Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ (Φ. 1895)

Το 1o Εικονογραφημένο Ελληνικό – Ρομανί Λεξικό δημιουργήθηκε από το 2ο Δημοτικό Σχολείο το 3ο Νηπιαγωγείο Ζευγολατιού




Σε θερμό κλίμα και με ξεχωριστούς ομιλητές, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση του 1oυ Εικονογραφημένου Λεξικού Ελληνικό – Ρομανί. Στην γεμάτη αίθουσα κόσμο, στην Παραλία Βραχατίου, εκπαιδευτικοί και σύμβουλοι, παρουσίασαν τις δράσεις τους και το εικονογραφημένο λεξικό.

Στο Δελτίο Τύπου του Δήμου Βέλου Βόχας αναφέρεται: "Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευτικούς & συνεργάτες, καθώς και στους μαθητές που με τις όμορφες ενέργειές τους στήριξαν αυτή την δράση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συμβολή της Βουλής Των Ελλήνων υπήρξε καταλυτική για την έκδοση του Ελληνό – Ρομανί λεξικού. Παράλληλα, ευχαριστούμε τον Υφυπουργό Πολιτισμού, κο Χρίστο Δήμα, για την πολύτιμη στήριξή του."

Ο Δήμαρχος Βέλου-Βόχας, κος Θανάσης Μανάβης, χαιρέτησε αυτή την μοναδική δράση και υποσχέθηκε να προσπαθήσει να δρομολογήσει την μεταφορά του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ζευγολατιού.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, ο οποίος μεσολάβησε προκειμένου η Βουλή να αναλάβει τα έξοδα εκτύπωσης του λεξικού, ανέφερε σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

"Εκπαιδευτικοί που πραγματικά μας εμπνέουν με τις σπουδαίες τους δράσεις βρίσκονται σε πολλά σχολεία.

Σίγουρα υπάρχουν στο 3ο Νηπιαγωγείο Ζευγολατιού και το 2ο Δημοτικό Ζευγολατιού, όπου μαζί με τους μαθητές τους δημιούργησαν το πρώτο εικονογραφημένο Ελληνικό-Ρομανι λεξικό το οποίο και παρουσιάσαμε σήμερα. Τα δύο σχολεία βρίσκονται εντός καταυλισμού Ρομά στο Δήμο Βέλου-Βόχας στον Νομό Κορινθίας.

Το Λεξικό εκτυπώθηκε από την Βουλή των Ελλήνων και θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα για την άμεση ανταπόκριση του στο αίτημα μας.

Θερμά συγχαρητήρια στη Νηπιαγωγό Χρυσάνθη Σιάχου, τον Διευθυντή Δημοσθένη Χριστόπουλο, στη συντονίστρια της συζήτησης και πρώην διευθυντρια του σχολείου Δήμητρα Τσεπεντζή καθώς και σε όλες και όλους τους εργαζόμενους -εκπαιδευτικούς και διοικητικούς- αλλά και στις μαθήτριες και στους μαθητές που συμμετείχαν σε αυτή την θαυμάσια πρωτοβουλία που προσπαθεί να συμβάλει στη καλύτερη ενσωμάτωση των Ρομά στη κοινωνία γενικότερα."







Χρ. Δήμας από την Αρκαδία: «Το αποτέλεσμα της Κυριακής καθορίζει το πόσο ισχυρή θα είναι η φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη.»



Την Αρκαδία επισκέφτηκε σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, στο πλαίσιο των επισκέψεων της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Στο κλιμάκιο μετείχαν επίσης ο Βουλευτής Αργολίδας με τη Νέα Δημοκρατία Γιάννης Ανδριανός, ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο πρόεδρος και στελέχη της ΔΕΕΠ Αρκαδίας, καθώς και δημοτικές τοπικές οργανώσεις του κόμματος.

Επισκέφτηκαν το Λεωνίδιο, τον Τυρό και το Άστρος, όπου συζήτησαν με πολίτες, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αγρότες και εμπόρους/παραγωγούς, αλλά και με επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής για το Κυβερνητικό έργο, για το διακύβευμα των επερχόμενων Ευρωεκλογών και για διαφορά ζητήματα της καθημερινότητας και της τοπικής κοινωνίας.

Το κλιμάκιο συναντήθηκε επίσης με τους Δημάρχους Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας (κ. Μανώλη Δολιανίτη και κ. Γιώργο Καμπύλη) και με μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων. Στις συσκέψεις τέθηκαν ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Ειδικότερα συζητήθηκε η αναπτυξιακή δυναμική της ευρύτερης περιοχής, η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, τα έργα υποδομής, το πολιτιστικό πρόγραμμα, αλλά και η επιχειρηματική δραστηριότητα στους κλάδους του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα, της εστίασης κ.α.

Επισκέφτηκαν επίσης την «Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα Α.Ε.» (ΠΑΡΝΩΝΑΣ Α.Ε.), που έχει κύριο στόχο την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής του Πάρνωνα. Συζήτησαν με τα επιχειρησιακά και επιστημονικά στελέχη του Φορέα για τη δραστηριότητα του και εξέτασαν τους τρόπους ενίσχυσής του. Ο κ. Δήμας τους συνεχάρη για το έργο που συντελούν και αποδίδουν ανάπτυξη, σχέδιο, όραμα και καινοτομία στην περιοχή.

Λίγο αργότερα, το κλιμάκιο περπάτησε στην λαϊκή αγορά και σε κεντρικούς δρόμους της ευρύτερης περιοχής, όπου συζήτησαν με τους πολίτες, εμπόρους, καλλιεργητές, για τα ζητήματα που τους απασχολούν, για τις τιμές, τα προϊόντα και την παραγωγή, την ακρίβεια και την ενεργειακή\πληθωριστική κρίση, την πολιτική επικαιρότητα, αλλά και για την νέα πραγματικότητα που έχει φέρει η κλιματική κρίση.

Ξεναγήθηκαν επίσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους, όπου συζήτησαν με τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου και στο Λεωνίδιο, στο “Αρχείον Τσακωνιάς”, που αποτελεί σωματείο και πνευματικό ίδρυμα του τόπου και ιδρύθηκε το 1954. Ο στόχος του είναι η συγκέντρωση, παρουσίαση και αξιοποίηση των στοιχείων που συνδέονται με την ιστορία, τη γλώσσα, τη λαογραφία, τα ήθη και τα έθιμα της Τσακωνιάς από την πρώτη της καταβολή μέχρι των ημερών μας.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, κατά τη διάρκεια του κλιμακίου και των συζητήσεων που είχε με πολίτες της ευρύτερης περιοχής, τόνισε τα εξής:

«Την ερχόμενη Κυριακή στέλνουμε όλοι μαζί ένα ισχυρό μήνυμα νίκης για να διαδραματίσει η Ελλάδα έναν ακόμα πιο ενεργό ρόλο στις λήψεις αποφάσεων στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει και να συνδιαμορφώσει το μέλλον της Ευρώπης, όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα η ανάγκη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς έχουμε μπροστά μας προκλήσεις όπως ο πόλεμος, η ενεργειακή και κλιματική κρίση, που δεν μας επιτρέπουν καθυστερήσεις και αναβολές.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας πως οι διαδικασίες και η εκπροσώπηση μας στις Βρυξέλλες έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τη ζωή μας και για το μέλλον μας . Σας καλώ λοιπόν να δώσουμε άλλη μια νικηφόρα μάχη, όλοι μαζί ενωμένοι, για τη πατρίδα μας και για το μέλλον της Ευρώπης. Για να ακουστεί η φωνή της Ελλάδας ακόμα πιο δυνατά.»







Χρ. Δήμας από τη Μεσσηνία: «Την Κυριακή στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα νίκης για να συνεχίσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η πατρίδα μας .»

 

 
Τη Μεσσηνία επισκέφτηκε σήμερα κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Βουλευτή Κορινθίας Χρίστο Δήμα, στο πλαίσιο των επισκέψεων της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Στο κλιμάκιο μετείχαν επίσης ο Βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Σταμάτης, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Χριστόπουλος, καθώς και δημοτικές τοπικές οργανώσεις του κόμματος.

Επισκέφτηκαν την Κυπαρισσία, τους Γαργαλιάνους και τα Φιλιατρά, όπου συζήτησαν σε κεντρικούς δρόμους και καταστήματα εστίασης με πολίτες, αγρότες, εμπόρους και επιχειρηματικούς φορείς για το διακύβευμα των Ευρωεκλογών, μίλησαν για το Κυβερνητικό έργο και αντάλλαξαν απόψεις για διαφορά ζητήματα της καθημερινότητας και για θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.

Στα Φιλιατρά, το κλιμάκιο συναντήθηκε με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Τριφυλίας, όπου ειδικότερα συζήτησαν για την αναπτυξιακή δυναμική της ευρύτερης περιοχής, για τα έργα υποδομής που υλοποιούνται, την επιχειρηματική δραστηριότητα, για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου και για ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και τα τοπικά προϊόντα.

Λίγο αργότερα, πραγματοποίησαν σύσκεψη εργασίας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαργαλιάνων. Ο κ. Δήμας ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άνδρες της Υπηρεσίας για το έργο που επιτελούν, προστατεύοντας με αυτοθυσία το περιβάλλον, την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, μίλησαν για τη νέα πραγματικότητα που έχει φέρει η κλιματική κρίση και για την ετοιμότητα που βρίσκονται εν όψει ενός ακόμα θερμού καλοκαιριού.

Το κλιμάκιο μετέβη στην Καλαμάτα, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Θανάση Βασιλόπουλο, παρουσία μελών της Δημοτικής Αρχής και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου. Συζήτησαν για τις προοπτικές της πόλης της Καλαμάτας, την πολιτιστική δραστηριότητα αλλά και για τον σχεδιασμό έργων και δράσεων που υλοποιεί ή διεκδικεί ο Δήμος. Στο Δημαρχείο ο κ. Δήμας, συναντήθηκε επίσης με το Δ.Σ, στελέχη, συμβούλους και μέλη της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας «Φαρίς». Πρόκειται για τον επίσημο φορέα πολιτικής του Δήμου στον άξονα του Πολιτισμού και της κοινωνικής πολιτικής. Παρουσίασαν τις δράσεις, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τα Φεστιβάλ που είναι σε εξέλιξη και τις καλλιτεχνικές δομές της πόλης. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού τους συνεχάρη για το έργο τους και για το πολιτιστικό αποτύπωμα που αποδίδουν στην τοπική κοινωνία.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, κατά τη διάρκεια του κλιμακίου και των συζητήσεων που είχε με πολίτες της ευρύτερης περιοχής, επεσήμανε –μεταξύ άλλων- τα εξής:

«Την Κυριακή στέλνουμε όλοι μαζί ένα ισχυρό μήνυμα νίκης για τη Νέα Δημοκρατία. Για να συνεχίσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η πατρίδα μας, για να κάνουμε ακόμα πιο σταθερά βήματα μπροστά και ακόμα πιο κοντά στην Ευρώπη.

Θέλουμε η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης. Η πατρίδα μας έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, έχει μπει για τα καλά στον δρόμο της ανάπτυξης και προσπαθεί κάθε μέρα να συγκλίνει όλο και πιο πολύ με την Ευρώπη σε όλους τους τομείς.

Πρέπει να όλοι μας συνειδητοποιήσουμε πως το διακύβευμα των Ευρωεκλογών είναι πολύ σημαντικό για την χώρα για τη ζωή μας και για το μέλλον μας.

Σας καλώ λοιπόν την Κυριακή να πάτε να ψηφίσετε, για να κάνουμε όλοι μαζί τη φωνή της Ελλάδας να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά.»





Δεν υπάρχουν σχόλια