Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ (Φ. 1892)

 

Η ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΤΟΥ Ι. ΣΚΗΝΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΑΠΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ Ι. ΜΟΝΗ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ

 

 

 

Όπως είναι γνωστό την Τρίτη της Διακαινησίμου, έκαστου έτους, εορτάζεται η εύρεση του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Πατρός ημών Παταπίου στην ομώνυμη Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή, στο Λουτράκι. Την παραμονή, Δευτέρα της Διακαινησίμου, 6 Μαΐου 2024, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος xοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό πλαισιούμενος από τον Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. κ. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο τους Διακόνους π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Χρήστο Χίλια.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας επεσήμανε ότι η δοξολογία, εμάς των Κορινθίων, προς τον Αναστάντα Κύριό οφείλουμε να συνοδεύεται πάντοτε και από ευχαριστίες για το γεγονός ότι μας δώρησε το Ιερό Σκήνωμα του Οσίου Πατρός Παταπίου, έναν ανεκτίμητο θησαυρό, ώστε να εδραιώνεται μέσα μας η ελπίδα της αιωνίου Ζωής και η αίσθηση ότι δεν είμαστε μόνοι μας, αλλά ο Θεός, δια των Αγίων Του, μεταφέρει την χάρη Του στην ζωή μας. Οι Άγιοι ομοιάζουν με τους αστέρες του ουρανού, καθώς δεν είναι αυτόφωτοι αλλά λαμβάνουν το φως τους από το Φως του Ηλίου της Δικαιοσύνης, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και το μεταδίδουν απλόχερα σ’ εμάς. Όπως δεν μπορεί να υπάρξει ζωή χωρίς τον ήλιο, ομοίως δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ζωή χωρίς τον Χριστό.

Ακολούθως, ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στο ιστορικό της Ευρέσεως του Ι. Σκηνώματος το έτος 1904, καθώς και στην σύσταση της ομώνυμης Ι. Μονής το 1952. Επεσήμανε ότι ο Όσιος Πατάπιος συνδέθηκε με θαυματουργικές θεραπείες της υδρωπικίας και του καρκίνου επιτελώντας και πολλά άλλα θαύματα στο Όνομα του Ιησού Χριστού κατά το Ευαγγελικό: «ν τ νματ μου δαιμνια κβαλοσι· γλσσαις λαλσουσι καινας· φεις ροσι· κν θανσιμν τι πωσιν, ο μ ατος βλψει· π ρρστους χερας πιθσουσι, κα καλς ξουσιν» (Μαρκ. Ιστ’, 17-18). Τέλος, δεόμενος προς τον Όσιο Πατάπιο ανέπεμψε την ευχή να πρεσβεύει υπέρ ημών και δια της Αναστάσεως να μας σώσει!

Ανήμερα της Εορτής, Τρίτη της Διακαινησίμου, 7 Μαΐου 2024, ο Σεβασμιώτατος πλαισιούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς τέλεσε πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, στην οποία παρέστησαν η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου κ. Παναγιώτα (Πέννυ) Επιβατινού και ευσεβείς προσκυνητές.

Τον Ι. Άμβωνα διακόνησε ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, ο οποίος κατέδειξε ότι ο Όσιος Πατάπιος από τα Γεράνεια όρη διακηρύττει την Ανάσταση και υποδεικνύει σ’ όλους, όσοι είμαστε Βαπτισμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδας, αυτό που ο Απόστολος Παύλος γράφει στους Ρωμαίους: «ε γρ σύμφυτοι γεγόναμεν τ μοιώματι το θανάτου ατο, λλ κα τς ναστάσεως σόμεθα» (στ’,5). Η ανασφάλεια, η τρομοκρατία, η βιαιότητα και η οσμή του θανάτου και των πολέμων, που επικρατούν στις μέρες μας δεν θα διατηρήσουν τον φόβο στις καρδιές μας, αλλά, με συμπαραστάτη μας τον Όσιο Πατάπιο και δείχνοντας πίστη στον Αναστάντα Κύριό μας, θα αναστηθούμε μαζί Του!

Προ της λιτανείας και της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ευχαρίστησε την Ι. Αδελφότητα, υπό την Γερόντισσα της Ι. Μονής Χρυσοβαλάντη, που διακονώντας τον Όσιο Πατάπιο, διακονεί και τις ψυχές των Ορθοδόξων απ’ όλον τον κόσμο, που προστρέχουν στην σεβασμία Ι. Μονή για να εναποθέσουν τις προσευχές και τις ελπίδες τους. Ευχαρίστησε επίσης, τον Ιεροκήρυκα π. Άνθιμο, για την εμπνευσμένη ομιλία του, τον χορό των Ιεροψαλτών, υπό τον κ. Κωνσταντίνο Σεϊτανίδη, που κατ’ έτος λαμπρύνει την Ι. Πανήγυρη και όλους όσοι συνετέλεσαν σ’ αυτήν. Τέλος, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο β’ και τον Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρο Κατσιάρα, για την ραδιοφωνική κάλυψη της Πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας, ως και πάντας τους πολυπληθείς ευλαβείς Προσκυνητές, που προσήλθαν για να αποδώσουν την δέουσα τιμή στον Όσιο Πατάπιο και να αποκομίσουν τον αγιασμό και την ευλογία εκ του Ι. Λειψάνου Του.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια