Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1886)

 

 

    Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

 

Deutsche Bank: Ασθενικές αποδόσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο το Μάρτιο 2024



Χαμηλά στις επιλογές των επενδυτών βρέθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο τον Μάρτιο του 2024, καθώς κατέλαβε τις τελευταίες θέσεις σε σύγκριση με τα κυριότερα assets (μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα) που εξετάζει η Deutsche Bank. Σε επίπεδο μήνα, ο Μάρτιος έκλεισε για τον Γενικό Δείκτη με πτώση -0,17%, ο FTSE 25 με απώλειες -1,24% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης υποχώρησε στο -4,23%.

Στο αντίποδα, στο α' τρίμηνο του 2024, τα κέρδη των τριών δεικτών ήταν 9,99%, 9,53% και 12,56% αντίστοιχα. Η αγορά μετά τα υψηλά 13 ετών καταβάλλει προσπάθεια να διατηρήσει τις 1.400 μονάδες, με το συνεχές «rotation» να αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό, ενώ στις 1.450 μονάδες βρίσκονται ισχυρές αντιστάσεις.

Σε επίπεδο τριμήνου αλλάζουν τα πράγματα, γράφοντας απόδοση 10,2%. Γενικότερα, το α’ τρίμηνο ήταν αρκετά ευνοϊκό για τα risk assets, με πολλούς σημαντικούς δείκτες να φτάνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

 


Κεντρικές τράπεζες: Επόμενος στόχος τα κέρδη των εταιρειών

 

Στο επίκεντρο της μεγάλης μάχης εναντίον του πληθωρισμού βρίσκονται πλέον από τη μία πλευρά οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών και από την άλλη πλευρά οι επιχειρηματικοί κολοσσοί. Προτού η Christine Lagarde της ΕΚΤ και ο Jerome Powell της Fed αισθανθούν ότι μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού με άνεση, θα θέλουν να επιβεβαιώσουν ότι οι επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων δεν θα μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές, διότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων. Προκειμένου όμως να συμβεί αυτό, οι επιχειρήσεις τέτοιου βεληνεκούς είναι πιθανό να δεχθούν πλήγμα στην κερδοφορία τους.

Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις επαίρονταν για τα κέρδη τους όσο εκατομμύρια άνθρωποι πέθαιναν από την Covid-19 και εκατομμύρια ακόμα δυσκολεύονταν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους αναπόφευκτα προκάλεσε αντιδράσεις. Ορισμένοι πολιτικοί κατηγόρησαν τις εταιρείες για τις ανατιμήσεις. Η Oxfam μίλησε για αισχροκέρδεια και άσκησε πιέσεις για υψηλότερη φορολογία, ενώ η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να προστατεύσει τους καταναλωτές, επιβάλλοντας πλαφόν κερδοφορίας σε βασικά προϊόντα σύμφωνα με τις τιμές του 2021, σημειώνει το Reuters. Τώρα, οι κεντρικές τράπεζες βουτούν σε πολιτικά ταραγμένα νερά. Αν και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, η αύξηση των μισθών ξεκίνησε μετά από μια μεγάλη περίοδο στασιμότητας. Η Lagarde, ο Powell και ο επικεφαλής της Τράπεζας τη Αγγλίας, Andrew Bailey, έχουν προειδοποιήσει ότι οι υψηλότεροι μισθοί μπορεί να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό, εκτός εάν οι επιχειρήσεις και οι μέτοχοί τους σηκώσουν κάποιο βάρος.

 

Μειώσεις 70%-80% στα πρόστιμα με άμεση παραδοχή της φοροδιαφυγής

 

Έκπτωση στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις που επίκεινται να επιβληθούν ή έχουν ήδη επιβληθεί κατά τη διαδικασία διενέργειας φορολογικού ελέγχου προβλέπει μια νέα, μόνιμης ισχύος, διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη φορολογική διοίκηση, την οποία εισάγει το άρθρο 75 του υπό διαβούλευση νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Η έκπτωση θα μπορεί να φθάσει σε σημαντικά μεγάλο ύψος, της τάξεως του 70% – 80%, αν ο φορολογούμενος συμβιβαστεί με την ελέγχουσα φορολογική υπηρεσία σε πρώιμο στάδιο του ελέγχου.

 

Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο

 

Στις 108,4 μονάδες έκλεισε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο από 104,9 μονάδες τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Μάλιστα, σημειώνεται ότι επανέρχεται σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα μετά τη μείωση που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα, στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 6 μηνών. Στους επιμέρους επιχειρηματικούς δείκτες, καταγράφεται έντονη βελτίωση στη βιομηχανία και ηπιότερη στις υπηρεσίες, αν και σε κατασκευές και λιανικό εμπόριο σημειώνεται διόρθωση προσδοκιών. Παράλληλα όμως, και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύεται και διαμορφώνεται στο επίπεδο του Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους. Συνολικά, το οικονομικό κλίμα αποδεικνύεται ευμετάβλητο αυτή την περίοδο, αντανακλώντας και το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είναι σε θετική τροχιά, όμως αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, στο εξωτερικό περιβάλλον και εγχωρίως, που επηρεάζουν σημαντικά τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Πηγές: bankingnews.gr, moneyreview.gr, naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου και στη Φωνή της Κορινθίας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια