ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1887)
Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *
Η Ινδία αναζητά λιμάνι στην Ελλάδα για διασύνδεση με τη Βομβάη
Ο οικονομικός διάδρομος IMEC που σχεδιάζουν οι Ινδοί για να κάνουν εμπορική «απόβαση» στην Ευρώπη, τερματίζει στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρώην πρέσβη της Ελλάδας στην Ινδία, Ιωάννη-Αλέξιο Ζέπο, επίσημο ομιλητή στη συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών.
Σύμφωνα με τον κ. Ζέπο τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αν και θα πρέπει να διευκρινιστεί το καθεστώς ιδιωτικοποίησης το οποίο φαίνεται να είναι αρκετά πολύπλοκο.
«Οι Ινδοί θέλουν πολύ το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά δεν αποκλείεται να στραφούν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας» τόνισε ο πρώην πρέσβης της χώρας μας στο Νέο Δελχί αναφερόμενος στο θέμα της ανάπτυξης του οικονομικού διαδρόμου IMEC, «ο οποίος μπορεί να αποβεί σημαντικός για τις διμερείς σχέσεις και την οικονομική και εμπορική παρουσία της Ινδίας στην Ευρώπη μέσω ελληνικών λιμένων».
Ελλάκτωρ: Επιβεβαιώθηκε το due diligence της Motor Oil στην Ηλέκτωρ
Επιβεβαίωσαν τη διενέργεια ελέγχου δέουσας επιμέλειας (due diligence) της Motor Oil στη θυγατρική της Ελλάκτωρ, Ηλέκτωρ, οι δύο εταιρίες με αφορμή σχετικό ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής».
Ειδικότερα, σε δημοσίευμα της εφημερίδας υπό τον τίτλο «η Ηλέκτωρ ένα βήμα πιο κοντά στη Motor Oil» ανέφερε ότι η Ελλάκτωρ βρίσκεται πιο κοντά σε συμφωνία για την πώληση της θυγατρικής της για το περιβάλλον, Ηλέκτωρ, στην Motor Oil του Ομίλου Βαρδινογιάννη.
Η βασική πληροφορία του ρεπορτάζ ήταν η αναφορά στη διαδικασία due diligence που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ηλέκτωρ από τη Motor Oil με προοπτική να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.
Το πλαίσιο συμφωνίας για εργαζόμενους από τρίτες χώρες
Η καταρχήν θετική ανταπόκριση των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την διαμόρφωση συναντίληψης για την στελέχωση της αγοράς εργασίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος είπε πως εντός των επόμενων ημερών θα πραγματοποιηθεί η τελική συνάντηση, στην οποία αισιοδοξεί ότι θα υπάρξει τελική κατάληξη.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τις ηγεσίες των εργοδοτικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, για τη στελέχωση της αγοράς εργασίας, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι επιδίωξη είναι να πραγματοποιηθεί η τελική συνάντηση εντός των επόμενων ημερών.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το 99,9% των ελληνικών επιχειρήσεων ορίζονται ως μικρομεσαίες
Η οικονομία της Ελλάδας, όπως και άλλων χωρών της Μεσογείου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως λόγω του μικρού μεγέθους της ελληνικής αγοράς, των περιορισμένων πόρων, των καταναλωτικών μοτίβων και της εξέλιξής τους στην ελληνική αγορά, αλλά και λόγω του επικρατούντος επιχειρηματικού πολιτισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2021, 718.558 επιχειρήσεις, το 99,9% των ελληνικών επιχειρήσεων, ορίζονται ως μικρομεσαίες. Συγκεκριμένα, το 94,6% των ελληνικών επιχειρήσεων (680.038) είναι μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζόμενους, το 4,8% (34.701) είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 0,5% (3.819) είναι μεσαίες επιχειρήσεις και το 0,1% (522) είναι μεγάλες επιχειρήσεις. Το 46,9% του εργατικού δυναμικού απασχολείται από μικρές επιχειρήσεις, ενώ το 83% του εργατικού δυναμικού απασχολείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις συνολικά αποτελούν το 19,7% και το 56,7% της προστιθέμενης αξίας της οικονομίας αντίστοιχα. Σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι μικρομεσαίες και ειδικότερα οι μικρές επιχειρήσεις είναι πιο πολυάριθμες και πιο σημαντικές για την ελληνική οικονομία.
Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, businessnews.gr
*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου και στη Φωνή της Κορινθίας.
Αφήστε ένα σχόλιο