Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1892)

 

 

    Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Η Κρήτη κόμβος και πόλος διεθνούς ενεργειακού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος

«Η ενέργεια είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων. Η Κρήτη διαδραματίζει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο», τόνισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, που βρίσκεται στο Ηράκλειο, ως επικεφαλής κλιμακίου της ΝΔ αναφερόμενη και στο έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Ειδικότερα, στις δηλώσεις της ανέφερε πως «τόσο στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας, λόγω του σπάνιου και διαφοροποιημένου ενεργειακού δυναμικού της, όσο και ως πυλώνας περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, δια της αναβάθμισης του γεωστρατηγικού της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η Κρήτη καθίσταται κόμβος και πόλος διεθνών ενεργειακού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Το σχέδιο αυτό υλοποιείται μέσα από την ολοκλήρωση των μεγάλων εμβληματικών ενεργειακών και κατασκευαστικών έργων που υλοποιεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απ’ άκρη σ’ άκρη στο νησί. Έργα, όπως η Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, που θα ολοκληρωθεί το 2025 και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται στην περιοχή της Ανατολικής Κρήτης, δεν θα επιλύσουν απλά το επί δεκαετίες ζητούμενο της ενεργειακής επάρκειας στο νησί αλλά θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα δώσουν την ευκαιρία σε ιδιώτες και επιχειρηματίες του νησιού να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος».

 

Εργαζόμενους από τρίτες χώρες αναζητά η ελληνική βιομηχανία

Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού περιλαμβάνεται στις κορυφαίες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα όχι μόνο οι τουριστικές και οι επιχειρήσεις εστίασης αλλά και η βιομηχανία. Έρευνες φορέων της μεταποίησης που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι παρά τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης συνταξιούχων, πολλές επιχειρήσεις δεν καταφέρνουν τελικά να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ξεκίνησε πρόσφατα πρωτοβουλία για σύσταση ψηφιακής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα μπορούν να έρχονται στη χώρα εργαζόμενοι από τρίτες χώρες προκειμένου να καλυφθούν κενά στην ελληνική βιομηχανία, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα.

 

Σταθερά άνω του 10% η ανεργία

Σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η ανεργία στη χώρα μας, εδώ και 14 ολόκληρα χρόνια. Ακόμη και τους τελευταίους 18 μήνες, οπότε παρατηρείται μια σημαντικά πτωτική πορεία, δεν έχει καταφέρει να πέσει κάτω από το 10%, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι μια δεξαμενή 500.000 ανέργων αποτελεί τον «σκληρό πυρήνα» του φαινομένου.

Τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα, το επιβεβαιώνουν. Στην Ελλάδα, η ανεργία μπορεί να μειώθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο 10,2% από 10,8% τον Φεβρουάριο, αλλά παρέμεινε πάνω από το φράγμα του 10%. Ετσι, η χώρα μας διατηρεί το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη μετά την Ισπανία (11,7%), την ώρα που όλες οι άλλες χώρες έχουν μονοψήφια ποσοστά. Τον Ιανουάριο, η ανεργία ήταν 10,5%, τον Φεβρουάριο 10,8% και τον Μάρτιο 10,2%, ενώ σε απόλυτους αριθμούς οι άνεργοι μετρήθηκαν σε 502.000 τον Ιανουάριο, σε 517.000 τον Φεβρουάριο και 493.000 τον Μάρτιο.

 

Μυστηριώδεις εκροές 10 δισ. δολαρίων τον μήνα των εκλογών στην Τουρκία

Ανεξήγητες εκροές κεφαλαίων ύψους 10 δισ. δολαρίων κατέγραψε η Τουρκία τον Μάρτιο, τον μήνα που η χώρα προσέφυγε στις κάλπες. Πρόκειται για επανάληψη των εκροών που είχαν καταγραφεί και πριν από τις εθνικές εκλογές, πριν από ένα χρόνο.

Τα χρήματα άγνωστης προέλευσης, όπως καταγράφονται στα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών, εμφάνισαν μείωση σχεδόν 10 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο, σε μία παρόμοια μείωση με εκείνη του Μαΐου του 2023.

Οι εκροές αυτές μειώνουν τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας, την ώρα που το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών εμφανίζει αύξηση στα 4,5 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών, σημειώνει το Bloomberg.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, naftemporiki.gr, moneyreview.gr

 

*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, γεωοικονομικός αναλυτής, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου και στη Φωνή της Κορινθίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια