Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1895)

 

 

    Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

 

Ενημέρωση των παραγωγικών φορέων της Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα




Εποικοδομητική συνάντηση με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (KEBΕ) και με την Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ), για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου «Great Sea Interconnector» είχε σήμερα, Τετάρτη, στη Λευκωσία η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα των δύο φορέων σε συνέχεια της παρουσίασης της νέας μελέτης κόστους-οφέλους στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας της Κύπρου κ. Γιώργο Παπαναστασίου την Τρίτη.

Όπως γνωστοποιήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ, ο Πρόεδρος & CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης τους ενημέρωσε για την εξέλιξη της κατασκευής του έργου, την πορεία χρηματοδότησης του και την επίδραση της ηλεκτρικής διασύνδεσης στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές. Επίσης, τους ενημέρωσε για τις προβλέψεις της μελέτης σχετικά με την διαμόρφωση του ηλεκτρικού συστήματος της Κύπρου έως το 2040, λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους του ΕΣΕΚ της χώρας και την συμμετοχή της στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

 

 

ΝΑΤ: Ανάκαμψη της ναυτικής απασχόλησης, αλλά η συμμετοχή των Ελλήνων νέων υπολείπεται

Παρουσιάστηκε από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) η 2η ετήσια έκθεσή του για τη ναυτική απασχόληση στην Ελλάδα κάνοντας πράξη τη δέσμευση της διοίκησης του Οργανισμού, να καθιερώσει τη σταθερή δημοσίευση της έκθεσης σε ετήσια βάση και, ταυτόχρονα, παγιώνοντας ένα χρήσιμο εργαλείο υποστήριξης της προσπάθειας του ΝΑΤ και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, να προσελκύσει νέους και γυναίκες στο ναυτικό επάγγελμα. Η παρουσίαση της 2ης ετήσιας έκθεσης είχε ισχυρό συμβολισμό, καθώς πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κορυφαίας ναυτιλιακής έκθεσης στον κόσμο, Ποσειδώνια 2024, που θεωρείται το «σπίτι της ναυτιλίας».

Παρουσία της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη και εκπροσώπων της ναυτιλιακής κοινότητας, ο διοικητής και πρόεδρος του ΔΣ του ΝΑΤ, Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, ευχαρίστησε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που και εφέτος τίμησε το ΝΑΤ, δεχόμενος να προλογίσει την έκθεση και συνεισφέροντας με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις του στην εξέλιξη της πρωτοβουλίας του ΝΑΤ, ενώ τόνισε ότι ο αρχαιότερος ασφαλιστικός φορέας της Ευρώπης είναι δυναμικά «παρών» στη νέα εποχή, σταθερά δεσμευμένος και προσηλωμένος στον στόχο της πολύπλευρης στήριξης του Έλληνα ναυτικού και της ελληνικής ναυτιλίας.

 

 

Στουρνάρας: Πηγή αστάθειας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής

«Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και ευρύτερα με το περιβάλλον αποτελούν πηγή αστάθειας και ευπάθειας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς μπορούν να επηρεάσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και να διαταράξουν τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Όπως σημειώνει, σε αυτό το πλαίσιο, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν και έχουν ήδη αναλάβει ενεργό δράση, πάντοτε εντός των ορίων της εντολής τους και προς όφελος των κοινωνιών, με συγκεκριμένα μέτρα για την ίδια τη λειτουργία τους, την άσκηση της νομισματικής πολιτικής και βεβαίως τις εποπτικές τους αρμοδιότητες.

 

 

Έρευνα: Οι πλούσιοι είναι περισσότεροι από ποτέ και η περιουσία τους μεγαλύτερη από ποτέ

Ουδέποτε υπήρχαν τόσοι πλούσιοι και η περιουσία τους ουδέποτε ήταν τόσο μεγάλη, χάρη στην αύξηση των τιμών των μετοχών στα χρηματιστήρια, δείχνει διεθνής έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το γραφείο συμβούλων Capgemini και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο αριθμός των πλουσίων στον κόσμο, οι οποίοι ορίζονται από το Capgemini ως οι άνθρωποι των οποίων τα διαθέσιμα χρήματα πλην της κύριας κατοικίας τους υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο δολάρια, αυξήθηκε σε ένα χρόνο κατά 5,1%, και έφθασε το 2023 τα 22,8 εκατομμύρια άτομα, υπολόγισε το γραφείο στη μελέτη του με τίτλο «Έκθεση για τον Παγκόσμιο Πλούτο» (World Wealth Report).

Η περιουσία τους αυξήθηκε επίσης και υπολογίζεται συνολικά σε 86,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, κατέγραψε δηλαδή αύξηση κατά 4,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, γεωοικονομικός αναλυτής, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου και στη Φωνή της Κορινθίας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια