Header Ads

Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΜΑΣ (Φ. 1892)

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Προκλητική και παράνομη η στάση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας»

ΚΟΣΜΟΣ 13.05.24

Προκλητική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την στάση της νέα προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, καταδικάζοντας έτσι την επιλογή της να αποκαλέσει τη χώρα της ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τη Συνθήκη των Πρεσπών

Προκλητική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την στάση της νέα προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, καταδικάζοντας έτσι την επιλογή της να αποκαλέσει τη χώρα της ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τη Συνθήκη των Πρεσπών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μια ανάρτησή του στο Facebook καταδίκασε τη στάση της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα πως: «Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη».

«Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας».

«Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων» καταλήγει η ανάρτηση. 

 

Γεωμαγνητική καταιγίδα χτύπησε τον πλανήτη – Είναι μία από τις ισχυρότερες όλων των εποχών


Η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα εξακολουθεί να πλήττει τη Γη χαρίζοντας πανέμορφες εικόνες του Βόρειου Σέλαος σε πολλές περιοχές του πλανήτη, αλλά και μεγάλες καταστροφές.

ΚΟΣΜΟΣ 13.05.24

Σε αποχρώσεις του πράσινου, του φούξια και του μωβ βάφτηκε ο νυχτερινός ουρανός, με εκατομμύρια ανθρώπους στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο να καταγράφουν μαγικές εικόνες από την εμφάνιση του Βόρειου και του Νότιου Σέλαος.  Το πανέμορφο φυσικό φαινόμενο έγινε ορατό από την Τασμανία μέχρι τη Βρετανία, χάρη στην ισχυρότερη γεωμαγνητική καταιγίδα που έχει πλήξει τη Γη τα τελευταία 20 χρόνια.

«Οι μαγνητικές καταιγίδες είναι φαινόμενο που οφείλεται στη δραστηριότητα του ήλιου. Ο ήλιος, εκτός από το φως, παράγει και μαγνητικό πεδίο που δεν το αντιλαμβάνονται όλοι. Κατά καιρούς έχει μαγνητικές εκρήξεις. Φανταστείτε μία τεράστια μαγνητική φυσαλίδα που εκτοξεύεται από τον ήλιο και κινείται προς τη Γη. Εν μέρει είναι ορατό και εν μέρει αόρατο», είπε στο MEGA ο καθηγητής  Διαστημικής Φυσικής Γιάννης Δαγκλής.

«Όταν αυτή η μαγνητική φυσαλίδα φτάσει στη Γη αλληλεπιδρά με τον πλανήτη μας και δημιουργεί μία μαγνητική θύελλα, η οποία έχει πολλά αποτελέσματα. Ένα από αυτά είναι το Βόρειο Σέλας. Όταν είναι ιδιαίτερα ισχυρές (οι μαγνητικές καταιγίδες), αυτά τα θαυμάσια φώτα του νυχτερινού ουρανού κατεβαίνουν και σε χαμηλότερα πλάτη».

Όπως τόνισε ο κ. Δαγκλής, η μαγνητική καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι μία από τις πέντε ισχυρότερες όλων των εποχών.

Η καταιγίδα είναι κατηγορίας 5, που είναι η μέγιστη στην κλίμακα γεωμαγνητικών καταιγίδων. Οι αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο παρακολουθούν το φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, τους δορυφόρους και τους στους σταθμούς ενέργειας.


Έντι Ράμα: Οι πρώτες αναρτήσεις μετά τη φιέστα - πρόκληση στην Αθήνα


Newsbomb 13.5.2024 

Μετά την ομιλία του και ερωτηθείς γαι τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας έναν χρόνο μετά τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη, ο Έντι Ράμα είπε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα, δεν υπάρχει ιστορία για εμάς» Μετά την προκλητική φιέστα που είχε ο Έντι Ράμα στο Γαλάτσι, προχώρησε σε δύο νέες αναρτήσεις.

Στην πρώτη ανάρτηση ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, έχοντας στο πλευρό του τον τραγουδιστή Νόιζι και την τραγουδίστρια Έρα Ρούσι, που άνοιξαν την εκδήλωση στο Γαλάτσι, περιέγραψε το «ευχαριστώ από βάθους καρδίας» για τους συμπατριώτες του που βρέθηκαν στο Γαλάτσι αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «βίωσα σε κάθε κύτταρο τη βαθιά ανάσα της πατρίδας ανάμεσα στους Αλβανούς της Ελλάδας» αλλά στέλνοντας το μήνυμα ότι η Αλβανία θέλει να προχωρήσει σε μια «νέα πραγματικότητα αδελφοσύνης, ευρωπαϊκής τάξης και ειρήνης με συνεργασία με την Ελλάδα».

Στη δεύτερη ανάρτησή του ο Έντι Ράμα παραθέτει συνολικά 69 φωτογραφίες «μιας αξέχαστης αλβανικής ημέρας».

Την εκδήλωση άνοιξαν ο τραγουδιστής Νόιζι και η τραγουδίστρια Έρα Ρούσι. Πριν τον Ράμα προηγήθηκαν οκτώ ομιλητές. Ανάμεσά τους η υπουργός Επικρατείας της Αλβανίας Ελίζα Σπυροπάλι, η οποία είπε, μεταξύ άλλων, ότι όταν έπεσε το κομμουνιστικό καθεστώς στην Αλβανία «η Ελλάδα ήταν εκεί, οι γενναιόδωροι Έλληνες μοιράστηκαν μαζί μας ψωμί και αλάτι».

Μετά την ομιλία του και ερωτηθείς γαι τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας έναν χρόνο μετά τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη, ο Έντι Ράμα είπε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα, δεν υπάρχει ιστορία για εμάς. Αυτή είναι ιστορία της ελληνικής πολιτικής. Δεν είναι δική μας ιστορία και δεν έχει να κάνει σε τίποτα με εμάς».

«Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε κάτι που ταιριάζει με τη φανταστική σχέση μεταξύ των καθημερινών ανθρώπων Ελλάδας και Αλβανίας. Αξίζει να είναι καλύτερες και πρέπει να τους δώσουμε πολύ διαφορετικές πολιτικές» κατέληξε ο Αλβανός πρωθυπουργός μιλώντας στο Star.

 

 

Ανησυχία για την Ασία: Οι τέσσερις χώρες που απειλούνται με «εξαφάνιση» λόγω υπογεννητικότητας


ΚΟΣΜΟΣ 13.05.24


Τέσσερις από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου θα μπορούσαν να «καταρρεύσουν» καθώς έρχεται η «εποχή της ερήμωσης» λόγω υπογεννητικότητας, προειδοποιούν οι ειδικοί

Η δραματική μείωση του πληθυσμού στην Ανατολική Ασία προξενεί ανησυχίες για το μέλλον, με την Ιαπωνία και την Κίνα να βρίσκονται σε κίνδυνο «κατάρρευσης» με την πάροδο του χρόνου. Η υπογεννητικότητα που παρατηρείται σε αυτές τις χώρες φαίνεται να θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναμένεται να τις ξεπεράσουν ως παγκόσμια δύναμη έως το 2050.

Η έννοια της «εποχής της ερήμωσης» κυριαρχεί, και αυτό αντανακλάται στα ποσοστά γεννήσεων. Προσπάθειες όπως αυτές του Έλον Μασκ για την αντιμετώπιση της κρίσης δείχνουν ότι η πρόκληση είναι σοβαρή. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, η Ανατολική Ασία φαίνεται να κινδυνεύει με πλήρη κατάρρευση, με εκατομμύρια ανθρώπους να απειλούνται από τη μείωση του πληθυσμού. Με μια «δραματική» μετατόπιση που αναμένεται για την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, η περιοχή ετοιμάζεται να «χάσει εκατομμύρια ανθρώπους».

Οι προβλέψεις από το Τμήμα Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών προβλέπουν σημαντικές μειώσεις στον πληθυσμό της Κίνας και της Ιαπωνίας, ενώ και άλλες χώρες της περιοχής αντιμετωπίζουν ανησυχητικά ποσοστά μείωσης. Η αύξηση του πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να φανεί σαν ανακούφιση, αλλά η αλλαγή στη γεωπολιτική ισορροπία μπορεί να είναι σημαντική, με τις ΗΠΑ να ενισχύονται ενώ η Ανατολική Ασία αποδυναμώνεται.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τη θέση τους ως μία από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου έως το 2050, ενώ η Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα της μείωσης του πληθυσμού τους. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια