Header Ads

Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΜΑΣ (Φ. 1887)

 

Μια νέα ημέρα για Ινδία και Ελλάδα

Ο Έλληνας Α/ΓΕΕΔ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης κάνει πράξη την αμυντική συνεργασία




5Apostagma.gr Newsroom 08.04.2024

Η συνεργασία με την Ινδία μόνο καλό θα φέρει στα σχέδια Τουρκίας και Πακιστάν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. O Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, δέχεται τιμές από την Ινδική Φρουρά της Τιμής στο Ν.Δελχί, σηματοδοτώντας μια επίσκεψη με τεράστια στρατηγική σημασία και για τις δύο χώρες.

Ο Στρατηγός Δημήτριος Χούπης κατέθεσε στεφάνι στο Ινδικό Πολεμικό Μνημείο στο Ν. Δελχί και απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες, αναφέρει ινδικό ΜΜΕ. Υπέγραψε επίσης το βιβλίο των επισκεπτών στο πολεμικό μνημείο.

Νωρίτερα, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ινδία Αλίκη Κουτσομιτοπούλου υποδέχθηκε στο Ν.Δελχί τον Στρατηγό Δημήτριο Χούπη.

Σε ανάρτησή της στο X, η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ινδία ανέφερε: «Πρεσβευτής της @GreeceinIndia Η κ. Α. Κουτσομιτοπούλου καλωσόρισε με χαρά τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Δ. Χούπη που ξεκινά την επίσκεψή του στην Ινδία».

Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το Δελχί για διήμερη κρατική επίσκεψη στην Ινδία. Συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και συμφώνησε να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών  στους τομείς της ναυτιλίας, της συνδεσιμότητας και της άμυνας.

«Είχα μια παραγωγική συνάντηση με τον πρωθυπουργό @kmitsotakis νωρίτερα σήμερα. Οι συνομιλίες μας κάλυψαν βασικούς τομείς όπως η τεχνολογία, τα φαρμακευτικά προϊόντα, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, το διάστημα και η καινοτομία.

Συμφωνήσαμε επίσης να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε τομείς όπως η ναυτιλία, η συνδεσιμότητα και η άμυνα», είχε γράψει  ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι σε ανάρτησή του στο X.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ινδία, συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων S Jaishankar. Συγκεκριμένα, αυτή ήταν η πρώτη διμερής επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους ή αρχηγού κυβέρνησης από την Ελλάδα στην Ινδία μετά από 15 χρόνια, αφού η τελευταία Πρωθυπουργική επίσκεψη από την Ελλάδα στην Ινδία πραγματοποιήθηκε το 2008.  Ο πρωθυπουργός Μόντι είχε επισκεφθεί την Αθήνα στις 25 Αυγούστου 2023.

Οι σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας έχουν αναβαθμιστεί σε «Στρατηγική Εταιρική Σχέση» κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μόντι στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2023, σύμφωνα με το ινδικό Υπουργείο Εξωτερικών.  

Ανάχωμα στην Τουρκία η συμμαχία Ελλάδας- Ινδίας- Οι τομείς στρατιωτικής συνεργασίας

Η εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση win-win και για τις δύο χώρες, ενώ η Ελλάδα θα έχει έναν ακόμη πολύ ισχυρό σύμμαχο όπως η Ινδία, για να αντιμετωπίσει την συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν, σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Η Ινδία έχει φιλικές και εγκάρδιες σχέσεις με την Ελλάδα και αναγνωρίζει την ιστορική συμβολή της χώρας μας στον παγκόσμιο πολιτισμό, ενώ θα είναι προς το κοινό συμφέρον των 2 χωρών η στρατιωτική συνεργασία τους.

 

Συναγερμός στην Πυροσβεστική: 70 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο στη χώρα


Newsroom 08.04.2024

Οι 57 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο

Το τελευταίο 24ωρο, από τις 18.00 της Κυριακής (7/4) έως τις 18.00 της Δευτέρας (8/4) εκδηλώθηκαν 70 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, οι 57 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 13.  Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική κάνει έκκληση προς τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.



Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον νέο του «Σιδηρούν Θόλο» των θαλασσών

5Apostagma.gr Newsroom

Ο στόχος αναχαιτίστηκε επιτυχώς από το C-Dome

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες πως χρησιμοποίησε, για πρώτη φορά, το νέο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «C-Dome», τη ναυτική εκδοχή της αντιπυραυλικής ασπίδας «Σιδηρούς Θόλος», για να αντιμετωπιστεί «ύποπτο» εναέριο αντικείμενο που παραβίασε τον εναέριο χώρο του.

Το βράδυ χθες Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για συναγερμό στον τομέα της Εϊλάτ, πόλης στο νότιο άκρο της ισραηλινής επικράτειας, που είχε γίνει στόχος τον Φεβρουάριο βαλλιστικών πυραύλων —αναχαιτίστηκαν— των υεμενιτών ανταρτών Χούθι, συμμάχων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Αμετακίνητος και προκλητικός ο Τατάρ για την Κύπρο: Δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δυο πλευρών στο νησί

 

5Apostagma.gr Μ. Γκασιάμης

Επιμένει στην λύση των δύο ισότιμων κρατών στην Κύπρο ο κατοχικός ηγέτης

Αμετακίνητη στις θέσεις της η Τουρκία και το όργανό της στα κατεχόμενα της Κύπρου Ερσίν Τατάρ. Γυρίζοντας από τις ΗΠΑ όπου είχε μεταβεί επανέλαβε τις θέσεις της Άγκυρας για δύο ισότιμα κράτη στο νησί. Μια θέση την οποία προωθεί η Τουρκία στο πλαίσιο της αναγνώρισης ως status quo της εισβολής της και κατοχής της στην Κύπρο.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα μεταδίδει το TRT:«Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι εξήγησε στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι η ρωμαίικη πλευρά δημιουργεί την εντύπωση ότι «θα υπάρξει νέα διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο» και πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί.

 

 

The Economist: Οι Ρώσοι θέλουν να μετατρέψουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας σε ακατοίκητη «γκρίζα ζώνη»

Newsroom 08.04.2024

Η υπεράσπιση της Ουκρανίας από τις ρωσικές επιθέσεις γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη

Ηπρόσφατη κλιμάκωση των ρωσικών επιδρομών εναντίον του Χάρκοβο έχει στόχο να μετατρέψει την πόλη σε μια «γκρίζα ζώνη», ακατοίκητη για πολίτες, όπως αναφέρει το Economist, επικαλούμενο ουκρανικές στρατιωτικές πηγές.  Η Ρωσία πρόσφατα ενέτεινε τις επιθέσεις εναντίον της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας ρουκέτες, βόμβες διασποράς και drones, καταστρέφοντας σχεδόν το σύνολο της ενεργειακής της υποδομής.

Ο δήμαρχος του Χάρκοβο, Ihor Terekhov, είπε στον Economist ότι η πόλη του δεν έχει καμία πρόθεση να τα παρατήσει. Τόνισε ότι το Χάρκοβο είχε ήδη περάσει μια χειρότερη κατάσταση στην αρχή του πλήρους πολέμου, όταν μόνο 300.000 από τον πληθυσμό των 2 εκατομμυρίων και παρέμειναν στην πόλη.

«Πώς μπορείς να κάνεις μια πόλη σαν αυτή μια γκρίζα περιοχή; Ο κόσμος δεν θα φύγει, γιατί έχουν ήδη φύγει και μετά επέστρεψαν. Έχουν ήδη βασανιστεί αρκετά», είπε ο Terekhov, σύμφωνα με την The Kyiv Independent. Ο δήμαρχος είπε ότι οι αρχές μπόρεσαν να αποκαταστήσουν το ρεύμα στην πόλη χωρίς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή μετασχηματιστές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια