχεια των πολιτικών, η ευθυγράμμιση των εταίρων του οικοσυστήματος τουρισμού, και η στενή συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης επιβεβαίωσε την υποστήριξη του οργανισμού στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αναγνώρισε τη συμβολή της στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση για συνεχή επικοινωνία και συνεργασία, προκειμένου να υλοποιηθούν κοινές δράσεις και έργα που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στην Πελοπόννησο.

 

 

Σημαντικές αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος για ιχθυοκαλλιέργειες, φυσικό αέριο και αιολικά πάρκα

 

«Κάθετα αντίθετη στην Περιβαλλοντική μελέτη που προέβλεπε επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στην Κυνουρία είναι η Επιτροπή Περιβάλλοντος», σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, Αναστάσιο Αδαμόπουλο.

Από την συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 3 Ιουνίου, έγινε σαφές πως προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής για την περιοχή της Κυνουρίας, αποτελεί η τουριστική και οικιστική ανάπτυξη.

Επίσης, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Επιτροπής, «Γνωμοδοτήσαμε υπέρ του έργου κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μεγαλόπολη προς την Πάτρα καθώς θεωρούμε πως πρόκειται για πολύ σοβαρό αναπτυξιακό έργο για την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θέσαμε στους παρόντες εκπροσώπους της ΔΕΣΦΑ την αναγκαιότητα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου μέσα στα όρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συγκεκριμένα προς τους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Τέλος, γνωμοδοτήσαμε κατά της συνολικής χωροθέτησης του σχεδιαζόμενου αιολικού πάρκου στη θέση Μαυροβούνι Μεσσηνίας, καθώς και εκεί αναγνωρίζουμε την τουριστική προτεραιότητα της περιοχής».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, Αναστάσιος Αδαμόπουλος, επεσήμανε και τον σημαντικό ρόλο της επιτροπής, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Σε διάρκεια δύο μηνών έχουμε περίπου σαράντα αποφάσεις σε μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αριθμός που στο περιφερειακό συμβούλιο μπορεί να χρειαζόταν μία ολόκληρη θητεία».

 

 

«Έξυπνες Γέφυρες Περιφερειών» | Έγκριση σχεδίου σύμβασης με το ΤΕΕ για την παρακολούθηση 50 γεφυρών της Περιφέρειας Πελοποννήσου

 

 

Εγκρίθηκε από την Περιφερειακή Επιτροπή το σχέδιο σύμβασης με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) για την παρακολούθηση 50 γεφυρών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εξασφάλιση της ασφάλειας των κινουμένων και τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών στατικών προβλημάτων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αναπληρωτής Περιφερειάρχη, Χρήστος Λαμπρόπουλος, δήλωσε: «Βασική μας επιδίωξη είναι η εξασφάλιση της ασφάλειας των κινουμένων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και των χρηστών των γεφυρών», ενώ τόνισε ότι «δεν επιβαρύνεται οικονομικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς πρόκειται για ευρωπαϊκά χρήματα που έχει εξασφαλίσει η Κυβέρνηση».

Η συνεργασία με το ΤΕΕ αποτελεί σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης, το οποίο θα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες για την ανάλυση και την πρόβλεψη της κατάστασης των γεφυρών. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιδιώκει να διασφαλίσει την ασφάλεια και την αξιοπιστία των υποδομών της, προσφέροντας ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον για τους πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια