Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1889)

 

 

    Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

 

Απειλές Αζέρων κατά Ελλάδας-Αρμενίας-Γαλλίας-Ινδίας: «Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά μέτρα»


Ανοικτές απειλές και προς την Ελλάδα, την οποία κατηγορεί, από κοινού με άλλα κράτη όπως η Γαλλία και η Ινδία, ότι εξοπλίζει την Αρμενία, ανοίγει o πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, τηρώντας το δόγμα τρία «κράτη», ένα έθνος με Τουρκία και ψευδοκράτος.

«Δεν μπορούμε να καθόμαστε ήσυχοι και να τους κοιτάμε ενώ η Γαλλία, η Ινδία και η Ελλάδα εξοπλίζουν την Αρμενία για να παραβιάσουν την ασφάλεια των πολιτών μας», δήλωσε ο Αζέρος πρόεδρος στον απόηχο και την εθνοκάθαρσης του αρμενικού πληθυσμού στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ). «Το κάνουν ανοιχτά και επιδεικτικά και σαν να προσπαθούν να μας αποδείξουν κάτι με αυτόν τον τρόπο» πρόσθεσε ο Αλίεφ. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως «δεν μπορούμε απλά να καθόμαστε με ηρεμία. Έχουμε κοινοποιήσει ξεκάθαρα αυτή τη θέση στην κυβέρνηση της Αρμενίας και σε όλες τις πλευρές που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την Αρμενία σήμερα».

Τέλος στη σχετική του δήλωση, ο Αζέρος πρόεδρος εξαπέλυσε σοβαρές απειλές τόσο προς την Αρμενία, όσο και προς τα κράτη που, όπως αναφέρει, την υποστηρίζουν, προειδοποιώντας πως «αν δούμε μια σοβαρή απειλή για το κράτος μας, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά μέτρα».

 

 

ΙΟΒΕ: Στο 2,1% η ανάπτυξη φέτος – Στο 3% ο πληθωρισμός

Σε επί τα χείρω αλλαγή των προβλέψεών του προχωρά το ΙΟΒΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2024. Σύμφωνα με τα όσα είπε σήμερα ο επικεφαλής του Νίκος Βέττας, «χαμηλώνει» o πήχης της ανάπτυξης στο 2,1% και «ανεβάζει» τον πληθωρισμό στο 3%.

Σύμφωνα με τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία παραμένει η αύξηση των επενδύσεων, με το ΙΟΒΕ να εκτιμά ότι θα αυξηθούν φέτος 7,8% (από 10,8% πριν), ενώ η άνοδος του ελληνικού ΑΕΠ κατεβαίνει στο 2,1%, από 2,4% που αποτελεί την προηγούμενη πρόβλεψη.

Ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται στο 3% φέτος, ενώ η αμέσως προηγούμενη πρόβλεψη έβαζε τον πήχη στο 2,8%, με την ανεργία να συνεχίζει να υποχωρεί αλλά με μικρότερο ρυθμό με τάση σταθεροποίησης κοντά στο 10%. Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το τρέχον έτος θα υποχωρήσει στο 10,3%. 

 

 

«Ο ελληνικός εφοπλισμός θα συμβάλλει με έργα», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΕΕ

«Ως ελληνικός εφοπλισμός συμβάλλουμε με έργα που θα προσφέρουν ακόμα καλύτερες υποδομές και υπηρεσίες. Είμαστε και θα είμαστε κοντά σας». Aυτό τόνισε,, η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, η οποία συμμετείχε σε εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο Μουζάκι, για την παρουσίαση του σχεδίου αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias», στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το πρώτο έργο που επιδίωξε και χρηματοδότησε η ΕΕΕ, ήταν η αποκατάσταση των ζημιών σε όλα τα σχολεία που επλήγησαν. «Όμως δε θα μείνουμε μόνο στην επισκευή, αλλά θα προχωρήσουμε και σε ενεργειακή αναβάθμιση, σε ανακατασκευή περιβάλλοντα χώρου, καθώς και σε εκσυγχρονισμό των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, όπου χρειάζεται», δήλωσε η κα. Τραυλού.

 

Φυσικό αέριο: Έως 64% φθηνότερο σε σχέση με τα εναλλακτικά καύσιμα

Από 42 έως 64 % φθηνότερο σε σχέση με τις ανταγωνιστικές πηγές ενέργειας ήταν το φυσικό αέριο κατά τη χειμερινή περίοδο 2023-2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, Γιάννης Μητρόπουλος.

Συγκεκριμένα για νοικοκυριά με κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου η εξοικονόμηση σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν 45,5 %, για νοικοκυριά με αυτονομία 49 %, για ένα εστιατόριο (σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια) το ποσοστό έφθασε σε 64% και για ένα φούρνο (σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης) 42 %.

Σωρευτικά κατά τη δεκαετία 2014-2024 μια πολυκατοικία που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο πλήρωσε για θέρμανση 18.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το πετρέλαιο και ένα διαμέρισμα με αυτονομία εξοικονόμηση 3.500 ευρώ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Οικονομικός Ταχυδρόμος, naftemporiki.gr, bankingnews.gr

 

*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, γεωοικονομικός αναλυτής, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου και στη Φωνή της Κορινθίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια