Header Ads

2o Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου (Φ. 1892)

 

«Κόρινθος, Μητρόπολη και Αποικίες»

Κόρινθος, 10 - 13 Μαΐου 2024


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΠΟΗΧΟΣ

 

Μια σπουδαία διοργάνωση, με ουσιαστικά αποτελέσματα!

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις και δράσεις του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου «Κόρινθος, μητρόπολη και αποικίες», που διοργανώνει ο Δήμος Κορινθίων, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Εκατοντάδες παιδιά και νέοι, για τρεις ημέρες χρωμάτισαν με τα πιο δυνατά χρώματα την πόλη της Κορίνθου, παρουσιάζοντας παραστάσεις και δρώμενα υψηλού επιπέδου.

Έχοντας σαν κοινή τους «γλώσσα» το Αρχαίο Δράμα, οι νέοι από την Ιταλία, την Αλβανία, την Κόρινθο, τη Λευκάδα, την Άρτα, τη Νέα Προποντίδα, την Κέρκυρα, τη Βόνιτσα δημιούργησαν μια μεγάλη γιορτή, στην οποία συμμετείχαν με ενθουσιασμό οι πολίτες της Κορίνθου, αλλά και πολλοί επισκέπτες.

Το ΄Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στηρίζει αποφασιστικά το Φεστιβάλ, τόσο με τις διεθνείς επαφές του, όσο και με την τεχνογνωσία του.

Το 2ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου τελούσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κορινθίας και το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Την έναρξη των εκδηλώσεων κήρυξε ο Δήμαρχος Κορινθίων, Νίκος Σταυρέλης, ο οποίος τόνισε την παιδαγωγική αξία, την πολιτιστική ταυτότητα και την αναπτυξιακή προοπτική αυτού του εγχειρήματος.

 


 Την εκδήλωση χαιρέτισε η Εύη Κοκκίνου, δικηγόρος-διαμεσολαβήτρια, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Συντονίστρια της πρωτοβουλίας για την ίδρυση Δικτύου Πόλεων «Κόρινθος και αρχαίες αποικίες της», η οποία ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του.

 

Την 1η ημέρα του Φεστιβάλ άνοιξαν το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου και το Γυμνάσιο Χιλιομοδίου, τα οποία παρουσίασαν την «Ελένη» του Ευριπίδη.

  Στη συνέχεια, τα σχολεία Jakov Xoxa School και Flatrat E Dijes School από το Φιέρι της Αλβανίας παρουσίασαν χορογραφημένη εκδοχή της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή.

Το Big Bang School από τη Νέα Προποντίδα παρουσίασε μια σύνθεση με τίτλο «Την άμμο του αιγιαλού, Γυναίκα» και το 1ο και 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου συνέπραξαν στην παράσταση «Συνάντηση τραγικών ηρωίδων».

 
 

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνέδριο-συζήτηση με θέμα «Δίκτυο Πόλεων “Κόρινθος και αρχαίες αποικίες της”: Οι αναπτυξιακές προοπτικές της συνύπαρξης και της συναντίληψης». Χαιρέτισαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος Κορινθίων, Νίκος Σταυρέλης, η Εύη Κοκκίνου και η πρόεδρος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Ξένια Καλδάρα.

 

Στην κύρια ομιλία, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.Χρίστος Δήμας παρουσίασε τα οφέλη από την πολιτιστική διπλωματία και τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που δίνουν τα δίκτυα, αλλά και τις σταθερές βάσεις συνεργασίας που θα δημιουργήσουν.


Ακολούθησαν ομιλίες της Εύης Κοκκίνου και της Νατάσας Μερκούρη, φιλολόγου – θεατρολόγου και επιστημονικής συμβούλου του συνεδρίου, με παρεμβάσεις από τον Γιώργο Μπαγάκη, ομ. καθηγητή στο Τμήμα Κοιν/κής & Εκπ/κής Πολιτικής του Παν. Πελοποννήσου, και την Παναγιώτα Κασίμη, προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, ενώ ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Π.Ι. Θοδωρής Αγγελόπουλος μετέφερε τον χαιρετισμό και τη στήριξη της πρωτοβουλίας από τον Δήμαρχο Συρακουσών.

 
 

Τέλος, εγκρίθηκε από τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των δημοτικών αρχών των πόλεων το ψήφισμα για τη δημιουργία του Δικτύου Πόλεων, που θα κινηθεί στους άξονες του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και της ανάπτυξης.

 
 

Η 2η ημέρα του Φεστιβάλ ξεκίνησε με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από το 4ο ΓΕΛ Κορίνθου και συνεχίστηκε με τις «Βάκχες» του Ευριπίδη από την Ομάδα της Λευκάδας με μαθητές του 2ου Πειραματικού ΓΕΛ Λευκάδας.

Στην συνέχεια το Istituto dIstruzione Superiore di Papazzolo Acreide (Σικελία Ιταλίας) παρουσίασε τους «Αχαρνείς του Αριστοφάνη και οι παραστάσεις ολοκληρώθηκαν με τις «Μοίρες του Αγαμέμνονα» από το Liceo Tommaso Gargallo από τις Συρακούσες (Σικελία Ιταλίας).

Το πρωινό τμήμα της 2ης ημέρας ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του χορευτικού δρωμένου «Dances by Isadora Duncan» από την Ομάδα Χορού της Έλενας Μιχαηλίδου.

 Η 2η ημέρα του Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με μουσικό και παραδοσιακό τρόπο, στην Πλατεία Ελ. Βενιζέλου, όπου το διεθνούς φήμης συγκρότημα ENCARDIA ξεσήκωσε τους θεατές και τα μέλη των αποστολών με ρυθμούς από την Μεσόγειο και όλοι ανανέωσαν το ραντεβού για το 2025!

  

 

 Φωτογραφική  Έκθεση «Τριλογία» του Μιχάλη Κακογιάννη

Στον χώρο του θεάτρου πραγματοποιήθηκε έκθεση με ανέκδοτες φωτογραφίες από την κινηματογραφική «Τριλογία» του Μιχάλη Κακογιάννη (Ηλέκτρα, Τρωάδες, Ιφιγένεια), από το προσωπικό αρχείο του μεγάλου δημιουργού, σε νέες εκτυπώσεις και επιμέλεια του βραβευμένου με 1ο Παγκόσμιο Βραβείο φωτογραφίας, Ιταλού καλλιτέχνη Antonio Manta, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Urbino ISIA.

 

*Περισσότερες πληροφορίες και διαρκής ενημέρωση από τη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook

 

Δεν υπάρχουν σχόλια